Как се пренасят пари през граница

Напредъкът на технологиите го прави все по-лесно и евтино, а вариантът с куфарчетата остава в киното

Един любим сюжет от криминалните романи се завърна: пренасянето на големи суми пари в куфарчета през граница. Засега това се случва предимно в прокурорски разследвания и вестникарски публикации, а познавайки митническите ограничения за пътуване с пачки банкноти в багажа, е трудно да се повярва, че сюжетът е надскочил художествените си измерения. Но пък знае ли се...

В действителност пренасянето на пари през граница е тема в ежедневието на много хора. По официални данни 2.5 млн. българи работят в чужбина, а сумата на средствата, които превеждат на семействата си в страната, надвишава размера на чуждестранните инвестиции. По данни на БНБ през май емигрантите са изпратили 85.2 млн. евро до близките си, а за първите пет месеца на годината трансферите им са за общо 369.3 млн. евро. Самият факт, че тези преводи са засичани от статистиката, говори, че парите не пътуват в куфарчета. Как точно е трудно да се обобщи, имайки предвид безбройните възможности, предлагани от банките, електронните системи, телекомуникационните оператори и дори куриерите на пратки, които в конкуренцията помежду си правят все по-лесно, бързо, сигурно и евтино изпращането на пари в чужбина.

Нещо за деклариране?

Лимитът на сумите, които свободно могат да се пренасят, не е особеност, която важи само за границите на България. Не е и новост, дошла с отпадането на ограниченията за пътуване из страните от Европейския съюз. При пресичане на граница на държава от общността подлежи на деклариране кешът над 10 хил. евро. При пътувания до САЩ се обявяват суми над 10 хил. долара, а на нарушителите се налагат глоби от митническите власти, като може да се стигне и до конфискация при особено тежки случаи.

Съществува и праг на сумите при трансграничните банкови преводи, отвъд който трябва да се подаде декларация в Българската народна банка (БНБ). За доставчиците на платежни услуги това задължение възниква при парични трансфери равни на или надвишаващи 100 хил. лв., или тяхната равностойност в друга валута. Фирмите и гражданите обявяват транзакции до 50 хил. лв. Информацията за тези преводи се събира за нуждите на статистиката, а укриването й се наказва с глоба.

Смисълът на тези ограничения е да се пресече пътят на парите, чийто произход не е чист, тъй като при банковите преводи това обстоятелство се проверява. Постига се и превенция на престъпността, защото големи суми пари в пътническите куфари са най-малкото магнит за крадци по летища и автогари. Носенето на големи суми в брой се обезсмисля и от наличието на безброй възможности да разполагаш с парите си по всяко време и да можеш да се разпореждаш с тях срещу такси, които номинално може да изглеждат високи, но на фона на риска и удобството са напълно адекватни.

Бедна ти е фантазията

Разходът за стандартен валутен банков превод на суми до 10 хил. евро от България е обикновено в границите 0.15% - 0.35% от сумата, но с минимален праг, който най-често е 30 лв. Получаването на средства от чужбина може да е безплатно, ако разходите за транзакцията се поемат от изпращача, но някои банки таксуват и входящите преводи. Допълнително се заплащат средно по 10 евро за ползването на системите за сетълмент и обмяна на данни между банките като SWIFT. Пари могат да се пренасят и с банков чек, който се издава например в Гърция, пренася се в портфейла или се изпраща по пощата, за да се осребри в България. Разходите са съпоставими с тези при превода от сметка до сметка, като колкото по-голяма е сумата, толкова по-малка като процент е таксата. Ограничения за размера няма.

Друг типичен вариант за превод на пари е по картова сметка, като основните разходи идват при теглене на банкомат, тъй като се удържа процент от сумата и фиксирана такса, а средствата се превалутират по курс, който може да не е най-изгодният. Опция за изпращане на пари до човек в чужбина, спестявайки му таксите на банкомат, е чрез кредитна карта, издадена в България. Тя може да се ползва в чужбина за покупки, а захранването й да става от друга сметка в същата банка в България, като това може да се прави и електронно чрез токен устройство.

Масово наложили се в практиката са електронните системи за експресни парични преводи като MoneyGram, Western Union, PayPal, Fexo Pay и др. Те са удобни с множеството локации, на които клиентът може да внесе средствата на каса, представяйки единствено документ за самоличност. Подходящи са предимно за малки суми. Превод на 500 евро през тези системи от България до Гърция може да струва от 17 до 39 евро. Тяхна конкуренция е пренасянето на пари по куриер, което струва около 1.2% от сумата на превода, за който обикновено има ограничение, например до 10 хил. лв.

По-евтин аналог са бързите преводи през електронни платежни системи като Skrill или TransferWise. Последната е сред най-новите играчи на пазара и е разработка на създателите на Skype. При тях изпращачът и получателят трябва да създадат свой акаунт в системата, за което е достатъчно да имат имейл. Поддържането на акаунта е безплатно. Изпращането на пари от него струва максимум 10 евро без оглед на размера на сумата. Обикновено при тегленето й от получателя има такса от местен оператор. Разходи могат да възникнат при захранването на акаунта, ако се прави електронно, а не на гише в банка. 

Парични преводи, включително презгранични, се предлагат и от телекомуникационни оператори чрез мобилен портфейл. Globul е сред компаниите, които предлагат тази услуга на абонатите си. Вариант за пренасяне на средства съществува и чрез финансови инструменти като акции, облигации, ДЦК, деривативни инструменти, компенсаторни записи, различни видове полици, записи на заповед, менителници и дори биткойн. Човек може да купи такива инструменти в България, да отпътува например за Германия и там да ги продаде, ако са достатъчно ликвидни.

Преводът според случая

Нуждата е тази, която определя кой е най-подходящият начин за пренасяне на пари през граница. Ако искате да ги изпратите на някой в чужбина или пък вие сте този, който ще получавате, а  случаят е спешен, най-подходящи са електронните системи. Големината на сумата също е от значение при избора на метод, защото повечето от платформите за бързи преводи имат ограничение за размера. И банките предлагат експресни услуги в рамките на деня, освен това няма лимит за сумите. Ако обаче нуждата ви е друга - местите се да живеете в чужбина и искате да вземете спестяванията със себе си или пък просто не искате да държите парите си в България, тогава вариантът е да си разкриете сметка в банка в чужбина, която да захраните със стандартен международен превод от България. Може, разбира се, и да изнесете парите в куфари, което, като изключим всичките очевидни минуси, ще ви спести няколкостотин лева такси, а и ще ви достави тръпката, че сте герой от гангстерски филм.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  А най-бързо и лесно е с биткойн.

 • 2
  vasetooopleven avatar :-|
  vasetooopleven

  Тук обаче говорим, само за тези, които са легални и не е проблем да бъдат засечени. Какво правим когато трябва да не бъдат засечени

 • 3
  syl33355350 avatar :-|
  syl33355350

  До коментар [#2] от "vasetooopleven":

  Нищо.Търсиш голям,небиещ на очи(китайски)куфар.

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  С биткойн можеш да преведеш всякаква сума. Почти без да ти струва пари за превода.

  Ето от тук:

  BitPay: https://bitpay.com

  Coinbase: https://coinbase.com

 • 5
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Компютърният гигант Dell ще започне да приема плащания за своя хардуер, софтуер и други продукти във виртуална валута биткойн, предава The Hill, позовавайки се на съобщение от компанията:

  http://www.investor.bg/novini/130/a/i-dell-posiaga-kym-bitkoina,176507/

 • 6
  tademan avatar :-|
  Tademan

  Те си ги изнасят чрез офшорните фирми... Да ходи статистиката да ги търси

 • 7
  mishoboss. avatar :-|
  Mihail Panayotov

  Офшорните фирми са си напълно легитимен и световно признат метод за пестене от данъци. Моля, без негативна конотация върху офшорките. Тук не сме се събрали БСП електорат...

  Въпрос към по-запознатите - плащането чрез биткойни колко е сигурно?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  tademan avatar :-|
  Tademan

  До коментар [#7] от "mishoboss.":

  Да де, само дето в нормалните държави не ги допускат до обществените поръчки.

 • 9
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Баси глупостите написани и наречени "статия"

 • 10
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Проблемът с криптовалутите (Биткойн и другите) е, че пак трябва да ползваш банки (или други доставчици на платежни услуги) за да си прехвърлиш парите от/към обменниците.

  Освен това се товариш и с деклариране на печалбите и загубите от всяка една обмяна (дори и да си купиш дъвка трябва да пишеш един ред в данъчната си декларация, където да декларираш колко си спечелил/изгубил заради разликите в цената на криптовалутата). Сделките с криптовалута се декларират също както и сделките с договори за разлика, акции, фючърси и други финансови инструменти (според тълкуване на НАП). Аналогично и американските паразити изискват да се декларира всяка сделка на отделен ред в данъчната декларация. Вече има и софтуер за това (но за българската данъчна декларация все още не са написали).

  Освен това цената на криптовалутите се променя бързо. Разгледайте графиките. Очаква се цената да продължи да се стабилизира с увеличаването на спекулантите и потребителите на криптовалути.

  Самата транзакция в рамките на протокола Биткойн е сигурна - ако получиш плащане (след няколко потвърждения - т.е. след няколко минути или няколко десетки минути най-много) може да си сигурен, че си го получил. Несигурността идва главно от транзакциите през традиционната платежна система, а също и от това, че може компютърът да е заразен с троянец, който да открадне частния ключ.

  Въпреки изброените недостатъци, много хора са намерили начин да прехвърлят пари чрез Биткойн и обменниците по-изгодно от банков превод, PayPal и Western Union (например ако изпращачът и получателят имат банкови сметки в същата държава/банка, където са банковите сметки на съответните обменници - банковите такси в рамките на същата банка/държава са много ниски или няма такива и на практика разходите са комисионната на обменниците и курсовата разлика, което е по-изгодно от това да се плаща банкова такса за международен банков превод (SWIFT)/PayPal/WesternUnion).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал