Коледна отговорност

Цените на задължителната автозастраховка засега не скачат

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

За задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" може да се пише много. И обикновено шофьорите никак не са щастливи от прочетеното. За това, разбира се, си има причина – полицата открай време държи може би челната позиция в класацията на най-недолюбвани разходи, свързани с притежаването на автомобил. А трайната й тенденция към поскъпване не е точно добра новина за джобовете на шофьорите. Особено пък покрай факта, че традиционно все още по-голямата част от тях я сключват в навечерието на коледно-новогодишните празници, които и сами по себе си са изпитание за семейния бюджет.

И тази година не е изключение от утвърденото вече правило и декември дойде с традиционните вълнения около цената на "Гражданска отговорност". Първоначално очакванията бяха, че полицата ще поскъпне от началото на месеца. Мотив за нарастване в цените е и предстоящото увеличаване на максималните лимити за изплащане на обезщетения, което ще стане факт от средата на 2012 г., обясни зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев пред журналисти. Прогнозираното поскъпване от 1 декември обаче не се случи, като от сектора коментираха, че цените няма да се променят поне до Нова година.

Така, ако живеете в София и в момента тръгнете да подновявате полицата си, ще трябва да си приготвите поне 200 лева. Според данни от застрахователните брокери за автомобил с обем на двигателя до 1500 куб. см, собственост на 30-годишен водач с петгодишен шофьорски стаж, средната цена на застраховката е от порядъка на 240 лв. По-младите и по-неопитните шофьори ще трябва да приготвят по-голяма сума, като при някои компании завишението може да достигне и до около 100 лева. При някои от застрахователите фактор за оскъпяване е и ако автомобилът е с десен волан.

Дружествата на пазара предлагат отстъпки, ако декларирате, че ще ползвате колата си само в рамките на страната – в този случай средната цена е около 185 лв. За кола с обем на двигателя до 2000 куб. см ще трябва да платите средно 350 лв. при покритие за България и чужбина или около 300 лв., ако не напускате страната. За автомобили с регистрация в други населени места, цените по правило са малко по-ниски. Традиционно повечето компании предлагат като бонус и от 5% до 15% отстъпка от цената на незадължителната полица "Автокаско", ако сключите при тях "Гражданска отговорност".

При някои компании отстъпки можете да получите и ако подновявате полицата си в съответната компания. Стига, разбира се, да не сте причинили ПТП през изминалите 3 години – лошата шофьорска история остава основната тежест, която вдига цената на застраховката.

Тези цени обаче са валидни, ако заплатите цялата дължима сума наведнъж. Ако предпочитате плащане на вноски, това ще оскъпи полицата с 10 до 50 лева. Причината е, че администрирането на повече плащания означава повече разходи за застрахователите, поясняват от пазара. Освен това е важно да имате предвид, че ако желаете полицата да е валидна не само за България, а и за чужбина, ще трябва да платите цялата дължима премия наведнъж, понеже като цяло в този случай застрахователите не предлагат разсрочване.

Всъщност плащането на вноски предполага и много по-стриктна дисциплина от страна на клиента. "Ако забравите или по някаква друга причина се забавите да си внесете навреме поредната вноска, полицата се прекратява, т.е. вече не сте защитени. А това може да доведе до много по-сериозни последици за личния ви бюджет в случай на застрахователно събитие", обясняват брокери.

Що се отнася до очакваното поскъпване, всяка година по това време се говори, че цените ще се увеличат, а на практика те намаляват, споделят брокерите. Според тях по този начин до голяма степен се цели създаването на истерия, че предстои скок в цените, за да може да се подтикнат шофьорите да си сключат полицата, докато прогнозираното поскъпване не е станало факт. Реално погледнато, цените на застраховката в момента са съизмерими с тези от края на 2010 г. Тогава стойността на полицата за автомобили от нисък до среден клас със софийска регистрация също беше около и над 200 лева.

"Истината е, че конкуренцията е много сериозна, пазарът е стагнирал и застрахователите използват този лост, за да привлекат клиенти", посочва застрахователен брокер. По думите му именно в този смятан за най-силен период за сключването на полицата нито една от застрахователните компании не би предприела действия, които да ограничат пазарния й дял. "Напротив, някои дори дъмпингират цените", изтъква той.

Доказателство за това бяха и предприетите през седмицата мерки от КФН, с които регулаторът накара едно от дружествата да коригира тарифата си по "Гражданска отговорност". Става дума за "Бул инс", която обяви нови, по-ниски цени по полицата в началото на месеца, но впоследствие беше принудена да ги промени. Действието беше в отговор на препоръка от страна на надзора, с цел да се гарантира, че компанията ще успее да натрупа достатъчно минимални резерви за изплащане на обезщетения.

През седмицата неочаквано беше актуализирана и тарифата на ДЗИ. Дружеството обяви промоция по "Гражданска отговорност" от 5 декември, но два дни по-късно преференциалните условия вече бяха отменени, писа capital.bg. От компанията отрекоха стъпката да е продиктувана от препоръки на надзора.

Според данни, представени от КФН в началото на месеца, предприетите от надзора мерки са допринесли за генериране на 120 млн. лв. допълнителни резерви за задължителната автомобилна застраховка в периода септември 2010 – септември 2011 г.

Още от Капитал