Собствено здравно осигуряване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Собствено здравно осигуряване

В повечето случаи със здравна застраховка няма да се налага постоянно доплащане, което редовно се изисква с направления по здравна каса

Собствено здравно осигуряване

По-изгодни са груповите застраховки, растат и офертите за лечение в чужбина

Весела Николаева
17539 прочитания

В повечето случаи със здравна застраховка няма да се налага постоянно доплащане, което редовно се изисква с направления по здравна каса

© Юлия Лазарова


Tрайното избягване на опашките пред личния лекар и чакането в болниците е лесно, ако сте готови да платите допълнително за здравна застраховка. Въпросът е как и кой продукт да бъде избран.

Вариантите се разделят на два основни вида – единият е възстановяването на разходите, а другият е подобен на абонамент, каквото беше частното здравно осигуряване преди август миналата година. И в двата случая има определени лимити за използваните услуги и/или стойността им.

В група за отстъпка

На пазара вече се предлагат много различни видове полици, но важният детайл е, че в почти всички случаи те са много скъпи, ако не сте с групов договор за застраховане на повече от 10 души. Има и дружества, които предпочитат да работят само с корпоративни договори, т.е. сключени от името на фирма за застраховка на служителите. Ако все пак ви харесат продуктите на точно тази компания, може да договорите и групова оферта с разликата, че премиите няма да ги покрива работодател, а събралите се хора с личните си средства. При борбата за клиенти едва ли има застраховател, който би отказал сключването на такъв договор.

Здравното застраховане се промени много в последните две години, след законовите изисквания, които задължиха всички дружества, предлагащи частно осигуряване, да се прелицензират като застрахователи. Това стана факт след началото на август миналата година. Засега опасенията, че след прелицензирането няма да има предлагане на услуги под формата на абонамент, а всичко ще е възстановяване на разходите, не са се оправдали. Повечето от компаниите предлагат и двата варианта. Като цяло бившите здравни фондове, които се прелицензираха, предлагат доста изгодни оферти на абонаментен принцип – срещу определена сума се осигурява болнична, извънболнична помощ, за която клиентът не заплаща. Условието е да бъде в лечебните заведения, с които дружеството работи. 

Свободен избор

Другият вариант за здравно застраховане е възстановяване на разходите – избирате си сами лечебното заведение и лекарите, плащате, каквото е необходимо, и след това с документите (фактури, касови бележки) застрахователят възстановява разходите. Това е доста добър вариант, тъй като лечебните заведения и компаниите постоянно променят договорите си и може да се окаже, че точно болницата, в която искате да отидете, не работи със застрахователя. Много от офертите вече са комбинация от двете – може да отидете в лечебно заведение, което има договор със застрахователя, и да не плащате, а може и да изберете друго, да си платите и после да ви върнат парите. Понякога може да има лимит – за година да използвате например услуги на стойност до 10 хил. лв.

Годишната премия на човек обичайно е минимум 200 - 250 лв., а горна граница няма. Ето и една типичена оферта за здравно застраховане с пакети за профилактика, болнична и извънболнична помощ, които нямат лимит за използваните услуги. Годишната премия на човек е 288 лв. (с 5.65 лв. за данък), като може да използвате както здравни заведения с договор със застрахователя, така и други. При втория случай условието е да си платите и после ще ви върнат разходите срещу документи. Към пакета влиза и възстановяване на разходи до 200 лв. за лекарства. Офертата обаче е групова, т.е. за индивидуално застраховане или на група под 10 души цената ще е по-висока. Напълно реалистично е две или три семейства да сключат групов договор, като така ще осигурят и себе си, и децата си.

Много е важно да проверите какви точно услуги могат да се покриват от застраховката – някои хронични заболявания може да са изключени, както и тежките болести като рак, които по правило трябва да се лекуват с пари от здравната каса. Някои компании не покриват хомеопатично лечение, но други като "България Здраве" го включват в основните си пакети. Специално за женското здраве в пакетите се включва и проследяване на бременност и раждане, но това изрично трябва да е описано. В този случай се покриват плащането за избор на екип, на консумативи, престой в по-луксозна стая, допълнително лечение, ако е необходимо.

Всички стоматологични услуги са в отделни пакети и те са доста скъпи. Това е и причината много малко хора да ги сключват.

Варианти за чужбина

Специално за тежките заболявания, както и за лечение в чужбина, има отделни здравни застраховки. Те не са евтини, но лимитите им са много високи и на практика ще покрият лечение на всяко тежко заболяване в която клиника си изберете. "Алианц" например е сред компаниите с такива оферти - "Алианц здраве голд" покрива болнично лечение по цял свят с изключение на САЩ, включително трансплантации на органи. Лимитите са от 500 хил. до 2.25 млн. евро. "Уника" също предлага "Здраве и ценност", която осигурява лечение в два варианта – цяла Европа, включително Русия и Турция, или за целия свят, заедно с Канада и САЩ. Полиците покриват стоматологични услуги и всички възможно заболявания. Тежки заболявания като рак, неврохирургия, мозъчни операции, се покриват и от "Алианц Бест докторс", както и от скъпите пакети при други компании.

"При здравните застраховки, както и при всички останали следва да се обърне внимание освен на основните покрития и на изключенията. Така клиентите ще са наясно точно за какво са застраховани и за какво не", коментира Андрей Александров, изпълнителен директор на "Алианц България живот". Той отбеляза, че клиентите трябва да знаят - "често по-високата цена значи и по-добро качество на услугата". Освен това за различните възрастови групи са подходящи различни продукти, добави Александров.

От коментарите на Александров и на други застрахователи стана ясно, че следващата година се подготвят още нови продукти, и то вече към сегмента на индивидуалното и семейно застраховане. Така че конкуренцията със сигурност ще роди много продукти, с които да подобрите здравето си.

Tрайното избягване на опашките пред личния лекар и чакането в болниците е лесно, ако сте готови да платите допълнително за здравна застраховка. Въпросът е как и кой продукт да бъде избран.

Вариантите се разделят на два основни вида – единият е възстановяването на разходите, а другият е подобен на абонамент, каквото беше частното здравно осигуряване преди август миналата година. И в двата случая има определени лимити за използваните услуги и/или стойността им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Да добавя едно-две неща :
  Повечето дружества не осигуряват/застраховат лица над 65 години.
  Предимствата на корпоративният договор е, че се дава възможност за осигуряване на членове на семействата на служителите на цена, каквато е договорил работодателя. А тя в повечето случаи е много по-ниска от индивидуалните и груповите договори.
  Стоматологията почти не се предлага на индивидуални клиенти, а за груповите е доста скъпа.
  Хубавото е, че почти всички дружества са гъвкави в предлагането на покрития, като съответно се отразява и на цената.
  Когато ползването е на принципа на възстановяване на разходи, освен фактура+касов бон има нужда и от няколко допълнителни документа - амбулаторен лист за преглед, резултати от изследвани, ако има назначени и др.

 • 2
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Аз съм доволен клиент на ФИХЕЛТ Застраховане! Евала им правя на тези пичове. Преди години бях доволен и от ДОВЕРИЕ, но след това минахме към ФИХЕЛТ.

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Това ФИХЕЛТ на ФИБАНК ли е???

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  Здравната каса закриха ли е вече , щото аз не виждам особен смисъл да дам задължително 8% месечно върху 2000 лв заплата/160лв/ , а пък накрая и да плащам и за някаква допълнително застраховане . Пък и това допълнително застраховане не покрива по тежките заболявания . Дори не споменавам ,че повечето лекари си искат директно пари на ръка , като спонсорство ,тях не ги интересуват никакви застрахователи които плащат нещо директно на болницата . В крайна сметка трябва да е или едното или другото , всичко останало е рекет и опит да се обират българите по всякакъв начин.

 • 5
  kony avatar :-|
  kony

  Ами редно е който ти свърши работата, т.е.те излекува той да вземе парите, всичко друго с посредници/НЗОК, застахователи и т.н./ само ти увеличава месечните разходи - здр.система не е болна, направо си е умряла.

 • 6
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#4] от "rupe221":
  И в тази връзка, да задам най-тривиалния въпрос. Ако човек се разболее от онкологично заболяване, има здравно на МОД и доброволно застраховка на сериозна сума, но се оказва че липсват лекарства за химиотерапия, кой по дяволите трябва да плати!? До скоро правилният оговор беше лицето, защото доброволното не покрива 100% безплатните от Държавата, а държавата все не може добре да се организира и се случват такива лекарства редовно да липсват. Дано нещо се е подобрило или се е появил застраховател да покрива такъв риск, но лично се съмнявам. За това най-логично е сиганското здравно, по някаква схема си здравно осигурен, а си държиш пари за доктори, за съжаление най-безотказната система, доато това не се промени все ще сме на този хал.

 • 7
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#6] от "stoiank":

  "...или се е появил застраховател да покрива такъв риск, но лично се съмнявам..."
  =============
  Има няколко застрахователя, които покриват и десетина тежки заболявания, включително онкологични и последващото лечение.
  Естествено пак има ограничения във възрастта, заболяването трябва да е след сключване на застраховката.

 • 8
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  До коментар [#6] от "stoiank":

  Ще ти го кажа от личен опит свързан с баща ми . Правиш си операцията , след това следват усилени лъчетарапии , разбира се незабавно , за да има ефект . Оказва се ,че можеш да запишеш по здравна каса след еди колко си седмици . Плащаш си под масата за операцията , след това си плащаш и за лъчетерапиите за да почнат незабавно , накрая разбира се подържащите специални лекарства липсват . Казват ти, чакаме държавна поръчка , може и след месец , два да ги има . Ужким са безплатни . Махаш с ръка и си ги поръчваш от чужбина . Всичко си плащаш , ако си беден умираш , ако имаш пари и шанс ще оцелееш. Това е така наречената здравна каса , пълна трагедия , доброволната застраховка не ти покрива скъпи лечения . Е ако ти трябва примерно операция на скъсан менискус , ще ти покрие тези около 1000 лв , ама пак ще трябва да бугнеш нещо на лекаря под масата за да си гледа по съвестно работата . Защото той се интересува основно от това което влиза кеш в джоба му , а не какво е влязло на касата в болницата . Заключение , здравната каса е нещо направено основно за точене на пари , почти никаква работа не върши пък доброволната осигуровка е леки или средни заболявания .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK