Задължителните фондове показват близо 5% средна доходност
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Задължителните фондове показват близо 5% средна доходност

Задължителните фондове показват близо 5% средна доходност

Доброволните схеми отчитат по-добри резултати

Весела Николаева
3679 прочитания

Близо 5% е средната доходност на задължителните пенсионни фондове в края на юни, изчислена на база предходните 24 месеца, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Това е средният резултат, който е натрупан за една година по личните сметки на осигурените, но като се взема предвид по-дълъг период. Целта е да има по-голяма представителност, тъй като пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори. Като цяло резултатите им леко се влошават в сравнение с предишните месеци – в края на март изчислената по същия начин средна доходност беше около 6-7%.

Между две граници

Справките на КФН показват, че в края на юни всички фондове са надминали минималната доходност, която надзорът определя. Падането под тази граница се е случвало, но рядко, като в такъв случай съответният фонд трябва да отдели пари от резервите си, за да покрие разликата до минимална доходност. Заради начина на изчисление падане под долната граница е възможно, когато резултатите на даден фонд се различават значително от тези на останалите. Възможно е минималният праг да е отрицателна доходност – такива случаи вече е имало.

Наред с това няма и фонд, чиито резултати да надминават горната граница. Тя също се определя от надзора и при доходност над нея остатъкът от спечеленото се заделя за резерви. Минимална и максимална граница имат само задължителните фондове – универсални и професионални. Доброволните нямат ограничения, като практиката показва, че те инвестират и малко по-рисково като цяло. При тях и регулациите за инвестиции не са толкова строги, което, разбира се, не означава, че мениджърите им не могат по желание да спазват правилата за задължителните схеми. Средният им резултат е 5.8% (виж графиката).

Резултати на дружествата

При универсалните фондове, в които се осигуряват всички, родени след 1959 г., най-слаби са резултатите на "Топлина" и на "Бъдеще" - под 4%. Подобно е положението и при професионалните, предназначени за работещи при тежки условия на труд. И при двата вида схеми "ЦКБ-Сила" и "ДСК-Родина" имат най-високи резултати. Малка изненада е "Пенсионносигурителен институт" - най-младото дружество, свързано със застрахователя "Лев инс", показва много над средната доходност на доброволния си фонд – близо 8%. Зад него остават доброволните схеми на "ДСК-Родина" и "ЦКБ-Сила".


1 коментар
  • 1
    expostoyanen avatar :-|
    expostoyanen

    Капитал, каква доходност какви 5 лева? Средногодишно за 2 год. период??? Това само в БГ го изчисляваме след 2009-та. Няма ли да коментирате, предложеното за обсъждане от КФН изменение на КСО. Там комисионните на ПФ се намаляват доста скромно, та чак до 2020 г. , а същевременно се създава ГФ, за който ще удържат още 1% от всяка вноска. Така удръжката от вс. пенсионна вноска за 2016-та ще бъде 5.75% (сега 5%) , а през 2020 г. 4.75%. Голямо намаление, няма що. А инв. такса ще се намалява от догодина на 0.95% до 0.75% през 2020 г. Натрупването по партидите ще бъде направо, колосално, ама със знак "-". Така е в БГ..."кради, кради пари, дедо господ се е обърнал настрани". За 2014 г. от инв. такса ПФ са удържали 70.7 млн. лв., общо с такса в/у вноска от 49 млн. лв. , стават 119.7 млн. лв., при нетни приходи за 2014 -та от 1 355 млн. лв., тези 5% са меко казано илюзорни, както и пенсиите на вс. бъдещи пенсионери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Добрият по-малък брат

Добрият по-малък брат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK