Как да спестим от банкови такси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да спестим от банкови такси

Как да спестим от банкови такси

Тези разходи могат да се свият наполовина при избор на пакетни оферти

23573 прочитания

© Асен Тонев


Внимавайте, защото някои от услугите, рекламрани в пакетите, са всъщност безплатни

Ненадейното повишаване на банковите такси е една от онези дразнещи промени, за които човек в повечето случаи разбира едва постфактум. Но има начин новината да не ви засяга и най-вече да свиете трайно този разход.

Първо, важно е да анализираме потреблението си на банкови услуги. Преводи, интернет банкиране, теглене на пари от банкомат, комунални плащания – това са все неща, за които се плащат стотинки, но общо се трупа сума. "Спестяването" може да стане с помощта на самите банки. Немалък брой от тях предлагат пакетни оферти, чрез които се предоставя безплатен достъп до основните потребителски услуги, а тези пакети се плащат с месечен абонамент (виж таблицата).

Таксите за тези пакети варират силно - от 2.45 лв. до 20 лв. на месец, но ако изберете правилно, ще свиете разходите за такси наполовина. Преди да изберете, трябва и поглед на класическата тарифа, защото понякога банки изтъкват, че регистрацията и ползването на онлайн банкирането им или поддръжката на дебитна карта са безплатни с такъв пакет. А те са такива и без него, тоест това не ви носи никаква допълнителна стойност. Пакетните услуги могат да ни помогнат и в случаите, когато кандидатстваме за ипотечен или потребителски кредит в същата банка. Това е така, тъй като финансовата институция ви счита за по-познат и съответно по-надежден клиент.

Първа инвестиционна банка

ПИБ има два варианта на пакетна услуга - "Моят избор" и "Моят избор онлайн". За втория вариант се подписва двегодишен договор, с който безплатно се предоставя токен за интернет банкиране. Иначе устройството струва 28 лв. И за двата пакета се дължи и 2 лева еднократна такса за активиране на SMS известията. След това първите 20 SMS известия всеки месец са безплатни. Иначе всяко се таксува с 10 стотинки. В пакета се включват безплатно поддържане на дебитна карта (иначе 1 лв.), теглене от банкомати на всички банки у нас (иначе по 1 лв.), IQ разплащателна сметка с доходност от 1.2% годишно (принципно с месечна такса 1 лв.) и 2 безплатни изходящи банкови превода (принципно 2.20 лв. всеки). При онлайн версията на пакета всички вътрешнобанкови преводи през интернет са безплатни (иначе по 1 лв.), а при офлайн варианта разполагате с до 5 такива месечно.

Райфайзен банк

"Райфайзен" имат три продукта. Най-базовият вариант е "Плюс", в който влиза поддръжка на разплащателна сметка с дебитна карта (иначе 1.70 лв.), неограничен брой вътрешнобанкови преводи през онлайн системата на банката (по 1 лв. всеки) и безплатно теглене от банкомат на банката (по 20 стотинки). Пакет "Комфорт" включва освен горните и 3 плащания към комунални оператори месечно (всяко от което в противен случай струва 25 стотинки). Ценното на този пакет е възможността да получите отстъпка в лихвата за ипотечен или потребителски кредит. Третият пакет е "Студентско банкиране", който е насочен към младежи до 26 години, взели студентски кредит от банката. Той е без такса, но в него влизат единствено обслужване на сметка с дебитна карта и безплатно теглене от банкоматите на банката.

Пощенска банка

Пощенска банка има пет предложения. "Моето банкиране" включва поддръжка на две разплащателни сметки – в левове и в чужда валута (иначе по 1.90 лв. месечно), три комунални плащания (0.35 лв. всяко), безплатно теглене от банкомат на банката (иначе 0.30 лв.), 3 SMS известия (0.12 лв.) и дава възможност да инвестирате във взаимни фондове без такса. Ще дължите 10 лева на банката, ако закриете пакета, преди да е изтекла една година от откриването му. Вторият план - "Моите финанси", освен горните услуги има 10 онлайн превода (принципно по 0.55 лв. всеки), неограничени SMS известия и издаване на кредитна карта без такса за разглеждане на заявлението (25 лв.). Третият план - "Моето семейство", има такса за откриване 4 лв. Освен другите отстъпки позволява карта на втори титуляр и безплатно обслужване на кредит (иначе 2.50 лв. на месец). "Моето предимство" включва и безплатно теглене на всички банкомати в страната и неограничен брой вътрешнобанкови преводи. С "Моят престиж" теглите безплатно на каса до 2000 лв. на ден (иначе 2 лв.) и имате 10 онлайн междубанкови превода месечно. Освен това клиентите са освободени от такса на входящите валутни преводи, която може да достигне 300 евро - особено подходящо за хора, които често получават пари от чужбина.

ОББ

ОББ има един пакет за физически лица. Откриването му е без такса, но при закриване се дължат 10 лв., ако не са минали 12 месеца от стартирането му. В него влиза откриване (принципно 2 лв.) и обслужване (иначе е 2.50 лв месечно) на сметка, безплатно теглене от всички банкомати (1 лв.) и неограничен брой безплатни комунални плащания (иначе 0.50 лв. за обслужване и 0.30 лв за всяко).

"Сосиете женерал"

Сосиете женерал Експресбанк предлага един пакет с три тарифи в зависимост каква карта към него избирате – 4.90 лв. за "Виза Електрон", 5.90 лв. за Mastercard Standart и 7.90 лв. за Mastercard Gold. Той включва застраховка (иначе 1.33 лв.), онлайн банкиране, което иначе е 0.35 лв. месечно плюс 18 лв. еднократно за токен, SMS известяване (1 лв. за обслужване и 0.15 лв на всеки SMS) и еднократно плащане на комунални услуги (иначе 0.25 лв. за абонамент и 0.25 лв. за транзакция). Не се дължи такса кандидатстване за овърдрафт (5 лв.), но при закриване преди края на първата година се плащат 3 месечни такси неустойка.

СИБанк

СИБанк има три пакета. "Класика" включва безплатно теглене на банкомат на банката (иначе 0.20 лв), по 1 външен (2.10 лв. иначе) и 1 вътрешнобанков (1 лв.) превод в левове офлайн и неограничен брой преводи онлайн в рамките на банката (0.50 лв.), както и безплатно ползване на токен (иначе 25 лв.) и плащане на комунални сметки (иначе по 0.15 лв.). "Практика" предлага в добавка още един офлайн междубанков превод и такса за теглене от банкомати на други банки 80 ст. вместо лев. Последният пакет - "Комфорт", освен гореописаното има 2 междубанкови и 3 вътрешнобанкови офлайн превода, както и 50% отстъпка от годишната такса за кредитна карта (иначе 40 лв.). Прекратяването и на трите пакета обаче ще ви струва 20 лева, независимо кога го направите.

Внимавайте, защото някои от услугите, рекламрани в пакетите, са всъщност безплатни

Ненадейното повишаване на банковите такси е една от онези дразнещи промени, за които човек в повечето случаи разбира едва постфактум. Но има начин новината да не ви засяга и най-вече да свиете трайно този разход.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  hrinik avatar :-|
  hrinik

  Банка ДСК я няма в този списък. Знаех си, че съм прецакан.

 • 2
  murttle avatar :-P
  murttle

  Защо, наистина, без ДСК? И къде е отметката "адверториал" или как там беше актуално да се наричат рекламните статии?

 • 3
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Месечната ми такса за разплащателна сметка в ПроКредит Банк е 1.20 лв. Към нея имам дебитна карта, регистрирана в иПей и Пейпал. Всички битови плащания и онлайн покупки минават през иПей/Пейпал и са безплатни, с изключение на плащанията към бюджета (например данък МПС, такса смет и т.н.), които са с такса от 0.30 до 1.20 лв. при многоредови плащания. Реално отивам 1-2 пъти в месеца до денонощен клон, в който сам си внасям пари по сметката, колкото са нужни, после си нареждам плащанията и край с ангажиментите. Лихви практически няма, но за разплащателна сметка не са и нужни. Това съм си представял винаги като банкиране и се радвам, че някой го предлага.
  Да са живи и здрави гореизброените банки, но няма да им стъпим при така посочените разходи.

 • 4
  yavor87 avatar :-|
  Biker

  До коментар [#3] от "TrakerBG":

  Същото е и положението в Алианц.

 • 5
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Още малко и в България ще навлязат старт-ъпове за преводи и плащания без такси.

 • 6
  arale avatar :-?
  inkaka

  До коментар [#3] от "TrakerBG":

  Какъв е този пла? И аз съм на Прокредит, но месечната ми такса е 3лв, за теглене от друг АТМ - 1лв, 2лв за периодични плащания, които имам и 1лв за банкови преводи.

 • 7
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Защо не казвате, че при Ти Би Ай Банк (TBI Bank) няма месечни такси за разплащателни и спестовни сметки, няма такса теглене на каса за малки суми, таксата за банков превод (чрез онлайн банкирането) е само 50 стотинки?

  Месечна такса имат само ако имате дебитна карта. Ако не ви трябва карта (теглите на каса) няма месечна такса.

 • 8
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  До коментар [#6] от "inkaka":

  Обикновена разплащателна сметка. Излъгал съм за таксата - 2 лв. месечно е, моля за извинение, мое недоглеждане.
  Всичко останало е така. НЕ ползвам периодичните плащания от самата банка и не мога да ви кажа колко би ми излязло, просто съм регистрирал картата в иПей, а там такси за битови сметки няма.

 • 9
  chesten5139 avatar :-|
  Навуходоносор

  До коментар [#8] от "TrakerBG":

  Би трябвало да имаш такса за внасяне на пари в ипей или при плащане на сметка от ипей чрез карта в раязмер на 0.65 %.

 • 10
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  До коментар [#9] от "Навуходоносор":

  Не, нямам. Може би заради електронния подпис, не знам. Но нямам никакви такси и удръжки, нито в ипей, нито в банката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK