С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 1 мар 2015, 11:27, 8489 прочитания

Къде инвестират фондовете

Голямата част от вложенията са в чужбина и в нискорискови инструменти като ДЦК, но различията по компании са чувствителни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Доходността е нещо изключително важно - тя показва дали акциите, облигациите и другите инструменти, в които пенсионните компании влагат постъпващите при тях вноски, наистина оправдават очакванията за поскъпване и редовно изплащане на лихви и главници. Има обаче и един проблем - в голямата част от случаите тя е чисто хартиена. При неликвидния български капиталов пазар спокойно може да се окаже, че някой ден, когато фондът трябва да започне да изплаща пенсии и да осребри част от инвестициите си, той не може да ги продаде, без цената им да се срине. И този риск далеч не е само теоретичен - пенсионните дружества са един от най-големите играчи на местния капиталов пазар и излизането им от някои позиции може да е съществен проблем. А това дори не включва един от широко дискутираните проблеми - практиката на някои пенсионни дружества от местни икономически групи да инвестират в свързани лица, което поражда редица конфликти на интереси, които в бъдеще може да изкристализират в спад на доходността. 

Затова, ако искате да знае какво прави вашият фонд или ако възнамерявате да го смените и разглеждате конкурентите му, не е лоша идея да стигнете една стъпка по-далеч и да огледате внимателно инвестициите и портфейлите им. Това изисква малко повече време и познания, но пък може да ви спести поемането на неосъзнат риск, като избирате само най-добре представящия се или предлагащия най-ниски такси фонд.

Дялови или дълговиПоемането на прекомерни рискове все пак е ограничено и пенсионните компании имат лимити в какво могат да инвестират. Така например е предвидено за по-рискови активи като акции и дялове в колективни инвестиционни да не могат да се влагат големи дялове от активите, като ограниченията са по-строги при задължителните пенсионни схеми. Докато за инструменти с фиксиран доход като облигации и държавни ценни книжа лимитите са по-високи.

Това е и едно от основните разграничения, за които можете да следите. Например, ако забележите, че вашият фонд (или пък друг, в който възнамерявате да си преместите партидата) отчита системно по-висока доходност от конкурентите си, можете да проверите дали той не е инвестирал по-голям дял от портфейла си в акции. По принцип дяловите инструменти могат да носят по-висока доходност от дълговите - цените на акциите могат да скочат и в пъти, докато обещаната лихва по облигация си остава без промяна. Същевременно обаче има и много по-висок риск от загуби, ако пазарът тръгне надолу. При дяловите книжа акциите могат да се понижават по най-различни причини, докато при дълговите ангажиментът е да се погасяват, освен ако длъжникът не фалира. И така отчитаната висока доходност изведнъж може да се изпари.

Тази информация за портфейлите се публикува на сайтовете на пенсионните дружества за всяко тримесечие, а също и Комисията за финансов надзор публикува обобщена статистика за всички девет дружества на пазара. И като я разгледате, се виждат доста широки амплитуди.Като цяло общо в портфейлите на пенсионните фондове преобладават нискорисковите ДЦК. Но например, докато при "ДСК-Родина" те заемат 2/3 от инвестициите, в "Бъдеще" те са под 24%.

Тук или другаде


Друго измерение, по което можете да следите разделителните линии, е географската или секторната диверсификация. Като цяло в колкото повече страни и различни индустрии са вложени парите на осигурените, толкова по-нисък е рискът. Логиката е, че дори да има криза, засягаща някой регион или конкретен бизнес, това няма да засегне целия портфейл. В тримесечната статистика на КФН може да се види само каква част от активите са вложени в чужбина, като общо за системата те са 56%. Но тук има видимо разслоение - дружествата, част от чужди финансови групи, имат по-висок дял на задгранични инвестиции, достигащ и 70-80%, докато при тези с местни собственици той е чувствително под 50%, а при най-малките въобще няма вложения в чужбина. Това е обяснимо, тъй като дружествата с по-малки пенсионни фондове имат по-малко приходи и съответно по-трудно могат да поддържат екип, следящ много пазари. Освен това малкият портфейл също така трудно може да се инвестира в много на брой различни инструменти.

Макар да няма такова изискване на тримесечна база, някои дружества предоставят секторни или географски разбивки на инвестициите на сайтовете си или в рекламни материали. Иначе тя може да бъде открита в годишните отчети на фондовете.

Илюстрация


Всички детайли

Най-пълна картина за качеството на управление на активите на пенсионните фондове може да се добие от детайлната информация за портфейлите им - от кои конкретно компании са купени акции и облигации, какви са другите инструменти и фондове, какви са конкретните емисии ДЦК... Портфейлите се публикуват веднъж годишно, като предложението на Комисията на финансов надзор е това да започне да се прави всеки месец.

Тези данни са ценни, защото чрез тях може да се надникне и в един от основните проблеми на сектора - инвестициите в свързани лица. На теория те са забранени от Кодекса за социално осигуряване, но на практика се случват, като дефинициите за свързаност се заобикалят. Така реално при някои пенсионни фондове парите на осигурените се управляват в постоянен конфликт на интереси. Компаниите от групата имат нужда от евтино, дългосрочно, а често и рисково финансиране, докато клиентите имат изгода от висока доходност, ликвидност и минимален риск. Като цяло практиката е широко застъпена от пенсионните компании, част от местни финансови и индустриални групи.

Разбира се, детайлните данни са доста по-трудни за обработване и осмисляне от хора без професионално образование или интерес във финансовите пазари. В отчетите не е маркирано коя инвестиция е ликвидна и коя не, кое лице е свързано и кое не... Така за непредубеденото око те са просто списък с имена и суми. От друга страна обаче, темата доста широко се дискутира в медиите и не е трудно да се получи и външен поглед към информацията какво се купува с 5% от всяка ваша заплата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

13 март 2019
София Ивент Център

capital.bg/fintech

Annual FinTech Summit


Запазете своето място сега


Теми в програмата:


 • Тенденции и двигатели за растеж на финтех индустрията
 • PSD2 и възможностите за бизнеса
 • Мобилни плащания и дигитални портфейли
 • Кои са последните технологични иновации на пазара
 • InsureTech: дигиталната трансформация в застраховането
 • Международно сътрудничество и възможности за растеж на екосистемата

Към регистрацията

Прочетете и това

Ти декларира ли биткойна? Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

15 фев 2019, 1863 прочитания

Негарантиран ръст Негарантиран ръст

Депозитите над 200 хил. лв., за които няма държавна гаранция, растат с двуцифрен темп през миналата година

15 фев 2019, 831 прочитания

24 часа 7 дни

15 фев 2019, 7520 прочитания

15 фев 2019, 4198 прочитания

15 фев 2019, 3983 прочитания

15 фев 2019, 2516 прочитания

15 фев 2019, 2075 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Моят Капитал: Как да запазим личните си спестявания за пенсия

Хората, които започват първа работа, имат 12 месеца, за да изберат универсален фонд. В противен случай всичките им вноски завинаги отиват в НОИ

Жилищен живот за терена на безалкохолния завод в София

Пловдивската фирма за метали "Хъс" строи комплекс върху 50 дка до Ловния парк в София

Човек с минало

Комисията по досиетата е обявила с решение принадлежността на Емилиян Гебрев към ДС

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 16.02.2019 Прочетете