Опарване

Предстои масово сменяне на топломери, което ще струва над 100 лева на домакинство

Лятото е време за ваканция и темата за парното изглежда толкова неактуална. Но това е само на пръв поглед, защото тази или следващата година хиляди клиенти на топлофикацията ще трябва да отделят екстра пари и време за смяна на топломерите. Причината за горещата кампания е, че започва да изтича животът на първите инсталирани уреди, или както е коректното им наименование в експертните среди – електронни разпределители. А най-подходящият сезон за подмяна е точно лятото.

Кога е моментът

Има няколко неща, които трябва да знаете по темата. На първо място, вашето разпределително дружество ще ви информира с писмо, че трябва да смените топломера си, защото ще свърши животът му скоро. Още тази година ще има хора, които ще трябва да вземат мерки за нови, но според бранша това масово ще започне да се случва догодина. "Препоръчваме на хората да следят своите уреди за топлинно счетоводство и ако забележат, че дисплеите са започнали да избледняват, това е сигнал, че животът на батериите свършва. В този случай, ако уредите са с несменяеми батерии, е добре незабавно да потърсят оферти за нови уреди. Ако уредите са със сменяеми батерии, е необходимо да се обадят на компанията, която ги обслужва", поясняват от "Бруната".

Ако сте пред смяна на топломера, помислете върху следните няколко особености. Първо, смяната не се прави от вас, а от фирмата, с която имате договор – като собственик на къща или апартамент. При жилищните сгради въпросът е по-сложен, защото всички са длъжни да ползват уредите от един и същ модел на една компания. Такова решение се взима на общо събрание на блока и за да смените доставчика си, трябва да имате съгласието на собствениците на 2/3 от площта. Така, ако например не сте доволни от топлинния си счетоводител по някакви причини, сега може да е най-точният момент да го смените, защото обикновено пренасянето към друга компания е свързано с това, че трябва да си купите нови уреди, с които работи тя.

Сметни, преди да смениш

Пред решението с какви уреди да замените старите си има няколко съвета, които трябва да имате предвид. Съберете всички актуални оферти на пазара и ги сравните. Разбира се, основният показател, по който трябва да сравнявате, е цената на уреда, но задължително проверете колко ще ви струва и монтирането, програмирането и други допълнителни такси. Средно около 30 лв. струва един обикновен топломер и около 10 лв. такси за първоначално пускане в експлоатация. Така, ако имате три радиатора, вие ще трябва сега да платите 120 лв. за топломерите, като е възможно да ви се начисляват и други такси, но те са според индивидуалните правила на компанията. Някои фирми предлагат безплатно услугата първоначален монтаж.

Друго нещо, по което уредите се различават, е това, дали са със сменяеми батерии. В България само "Бруната" предлага такива, на които да се сменя батерията. "Защо да изхвърляме стария уред, като той може да продължи да се ползва. Ние предлагаме на нашите клиенти възможността да сменят само батерията си, защото това е по-евтино от смяната на целия електронен уред", казват от "Бруната". Така например в момента предложението на компанията е да закупите топломер за 30 лв. или просто да смените батерията на стария си уред с марката на компанията, което ще ви струва 8 лв. и ще можете да я ползвате още 10 години.

Всички други компании на пазара изискват след 10 години да сменяте и уредите си с изцяло нови и не предлагат по-евтината алтернативата да смените батерията, защото технически животът на електроуреда също не е много по-дълъг от 10 години. "Не е надеждно да се подменят батериите и ние не можем да гарантираме тяхната точност за по-дълъг от този срок, след като предвиденият им живот е 10 години. Такава е практиката и в целия Европейски съюз", казва Милена Стоянова, управител на "Техем сървисис". Ако уредът се повреди по време на отоплителния сезон (който трае от октомври до април), има възможност да бъдете санкционирани, като ви се начисли максимално потребление от началото на сезона – все едно радиаторът ви е е работил на максимална мощност по цял ден. Така че най-подходящият период да смените уреда или компанията, ако скоро се изтощава батерията на уреда ви, са предстоящите месеци преди новия сезон. Имате време да съберете, анализиране и обсъдите всички оферти.

Следващото важно съображение, което трябва да имате предвид, е, разбира се, че имате избор между това как искате да бъде отчитано потреблението ви. Възможно е да се снабдите с устройства, които се отчитат дистанционно. Така няма да губите време всяка година да чакате посещение за замерване. "Преди 10 години уредите с радиомодул за дистанционно отчитане бяха много по-скъпи, докато сега цените паднаха и са близки до тези за уред без възможност за дистанционно отчитане", коментира още Стоянова. Има и възможност да си купите и обикновено устройство, което да има опцията да бъде активирано дистанционното отчитане по-късно, но срещу определена цена. Топломерите с дистанционно отчитане са с около 9-10 лв. по скъпи от другите, а някои от компаниите са обявили различни промоционални оферти за тях.

Важна информация, която трябва да сравнявате в офертите, е дали топлинният счетоводител дава възможност само някои апартаменти например да ползват дистанционното отчитане, а в същото време другите не. Ако закупите уред с дистанционно отчитане, е хубаво да проверите дали допълнителните услуги по него като монтаж, демонтаж, програмиране, ремонт и други не са значително по-скъпи от тези на обикновените топломери. "Добре е преди избора потребителите да се осведомяват какви други такси може да се наложи да плащат, защото една цена на уред може да е привлекателна, но зад нея да стоят други, които впоследствие ще са неизбежни", пояснява инженер Боян Паунов, ръководител отдел "Методология, отчитане на топлинна енергия, контрол на дялово разпределение, енергийна ефективност" в "Топлофикация София". Така може въобще да не ви се налага да чакате на определена дата отчетникът да дойде. "Тъй като топлинният счетоводител проверява не само разпределителите, а и топломерите за топла вода, дистанционното отчитане има смисъл само тогава, когато и водомерите за топла вода са с дистанционен отчет. В противен случай разпределителите ще се отчитат дистанционно, а за водомерите ще трябва да се осигури достъп и така се обезсмисля дистанционният отчет", поясняват от "Бруната".

Като избирате между различни устройства, е хубаво да имате предвид, че има и такива, които имат памет, която е обвързана с батерията на устройството. Така че, ако изгасне уредът, при някои батерии или губите данните в паметта, а при други те се съхраняват и могат да бъдат свалени в кратки срокове след това. Ако данните се загубят ще ви бъде начислено потребление при максимална мощност. "Повечето уреди обаче имат памет, която не е енергозависима, но е краткотрайна – до две седмици. Ако потребител види, че уредът се е изключил поради изтощаване, трябва максимално бързо да ни потърси, за да можем да свалим данните му, преди да бъдат загубени", пояснява още Стоянова.

Оглеждайте се също така и за промоционални предложения на компаниите. Сега, след като предстоят години на смяна на топломерите, те ще ви предлагат всякакви промоции – като например отстъпки от единичната цена, ако цялата сграда се включи, екологични предложения - да вземат стария ви топломер и да го заменят с нов, както и възможности за разсрочено плащане. "Техем" например също предлага от години възможността да ползвате топломер под наем и да не го купувате. Но това предложение е само за жителите на Пловдив, където фирмата работи с енергийната компания EVN.

Полезна подробност е, че повечето дялово разпределителни дружества са регистрирани по Закона за енергетиката с кои уреди работят, т.е. какви уреди предлагат на своите клиенти. Повечето предлагат освен собствената си марка и продукти на Siemens. С тази марка засега работи и "Топлофикация София". "Удобството с нея е, че ако си смените дялово разпределителното дружество, няма да има нужда да си купувате нови устройства, защото повечето работят и с тези продукти, така че това може да е много удобно", пояснява инженер Паунов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  marin avatar :-|
  Марин

  Не мога да се въздържа и да не припомня кой ни натресе "топломерите" (със съответните фирми, които ги отчитат) - Иван Костов, но ние си го пожелахме на изборите.
  А иначе по темата - според мен уредите с дистанционно отчитане харчат повече ток, т.е. батериите ще им се изтощават по-бързо.

 • 2
  antoni avatar :-|
  У Чен

  А ти какво предлагаш? Всеки да ползва различно кол. топлинна енергия, а накрая на месеца да си делим по равно сметката?

 • 3
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Тръбите извън апартамента и се слага истински топломер, който показва реалната топлина. Както е с електрическата енергия. Нито ще се краде, нито ще се надписва, а сметките ще са реални и без изравнявания.
  Ха сега се сетете сами, защо никой не предлага този начин...

 • 4
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  Лично на мен ми писна по вестници и телевизия да ме занимават с простотията,кой знае защо наречена "Софийска топлофикация".Не мога да разбера защо е толкова трудно да се съберат парите,да се сменят топломерите,да се направи това или онова.А?И колко в крайна сметка излиза действително отоплението на един тристаен апартамент с,да кажем,четиричленно семейство?Говорим за януари,примерно-еди колко си лева,без изравнителни сметки,без глупости. Аз живея в къща,ползвам локално парно и на никого не се отчитам.Плащам около 200-250лв. на месец за отопление(средно) и никой не го интересува имам ли пари или нямам.Още никоя телевизия не е дошла да прави репортаж за затрудненията ми,никой вестник не се е завайкал,че ми е скъпо...Повечето семейства в България сме така,обаче дай да мислим за парното на софиянци,дето даже и не си го плащат.Откъде накъде?Защо трябва непрекъснато да се говори за проблемите в стотина хиляди жилища през зимата?
  Хайде,искам да видя една точна сметка-месец януари платени .....лв.А не скъпо е,не е скъпо.Ма фалит е "Топлофикация",дай цялата страна да платим сметката.

 • 5
  pr1 avatar :-|
  pr1

  [quote#4:"камен"]Плащам около 200-250лв. на месец за отопление(средно) и никой не го интересува имам ли пари или нямам[/quote]
  Да прав сте, но ще Ви покажа и друга гледна точка. Вие ако не си палите печката нямате разход, аз ако не ползвам парно сметката продължава да нараства. Което е несправедливо.
  Обвързването на една сграда с личната ми сметка за топло е толкова логично колкото ако бяха обвързали ж.к. Младост 1 с личното ми потребление на топло. И ако Младост 1 реши да се откаже от топлофикация тогава и аз ще мога. Звучи ми леко нелогично за пазарна икономика и е несправедливо.
  Предполагам, че изгаряте едно и също по обем количество дърва, дизел или каквото сте си избрали, което позволява да си правите относително точна сметка, при нас не е така аз ползвам и плащам "виртуални топлинни единици", които не съществуват в нито една система мерни единици. Тази година плащам едни, миналата други, следващата ще са трети. Включват се общи площи, дялове и какво ли още не. Това е като да ти обвържат цената на кубик дърва с размера на двора. Което е несправедливо.
  А също така не знам колко струва отоплението ми, защото сезона стартира на една цена на топлинна единица, минава към друга и приключва на трета което е възможно да разстрои бюджета Ви, ако не Ви остават свободни средства. Което е притеснително и изнервящо до известна степен.
  Отказване и преминаване към алтернативен източник няма, не защото има сериозна разлика в цената, а защото примерно си прекарвам зимата в Африка, и не ползвам топло. Тогава пак ще имам сметка за парно, защото съседът се е топлил. Което е несправедливо.
  И не на последно място седи въпросът, че ако в София си запалим печките ще настане такъв смог че до края на зимата половината постоянно живущи ще са се отровили, а децата ни ще са с всички видове алергии, които така или иначе нарастват поради липсата на въздух. Това е социалната функция на топлофикация, която чудно защо никой, никъде не коментира. Мога само бегло да предположа, а нашите бащи със сигурност знаят, какво ще се случи в София град при отопление на дърва, въглища, нафта и други такива алтернативи, които може някои жители да предпочетат в следствие от проблемите с топлофикация.

 • 6
  pr1 avatar :-|
  pr1

  [quote#4:"камен"] Аз живея в къща,ползвам локално парно и на никого не се отчитам.[/quote]
  Завиждам Ви, бъдете жив и здрав!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал