С теб сме на 100%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С теб сме на 100%

С теб сме на 100%

Промоциите по ипотечните кредити покриват все по-голям процент от цената на жилището

Василена Христова
4788 прочитания

© Shutterstock


Автор: Капитал

Вземането на кредит доскоро беше въпрос на избор, а не на необходимост. Вихрещата се икономическа криза обаче направи въпроса "дали" излишен и затова все повече хора се питат по-скоро кога да теглят заем. Напоследък банките (особено при ипотечните заеми) рестартират лека-полека кредитната надпревара с различни изгодни условия. Практически всеки месец на пазара излизат продукти, които бяха забравени в последната година.

Да биеш пазара

В момента има две основни тенденции при ипотечното кредитиране на физически лица. "Банките поемат по-голям процент от покупната цена, когато купувате имот на изключително добра цена, както и намаления и отстъпки в лихвените нива, ако ползвате други продукти на банката", обяснява Тихомир Тошев, изпълнителен директор на финансовия консултант "Кредит център".

Такъв е случаят например с жилищен кредит за покупка, рефинансиране, строителство и ремонт на Alpha bank. Едното особено за този кредит е, че ви се предлага до 100% финансиране, ако си купите нов апартамент или ако решите да си построите ново жилище. Другото е, че до края на 2010 г. не дължите такси за кандидатстване и одобрение, които по принцип биха ви стрували 50 евро. "Клиентите получават през първите две години от кредита фиксиран лихвен процент в размер на 6.79% по заемите в евро и 7.95% в лв.", поясняват от Alpha bank. След края на периода с фиксиран лихвен процент преминавате към годишен плаващ, който се образува от 3-месечния ЕURIBOR плюс надбавка от 7.85% за кредити в евро и 3-месечения SOFIBOR плюс надбавка от 5.50%. Хубавото тук е, че знаете и можете да следите и прогнозирате развитието на индекса, който е завързан за вашия кредит. "Клиентите биха могли да ползват 0.15% отстъпка от плаващия лихвен процент в евро при закупуване на целия "Alpha ипотечен пакет", включващ дебитна и кредитна карта, превод на работна заплата и активно интернет банкиране, както и отстъпка в размер на 0.15% при размер на кредита до 50% от стойността на имота, предложен като обезпечение", добавят още от банката.

Максимално финансиране по този заем можете да получите обаче само в ситуация, когато купувате например жилище и договорите цена, която е под пазарната. Това означава, че ако купувате например жилище, оценено на 100 хил. евро, но договорите с продавача да го купите за 75 хил. лв., банката ще финансира 100% от цената, която плащате, но реално това ще е 75% от пазарната цена на имота.

"Наличието на изгодни цени на имотите в настоящата пазарна ситуация както и офертата на Alpha bank с нисък фиксиран лихвен процент и прозрачност при ценообразуването на плаващите, правят настоящото предложение изключително подходящо, коментират от банката. "Възможно е също да получите 100% финансиране, ако купите имот на пълната му пазарна цена, но тогава ще трябва да предоставите допълнителен имот за ипотекиране", пояснява Тошев. "Реално всяка банка може да ви отпусне такъв кредит при определени условия. Преценява се индивидуално, според клиента, как и колко да бъде финансиран", коментират представители на други банки.

Друго предложение, което интригува с примамливите 100% в описанието си, е ипотечен кредит за строителство и довършителни работи на ОББ.  Но за да получите този кредит, трябва да ипотекирате друго завършено жилище. "Възможно е и обезпечение с имота, който строите, но когато неговата оценка е достатъчна при отпускането на всеки от траншовете за строителство", поясняват от ОББ.

Има такса, няма такса

Другата вълна от промоции е насочена към отстъпките при банковите такси и лихвените нива. Това се забелязва и от статистиката на БНБ, която през последните месеци отчита постепенно понижаване на средните лихвени равнища, при които банките отпускат жилищни заеми.  Така например към края на август средният лихвен процент по новоотпуснати кредити в евро за срок над 10 години е в размер на 7.96%, което е сходно с отчетените равнища отпреди две години (виж графиката).

"Основно наблюдаваме поевтиняване на заемите с намаляване на таксата за усвояване или обслужване на кредита, при някои дори наполовина", коментира Иван Стойков, старши анализатор във финансовия портал "Моите пари". Според него се наблюдават намаления с около 1 процентен пункт от плаващата лихва, ако клиентите например ползват разплащателна сметка в същата банка, заплатата им се превежда там, ако са техни лоялни клиенти, имат депозити и др.

Новото предложение на Пощенска банка, от друга страна, пък ви предлага по-голяма гъвкавост при изплащане на месечните вноски по ипотечния ви заем. Предложението се казва жилищен кредит "Флекси" и дава възможност да намалите своите месечни вноски до 50% от оригиналния размер или да ги увеличите до 200%, когато си изберете. Това става след подаване на молба в банката и може за най-много за 6 месеца и до два пъти в годината. Освен това имате възможност да подадете молба и за пропускане на една вноска веднъж годишно. Такава възможност обаче ще имат само новите клиенти на банката, както и настоящите потребителите на кредита "Сигурен дом", за които все още върви периодът на фиксирана лихва, поясняват от банката. "Ако установим голям интерес към продукта, ще го направим достъпен и за старите клиенти, засега единствената опция за тях да ползват подобна схема е да си преговорят стария договор", добавят още от Пощенска банка. Предоговарянето обаче е свързано с такса според тарифата на банката, която е 1% върху оставащата главница.

От сектора споделят, че планират нови предложения за клиентите си, така че можете да продължавате да се оглеждате за вашия кредит.

Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Бля бля дрън дрън.И после гадните гърчоля ти праскат 15%.Като ми отпуснат пари на 4% фиксирана за целия период без никакви такси за предсрочно погасявяане за управление и незнам какво си може и да тегля.Засега да си търсят шарани в Гърция.

 • 2
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Надай се на 4%. Дори в Америка, пазар безкрайно по-развит от нашия, лихвите по ипотеки са на 4.5%, което е най-ниското ниво в историята им. Но Фед-а свали основния лихвен процент практически до нула. Ако си вложиш парите на депозит, получаваш около 0.5% - така че надбавката е към 4%.
  Тук лихвите по депозити са към 6%, така че явно надбавката ни е подобна, щото лихвите по ипотеки са си към 10% (ГПР).
  В Америка финансов пазар има от 200 години, и въпреки няколкото кризи, винаги се е възстановявал. В БГ има от 20 години, и то половината от тях хиперинфлация, фалити, рецесии... Как искаш лихвата, която е мярка за риска, да е като в развития свят?

 • 3
  bill_doors avatar :-|
  bill_doors

  Тук най-опасния момент е СОФИБОР/ЕУРИБОР + надбавка. В момента тези показатели са на дъното и единственият възможен път е нагоре.
  След няколко години, при икономика без нови сътресения и кризи, тези 7+ % лихва ще са станали минимум 11% !

 • 4
  whyman avatar :-|
  whyman

  натъкнах се на много инетерсно предложение за ипотечен кредит:
  Първа инвестиционна банка предлага три нови ипотечни кредита в евро и щатски долари с фиксирана лихва за първите три години от 7% годишно и максимален срок на кредита до 30 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK