Взаимно очакване

Инвестиционните фондове виждат събуждане на интереса към тях, съчетано с по-трезви очаквания за доходност

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Към средата на 2015 г. индустрията на взаимните фондове изглежда в добро здраве: активите под управление нарастват до 2.4 млрд. лв., по данни на Българската народна банка (БНБ), а резултатите от инвестициите им (в най-общия случай), са съвсем приемливи на фона на глобалните спадове на капиталовите пазари - 4.81% при фондовете в облигации, 1.57% при консервативните, 4.18% при балансираните фондове и 14.5% при най-рисковите фондове в акции. Макар и малък, пазарът продължава да е гъсто населен от играчи -  28 местни и немалко чуждестранни, които се борят за парче от него. Дори фондовете на фалиралата КТБ (сега преименувани на "Тренд") продължават да работят с клиенти. От една страна, условията за растеж на бизнеса им са отлични: свикнали на 6 и дори 8% лихва от банките, при оферта от под 1% за едногодишен влог, клиентите са все по-мотивирани да извадят част от парите си от депозитите и да ги рискуват в сходен по риск инвестиционен продукт във фондовете. От друга, моментът изглежда подходящ за покупка на дялове от фонд, тъй като цените на активите слязоха на атрактивно ниски равнища. Това също е повод за активизиране сред клиентите, които вече са се отърсили от шоковете на последната криза и са помъдрели в поведението си по сведения на фонд мениджъри.

Според тях въпреки турбулентната година услугите им са търсени от индивидуални и корпоративни клиенти, като модата е да се работи на принципа на доверителното управление на пари чрез портфейл от фондове. За разлика от предишни години очакванията за доходност, които имат клиентите, са реалистични, в границите между 3 и 8% в зависимост от рисковия профил, а инвестиционните хоризонти са разширени до 3 и 5 години. Активността на търсещите по-висока доходност е повод и за появата на нови продукти на пазара, чрез които фондовете се опитват да отговорят на потребностите на масовия клиент.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал