Кредитни карти на зимна промоция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кредитни карти на зимна промоция

Кредитни карти на зимна промоция

Все повече банки предлагат карти без такса за обслужване

21487 прочитания

© shutterstock


Понякога е по-евтино да си извадим нова карта, отколкото да преиздадем старата 

Ако трябва да се обобщи информацията за кредитните карти в едно изречение, може да се перифразира сентенцията на Лев Толстой: "Всички щастливи семейства си приличат, докато всяко нещастно семейство е нещастно посвоему."

И при кредитните карти всички положителни страни са еднакви. Плюсовете неизменно са, че разполагате с пари веднага, че може да пазарувате от интернет магазини и навсякъде, където има ПОС-терминал без такса, че имате около 40 дни, в които да върнете парите, без да ви бъде начислена лихва, че ви се осигурява безплатна застраховка при пътуване в чужбина и че разполагате със списък от отстъпки за пазаруване при избрани търговци. Когато дойде време обаче да платим за услугата, трябва да сме наясно, че всяка карта има различни такси. Доколко изгодни са те най-често зависи от това дали сме уцелили подходящ промоционален период. Практиката показва, че такива най-често се предлагат в края на годината преди голямото коледно харчене. Но дори и сега, в началото на годината човек може да попадне на изгодни предложения.

Без такса

В момента Уникредит Булбанк предлагат Visa и Mastercard, без да искат такса за първата година. Кредитната карта обаче е за малък бизнес, тоест, за да кандидатствате за нея, трябва да имате юридическо лице, от чието име да стане това. Банка ДСК може и да нямат активна промоция на кредитните карти, но са единствените в топ 5 на най-големите банки, които предлагат карта за физически лица, която е без годишна такса на регулярен принцип – DSK Maxicard. Тя е с кредитен лимит до 1000 лв. без обследване на доходите или до 7000 след анализ. Това е и сред малкото карти обаче, за която се изисква такса (от 9 лв.) за нейното преиздаване при изтичане на срока ѝ. ЦКБ също нямат такса за картата Mastercard Paypass за първата година. Ако искате да я закриете преди края на 12-ия месец, ще трябва да платите такса от 10 лв. БАКБ също предлага Visa и Visa Gold (разликата е в кредитния лимит, който банката може да отпусне на база вашите доходи), без да иска такса за първата година, а Euroline Amex на Пoщенска банка е с месечна (2.56 лв.) вместо годишна такса. Първа инвестиционна банка пък не изисква да ѝ плащате такса за кредитната карта Diners Club First Lady за месеците, в които нямате извършена покупка или не сте теглили пари кеш от картата. Тези карти реално позволяват да ползвате напълно безплатен заем, ако използвате гратисния период за погасяване на задължението си.

Други оферти

По-големите покупки, които не можете да изплатите в рамките на гратисния период, могат да бъдат разсрочени без да се дължи лихва или такса. Тази промоция важи по кредитните карти на ОББ до края на месец март. След това услугата да се разсрочват задължения безлихвено остава. Тя обаче ще се плаща с еднократна такса. Тоест ако изберете да погасите задължението си с 3 или 6 вноски таксата ще е 3% от въпросната сума, а ако предпочетете 6 или 12 равни вноски – таксата ще е 6% от нея. Случаите, при които се налага да преиздадем кредитната си карта преди изтичане на договора, са доста. Примерно при забравен ПИН или загубена карта. Освен това, ако я ползвате често, самата пластика може лесно да се напука, а оттам вече е въпрос на време да се счупи. В момента банките изискват такса от 20 и повече лева за преиздаване, което може да си заслужава, само ако имате много допълнителни привилегии и висок кредитен лимит по нея. В противен случай винаги е добре да се огледате за актуални промоции и ако попаднете на такива  - просто закрийте старата карта.

Закриването - струва ли нещо

След изтичане на промоцията може да закриете кредитната си карта и да потърсите друга банка с благоприятни условия по въпросната услуга. За закриване обикновено трябва да подадете едноседмично предизвестие, като естествено преди това трябва да сте погасили всички задължения и да сте внесли таксата (ако има такава) за обслужване до края на годината. За разлика от дебитните карти, от известно време повечето банки не поддържат сметки към кредитните карти, затова и закриването им не струва нищо. Все пак съществуват изключения, така че попитайте преди да се обвържете с договор. Ако от промоция на промоция случайно сте изпуснали точния брой на издадените на ваше име кредитни карти, то може да проверите това в Централния кредитен регистър на БНБ. Ще получите тази информация безплатно веднъж на всеки 12 месеца, а всяка последваща проверка в рамките на една година се заплаща с 10 лв. При закриване е хубаво да помните, че съществува и риск да се лишите от предложения, които банките имат навик да правят на дългосрочните си и изрядни клиенти - като например да намалят годишната такса или лихвата.

Кеш на банкомата? По-скоро не

Не сме добавили таксата за теглене на банкомат, защото при почти всички банки те са отблъскващо високи – например 3% от изтеглената сума плюс още 5 лв. Просто самата идея на кредитната карта е да се използва по-малко кеш. Затова принципно е добре да се възпирате от използването на картата по този начин. С картите на "Уникредит" например за 1000 лв. ще платите 18 лв. на банкомат на банката, 32 лв. на банкомат на друга банка и 16 лв. от гише в банката. При  картите на ПИБ за същата сума ще ви удържат 34 лв. Освен това някои банки "наказват" тегленето от банкомата с по-висока лихва на задълженията, които не са погасени в гратисния период. Такива например са ОББ (16% за покупка, 18% за кеш) и БАКБ (16% за покупка през интернет или на ПОС-терминал, а 19% за теглене на кеш).

ПОЛЕЗНА ЛИ Е МИНИМАЛНАТА ВНОСКА Банките обикновено отбелязват, че не е необходимо да се покрива изцяло изразходвания кредитен лимит. Вместо това те приемат да им се плаща само минимална фиксирана сума всеки месец. Тя обикновено е 3% до 5% или от стойността на използваната сума или от вашия кредитен лимит. Но ако изплащате взетите назаем пари, като внасяте само минималната месечна вноска, много голяма част от нея – понякога близо половината – ще отиват за лихвата по кредита. По този начин главницата на задължението ви ще се намалява много бавно и крайното му изплащане ще се отлага далеч във времето.

Например, ако сте изхарчили 5000 лв. от кредитната си карта и в продължение на една година внасяте само минимална вноска от 5%, а лихвата ви е да речем 18%, то в края на годината ще сте платили общо около 2500 лв. Но ако през първия месец вноската ви е 250 лв., банката ще си прибере 70 лв. от тях за лихва. Това продължава и през следващите месеци и в края на годината от общо 2500 лв. платени на банката, 700 лв. ще отидат за лихви, а главницата – тоест това, което остава за погасяване, ще бъде над 3200 лв. За сравнение – ако увеличите месечната си погасителна вноска на 500 лв., ще изплатите цялото задължение за 11 месеца, а сумарно всичките разходи за лихви ще са само 370 лв. Удобен и още по-евтин вариант е да рефинансирате подобна голяма сума, изхарчена от кредитната карта чрез потребителски заем. Лихвите при тях са значително по-ниски, като вече има банки, които рекламират подобни кредити със 7% лихва. Прост пример - ако предположим, че крайния годишен процент на разходите по такъв потребителски заем е 9%, то в рамките на една година ще погасите цялото задължение от 5000 лв., като вноските ви ще бъдат само по 440 лв. на месец, а крайните ви общи разходи за лихви ще паднат на 250 лв.

 

Необходимите документи за кандидатстване

Лична карта

За работещи на трудов договор – служебна бележка за нетна заплата за последните месеци

За управители – договор за управление

За еднолични търговци, собственици на фирми и лица със свободни професии – данъчна декларация за предходната година

Документи, доказващи допълнителни доходи – договори за наем, граждански договори, данъчна декларация

Понякога е по-евтино да си извадим нова карта, отколкото да преиздадем старата 

Ако трябва да се обобщи информацията за кредитните карти в едно изречение, може да се перифразира сентенцията на Лев Толстой: "Всички щастливи семейства си приличат, докато всяко нещастно семейство е нещастно посвоему."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Хубава и полезна статия. Само тази глупост за напуканата от употреба карта трябваше да я спестите :)

 • 2
  baby_doll avatar :-|
  еМа

  Не знам като какво зло бих коментирала кредитната карта... Може би необходимото зло. Набутаха ми една покрай кредита и без да я използвам ми дърпат допълнително пари за ненужна поддръжка...
  И все пак кредитна карта към банка е хилда пъти по-добре от бялата кредитна карта, чиято лихва в края на годината излиза над 40%

 • 3
  t.rex avatar :-|
  t.rex

  Пропуснали са да споменат за модния напоследък тренд който все повече банки следват, а именно въвеждането на "роуминг". Това е допълнителна такса при ползване на кредитнта карта в чужбина или при онлайн пазаруване от търговци регистрирани в чужбина. За съжаление и двете банки с които работя ме изненадаха неприятно с въвеждането между впрочем тихомълком на такса "роуминг". Едната банка ме цака с 0.50ст. на трансакция независимо от сумата, а другата с 0.25% на трансакция. При около €100 сметка двете такси горе-долу се изравняват.

 • 4
  kony avatar :-|
  kony

  Не сте написали и сравнили единствената причина да имаш кредитна карта - КЕШ БЕК или Моней бек -когато ти връщат процент от изхарчените пари. Защо тези оферти са рядкост у нас?

 • 5
  zo avatar :-|
  zo

  За кредитните карти разбираемо, обаче мене супер много ме дразни, че вече не останаха банки, които да не вземат по 1-1,50лв. на месец за дебитна карта, а до преди около 5 години повечето не вземаха.

 • 6
  Dfhjkb avatar :-|
  М

  От 3 години ползвам кредитна карта на ЦКБ и като изключим, че от 2рата година плащаш 25лв за поддръжка, не съм им платил и лев отгоре. Най-лесният начин е - при кредитен лимит 2000лв, купуваш нещо за 1000. При идване на крайния срок, отивате в казино и теглите останалите 1000лв. Тези новите ги внасяте и погасявате старото задължение, а срокът за новите е до края на следващия месец. Така могат да се въртят постоянно :)

 • 7
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Ама защо не сте говорили за дебитните карти - как е при тях ? Не е ли с по-малки такси там.
  Кредитните очевидно са за хора които искат да вземат кредит, а за който не иска кредити - трябва да си вземе дебитна карта . Дайте информация и сравнение за тях.

 • 8
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  До коментар [#6] от "toigalbg":

  Сиромах човек - жив дявол, а?

 • bobi221

  Райфайзен за Виза класик почнаха да изплащат кеш бека с месец закъснение .

 • 10
  krasi151 avatar :-|
  genadi1

  ДО zo
  случайно да си чувал че банките купуват дълг(по-точно ДЦК пуснати от Министерството на финансите)?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK