Вноска "Образование"

Kолко да спестявам, за да осигуря образованието на детето

30 лв. на месец са достатъчни, за да спестите за висше образование в България

Когато бях малък, баба ми беше направила детски влог, който да изхарча за сватбата си или подобен важен момент от живота. Заедно с другата ми баба се състезаваха коя ще внесе повече в сметката на рождения ми ден. После дойде хиперинфлацията, три нули се изтриха от спестеното и парите станаха равни на един вносен шоколад или в най-добрия случай на ново яке. Дори не съм сигурен дали си направих труда да ги изтегля, когато навърших пълнолетие.

Позната история

Тази история с леки вариации сигурно е до болка позната на много от поколението българи, които сега имат малки деца. И тя естествено се отразява както психологически, така и практически на желанието им да направят влог за наследниците си. Страхът, че като влагат, всъщност по-скоро залагат, че в следващите 18 години стабилността няма да бъде нарушена от сериозни шокове, е силен и хаотични събития като КТБ не помагат доверието да се върне. Въпреки това обаче животът си тече. Всеки родител е принуден да мисли как да осигури най-малкото образованието на детето си.

Да поставим конкретна цел

Целта може да бъде постигната без да окаже сериозно влияние на семейия бюджет, стига да започнете отрано и да внасяте редовно. Каква крайна сума ще ни трябва? Всеки може да избира според чергата си, но за да сме обективни, ще се спрем на сухите факти. Според справка от Министерството на образованието средният размер на един студентски кредит у нас е близо 6500 лв. Това засяга младежите, които избират български университети и парите покриват единствено семестриалните такси. В чужбина е малко по-различно. В Германия, която е водеща дестинация за образователен "туризъм", разходите само за една година се равняват на малко над 9000 евро. Така поне пише в официалните данни на Германската служба за чуждестранни студенти (DAAD) за 2015 г. – 470 евро годишно за административни такси и 725 евро месечно за оцеляване на немска почва. Тоест ако искаме да осигурим на детето си пълна финансова независимост за 4 години следване там, ще ни трябват около 36 000 евро или 70 000 лв.

Добавете щипка инфлация

За съжаление, докато вашето дете порасне, тези суми най-вероятно няма да са достатъчни, тъй като цените също ще растат. Невъзможно е да предвидим какъв ще е точният им ръст, затова ще индексираме със инфлация от 2% на година, определена от Европейската централна банка за "здравословна". Това значи, че след 18 години за образование в България ще ни трябват поне 9000 лв., а в Германия – 98 000 лв. Естествено решенията са индивидуални и при възможност можете да си поставите и по-висока цел - която да стига и до многократно по големи такси за елитни университети в САЩ или Великобритания.

Влогът като средство за самоконтрол

След като вече имаме сумата, към която се стремим, време е да изберем спестовния продукт и детските влогове звучат като логичния избор. Те обикновено предлагат малко по-добри от стандартните условия за спестяване. Това, което реално ги отличава, обикновено са различни "пречки" парите да се теглят преди навършването на определена възраст (виж карето). Накратко, детският влог е механизъм за самоконтрол, че родителите няма да се изкушат да бръкнат в буркана при някой по-труден за семейния бюджет момент. Други механизми, които стимулират да не се разваля влогът, са покачващите се лихви. При ПИБ например тя се увеличава с 0.2 процентни пункта всяка година. Увеличение на лихвата има и при Пиреос банк – тя нараства от 1% до 3% на петата година и продължава да бъде такава до края на влога. Това ви обещават в момента, но истината е, че нямате сигурност за лихвата, която за съжаление може да се променя от банката.

Извадете парченце държавна намеса

Трябва да не забравяте, че 8% от лихвата няма да ви бъде изплатена. От началото на миналата година тя е дължим данък, дори когато става дума за детски влогове, които преди това влизаха в списък с изключения. Сумата автоматично се иззема от банката и се превежда на Националната агензия за приходите от ваше име. Утехата е, че за тази услуга не ви се изисква такса.

Сметката - 5 кутии с цигари

Ще започнем нашето спестяване в детския влог с 1000 лв. Така направени, сметките сочат, че ако отделяте по около 30 лв. (тоест стойността на 5 кутии с цигари) на месец в продължение на 18 години и условията се запазят като досегашните, ще спестите достатъчно за образование в България. За 4 години пълно покритие на всички разходи по обучение и престой в Германия обаче ще трябва да заделяте по около 400 лв. месечно (вижте таблицата). Тъй като сега ниските са рекордно ниски, не е изключено и след няколко години те да се върнат на по-високи нива, а с това да можете да реализирате целта си и с по-малки вноски.

В заключение - удобството и бонусите

Ето какви са особености на детските влогове. При повечето банки има минимална сума за откриване, която е в порядъка на 100 лв. Лихвите, които се изплащат в левове, са най-високи. При всички банки довнасянето може да става по всяко време безплатно на каса или чрез стандартен банков превод. Такси за обслужване или за закриване няма, единствено ОББ имат 2 лв. такса за откриването на влога. Загубена влогова книжка може да бъде преиздадена срещу 10 лева в Сибанк. Освен това внасянето на пари от трето лице на детски депозит в СиБанк се таксува с 4 лв.

Банка ДСК позволява удобството пари да се прехвърлят автоматично на дадена дата от ваша сметка в детския влог. Сосиете Женерал Експресбанк също, но при тях може да определите граница на оставащата наличност по вашата разплащателна сметка в края на месеца, а горницата се прехвърля в детския влог. Ето защо понякога е най-удобно да се ориентирате за детски влог в банката, на която вече сте клиент. Така например потребителите на кредитна карта от "Алианц" ще получат бонус в размер на 50 стотинки по спестяванията на тяхното дете за всяка транзакция на стойност над 50 лв., която направят с кредитна карта на банката. При направени над 30 такива транзакции в рамките на полугодие въпросният бонус се удвоява.

Как да го развалим?

Въпреки че парите за обучение са си заделени с цел, понякога стават непредвидени неща и приоритетите се променят. Преждевременният достъп до детския влог е уреден в Семейния кодекс. Това може да се случи само с разрешение на съответния районен съд. Представя се молба, придружена от един наръч заверени документи:

– за настоящ адрес,

- за попечителство,

- извлечение от сметка,

- декларация за имуществото на детето.

С представените документи се открива дело, а за решението на уважаемия съд дължите такса 25 лева. Обикновено ще платите още 2 лева за банков превод на таксата, а за издаване на писмен препис от въпросното съдебно решение, което да предоставите на банката – 2 лева за първа страница и по 1 лв. за всяка следваща. Децата, които са титуляри по сметката, пък могат да теглят преди навършване на пълнолетие само ако са поне на 14 години и при това в присъствието на поне един родител. Немалко главоболия, които обаче вършат своята полезна работа – да сте по малко склонни да прибегнете до заделените пари за детето.

Още от Капитал