Имат ли право търговците да събират такси при плащане с карта

От банките съветват, ако забележите такъв случай, да подадете жалба

Празниците и почивните дни в края на годината са времето, през което се извършват може би най-много разплащания с кредитни и дебитни карти. Удобствата при използването им карат все повече хора да си носят съвсем малко пари в брой и дори да избират магазини за ежедневни покупки в зависимост от това дали там се плаща с карта. Поне по документи при разплащанията с кредитни и дебитни карти не би трябвало закупените продукти да се оскъпяват. Преди няколко седмици обаче наши читатели сигнализираха точно за подобни случаи – по наблюденията им някои търговци си начисляват допълнителни такси и така платеното с карта става по-скъпо от платеното в брой.

Банките, до които се допитахме, изрично посочиха, че в договорите си с търговците записват условието да не се събират допълнителни такси при плащане с карта. От тарифите им става ясно, че самите те не получават каквито и да е възнаграждения от картовите плащания в България. Едно уточнение – става въпрос за тарифи при разплащания на ПОС терминали, не за теглене на пари от тях или от банкомати. От банките съветват, ако забележите, че някой търговец събира такса – т.е. платили сте повече, отколкото е била обявената цена на стоките, да подадете сигнал. Върху бележките, издавани от ПОС-устройствата, пише с коя банка работи търговецът, като е добре да сигнализирате както съответната кредитна институция, така и тази, която е издала картата.

"Има случаи, в които по повод жалби от клиенти, се получава информация за търговци, които събират такси от картодържателите при приемане на плащания с карти", коментираха от ОББ. От банката посочиха, че в договорите с търговците не би могло да има клауза със забрана да събират комисиони от клиенти, тъй като " банките нямат възможност да упражняват ефективен контрол върху всички търговци, с които работят". Самата банка не взема никакви такси от крайния клиент.

От Уникредит Булбанк посочиха, че в общите им условия за обслужване на разплащания изрично е посочена липсата на допълнителни такси и те са неразделна част от договорите с търговците. От банката, подобно на другите, събират комисиона при транзакции с кредитни или дебитни карти, които трябва да се покрият от търговеца. Колко са тези тарифи е въпрос на договаряне.

От Райфайзенбанк обясниха, че е практика при договарянето с търговеца да не се събират допълнителни такси, свързани с плащането. От банката допускат евентуално събиране на такса, ако тя е договорена между търговеца и държателя на картата. И Райфайзенбанк договаря индивидуално с търговците какви комисиони ще й плащат те.

От Инвестбанк обясниха, че според действащите регулации на платежните системи Visa и MasterCard в Европа е забранено търговецът да налага допълнителни такси при транзакции, освен ако местното законодателство не го допуска изрично. По тази причина и от Инвестбанк залагат в договорите си изрична забрана в цената на стоките и услугите да не се начисляват допълнителни такси. От банката посочиха, че някои търговци в Европа от типа на хотели, туристически агенции и резервация на самолетни билети начисляват такси на картодържателите. Комисионите , които банката взема от търговците, са въпрос на договаряне.

Банка ДСК не събира такси и комисиони при плащания и в България, и в чужбина, за всичките карти, издадени от нея. Също като при останалите, в договорите с търговците има изрично условие, че нямат право да начисляват комисиони на клиентите.

Без допълнително оскъпяване при плащане на стоки и услуги са и картите на Сосиете Женерал Експресбанк и Първа инвестиционна банка, става ясно от тарифите им.

Екипът на "Моят Капитал" ви пожелава весели празници и разумно пазаруване!

Може да се обръщате към нас с предложения за теми, свързани с управлението на личните си финанси и с въпроси, на които ще опитаме да отговорим.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


83 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Постоянно трябва да стоиш накокошинен и да пазиш личността си от посегателство,защото навсякъде дебнат лоши хора.Не е за смях,тъжно е.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Трябва 8 пъти да прочетете текста, за да разберете откъде идва цялата работа. Банките може да не начисляват никаква такса на картодържателя, но начисляват такса по транзакцията на търговеца, която той може или да избегне, като изобщо не си слага пос-терминал, или да се опита да си иска парите от клиентите. Но само от тези, които ползват карта, другите не му пречат. Преди 5-6 години питах в кварталната бакалия, защо нямат пос-терминал и продавачът ми се кълнеше, че при 8% марж от общата цена, банката му искала 2% такса, което му изяжало автоматично 1/4 от целия труд. Не знам дали е вярно.

 • 3
  elandorr avatar :-|
  Pershing

  Ами да речем, че нямат право да събират такси за плащане с карта, а обявят, че имат отстъпка за плащане в брой? Истината е, че банките събират от търговеца такса за плащане с карта на ПОС терминал. И търговците какво? Трябва да я поемат за собствена сметка ли какво?
  What's real? How do you define real?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  balyk avatar :-|
  batak

  "От тарифите им става ясно, че самите те не получават каквито и да е възнаграждения от картовите плащания в България. Едно уточнение – става въпрос за тарифи при разплащания на ПОС терминали"

  Брях чак сега разбирам к'ва мащабна благотворителност в полза на клиента в тез нащи банки бре :)

  Що банките да могат пък търговците не?Логично е да са равнопоставени а клиента да е информиран и той да реши дали кеш или с карта!


 • 5
  destino avatar :-(
  destino

  Ех капитал, що не вземете една проверка да направите преди да пишете статии. Не се излагайте, моля ви. Все пак сте профилна медия.

  При плащане с българска карта, банката взима 0,3% от сумата.
  Като цяло е търпимо, варира малко повече или по-малко, зависи от банката.
  Дразнещо е, че казват обратното.

  При плащане с чужда карта, издадена извън България таксата е 2,5-3% зависи от банката. Зависи коя банка, и какви са ти оборотите на ПОС терминала. Това вече е съществено.

  Отделно имат месечни такси, от 20 до 60 лв месечно.
  За Кауфланд това не е нищо, но за малко магазинче, може да е съществено.

  Но, на чужд гръб, и 100 тояги са малко.

 • 6
  balyk avatar :-|
  batak

  До коментар [#2] от "cinik":

  Аз съм търговец и да, преди искаха по 2% ,но от скоро нещо започнаха се пробват и с по 3-4% което предполагам в търговията с конфекция и техника

  В общи линии в търговията с бързооборотни стоки нещата стоят така:колкото е по малък търговеца толкова е по малък и маржът му.Респективно колкото е по голям, расте обемът на продажби, растат и търговските отстъпки( не на всички продукти разбира се) от там и маржа.Растат и разходите.

  Допускам изключения за оптимисти, които са решили че с 5000 лв. ще откриват верига, но тях пазара им разказва играта за нула време.)

 • 7
  balyk avatar :-|
  batak

  "предполагам в търговията с конфекция и техника не е проблем"

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "destino":
  До коментар [#6] от "batak":

  С БЪЛГАРСКА карта колко е точно, 0,3% или наистина 2,0% с тенденция за 3,0 - 4,0%? Защото ако е второто, това само значи, че се използват изградените навици у хората, за да прокарват по инерция несъразмерно високи банкови такси. Понеже договорът със сигурност е конфиденциален, табела "банката ми събира 4%" няма да видим в никой магазин. Но ако наистина е толкова, ще гледам да спестявам този разход поне на дребните собственици.

 • 10
  destino avatar :-|
  destino

  До коментар [#9] от "cinik":

  Нямам под ръка договора да погледна, но съм 100% сигурен в по-горе написаното от мен. Все някой банкер чете и се надявам да го потвърди.

  2% и тенденция за 3-4% за български карти е нереално.
  То PayPal в момента са на 3,9%, при положение, че нещата при тях са малко по-прости, плюс възможност за работа с множество валути по целият свят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал