Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 14 ное 2014, 16:11, 10215 прочитания

Преброяване на гарантираните влогове

За да се прецизират новопоявили се явления и казуси в практиката около КТБ, се правят в движение промени в закона

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

След петмесечно протакане на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) решението беше взето. БНБ отне лиценза на банката и поиска несъстоятелност от съда. Това доведе до отблокиране на средствата на вложителите, които нямат достъп до тях от 20 юни 2014 г., датата, от която банката беше поставена под специален надзор. При сегашното развитие на случая вложителите не получават пряк достъп до средствата си, а те ще им бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете чрез други банки - обслужващи. Това обаче засяга само гарантираните депозити в размер до 196 000 лв. До 25 ноември фондът ще обяви колко и кои ще са изплащащите банки. На 4 декември ще започне изплащането - 20 дни от отнемане на лиценза на банката, каквото е изискването на закона.
Застрахователно събитие, каквото е изплащането на гарантирани влогове, от такъв мащаб в банковия сектор в България досега не се е случвало. Последно имаше банков фалит през 2005 г. - Международна банка за търговия и развитие, но тя беше една от най-малките и размерът на гарантираните влогове беше около 25 млн. лв. Сега в КТБ обемът е 3.6 млрд. лв. Това поражда съответните въпроси както от техническо, така и от юридическо естество. Оказва се, че за част от процеса, въпреки че целият е уреден в законодателството, е необходимо ново законово прецизиране с цел по-голяма правна сигурност или чисто технически уточнения. Преди дни бяха предложени промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките именно с цел да се отговори на нововъзникнали казуси и явления от практиката. В следващите въпроси и отговори се опитваме да дадем яснота по различни казуси във връзка с изплащането на влоговете в КТБ.

Ще получат ли гаранция депозити в КТБ, прехвърлени с цесия в периода на специален надзор в банката, в случай че сумите на прехвърлените вече влогове влизат в границата на гаранцията?
Не, такива влогове няма да получат гаранция според предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете заради фалита на КТБ, които се очаква да бъдат приети и приложени и в нейния случай. Предложението, което ще влезе в сила веднага след обнародването му в Държавен вестник гласи, че "гаранцията не се прилага спрямо лица, придобили права по влог в резултат на извършени разпоредителни действия с влога в срока на действие на ограничителната мярка на специален надзор". Така законодателите се опитват да избегнат изкуственото раздробяване на влоговете, за да попаднат под тавана на гаранцията.
Например вложител с депозит за 300 хил. лв. в КТБ може да е прехвърлил половината от своето вземане на свой роднина с цел и двамата да получат по 150 хил. лв. от фонда и така да вземат цялата сума вместо само 196 хил. лв. Поправката предвижда в този случай новият кредитор на банката да е негарантиран и реално от хипотетичната сделка ще загуби оригиналният вложител, който ще получи само 150 хил. лв. Също така е възможна и хипотезата на вложител с под гарантирания таван, например 70 хил. лв., да е продал вземането си поради спешна нужда от средства. Тогава купувачът на неговото вземане ще се окаже губещ, тъй като фондът няма да му изплати сумата.
 
След поставянето на КТБ под специален надзор всички лихви бяха намалени. Ще бъдат ли гарантирани депозити, които преди това са били с преференциални условия (с договорена лихва извън официалния лихвен бюлетин на банката)?
Не, няма да бъдат гарантирани. Обстоятелството, обуславящо това, че те са изключение,  според закона ще бъде валидно към датата на сключване на договора за влог. Това ще бъде записано в Закона за гарантиране на влоговете с подготвените промени. Там се казва, че оценката за момента, към който се преценява дали един влог е с привилегировани лихвени условия или не ще се извършва към момента на сключване на договора за влог. Това означава, че ако договорът за депозит е сключен дори и ден преди поставяне на банката под специален надзор, той ще се счита за привилегирован, ако е договорен като такъв.
 
Гарантирани ли са конкретни депозитни продукти, предлагани от КТБ, но в даден момент предлагането им е преустановено?
Във връзка с многобройни запитвания във Фонда за гарантиране на влоговете в банките за гарантирането на средствата по депозитни продукти на КТБ от фонда заявиха в специално съобщение, че следните депозитни продукти на банката - "Преференциален безсрочен депозит", "Безсрочен депозит "Плюс", "Срочен депозит "4х4", "Безсрочен депозит "Евролев", "Стандартен срочен депозит" и преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен), са гарантирани и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията. "Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия", обясниха от фонда.


Начислява ли се лихва върху средствата от гарантирания депозит във фалирала банка, преведени в нова банка за изплащане?
Лихва върху средства по гарантиран влог, преведени за изплащане в банка платец, не се начислява. Когато вложителят потърси средствата си, може да реши да ги остави в същата банка при условията, които тя предлага за съответни депозитни продукти. Може да реши и да ги изтегли или да ги преведе по своя сметка в друга банка.
 
Какви документи трябва да представи пред банката платец наследник на вложител във фалирала банка, който междувременно е починал?
Смъртен акт за починалото лице, удостоверение за наследниците на починалото лице и лична карта на наследника. Ако един от наследниците представлява и други наследници на починалия, то наследникът представител трябва да има нотариално заверено пълномощно, за да представлява останалите наследници пред банката. 

Как се изплаща сумата по гарантиран детски влог и какви документи са  необходими?
При детски влог за разпореждането с него от родителите преди навършване на пълнолетие на детето, в полза на което е влогът, се изисква съдебно решение. Това правило ще се прилага и при изплащане на гарантираната сума по детски влог, открит в КТБ и преведен за изплащане в обслужваща банка. Това означава, че разпореждането с гаранцията ще се извършва след представяне на съдебно решение.
 
Към каква дата се взима курсът за превалутиране на влогове във валута?
Сумите по гарантирани влогове във валута, включително и в долари, се изплащат в левовата равностойност по курса на БНБ за съответната валута към началния ден на изплащане на гаранцията. В случая с депозитите в КТБ това е 4 декември.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 8821 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6511 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Моята картова крепост

Или няколко съвета за по-голяма сигурност при ползването на дебитни и кредитни карти

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10