Пластмасови пари на промоция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пластмасови пари на промоция

Пластмасови пари на промоция

Този сезон финансовите институции се състезават с оферти за дебитни и кредитни карти

Василена Христова
5612 прочитания

© Ася Колева-Стоянова


Фотограф: Ася Колева-Стоянова

Всички обичат парите в брой. Но с малки уговорки. Например кешът прави банките уязвими на обири. При хората също има риск от кражба. Алтернативата е пластмасовата карта. Но и тук страхът на клиентите е сходен - и от картите могат да се източват пари. За да намалят тежестта на този риск, банките използва едно оръжие - промоциите. Поглед над всички кампании на финансовите институции показва, че хитът тази пролет са не депозитите или кредитите, а точно картите.

Лихва

16% е средната годишна лихва по стандартните кредитни карти в България по данни от актуалните им тарифи към края на март.

Увеличение

23.7% повече е броят на транзакциите от ПОС-терминали през 2010 г. спрямо 2009, според данни на БОРИКА.

Нов картоиграч

Рекламите на небанковите финансови институции трудно си пробиват път сред дъжда от редовните банкови предложения. Сега има едно изключение  предплатените карти на "Ти Би Ай кредит". От 15 март 2011 г. те предлагат новата си предплатена карта - TBI V Pay, която е първият съвместен продукт на картовия издател VISA с небанкова финансова институция в страната. Това е карта, в която трябва предварително да заредите определена сума, за да можете да извършвате плащания с нея аналогично на дебитна. "Няма банкови и небанкови карти. Всички се обслужват от платежни институции, които могат да са банкови и небанкови финансови институции. Така всъщност предплатената TBI V Pay работи като тези, които се издават от банките, но не е обвързана със сметка и няма как да се изтегли повече от сумата, която е заредена", пояснява Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит".

Разликата между стандартните дебитни и кредитни карти на VISA и Mastercard и картите на VISA с технология V Pay е в това, че втората предлага по-голяма сигурност при употреба на банкомат. Това е така, защото те нямат магнитна лента както всички останали карти, а само чип и ПИН код, а точно лентата съдържа необходимата на крадците информация. Точенето става, като се монтират устройства на банкоматите, които прочитат и записват информацията от магнитната лента на вашата карта, ако я ползвате на определен банкомат. После могат да направят дубликат на вашата карта с тази информация и да теглят от вашата сметка. А при V Pay технологията това не може да стане, защото няма лента, от която да се чете.

Предплатената TBI V Pay може да се ползва за плащания както на ПОС в търговски обекти, така и в интернет, аналогично на плащания с дебитна и кредитна карта. Можете да теглите пари в брой от банкомати и при плащане на ПОС в търговски обект. Можете да я ползвате в чужбина, стига устройствата на търговците да работят с VISA. Заредените пари по картата ви са в левове, но като теглите в чужбина кеш, го получавате във валутата на страната, в която се намирате. "Конвертирането става по справедлив вътрешен курс на VISA, който е еднакъв в целия свят и стойностите дават възможност за минимални загуби", пояснява Гълъбов. 

Друго удобство на картата е, че ако сте в чужбина и ви бъде открадната, от TBI ще ви изпратят нова през куриерска фирма, ако изпратите сканирана личната си карта. В този случай старата ви карта ще бъде блокирана, а наличната сума ще бъде прехвърлена по новата ви карта безплатно. Но ако ви бъдат откраднати всички документи и нямате лична карта, няма да може да ви бъде изпратена нова карта. Скоро компанията ще въведе и услуга за SMS известяване при транзакции, а в момента разработва вариант на интернет банкирането на банките, за да може да управлявате парите си през компютър.

За да си направите такава карта, е необходимо да отидете до офис на компанията, да подпишете договор и да си заредите картата. Тя ще е активна в същия ден след зареждането и можете да я презареждате на място в офис на TBI или чрез банков превод. Сумата се нарежда по определена сметка на компанията, която ще ви бъде предоставена, и трябва да посочите в преводното нареждане номера на картата ви. Ако зареждате карта в офис на дружеството, не плащате такса за това, а при банковия превод цената зависи от тарифата на банката ви, като междубанковите преводи от сметка в левове варират между 1.50 и 3 лв. Възможно е да подпишете договор, който ще е на ваше име, но да направите картата на името на друг човек. Допуска се и да не посочвате никакво име върху самата пластика. Лимитът на сумата, която можете да зареждате, е най-малко 20 лв. и най-много 5000 лв. Издаването струва 6 лв. с месечна такса 0.69 лв. и тегленето на пари от банкомат и ПОС терминал в страната ще ви струва 0.96 лв. Плащането на ПОС ще се таксува с 0.69 лв. Картите на TBI и VISA също имат и минимален неснижаем остатък от 2 лв. за национални карти и 5 лв. за международни. Друга разлика между двата вида карти няма.

За сравнение - при дебитната V PAY карта на една от банките в България няма такса за издаване, за теглене от банкомат на банката, месечна такса, такса за плащате на ПОС терминал, нито минимален неснижаем остатък. Но при теглене на пари от банкомат на друга банка се дължат 0.98 лв., а таксата за откриване на разплащателна сметка в лева (каквато при TBI нямате, но при банките е задължителна) е 2.50 лв. с месечната такса за поддръжката й 2.50 лв.

Интересното на картите на TBI е, че те могат да бъдат персонализирани - т.е. да си изберете картинка - любима снимка или картина, и тя да стане лице на картата ви. Това удоволствие би ви струвало 16 лв.

Банките са още тук

При банковите промоции хитът този сезон са кредитните, а не дебитните карти. Алианц банк България например предлага, ако подадете искане за издаване на кредитна карта от 1 март до 10 април 2011 г. и бъдете одобрени, няма да дължите такси при кандидатстване за издаване на картата (10-15 лв. по тарифа), нито годишни такси за обслужване през целия срок на валидност - 5 години, които в зависимост от типа на картата в стандартните условия варират между 40 и 100 лева годишно. Допълнителният бонус, който също можете да ползвате, е свързан с детски депозит на "Алианц". При получаването на картата можете да откриете такъв влог и при всяко плащане с нея на суми над 50 лв. се трупат по 0.50 лв. в депозита. При достигане на 30 транзакции в рамките на всеки 6-месечен период натрупаната до момента сума се удвоява и за всяка следваща транзакция над 50 лв. започвате да получаване двоен бонус - 1 лв. "Детето е титуляр по депозита и разполага със средствата от него след навършване на пълнолетие. Няма минимална сума за откриване на депозита. Той се открива за срок от 1 година и се подновява автоматично след изтичането на този срок", поясняват от банката. Възможно е също този депозит да се открие в полза на дете, което не е ваше.

Друга пролетна кампания има Уникредит Булбанк по повод 8 март. Банката пусна продуктовата линия с марка Donna, която е предназначена специално за жени. Една част от серията е кредитната карта Visa Classic Donna, която няма годишна такса за обслужване, няма такса за плащане на стоки и услуги на ПОС терминал в страната и в чужбина и в интернет, има безплатна застраховка при пътуване и други. Специалната опция при тази карта е, че когато жената картодържател излезе в майчинство, се включва специалната клауза и започва да получава преференциален месечен лихвен процент по дължимите суми след изтичане на гратисния период. През първите 3 години той ще е в размер 1.33%. За сравнение - лихвеният процент при обикновените карти е 1.60% месечно според актуалния към 30 март 2011 г. лихвен бюлетин на банката. От кредитната институция обявяват също, че 0.3% от сумата на покупките, платени с кредитните карти от специалната дамска линия, ще се отделят за подпомагане на каузите от благотворителния сайт www.save-darina.org за помагане на деца.

От 1 април VISA - България, продължава кампаниите си за налагане на картовите разплащания в страната, като обвява нова томбола до 31 май, като всеки, който има VISA и я използва независимо от банката издател, участва в томбола. Всеки ден ще бъдат раздавани 10 награди по 100 лв. и всяка седмица някоя транзакция ще печели на картодържателя си пътуване за двама до Лондон.

Смесени оферти

Има и друг вид промоции - при брандираните продукти. Например от 17 февруари до 17 април върви промоционалната кампания на ОББ и магазините "Темпо". Ако платите с вашата кредитна карта с чип на ОББ на ПОС устройство в хипермаркет "Темпо", 2% от стойността на тази покупка се приспадат от сумата на следващата ви покупка в магазина, като не е необходимо да се регистрирате предварително за участие в промоцията, всичко става автоматично, а информацията се запазва в чипа на картата ви.

И още един пример - от 15 март до 15 май Райфайзенбанк предлага промоция за държателите на кредитни карти Visa и MasterCard. Тя се отнася само до кобрандираните серии от карти на банката – Billa-Visa Classic, AVON MasterCard и UNIQA MasterCard. В периода на промоцията, ако подадете искане за кредитна карта от някои от тези видове и бъдете одобрени, имате възможност да теглите пари и плащате с новата си карта, без да дължите никаква лихва до 15 септември 2011. Освен това 1% от размера на всяка покупка с картата в страната получавате обратно всеки месец по картата си. Друга любопитна празнична промоция на банката ви дава възможност, ако пазарувате с кредитна карта в магазините Billa от 15 март до 15 май, да получите като подарък италиански козунак или кошница с изненади в зависимост от стойността на покупката.

Фотограф: Ася Колева-Стоянова

Всички обичат парите в брой. Но с малки уговорки. Например кешът прави банките уязвими на обири. При хората също има риск от кражба. Алтернативата е пластмасовата карта. Но и тук страхът на клиентите е сходен - и от картите могат да се източват пари. За да намалят тежестта на този риск, банките използва едно оръжие - промоциите. Поглед над всички кампании на финансовите институции показва, че хитът тази пролет са не депозитите или кредитите, а точно картите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  firefox avatar :-|
  firefox

  Един съвет: ползвайте кредитна карта само ако ви се налага да пътувате в чужбина иначе е голяма набутвация. Ако ще си купувате някаква по- скъпа стока, теглете потребителски кредит или пък овърдраф, а ако е възможно изобщо не прибягвайте до кредит :)

 • 2
  dobo avatar :-?
  dobo

  Ползвам кредитна карта ежемесечно. Въпрос на навик и добро управление на парите. Месечните ни покупки в големите магазини, гориво, дрехи ги правим само с картата като до 15-то число на месеца чрез интернет банкиране си погасявам цялото задължение и не плащам нито лев лихва. Така, че ако пазарувате а не теглите пари от банкомати или банковите офиси и си плащаш в рамките на гратисния период ползваш безлихвен кредит и не носиш пари в себе си. Ако нямаш и год.такса както е в Алианц/моята е от там/ удоволствието е пълно.

 • 3
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  Уникредит нямат годишна такса за 5 години на промоционалните си кредитни карти , но удържат 0.5 % от всяко плащане за застраховка ;-)))
  Та сиренцето е безплатно само в капана за мишки.
  четете ситните буквички...

  Аз ползвам кредитни карти от години , но основно за резервации и плащане на полети , хотели и други услуги в чужбина.
  Прекрасно и удобно нещо са когато се ползват по предназначение.
  В крайна сметка кой друг би ти дал безлихвен кредит до 40 дни , както е прии VISA например ?

 • Ariman

  Имам неприятното усещане, че това не е точно информативна статия, може би е предизвикано от рекламата горе в дясно или от факта, че първата част на статията е като преписана от сайта на ТВІ, не знам, но чувството е силно.

 • 5
  zaza avatar :-|
  zaza

  До коментар [#4] от "Ariman":

  Наистина! Част от текста звучи като рекламно съобщение на ТБИ... Примерно там където се казва, че за картите е необходимо да има разплащателна сметка 2.5лв месечно... Имам 3 дебитни карти и нямат разплащателни сметки към тях. Плащам по 30-80ст за поддръжка на картите. Може би има 1-2 банки, които искат такова, но не всички и не е задължително.
  Освен това защо казваме "дебитната карта на една от банките в България" при условие, че в целия текст се казва ТБИ, а не "една от кредитните институции в България"

  Единственото съществено от статията е, че наистина се опитват да наблегнат на кредитните карти, но реално добри промоции няма. Кобрандираните карти са си стара прооция, а интересни нови отстъпки не са пуснати на пазара.

 • 6
  hilon avatar :-|
  Финансист

  "Запомни златното правило. Правилата се правят от тези, които имат злато." Поговорка

  "Правило единствено: Трябва да знаете разликата между активи и пасиви и да купувате само активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете." Робърт Т. Кийосаки, Шарън Л. Лехтър, от книгата «Богат татко, беден татко»


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK