Къде инвестират фондовете

Голямата част от вложенията са в чужбина и в нискорискови инструменти като ДЦК, но различията по компании са чувствителни

Доходността е нещо изключително важно - тя показва дали акциите, облигациите и другите инструменти, в които пенсионните компании влагат постъпващите при тях вноски, наистина оправдават очакванията за поскъпване и редовно изплащане на лихви и главници. Има обаче и един проблем - в голямата част от случаите тя е чисто хартиена. При неликвидния български капиталов пазар спокойно може да се окаже, че някой ден, когато фондът трябва да започне да изплаща пенсии и да осребри част от инвестициите си, той не може да ги продаде, без цената им да се срине. И този риск далеч не е само теоретичен - пенсионните дружества са един от най-големите играчи на местния капиталов пазар и излизането им от някои позиции може да е съществен проблем. А това дори не включва един от широко дискутираните проблеми - практиката на някои пенсионни дружества от местни икономически групи да инвестират в свързани лица, което поражда редица конфликти на интереси, които в бъдеще може да изкристализират в спад на доходността. 

Затова, ако искате да знае какво прави вашият фонд или ако възнамерявате да го смените и разглеждате конкурентите му, не е лоша идея да стигнете една стъпка по-далеч и да огледате внимателно инвестициите и портфейлите им. Това изисква малко повече време и познания, но пък може да ви спести поемането на неосъзнат риск, като избирате само най-добре представящия се или предлагащия най-ниски такси фонд.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 1
  • + 3

  Няма ли начин да се забрани пускането на коментари на чужди езици - дървото преди мен? То дори не коментар, а копи-пейст.

  Нередност?
 • 3
  knowing avatar :-P
  knowing

  Винаги се развеселявам, когато неграмотници ръсят мозък по теми, за които мислят, че са чували нещо от баба си. Този 'шедьовър' направо прелива от бисери!
  "... очакванията за поскъпване и редовно изплащане на лихви и главници ... "
  Любопитен съм да разбера, откъде тоя 'спец' по управление на портфейли измисли тези лихви и главници, които трябвало да се плащат 'редовно' и 'очаквано' ...
  Не знам какво значи 'пенсионна компания' - това е нов термин за бедното ми въображение, но мисля, че някъде бях чувал за различни фондове, които са управлявани от пенсионноосигурителните дружество (технически коректният термин) и самото им поставяне в един чувал направо ме съсипва. Фондовете са с различни определения и изисквания по закон, а оттам и строго регламентирани пропорции на допустимите инвестиционни инструменти. А, да не забравя: и нито един от тях няма право да има само '24%' (и по-малко) в инструменти с фиксиран доход - разбирай: облигации, пък бил той и фонд ... на 'Бъдеще' ...
  Следващият цитат обаче направо ме накара да призная автора за гений:
  "Най-пълна картина за качеството на управление на активите на пенсионните фондове може да се добие от детайлната информация за портфейлите им - от кои конкретно компании са купени акции и облигации, какви са другите инструменти и фондове, какви са конкретните емисии ДЦК... "
  Наистина трябва да си много тъп, за да не знаеш, че такова 'проследяване' е пълна глупост! Данните се появяват след 31-Март на всяка година, веднъж годишно, и отразяват портфейла към ... 31-Декември - миналата година. Допустимите пропорции на експозиция в една емисия и ценна книга на един емитент са толкова нищожни, че голяма част от позициите вече са отдавна освободени. Все едно да гледаш повторение на миналогодишното световно по футбол и да бягаш към Еврофутбол, за да заложиш на резултата.
  Авторчето е типичен учил-недоучил самонадеяник, който вярва, че материалчето му наистина си заслужава хонорарчето.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал