Наесен с карта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Наесен с карта

Наесен с карта

...или какви са вариантите да не давате на детето си джобни пари в брой

Мария Иванова
14053 прочитания

© Инна Павлова


Учебници, тетрадки, бележник, химикалки, ключ за вкъщи, джобни... И ако вече от години използвате класическата система за завързване на ключа, така че да не се губи, то задачата с парите за закуска или други нужди, които също имат навика мистериозно да изчезват от джобовете, има сравнително ново решение. Например да издадете на детето си дебитна или пък кредитна карта, от която то да тегли нужната сума или да плати на POS терминал.

За най-малките...

Картовите продукти за деца, предлагани от българските банки, всъщност не са особено много, но все пак има различни варианти, които бихте могли да изберете. Най-често финансовите институции предлагат издаването на допълнителна карта към вече издадена основна такава на родителя или настойника на детето. В почти всички случаи минималната възраст, на която трябва да е детето, е 14 години. Изключение е офертата на Банка ДСК, която предлага издаването на дебитна карта и на деца между 7 и 14 години – по т.нар. програма ДСК Старт. Картата се издава на името на детето, но по сметка в левове, открита на името на родителя.

При тази карта възможните транзакции са съвсем ограничени. На практика с нея може само да се теглят пари на банкомат, да се проверява наличността по сметката и да се сменя ПИН кодът. Ограниченията за максимална сума за теглене също са съобразени с възрастта на децата – в общия случай те могат да изтеглят не повече от 50 лв. на ден. Разбира се, при желание родителите могат да променят този лимит, но до не повече от 400 лв.

Банката не начислява такси за откриване и обслужване на разплащателната сметка, към която се издава картата, както и за самото й издаване. Такси не се удържат и при теглене на средства на банкомат на ДСК.

Ако детето навърши 14 години преди изтичането на срока на картата, родителите могат да изберат между две възможности. Единият вариант е да не се сключва нов договор, при което картата остава валидна до изтичането на срока й, но вече при условията за ползване на стандартна дебитна карта Visa Electron. Другата опция е да се премине към офертата ДСК Тийн, която е предназначена за следващата възрастова група – от 14 до 18 години.

...и за по-големите

Освен издаването на първата лична карта навършването на 14-годишна възраст според повечето финансови институции явно е и най-подходящият момент, в който детето ви може за пръв път да се сдобие и с банкова карта. За децата над тази възраст предложенията вече включват и възможността за издаване както на дебитна, така и на кредитна карта. По-големите могат да ползват и повече услуги с картите си, като например плащания на POS терминали или пък в интернет.

Предложението на Райфайзенбанк за допълнителна карта Maestro, която може да се издаде и на лица под 18 години, позволява и заплащане на битови сметки по телефон, банкомат или интернет чрез ePay.bg. При ДСК Тийн пък младежите не могат да правят плащания по телефона, но могат да използват друга функционалност – получаване на пари в брой при плащане на POS терминал (т.нар. cash back).

И в тази възрастова група обаче има някои основни правила, които са общи за повечето банки. Така например независимо дали става дума за кредитна или за дебитна карта, издаването й е под формата на допълнителна карта към основна, която е издадена на името на родителя. Изключение има в случая с ДСК, при която картата ДСК Тийн се издава на името на детето по сметка в левове, открита също на негово име, като все пак е нужно и съгласието на родител или настойник.

Освен това и в тези случаи родителят може да зададе лимити за максималните суми, които детето може да изтегли на банкомат, както и за максималните суми, за които може да извършва плащания на POS терминал. Обикновено банките имат зададени стандартни лимити, но те могат да се променят по желание на родителя, като все пак има и таван, до който това може да се случва.

Бонуси за деца

Също така при картите за младежи от 14 до 18 години честа практика е да се издават и обслужват при преференциални условия. Такива са например условията на Инвестбанк по предлаганата от банката Фамилна кредитна карта MasterCard Family Card. Този продукт позволява към основната карта на родителя да бъдат издадени до девет допълнителни, включително и т.нар. Side Card за младежи под 18-годишна възраст, които са без изискване за минимален неснижаем остатък. "Таксата за обслужване на основната карта е 1 лв. на месец, допълнителната карта се обслужва безплатно", обясняват от банката. И при допълнителната, и при основната карта не се начисляват такси за плащане на POS терминал. Младежите обаче са ограничени и не могат да теглят средства на банкомат.

При ДСК Тийн също са предвидени облекчени условия за ползването на картата. Тя се издава безплатно, а таксата за теглене от банкомат на ДСК е само 10 стотинки в сравнение с 20 стотинки за стандартните дебитни карти, предлагани от банката. Тегленето на банкомат на друга банка се таксува както при стандартните дебитни карти – по 95 стотинки за транзакция. Разплащателната сметка, към която се издава картата, също се открива и се обслужва безплатно.

При специализираната дебитна карта Maestro за младежи, която предлата Societe Generale Експресбанк, също са предвидени преференциални условия за ползването. Банката не начислява такси за обслужването на картата и на разплащателната сметка, към която се издава. Тегленето на банкомат на Societe Generale Експресбанк и плащанията на POS терминали са безплатни, а при теглене на средства на банкомат на друга банка таксата е с 30% по-ниска от стандартната тарифа. Картата може да бъде издадена както в левове, така и в евро или долари. От предложението за издаване на такава карта обаче могат да се ползват само ученици, които получават стипендии по сметка в банката.

Разбира се, има и случаи, в които условията по допълнителните карти за младежи под 18 години са аналогични с тези по основните карти, към които са издадени. Такива са например условията, които Първа инвестиционна банка, която предлага издаване на дебитна карта Maestro с чип за младежи. При тази оферта издаването на картата и тегленето на средства на банкомат на банката е безплатно, таксата за теглене от банкомат на друга банка е 90 стотинки, а за плащане на POS терминал – 15 стотинки. Банката начислява и месечна такса за водене на картовата сметка, към която се издава картата, в размер на 30 стотинки.

Сред финансовите институции, които предоставят възможност за издаване на дебитна карта на непълнолетни лица е и Общинска банка. Оттам обаче обясняват, че става дума за специални случаи, при които младежите са встъпили в граждански брак или получават семейни помощи по реда на Закона за семейните помощи за деца и Правилника за неговото прилагане. Картата се издава в левове, като към една сметка могат да бъдат издадени до четири допълнителни карти към основната, която е на името на родителя. В този случай обаче издаването, подновяването и персонализирането на допълнителните карти се таксува (3 лева без ДДС), докато за основната не се начислява такава такса. Таксата за теглене на банкомат или за плащане на POS терминал е 50 стотинки.

В повечето случаи картите, предназначени за деца и младежи, залагат и на по-атрактивен дизайн. Офертите на ДСК и ПИБ например предлагат на децата сами да изберат между две възможности как искат да изглежда тяхната карта. При предложението на Инвестбанк пък допълнителната SideCard е с миниразмери и е специално направена така, че да може да се носи дори и на ключодържател или като аксесоар.

Фотограф: Инна Павлова

Учебници, тетрадки, бележник, химикалки, ключ за вкъщи, джобни... И ако вече от години използвате класическата система за завързване на ключа, така че да не се губи, то задачата с парите за закуска или други нужди, които също имат навика мистериозно да изчезват от джобовете, има сравнително ново решение. Например да издадете на детето си дебитна или пък кредитна карта, от която то да тегли нужната сума или да плати на POS терминал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Измислиха начин да обложат с такса и джобните стотинки на децата:
  "На практика с нея може само да се теглят пари на банкомат, да се проверява наличността по сметката и да се сменя ПИН кодът."

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Като прочетох заглавието, реших че най-сетне и по-сериозните банки са почнали да предлагат вариации на електронно портмоне. Защото до сега май само една-единствена банка предлага пей-пас на Мастъркард и друго на хоризонта не се задава. За съжаление, нищо подобно. Технологичен скок липсва, а вместо да се ивестира в такъв, се харчат безсрамни рекламни бюджети за маркетинг на 25-години стари технически решения, окрасени с маловажни, дори затормозяващи глупости като "брандирана карта", "детска карта", "карта за отстъпки", "ако събереш 50 точки от покупки, имаш право на 3% намаление за билет на България еър, 4,2% отстъпка при застраховка в Армеец и 1 безплатен билет за куклен театър". Айде стига глупости бе, хора! Нямаме място в портмонето от такива боклуци, нито пък човек със сериозно занимание ще хукне да си смята точките цяла година, за да получи накрая безплатен билет за театъра! Ако изобщо ви се работи нещо смислено, се концентрирайте върху електронното портмоне, защото там потенциалът е огромен. Българският касиер е смотан до нетърпимост, в сравнение с колегите си по света. Не само работи флегматично, бърка и не може да смята, ами и постоянно "няма дребни". За такситата да не говорим. Как за 14 години на запад веднъж не чух, някой да "няма дребни", а тук го чувам през ден и то когато подавам банкнота от 5 или 10 лева, за 20 и 50 да не говорим...? Та ако им се работи, ето тук да копат. Другото е самозадоволяване на мокър песък.

 • 3
  kh avatar :-|
  kh

  "За най-малките: При тази карта възможните транзакции са съвсем ограничени. На практика с нея може само да се теглят пари на банкомат, да се проверява наличността по сметката и да се сменя ПИН кодът. Ограниченията за максимална сума за теглене също са съобразени с възрастта на децата – в общия случай те могат да изтеглят не повече от 50 лв. на ден. Разбира се, при желание родителите могат да променят този лимит, но до не повече от 400 лв."

  Първо, третокласник малчо се повдига на пръсти, за да стигне копчетата на банкомата и да въведе ПИН...
  Второ, третокласник малчо с "малка сума джобни пари" от петдесет лева... Ей това му се вика "малко" джобно щастие...
  Трето, вярно, че сред малчовците баничките не са на мода... Но ми е интересно колко капанчета тип "пица на парче" или дюнери имат ПОС...
  Четвърто, преди да учим децата как по-лесно да харчат джобните не е ли по-добре да ги научим как се печелян джобните?!?!?!

 • 4
  dadam avatar :-|
  dadam

  Не се сърдете на Капитал, че публикуват безсрамни банкови промоции, все пак и те се нуждаят от джобни...

 • 5
  sredkova avatar :-|
  Desislava Sredkova

  Ако имаше и къде да плащат с тези карти...

 • 6
  kaddisfly avatar :-|
  kaddisfly

  Деца с дебитни карти! Пълен абсурд! Как ли пък не! В междучасията ще ги разцъкват като Покемон! И вместо да бързат да се редят на опашка на лавката, ще търчат до най-близкия банкомат да изтеглят 10 лв. (минимума). Незнам, не ми се връзва никак цялата тази идея! За всяко нещо си има правилното време, когато ще си в състояние да носиш отговорност!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK