От търг, но и на кредит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От търг, но и на кредит

Shutterstock

От търг, но и на кредит

Нов ипотечен заем финансира покупката на имот от съдия-изпълнител

Мария Иванова
18242 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Скоро да сте чували особено популярната преди две-три години реплика, че йероглифът за "криза" може да се чете и като "възможност"? Вярно, напоследък като че ли не се повтаря толкова често, но все пак в някои сфери възможности не липсват. Такава е например е покупка на по-евтини имоти чрез публични търгове.

Повечето от недвижимостите, които се продават по този начин през последните години, са били предложени за обезпечение по необслужвани ипотечни заеми. А тъй като заради кризата броят на проблемните заеми нарасна значително, на пазара се появиха голям брой такива предложения. Така че, стига да не сте суеверни и да не се притеснявате особено от евентуалната лоша карма на подобен имот, бихте могли да сключите добра сделка.

Разбира се, има и някои особености, свързани с правилата за провеждане на публична продан. Една от тях е изискването купувачът, спечелил наддаването, да заплати договорената сума в седемдневен срок от спечелването на търга. По думите на представители на сектора именно това ограничение оставя извън играта потенциалните купувачи, които нямат възможност веднага да предоставят цялата сума. Кредитните институции пък по правило не са склонни да финансират подобни покупки - първо, времето за разглеждане на документите е кратко, а и по закон резултатите от търга могат да се обжалват. С други думи, дори и да спечелите при подобно наддаване, съществува опасност впоследствие съдът да обяви резултатът за недействителен. В този случай ще се окажете с кредит за изплащане, без реално да разполагате с имот, а банката -  без обезпечение по предоставеното финансиране.

Шанс за заем

От пазара посочват, че и досега е имало случаи, в които банка да финансира покупка на подобен имот, но те са били единични, и то за много добри клиенти на съответната финансова институция. От началото на месеца на пазара вече има и специфичен кредитен продукт, предназначен именно за покупка на имоти от публичен търг, провеждан от частен съдебен изпълнител. Засега го предлага Първа инвестиционна банка (ПИБ). Офертата е насочена към по-ограничен кръг от недвижимости, тъй като финансиране се отпуска само за имоти на съдия-изпълнителн, с които банката е сключила споразумение и които имат сметка към ПИБ. Идеята е по този начин да се даде по-голяма сигурност за потенциалните кредитополучатели.

"За момента сме сключили договори за сътрудничество със съдебни изпълнители в София, Варна, Кюстендил, Плевен, Стара Загора и Шумен", поясни Милка Тодорова, директор "Банкиране на дребно" във финансовата институция. По думите й в бъдеще този списък може да се увеличи и да включи и други населени места.

Специализираният кредит (наречен "Шанс") се отпуска в евро или щатски долари със срок на погасяване до 30 години и възможност за ползване на тригодишен гратисен период по главницата. Лихвата е плаваща и се формира като сбор от базов лихвен процент плюс надбавка, като към момента е 7.8%. Офертата не предвижда ограничение за отпусканата сума, като със заема ще може да се финансира до 90% от стойността на придобивания имот, който служи и за обезпечение. Останалите 10% от стойността на имота, които всъщност клиентът трябва да внесе като задатък (т.е. своеобразна гаранция за участие в търга), също могат да бъдат предоставени от банката. Средствата могат да се отпуснат под формата на потребителски кредит.

От ПИБ обясняват, че ако клиент иска да изтегли такъв ипотечен кредит, преди да участва на търга, първо правят проучване на кредитоспособността му и определят сума, до която биха го финансирали. Ако спечели търга, банката отпуска средствата в рамките на установения от закона седемдневен срок. Тодорова уточнява, че ако се стигне до обжалване на резултата от наддаването и съдът обяви търга за недействителен, съдия-изпълнителят връща внесените средства за покупката по сметката на кредитополучателя, който пък от своя страна погасява заема, без да дължи неустойки за това. "Наблюденията ни показват, че се обжалват само 12-15% от търговете за публична продажба на имоти", коментира тя.

Така на практика клиентът носи риск само за лихвите, които евентуално ще е заплащал в периода, докато тече обжалването до произнасянето на съда. Обикновено този период е от порядъка на 3 до 6 месеца, обясняват от сектора.

Представители на сектора посочват, че пазарът определено е имал нужда от такъв продукт, тъй като през последните години броят на имотите, продавани на търг, се е увеличил значително. "От началото на годината са обявени около 11 хил. продажби, но само около 2000 от тях са приключени", коментира изпълнителният директор на консултантската компания "Кредит център" Тихомир Тошев. Причините са комплексни. Една от тях е, че част от предлаганите имоти са неатрактивни – например са на етап груб строеж. "Освен това процедурата е тежка и тромава, а това отблъсква масовия клиент. И не на последно място – до момента нямаше подобна възможност за финансиране на покупката", допълва той.

И все пак провери

При покупката от публична продан е важно да проверите в какво точно състояние ще придобиете избрания от вас имот. Според закона съдия-изпълнителят, който изнася предложението за продан, е длъжен да предаде имота на определения купувач чист от всякакви тежести – т.е. ипотеки, възбрани, договори за наем или пък запазено пожизнено право на ползване. Доказването на липсата на такива тежести става чрез специално удостоверение, издавано от Агенцията по вписванията.

Отделно от това съдия-изпълнителят изяснява по служебен път дали по закупувания имот има непогасени данъчни задължения. За всички останали неплатени сметки - за ток, вода, парно и т.н.,  трябва да проверите сами. Важно е да знаете, че дори и да има неплатени задължения към комуналните компании, те са персонални, т.е. на името на предишните собственици и съответно не могат да бъдат насочвани към вас. Правилото е, че комуналните оператори трябва да открият нова партида на ваше име, а за натрупаните до момента задължения да търсят предишните собственици.

Скоро да сте чували особено популярната преди две-три години реплика, че йероглифът за "криза" може да се чете и като "възможност"? Вярно, напоследък като че ли не се повтаря толкова често, но все пак в някои сфери възможности не липсват. Такава е например е покупка на по-евтини имоти чрез публични търгове.

Повечето от недвижимостите, които се продават по този начин през последните години, са били предложени за обезпечение по необслужвани ипотечни заеми. А тъй като заради кризата броят на проблемните заеми нарасна значително, на пазара се появиха голям брой такива предложения. Така че, стига да не сте суеверни и да не се притеснявате особено от евентуалната лоша карма на подобен имот, бихте могли да сключите добра сделка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  vladimiryosifov avatar :-|
  Владимир Йосифов

  Това е сделка за пари в кеш !
  Нали затова се продават на ниска цена ?

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#1] от "Владимир Йосифов":
  Добрите рибари хващат по два сафрида на една кукичка...
  Тези хващат по три:
  -първо наказват този, дето е просрочил вноските
  -правят продажба и задържат цените на имотите високи
  -отново са на печалба с лихвите, а и прехвърлят рисковете върху новия собственик

 • 3
  anitajones avatar :-|
  anitajones

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Джоунс, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всички, които се нуждаят от финансова помощ. Ние предоставяме заем при лихвен процент от 2% на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия и условия. Свържете се с нас днес по електронна поща на адрес: ([email protected])


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.