Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да печеля от евтиния петрол

11945 прочитания

© Инна Павлова
Фотограф: Капитал


*Авторът е дилър "Международни финансови пазари" в "Елана трейдинг"

Спадащите цени на петрола определено звучат добре за личния ви бюджет - най-малкото те водят до по-ниски цени на бензина, а по-дългосрочно се пренасят и в цените на други стоки заради по-малките разходи за транспорт. Резките движения на котировките на горивата обаче дават шанс не само за спестяване, а и за инвестиции. За последните три месеца петролът отбеляза спад от над 20%. И макар да няма гаранции, че това ще продължи, ако вашите очаквания са, че заради забавяне на глобалната икономика или поради други причини идва нов спад (или пък ръст), има лесни начини да заложите на тях и да спечелите.

Цената на петрола се влияе от множество фактори. Основните причини за спада й са намаленото търсене, голямото предлагане и непрекъснато нарастващите запаси на САЩ. В случая временното успокояване на критичната ситуация с Украйна и Русия също оказа натиск върху цената.

Очакванията на пазарите са, че ниската цена ще се задържи за определено време, но ако ОПЕК вземе решение за намаляване на квотите за производство, това ще повлияе благоприятно върху цената на петрола и тя ще се върне на по-високите си нива. 

С какви инструменти

На финансовите пазари петролът се търгува основно чрез деривати – фючърсни контракти и договори за разлика (CFD). 

Фючърсните контракти са всъщност договори, в които едната страна се задължава да вземе доставката на предварително определен по количество и качество петрол на предварително определена бъдеща дата на вече установена цена.
Специфичното за фючърсите е, че за тях е необходима по-голяма сума за инвестиция.  Един фючърсен контракт е с минимален обем от 1000 барела, т.е. отразява цената на това количество. Тези инструменти се търгуват на маржин, т.е. има изискуем минимум за инвестиция, който е процент от цялата цена. Но за тях обикновено сумата е минимум 3200 долара. Търгуват се също и минифючърси, които отразяват 500 барела, като изискуемият маржин е наполовина – около 1595 долара.  Фючърсните контракти имат определени срокове – падежи. Ако търсите спекулативна печалба от движението на цената в краткосрочен план, тогава трябва да избирате контракти с по-близък падеж.  Ако имате визия за цената в по-дълъг период, може да изберете такъв с по-далечен падеж.  Важно е да знае, че колкото по-близък е падежът, толкова по-търгуван е контрактът.  На практика, когато има 1 долар изменение в цената на петрола, това се отразява в 1000 долара печалба за инвеститора. Цената обаче може да поеме и в противоположната посока. Договорите за разлика (CFD) са деривативен инструмент, който позволява да търгуваш на базата на движението на цената на даден актив, без да го притежаваш физически. Той също се търгува на маржин, т.е. необходимо е да инвестираш само една малка част от пълната цена на актива. На практика петролът се търгува най-достъпно чрез договорите за разлика върху фючърсни контракти. Това е най-популярният вариант за инвеститори, които могат да си позволят по-малки суми за участие на финансовите пазари.  Договорите за разлика отразяват минимален обем петрол от 25 барела.  Тези инструменти дават възможност да се възползваш от цената на петрола с инвестиция от около 50 долара. Всеки долар изменение на цената на "черното злато" може да донесе 25 долара печалба.
Другите инструменти, чрез които може да се търгува петрол, са борсово търгуваните фондове, или на английски ETF.  Това са фондове, които отразяват цената на даден актив или представянето на определени индекси и компании. Специфичното е, че те се търгуват като акции на борсите, т.е. може да се купуват и продават като акции. Инвеститорите могат да търсят възможности да се възползват от цената на петрола чрез фондове, които я отразяват, като United States Oil Fund или PowerShares DB Oil Fund, или пък да си купят акция на SPDR SP Oil Gas Exploration Production, който е ETF, следящ представянето на компаниите от енергийния сектор. Има и фондове, които дават възможност за къса позиция спрямо петрола, т.е. да печелите при спад на цената. Такива са ProShares UltraShort DJ-UBS Crude Oil ETF и PowerShares DB Crude Oil Double Short ETN. При борсово търгуваните фондове няма търговия на маржин, там инвеститорите трябва да разполагат с цялата стойност, като минимумът за инвестиция е 50 долара. Разликата между различните инструменти е и в разходите около инвестицията, които могат и сериозно да се различават. Комисионите при фючърсите и ETF са на сходни нива, а за договорите за разлика няма комисиони, което ги прави най-евтиният вариант.

Друг вариант да спечелите от очаквания от вас спад в цената на петрола е индиректно - като инвестирате в акции на компании, които биха имали особено голяма изгода от такова движение на котировките. Като цяло най-печелившите индустрии от ниски цени на горивата са всички видове транспорт (особено авиокомпаниите, където горивата са най-ключови). Ефект има и върху търговията на дребно, а ако става въпрос за дългосрочна тенденция - и върху автомобилните производители.

Как се търгува в България

Инвеститорите в България могат да търгуват всички тези финансови инструменти през определени електронни платформи, които предлагат по-голямо разнообразие от инструменти. Договори за разлика върху петролни фючърси се предлагат най-широко през повечето платформи. Всички инвестиционни посредници предлагат демо версии на тези платформи, които са безплатни и хората нямат никакъв ангажимент чрез регистрацията си да ги ползват.  Демо платформите дават възможност да се види пазарът "на живо" и да се натрупа практика без риск, и да се тестват разликите между тях и всеки инвеститор да прецени коя му е удобна. Те включват виртуален инвестиционен бюджет, чрез който хората могат да се обучат да инвестират и да свикнат с ползването на инструментите.

За да се инвестира наистина, трябва да се сключи договор с инвестиционен посредник. При някои посредници договорът не е обвързан с изисквания за минимален депозит от средства и не създава никакви ангажименти.  Инвеститорът може да вложи средства в момента, в който реши.

Някои посредници предлагат безплатно обучение и експерти на разположение 24 часа от понеделник до петък, докато функционират финансовите пазари.


5 коментара
 • 1
  mammita avatar :-|
  mammita

  Доста интересна статя. Ако си поне малко финансово грамотен или имаш желание можеш да си докараш добри странични доходи. Все пак рисковите са реални и трябва да си доста опитен, за да разчиташ изцяло на това.

 • 2
  whoops avatar :-|
  Whoops

  До коментар [#1] от "mammita":

  Доходът е само за инвестиционните посредници. За играчите, както при всеки хазарт, дългосрочната загуба е гарантирана.

 • 3
  mammita avatar :-|
  mammita

  До коментар [#2] от "Whoops":

  Да за ИП-тата си е сигурен - капка по капка. Но все пак не всеки може да печели и то добре от това. Изискват се познания и опит. Има доста истории на успели хора. Не е за всеки, но пък всеки може да опита и да разбере дали е за него :). Аз лично имам инвестиции в акции, пробвала съм се и на форекс-а и като цяло съм на + В смисъл не съм станала милионер, но пък и доходността на парите ми е по-висока от депозита.
  Според мен платформите, които се предлагат в момента и достапът до многобройни финансови инструменти и пазари, може да помогне много на хората в по-малките населени места, където работа няма, а доходите са изключително ниски.

 • 4
  z_zafirov avatar :-|
  The_Curious

  До коментар [#3] от "mammita":

  Прав сте, че печалбата може да бъде по-добра спрямо депозиране на сумите, но не и за безработен човек, който няма други доходи.

 • 5
  svetlio26 avatar :-|
  svetlio26

  До коментар [#3] от "mammita":

  Идеята на системата е:
  На инвеститора да му се вземат парите. По нашенски да бъде обран.

  Инвестицията в РЕАЛНИ активи носи по добра перспектива (доходност) за притежателя отколкото "виртуалната" спекула.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Добрият по-малък брат

Добрият по-малък брат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK