С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 17 яну 2016, 13:29, 4270 прочитания

Между спада на петрола и сигурността на облигациите

Пазарните трусове доведоха до колебливи резултати на взаимните фондове през 2015 г., но те очакват приток на клиенти заради ниските лихви

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Между спада на петрола и сигурността на облигациите

Автор: shutterstock
Някои наричат 2015 г. трудна, други – интересна, което в света на финансите все повече значи едно и също. Резултатите не са бляскави - повече от половината от българските взаимни фондове, които събират пари от инвеститори, за да ги инвестират в различни ценни книжа според проспектите и преценките на мениджърите си, приключиха с отрицателна доходност. Причините за това се търсят най-вече в спада на цената на петрола, срива на борсата в Китай и ниските лихви. Българската фондова борса, където повечето местни фондове логично имат вложения, също приключи годината с първи спад от 2011 г. насам.

Най-много загуба регистрират енергийните фондове, като например "Астра енерджи" отбелязва спад 37% на стойността на дял, както и тези, които инвестират в метали и други суровини, като "Астра Ценни метали" (-28%). В същото време нискорисковите фондове като "Експат бондс" (7.01%) и "Астра кеш" (2.99%), които инвестират в облигации, натрупват малка, но сигурна доходност и без шокови изменения са достойна алтернатива на банковия депозит. Въпреки това най-голям ръст на нетната стойност на активите отбелязват фондовете, инвестиращи в акции. "Капитал" събра данните за най-успешните взаимни фондове за миналата календарна година, групирани в пет категории според класификацията на Българската асоциация на управляващите дружества (виж таблиците). Трябва да се има предвид, че някои от тях, като "Восток" на ПФБК например, който оглавява класацията за дружества, инвестиращи в акции, започнаха 2015 г. след силен спад от 34% през предходната 2014 г.


При тези числа клиентите трябва да имат предвид и таксите, които може да изядат част от дохода, особено ако инвестицията е с по-кратък хоризонт. Всички фондове събират инвестиционна такса, която може да варира в широки граници, и като правило е по-висока за по-рисковите и активно управлявани схеми. Тя е калкулирана в обявената доходност, но повечето освен нея имат и такси на входа (при покупка на дялове), на изхода (при продажба) или комбинация от двете. Така, ако инвестицията ви е по-дългосрочна, този разход може да стане и пренебрежимо малък, ако си го разпределите за целия период. Но ако купувате и продавате дялове в рамките на година, това може да намали доходността с повече от 1 процентен пункт.

През следващата година фонд мениджърите ще търсят сигурни убежища като стара Европа и браншове, които са доказали, че и при най-силни сътресения генерират доходност. Като цяло прогнозите им са умерено оптимистични, а надеждите са падащите лихви по депозити да привлекат интерес към тях като алтернатива.

Петко Вълков, "Конкорд асет мениждмънт"

Годината беше подчертано трудна. Българският пазар например бе с 11% надолу, като трябва да се има предвид, че дори през декември бе регистриран известен ръст, който редуцира малко загубите. Всичко започна през август от сътресението на борсата в Китай, което се отрази и на развиващите се пазари, а след това и на Европа. Това направи пазарите волатилни и много сложно да се генерира доходност. Преструктурирането на българския пазар се оказва невъзможно.
През 2016 г. ще продължим да следим ситуацията в Китай и цената на петрола, които, разбира се са свързани. Според нас в България има известни предпоставки за растеж. Това, което се забелязва у нас обаче, обикновено е един по-силен период през годината – 1 до 3 месеца, докато през останалото време пазарът плавно върви надолу. Но не очаквам този по-силен период да е в началото на годината. Всички виждаме как тръгна 2016 г. на пазарите, но моите виждания са, че мрачните прогнози са надценени.
Стабилността остава при паричните фондове. Тенденцията за все по-ниски лихви по депозити ще продължи, поради което хората все повече ще търсят алтернативи. Повишението на средствата, инвестирани във взаимни фондове през 2015 г., не се дължеше толкова на спада на лихвите, но очаквам този фактор да засили своето значение през тази година. У нас по традиция ниските лихви най-бързо се отразяват на имотния сектор и едва след това на останалите продукти за инвестиране.

Николай Костов, "ПФБК асет мениджмънт"


През 2015 г. нашият фонд "Восток", който е предимно насочен за инвестиране в руски компании, успя да постигне по-добри резултати на борсата в Москва. Резултатите на този фонд обаче са силно волатилни, като през миналата година имаше период, в който ръстът дори беше 40%, а впоследствие поевтиняването на петрола доведе до редуцирането му. Миналата година беше смесена и трудна, интересна, бих казал. Рисковете се увеличиха след събитията на китайската борса, влияние оказаха и решенията на Фед и на Европейската централна банка в края на годината. Тази година също започва много интересно, а освен това е изпъстрена с важни събития – президентските избори в САЩ, референдумът във Великобритания за членството в Европейския съюз, а в Китай – въпреки всички спадове – според мен пазарът продължава да е надценен. На българския фондов пазар беше по-скоро скучно поради ниските обеми. Тук имаме плавно понижаване на цените и това не мисля, че ще се промени, докато не видим повече ликвидност.
Що се отнася до руските пазари, които през 2015 г. генерираха ръст, там не очаквам инфлацията да се редуцира. Освен това най-вероятно ще се наложи правителството да направи актуализация на бюджета си, който е изготвен на прогнозата 52 долара за барел, докато сегашната му цена вече е около $30.
На базата на всички тези обстоятелства очаквам клиентите да засилят своя интерес към по-нискорисковите фондове, които да послужат като алтернатива на банковите депозити. В тази насока през 2016 г. предстои да преструктурираме фондовете си, като инвестираме повече в стара Европа и Япония за сметка на САЩ и Азия. Освен това ще насочим повече инвестиции към финансовия и автомобилния сектор, които се очаква да се представят значително по-добре от останалите сектори.

Николай Павлов, "Елана фонд мениджмънт"

Трусовете на световните пазари и стагнацията на Българската фондова борса оказаха своето влияние върху фондовете, инвестиращи в акции през 2015 г. Нискорисковите фондове отново регистрираха по-атрактивна доходност в сравнение с тенденциите при депозитите, макар и нивата да са по-ниски от предишните години.
През 2016 г. вложителите ще започнат да разбират, че живеем в среда на ниски лихви. Хората все още имат нереалистични очаквания за доходност при нисък риск. При положение че лихвите по депозитите тази година ще стигат нива дори под 1%, годишни резултати при фондове с нисък риск от 2-3% вече са привлекателна алтернатива. По отношение на рисковите фондове инвестицията трябва да бъде с по-дълъг хоризонт, за да се компенсират евентуални сътресения на финансовите пазари в краткосрочен план. 2016 г. крие голяма доза несигурност за световната икономика предвид проблемите в Китай и спада при суровините. Но, от друга страна, Европа има позитивна перспектива в процеса на възстановяване, така че картината не е черна. Тенденцията на движение на средства от депозити към взаимни фондове от последните две години продължава с плавен ритъм и за тази година очаквам дори темпът да се засили в процеса на изтичане на срочните депозити с по-високи лихви.
Да помислим и за таксите

Чисто от потребителска гледна точка през 2015 г. взаимните фондове прибегнаха до известно понижение на таксите си. Повече от 10 фонда от класираните вече въобще не начисляват такса при записване или обратно изкупуване, стига да държите книжата поне година. Разходите за управление също намаляват. Например за 2016 г. бе намалена такса управление на "Елана фонд Свободни Пари" от 0.85% на 0.65% от средната годишна нетна стойност на активите на фонда. За да може инвеститорите да прехвърлят свободно средства в различни инвестиционни стратегии предвид трудното за прогноза състояние на финансовите пазари тази година, също са премахнати таксите за емитиране и обратно изкупуване между фондовете на "Елана фонд мениджмънт". "С навлизането на чуждестранните фондове у нас, които прилагат по-различен начин на определянето на таксите, се оказва натиск и на българските дружества да променят комисионите си. Смятам, че това е нещо положително за развитието на нашия пазар. Но също така съм на мнение, че не таксите са основното нещо, което е от значение при вземането на инвестиционно решение от страна на клиентите", коментира Петко Вълков от "Конкорд асет мениджмънт".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 7678 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6244 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Кредитни карти на зимна промоция

Все повече банки предлагат карти без такса за обслужване

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10