Швейцарски проблеми

Българите с кредити във франкове отново са изправени пред непосилно поскъпване на задълженията си

Разликите в цените на валутите могат да направят човек богат, но пък може и доста да влошат финансовото му състояние. И за целта дори не е нужно да е валутен спекулант, а да ползва традиционни банкови продукти като кредити. Това е причината предлагането на заеми в чужди валути обикновено да е ограничено, а когато все пак се прави, е важно кредитополучателите да са наясно с риска, който поемат. 

Точно това бяха принудени да научат по трудния начин и немалко българи, които в годините преди кризата изтеглиха ипотечно финансиране в швейцарски франкове. В средата на януари вноските по кредитите им рязко се увеличиха, след като швейцарската централна банка премахна тавана на курса на франка спрямо еврото, в резултат на което валутата поскъпна с близо 30% само за ден. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
26 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • - 4
  • + 47

  Добре де! Преди 4 дни писахте абсолютно същите неща, само че в раздел "Финанси". И пак подробно разказвахте за Пощенска банка - само дето сте разместили пасажите. Не само, че не казвате нищо ново, ами е редно да има надпис "Платена публикация".

  Нередност?
 • 2
  jubomara avatar :-|
  jubomara
  • - 8
  • + 36

  До преди 2011г., Пощенска банка отпускаха кредити, които те определяха като франкови, а в същност не са. В договорите е записано че на клиентите се отпуска кредит във швейцарски франкове, но в същност кредита е в лева или евро, в зависимост от конкретният договор. Как работи схемата - кредита се отпуска срещу ипотека, която се остойностява във франкове. Клиента обаче е поискал лева или евро. За това в договора е записано че отпуснатите уж франкове, се превалутират служебно в заключена сметка на клиента и на него му се дава валутата която е поискал. Така клиентите на банката, които в повечето случаи са обикновенни работещи хора, без юридически или финансови познания, разбират че има нещо гнило, едва когато са усвоили кредита и започнат да го изплащат.

  След като Швейцария реши да премахне въведения през 2011 г. фиксиран курс на франка към еврото, швейцарският франк отново е в полет. Към момента, имайки в предвид и лихвите, този полет увеличава стойността на кредитите (предимно ипотечни, разбирай жилищни) теглени във франкове с около 400%. Теглиш 100 хил. лв. за апартамент, връщаш 400 хил. лв., готино нали? Цифрите са близо до истината, но приблизителни тъй като различните банки са отпускали кредити при различни лихвени стойности. За да не бъда голословен ето и конкретен пример от Пощенска банка, по ипотечен кредит №HL41***/08.08.2008г.: получени 140 130 лв., сума за изплащане 521 809.20 лв. по курс на БНБ от днес. Оказва се банките са знаели че франка е в историческо най-ниското си ниво и им е било изгодно. До тук всичко си е чиста измама.

  В разрез с Чл. 2. (1) от закона за кредитните институции, частен СЪДЕБЕН СПОР заведен срещу банка в България, относно прехвърляне на валутният риск върху потребителите, не се увенчава с успех, което е в разрез с действащото законодателство. По темата има пълно мълчание от страна на Правителство на ГЕРБ и Реформаторски блок. А ситуацията става все по-критична...

  Има разбира се и коректни банки, които наистина са изплащали франкове. По тези коректни договори правителствата по света предприемат различни мерки, тъй като дори и легални, те също стават непосилни за изплащане.
  Това накара Румънското и Хърватското правителства да фиксират курса на франка към местната валута, съответно за по три и дванайсе месеца.
  Полският премиер Ева Копач нареди да бъде започнато разследване на местни банки, предлагащи ипотечни кредити във швейцарски франк. Какъв ще е изхода на разследването и предприетите след него действия, предстои да видим.
  Все повече обаче, се обръща взор към вече приложеното Унгарско решение. А то е толкова просто - всички франкови кредити се обърнаха в местната валута (форинт), по курса в деня на усвояването на кредита. Загреб и Варшава вече са проявили интерес към решението на унгарските власти от края на миналата година.
  А какъв е резултата от него? Потребителите получават един нормален кредит, който да им е посилен и да могат да изплащат. Физическите лица няма да фалират и си запазват собствеността. Банката също е на печалба, тъй като кредита не е безлихвен, само превалутиран, като по този начин печалбата ѝ се ограничава до пазарната, без да ѝ се позволява да прехвърля валутен риск на потребителите.
  Къде сме ние?
  Никъде. За сега. Поне никъде измежду решенията.

  Ние, пострадалите от измамата, се нуждаем от Вашата подкрепа, за да бъдем чути. Заповядайте на протеста на 01.02.2015г. пред централният клон на Пощенска банка във Варна на адрес Княз Борис Първи №3, както и на пресконференцията на 03.02.2015г. в София.

  Нередност?
 • 3
  ss avatar :-|
  SS
  • - 15
  • + 10

  Съмнявам се ,че толкова много хора в БГ ще изпищят !
  При положение , че сме вързани с ЕВРО-то ,драма като в Унгария напр. няма как да стане !!!

  Нередност?
 • 9
  pivoley avatar :-|
  pivoley
  • - 19
  • + 33

  "Въпреки тези оферти обаче клиенти с кредити във франкове не крият недоволството си, като изтъкват, че реално след години редовно обслужване в момента главницата им е по-голяма от изтеглената сума в началото и вече се водят и дела с банки."
  Главницата е по-голяма сега, но в каква валута? След като кредитът е теглен във франкове, то и сравнението следва да се прави на база франкове, а не на база левове. Иначе, излиза, че тези кредитополучатели прилагат двоен аршин. Когато им е изгодно смятат нещата във франкове, а когато не им е изгодно - в левове. Извинете, ама след като сте теглили кредит в шв. франкове, заради ниските лихви, бъдете така добри да си носите и всички рискове от промяната на стойността на валутата. Защото, ако франкът беше паднал, вместо да се вдигте едва ли щяхте да ревете за превалутиране.

  Нередност?
 • 10
  olivia14 avatar :-|
Нов коментар

Още от Капитал