Между спада на петрола и сигурността на облигациите

Пазарните трусове доведоха до колебливи резултати на взаимните фондове през 2015 г., но те очакват приток на клиенти заради ниските лихви

Някои наричат 2015 г. трудна, други – интересна, което в света на финансите все повече значи едно и също. Резултатите не са бляскави - повече от половината от българските взаимни фондове, които събират пари от инвеститори, за да ги инвестират в различни ценни книжа според проспектите и преценките на мениджърите си, приключиха с отрицателна доходност. Причините за това се търсят най-вече в спада на цената на петрола, срива на борсата в Китай и ниските лихви. Българската фондова борса, където повечето местни фондове логично имат вложения, също приключи годината с първи спад от 2011 г. насам.

Най-много загуба регистрират енергийните фондове, като например "Астра енерджи" отбелязва спад 37% на стойността на дял, както и тези, които инвестират в метали и други суровини, като "Астра Ценни метали" (-28%). В същото време нискорисковите фондове като "Експат бондс" (7.01%) и "Астра кеш" (2.99%), които инвестират в облигации, натрупват малка, но сигурна доходност и без шокови изменения са достойна алтернатива на банковия депозит. Въпреки това най-голям ръст на нетната стойност на активите отбелязват фондовете, инвестиращи в акции. "Капитал" събра данните за най-успешните взаимни фондове за миналата календарна година, групирани в пет категории според класификацията на Българската асоциация на управляващите дружества (виж таблиците). Трябва да се има предвид, че някои от тях, като "Восток" на ПФБК например, който оглавява класацията за дружества, инвестиращи в акции, започнаха 2015 г. след силен спад от 34% през предходната 2014 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал