С куфар, но без дългове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С куфар, но без дългове

С куфар, но без дългове

Ако имате доказано задължение над 5 хил. лв., пътуването извън ЕС може да не се случи

Стефан Антонов
13229 прочитания

© Shutterstock


Пътувате за Сърбия и граничните полицаи на Калотина ви казват, че не можете да продължите, а на всичко отгоре ви отнемат и международния паспорт. Това може да ви се случи, ако имате неплатено задължение към държавата (данъци, осигуровки, глоби) над 5000 лв. Ограничение за придвижването може да ви се наложи и ако сте собственик или управител на компания със задължения към държавата също над 5000 лв. и ако не сте предоставили активи, които да служат като обезпечение.

Данъчните като виза

Само от януари досега 250 души са били спрени от пътувания, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП), която се грижи за събирането на просрочените публични държавни вземания. От миналата година тя пое функциите на Агенцията за държавни вземания и освен че данъчните обработват информацията за данъчните и осигурителни задължения, при тях се изпращат актовете по неплатените глоби и другите публични държавни задължения. Когато общото задължение на едно физическо лице (или вече споменатите собственици и управители) надхвърли 5000 лв., данъчните могат да ограничат напускането на страната.

Процедурата е проста. НАП информира Гранична полиция да не позволява на физическите лица да напускат България. Прилагането на тази мярка предвижда полицаите да отнемат задграничния паспорт на физическото лице при съответната проверка на границата или на гише, когато се ползва морски или въздушен транспорт. Също така е възможно и да се спре издаването на задграничен паспорт, ако в момента, когато НАП уведомява Гранична полиция, длъжникът няма такъв, но е подал искане за издаването му.

Зависи накъде пътувате

Ограничението важи само за напускането на България през страни извън Европейския съюз - Турция, Македония, Сърбия, както и на морските граници и летищата. Пътуванията към ЕС са разрешени, защото един от принципите на общността е свободното движение на хората. По въпроса има и специална директива на ЕС, чиито разпоредби трябва да се нанесат като промени в закона за документите на българските граждани, но това все още не е станало и това затруднява прилагането на мярката.

Според НАП обаче така системата има голяма слабост, защото отваря врата за всеки човек с ограничение да отиде в Румъния или Гърция, ползвайки личната си карта, но с паспорт в задния джоб, и от там да хване самолет за където си поиска. Със същия аргумент безсмислието на сегашния режим потвърждава и частният съдебен изпълнител Веселка Любенова. От друга страна обаче, какво общо има пътуването на някой с дълговете му, а има и други законови мерки за събиране на вземания.

Частните бариери

Също като данъчните и частните съдебни изпълнители могат да постигнат ограничителна заповед. Те обаче трябва да се обърнат към началника на съответната дирекция на МВР по местоживеене на длъжника.

"Ако се представи мотивирано искане за ограничаване на възможността за излизане в чужбина, подкрепено със съответните доказателства, че длъжникът бездейства и не прави нищо, за да плати задължението си, полицията винаги оказва съдействие", коментира Веселка Любенова и допълва, че няма спомен за случай, в който да е получила отказ.

Задълженията, които частните съдебни изпълнители събират, може да са по договори за банков кредит или други гражданскоправни отношения. Минималният дълг, за който може да се поиска ограничаване за напускане на страната, отново е 5000 лв. За разлика от НАП частните съдебни изпълнители могат да изискат ограничаване само за физически лица, когато те самите са длъжници. Собственици или управители на фирми длъжници могат да бъдат спирани от пътуване само от НАП.

Когато задълженията се платят, до няколко дни отпада и ограничението за напускане на България. Точен срок не е посочен, но според оценките на данъчни той трае около 10 дни. От НАП уточниха че нямат случай, в който задължението да е платено и въпреки това принудителната мярка да е останала. В същото време няма как да се направи текуща справка за наличие на неплатени задължения освен обичайния документ, който от НАП издават.

НАП и неизрядните длъжници

Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава право, ако задължението е по-голямо от 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите, НАП да поиска от органите на МВР следните действия:

1. да не се разрешава на длъжника или на членовете на контролните или управителните му органи напускане на страната, както и да не се издават или да се отнемат издадените паспорти и заместващите ги документи за преминаване на държавната граница

2. да уведоми всички органи, които по силата на нормативни актове издават лицензи или разрешения за извършване на определени дейности, за които се изисква удостоверяване на публичните задължения. Така може да ви се откаже разрешително за огнестрелно оръжие, лиценз за осъществяване на определена дейност и т.н.

3. да постави на видно място в съответната администрация съобщение за длъжниците, неплатили в срок задълженията си

4. да разгласява чрез бюлетин или чрез медиите списъци на длъжници с неуредени публични задължения, включително техния размер, когато общото задължение надвишава 5000 лв.

При плащане на задължението или предоставяне на обезпечение тези мерки се прекратяват.

Пътувате за Сърбия и граничните полицаи на Калотина ви казват, че не можете да продължите, а на всичко отгоре ви отнемат и международния паспорт. Това може да ви се случи, ако имате неплатено задължение към държавата (данъци, осигуровки, глоби) над 5000 лв. Ограничение за придвижването може да ви се наложи и ако сте собственик или управител на компания със задължения към държавата също над 5000 лв. и ако не сте предоставили активи, които да служат като обезпечение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK