Сметни, преди да платиш

Сделките над 15 хил. лв. вече трябва да се извършват само с паричен превод

Ако броенето на пари ви е сред любимите хобита, вече имате един повод по-малко да му се отдавате.

На 26 февруари влезе в сила новият Закон за ограничаване на плащанията в брой, който забранява сделки над 15 хил. лв. да стават на ръка. Така за покупки  над тази сума вече ще трябва да превеждате парите през някоя банка. Бъдете внимателни, защото санкциите за нарушителите са сериозни. Глобата за физическите лица е 25% от изплатената в нарушение на закона сума. При повторно провинение санкцията е двойна. За такова се счита нарушение, което се случва в рамките на една година, след като имате влязло в сила наказателно постановление за същото провинение. Друга съществена новост, която се въвежда с този закон, е задължението на всички бюджетни предприятия (министерствата, агенциите, съдебната система, общините, НОИ, КАТ и др.) да се оборудват с ПОС устройства, като тези в търговските обекти. Така ще можете да плащате веднага и на място с банковата си карта всички държавни такси. Най-ценното в новия закон е, че за тези плащания няма да дължите банкова такса.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov
  • - 2
  • + 5

  Между другото така и не стана ясно защо цифрата е 15 хил. лв. а не 5 хил. лв. или 100 хил. лв.? На база на какво я определиха? Подкрепям закона, но не и в този му вид, защото сега той засяга основно бизнеса и почти няма ефект върху населението, което се разписва под фиш за 300 лв. и взима в брой 1 300 лв. А и се води социално слабо. Сегашният вид на закона го обезсмисля. Прагът е прекалено висок, за да може да се използва банковата система като естествен филтър за противодействие на сивата икономика.
  Ето малко повече от мнението ми по темата, за който му е интересно:
  http://economistbg.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html

  Нередност?
 • 2
  rosko74 avatar :-|
  rosko74

  А какво е положението с рамковите договори?

  Нередност?
 • 3
  dominobg avatar :-|
  dominobg

  Привет! Не мисля, че законът е влязъл в сила на 25 февруари. Законът за Нормативните актове гласи следното:
  Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Обнародването се смята направено в деня, посочен като ден на издаване на съответния брой на Държавен вестник или на "Официален вестник" на Европейския съюз - в случаите по чл. 37, ал. 2.

  (2) Като ден на издаване на Държавен вестник се сочи денят, в който неговото разпространяване може да започне.

  (3) Когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок.

  (4) Срокът изтича в 24.00 часа на последния ден.

  След като няма изрично упоменаване в Закона това означава, че влиза в сила 3 дни СЛЕД обнародването му и срокът изтича в 24.00 часа на последния ден /25.02.2011г./. След като Законът беше обнародван на 22.02.2011г. е влязъл в сила в 0 часа на 26.02.2011г. събота.

  Нередност?
 • 4
  antea avatar :-|
  antea
  • + 7

  няма да е лошо да зададете и следните въпроси към МФ, от типа на:

  - кой ще бъде санкциониран при установено нарушение - този, който е извършил плащането, или този, който го е получил - в момента текстът от закона по този повод е пределно двусмислен [извършител + допуснал нарушението], от което излиза, че могат да съберат конфискация от по 25/50% от всяка от страните

  - разпределението на дивиденти дали се вмества в липсващата дефиниция за "парична престация по договор"

  - откъде накъде при определена месечна парична престация трябва да се взема предвид и общата продължителност на договора, при положение, че той би могъл да бъде прекратен във всеки един момент

  и още много много частни казуси биха могли да бъдат изброени... и ако целта е моментално всички да се превърнат в нарушители - да считаме, че е изпълнена.

  Нередност?
 • 5
  ekk avatar :-|
  ekk
  • + 4

  ако целта е моментално всички да се превърнат в нарушители- да считаме, че е изпълнена.

  Напълно съм съгласен. Сега остава само да се двуомим дали всяко плащане за каквото и да няма да ни превърне в престъпници. Или най-малкото да ни удари с едно ДДС, пардон ДПБДПНДТР - "Данък плащане без да питаш НАП дали ти разрешава" в размер на 25-50%.

  Как да си обясним иначе безумието плащането на наем от 500 лева да се счита за толкова опасно за устоите на държавата, че да трябва да минава по банков път.
  Защо се публикува закон, без авторите му дори да се замислят в кои случаи ще трябва да се прилага?

  Нередност?
 • 6
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  • + 4

  Не съм много сигурен дали това за наемите важи в случая. А ако наемодателят и наемателят решат да сключат договора за 1 година и след изтичането й да го подновяват ? А ако договора е безсрочен ?
  Съгласно чл. 238 от ЗЗД всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.
  Тогава как може да се изчисли точно колко е общата стойност по наемния договор ???

  Нередност?
 • 7
  vassle avatar :-|
  vassle
  • + 3

  Здравейте,

  Благодаря много за посочването на грешката с датата, поправена е.

  Поздрави и хубава седмица!

  Василена Христова :)

  Нередност?
 • 8
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Значи наемам хазаина на работа, или като консултант всеки месец, а наема става 50лв./месец. Може той да ми плаща за поддръжка на обекта една сума колкото наема и да си я прихваща всеки месец......
  Абе в БГ 2+2 = 2, 3, 5, 8 и понякога 4

  Нередност?
 • 9
  blackmore_more avatar :-P
  Could_Fly

  До коментар [#8] от "gost22":

  Мда,схемата която посочи е най-сигурния начин да те "разнищят" за укриване на данъци и осигуровки,както и останалите, които участват в нея :)

  Нередност?
 • 10
  blackmore_more avatar :-|
  Could_Fly

  До коментар [#1] от "Hristo Hristov":

  Идеята на закона е да излязат на светло по възможност най-много "скрити" плащания. "Заслугата" за прага от 15000 е изцяло на парламента, както и "брилянтното изключване" на заплатите по Кодекса на труда от приложното поле. В пресата обаче се появиха съобщения, че всъщност прага ще падне до 10000лв с предстояща промяна в друг закон - приложима по отношение на продажната цена на недвижимите имоти.
  Текст от проекта на ЗОПБ задължаваше страните по сделки с недвижими имоти да не се разплащат в брой,но той също не беше приет.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал