Поли не иска бисквитка

Ако новата директива за защита на личните данни онлайн се приложи строго, може да предпази потребителите от възможността да... сърфират

Така наречената Бисквитена директива (Директива 2009/136/EО) влезе в сила на 26.05.2011 г. и променя правилата на играта при защитата на личните данни в интернет сърфирането. Целта на новия режим е да осигури по-ефективна защита и поверителност на личните данни на интернет потребителите. Макар това да изглежда безобиден и незначителен въпрос, регулацията на интернет "бисквитките" може да се окаже минно поле за онлайн търговията и да донесе множество неприятни "изненади" за интернет потребителите.

Бисквитената директива създава единствено задължение за държавите членки за постигане на целения резултат. От всяка отделна страна зависи по какъв начин този резултат ще бъде постигнат. Към настоящия момент директивата е въведена в законодателствата на Естония, Дания, Ирландия и Великобритания. Въпреки това националните власти, натоварени със защитата на личните данни във всяка от тях, нямат ясна идея как следва да бъде спазен режимът, наложен от директивата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал