Как да спестим от кредитните карти

Как да спестим от кредитните карти

Лоялните програми могат да ни спестят най-малко таксата за обслужване

39285 прочитания

© Надежда Чипева


Все повече кредитната карта не е лукс а необходимост - най-малко за пазаруване от чужбина, резервация на хотели. Но тя си има цена - годишната такса за обслужване на започва от около 50 до 100 лв. за премиум вариантите. Напълно възможно е да не платим тези пари и дори да излезем на плюс. За да стане това, трябва просто да използваме някоя от програмите за лоялност, които банките предлагат. Колко точно трябва да изхарчим, за да си избием разхода за картата?

Уникредит

Най-голямата банка по управлявани активи Уникредит Булбанк едва наскоро стартира програма за бонуси по картите. При покупка клиентите, които заплащат през ПОС терминал с карта на банката, получават точки, всяка от която е равностойна на 1 стотинка. Броят на точките варират между 3 и 16 на 1 изхарчен лев. Тъй като програмата е нова, в нея засега има включени сравнително малко търговци, като например в София са посочени едва 12 обекта – локален супермаркет, магазини за обувки и бижута и други. По-особеното на тази програма обаче е, че в нея се включва и използването на дебитни, а не само на кредитни карти.

ДСК

ДСК предлага да върне 1% от парите по извършените плащания. Така нареченият бонус money-back се изпълнява, в случай че направите покупки на обща стойност поне 2000 лв. на полугодие. Изплащането на тази сума, която не може да надхвърля 200 лв., се извършва в левове, независимо от валутата, в която е издадена картата. Бонусът не важи за клиенти, които 4 пъти не са внесли минимална погасителна вноска (месечно 3% от непогасените задължения) или използват картата за хазартни игри или покупка на акции.

ПИБ

ПИБ има сходна бонусна схема Cashback с изискване за минимум 2000 лв. изхарчени на полугодие. От септември миналата година обаче банката промени бонусната си политика. Сега 100 изхарчени лева вече генерират 50 стотинки cashback, а не 1 лв. както допреди. Тоест в сметката се връщат 0.5% от изхарчената сума.

Специализираната карта на Diners Club осигурява до 15% в магазини за дрехи, салони за красота и т.н., които са описани в каталог.

Райфайзен

Банката поддържа кобрандирана карта с козметичната компания AVON Мастъркард, която е предназначена само за представители на фирмата и се издава без доказване на доход. Райфайзен имат кобрандирана карта с Billa, която дава 2% отстъпка при пазаруване в магазините. При месечно потребление над 150 лв. в магазина месечната такса за картата (която принципно е 4.40 лв.) се опрощава или ако месечно харчите по 150 лв. в магазините, ще спестявате поне 7.40 лв. С тази карта обаче не се трупат бонус точки при пазаруване в други обекти освен Billa. Останалите карти на банката връщат по 1% от изхарчената сума във формата на бонус точки. Начисляването им става веднъж месечно. До края на юни новоиздадените кредитни карти "Райкарт" и "Виза класик", с които се направят покупки за над 500 лв. месечно, ще получат бонус точки на стойност 55 лв., тоест банката ще върне до 11% от изхарчената сума.

Пощенска банка

Стандартните кредитните карти на Пощенска банка също осигуряват 0.5% възстановяване на сумата при покупки и 1% за премиум версиите, които се начисляват месечно. При златните кредитните карти American Express спестяването е 2%, а при обикновените такива - 1.5%. Банката обаче има няколко големи партньора, при които отстъпката е по-голяма. Така при пазаруване със стандартна карта в магазин на Nike отстъпката става 3.5%, в магазини Andrews 2.5%, в "Икеа" – 1.5%, в бензиностанции ЕКО 1.5%, в книжарници Orange 1.5% и във веригата "Фантастико" - 1.5%.

ОББ

Кредитните карти на ОББ осигуряват отстъпка в размер от 2% до 7%, но само при покупки на 14 партньорски компании. Става дума за бензиностанции ЕКО (2%), магазини Хиполенд (2%), книжарници Orange (5%), Sony Center (5%), магазини "Зора" (3%), матраци "Тед" (7%) и др. При тази банка лоялната програма важи и за една от дебитните карти - World Debit MasterCard. Банката има услуга за изплащане на кредити с равни месечни вноски за половин или цяла година – сумите по тези заеми не генерират бонус.

ЦКБ

Централна кооперативна банка има списък с 15 партньора, при които пазаруването с карта на банката генерира отстъпка, включително "Лукойл" (2-3%), "България ер" (3% за стандартна кредитна карта, 5% за премиум), магазини HomeMax – 5%, Sport Depot – 5%, ресторанти Happy Bar&Grill - 5% и други. Издаването на лоялна карта за покупки с отстъпки обаче има 4 изисквания – превод на работна заплата в банката, кредитна карта или кредит, активна сметка и дебитна карта. ЦКБ позволява клиентът свободно да избере начина, по който да плати – с кредитна, дебитна карта или кеш.

Банка Пиреос

Дарителската карта на банка Пиреос осигурява 2% бонус за направените плащания през нея. Сумата, която максимално може да се достигне, обаче е ограничена до 50 лв. месечно. Освен това на всяка транзакция, която направите, вие ще дарите 10 стотинки за "Уницеф", а банката добавя към дарението още 20 ст., като даренията се насочват към деца в неравностойно положение в България.

БАКБ

Българо-американската кредитна банка също има програма за лоялност, при която веднъж на три месеца зарежда картата ви с 0.5% от цялата акумулирана сума по нея. Изискването е въпросната да не е по-малко от 1500 лв. за стандартна кредитна карта и 3000 лв. за премиум. Изтеглените в кеш суми, както и използваните за хазартни игри не се включват в програмата. Начисляването на бонус спира до 15 000 лв., тоест максималната сума, която може да се спести на тримесечие е 75 лв.

Алианц банк

Единствените кредитни карти, които заделят бонусите за доста напред в бъдещето, са тези на "Алианц банк". Всяка транзакция над 50 лв. генерира 50 стотинки бонус, а всички бонуси веднъж на полугодие се изплащат по детски депозит на клиента, ако той, разбира се, има такъв. Ако броят на тези транзакции е над 30 в рамките на шестте месеца, бонусната сума се удвоява. Тоест ако направите примерно 40 транзакции на стойност 50 лв. за полугодие, ще прехвърлите увеличите спестяванията на името на детето си с 40 лв.

Промоциите също са вариант

Междувременно в момента Уникредит Булбанк имат промоция за кредитните си карти. До края на месец юни може да се вземе кредитна карта Visa Classic без такса за годишно обслужване за първите две години, а след това тя става по 25 лв. на година. Месечната лихва на сумите, които не са възстановени в рамките на гратисния период до 15 число на месеца се олихвяват с 1.35% на месец и съответно 17.5% на година. От април до края на годината ПИБ също има промоция по кредитните си карти. Няма да се плаща такса за обслужване за първата година и ще се дължи двойно по-ниска лихва (9%) през първото полугодие. Освен това се премахва таксата за теглене на банкомат на банката (принципно 3 лв. плюс 1% от сумата) и при плащане на ПОС в чужбина (принципно 0.25% от сумата) до края на 2016 г.

Все повече кредитната карта не е лукс а необходимост - най-малко за пазаруване от чужбина, резервация на хотели. Но тя си има цена - годишната такса за обслужване на започва от около 50 до 100 лв. за премиум вариантите. Напълно възможно е да не платим тези пари и дори да излезем на плюс. За да стане това, трябва просто да използваме някоя от програмите за лоялност, които банките предлагат. Колко точно трябва да изхарчим, за да си избием разхода за картата?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  maximxx avatar :-P
  Максим

  Капитал, не се сърдете, но това е поне непълно, да не казвам некоректно описание (скрита реклама на Уникредит?)... Например, за ЦКБ сте казали 15 партньора, 2-3% отстъпка, а според собствения им сайт партньорите са над 200 и отстъпките стигат до 25% (пример - новите гуми от Диана, 25% отстъпка, платени с КК от ЦКБ вчера, без никакви преводи и щуротии които сте описали). За Ваше инфо, ето и линк: http://bonus.ccbank.bg/resources/catalogue/SMALL_Bonus_2015_winter_NEW-low.pdf
  Отделно от това са ви сгрешени и процентите за ОББ. Имам КК и от ПИБ, но тя е по-резервна и за нея не съм наясно.
  Така че, да, може да се пести много приятно и в България, пазарувайки с кредитни карти, но не точно по начина, по който сте описали. Като активен юзър бих препоръчал ЦКБ заради ултра-отстъпките от линка по-горе за ползване в Бг и ДК (дебитна) от УниКредит заради по-голямата АТМ мрежа в Европа, може да се тегли кеш евтино, ако се наложи. Иначе за КК точно Уникредит са трагедия, с тези проценти по 16-17-18 са като фирма за бързи кредити (за сравнение, в ЦКБ съм на 10%, в ОББ - 12%, в ПИБ май 15)...

 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Има един таен начин, по който може да спестите от кредитни карти.

  Просто кажете, че искате дебитна карта. Да, няма да можете да ползвате кредит. Но така ще спестите пари. Да, ще се наложи да мислите като харчите. Но няма да се заробвате да плащате по кредити.

  Месечните такси по дебитни карти започват от нула (например Тексим Банк) и средно са около 2 лева на месец.

 • 3
  jojog avatar :-|
  jojog

  До коментар [#2] от "Валентин":

  Двата платежни инстурмента имат подобна функционалност, но имат различни целеви групи.
  Не разбирам защо да да плащам сега ( дебитна карта ) вместо да се възползвам от опцията до 45 дена отложено плащане и да ползвам заемен ресурс от банката безлихвено.
  Допълнително спестяване на пари може да се постигне при умно управление на свободния капитал в тези 45 дена.
  Но подкрепям съвета за дебитна карта за тези 71% процента от населението с ниска финансово знание и култура.

 • 4
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев

  Пропуснали сте да спомените и наградите, които може да спечелите от MasterCard или Visa при използването на дебитна или кредитна карта. Аз например вече съм плюс 100 лв., спечелени като ваучер за пазаруване на избран магазин, който умишлено няма да спомена от MasterCard. Така че ползвайте кредитната карта разумно, плащайте редовно с нея и най-малкото ще си избивате годишната такса за поддръжка.

 • 5
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Николайчо, По-нескопосана статия по темата не бях чел скоро. Явно си чел по сайтовете на банките, но не си се постарал достатъчно. Ако беше на изпит бих ти писал Добър 3 и 1/2.

 • 6
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  До коментар [#3] от "jojog":

  Целевата група на кредитните карти са:

  1) Богатите, които въпреки, че нямат нужда от кредит искат да имат "ВИП", "Златна" и т.н. карта за да се чувстват важни и не им пука за таксите, които плащат (тези карти имат по-големи годишни такси). Това е вид показно потребление.

  2) Работещите бедни, които ползват "кредит до заплата" и си мислят, че ще им излезе евтино или безплатно. Обаче не са познали - много често не могат да върнат кредита в 45-дневния срок (или колкото е там за съответната банка или друга институция - при някои този срок е по-малък) и плащат големи лихви. Те обикновено имат ипотечни кредити и едновременно с това един или няколко "бързи кредита". Когато ги заболи зъб теглят още един "бърз кредит" и после се чудят защо банките и лихварите ги ограбват и защо са бедни...

  Дори и да върнат кредита в съответния срок без лихва, пак плащат на банката (годишна такса за картата).

  Ако разчиташ на кредитна карта за да харчиш преди да си получил заплата - това е лошо управление на парите.

  Правилно е да имаш достатъчно пари за поне няколко месеца напред.

 • 7
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Да да имаш едновременно депозит в банка и кредитна карта е твърде наивно. На пръв поглед е изгодно. Обаче ако забравиш да внесеш в срок? Ами ако ти запорират сметките, защото си отказал ***** на комшийката, а тя има връзки в НАП?

  (При срочен депозит няма автоматично погасяване на задължението по кредитна карта, а ако има такова - обикновено има такса за това. За да няма такса трябва през интернет банкирането да наредиш вноската за погасяване или да се редиш на опашка в банката.)

 • 8
  boko34 avatar :-|
  boko34

  @Максим Бъркате програмата за лоялност с отстъпките, които дават банките. При едното имате отстъпки от партньори, а при другото, банката си дели комисиона, който е взела от търговеца за това, че е платила вместо вас. Отстъпка за гумите в Диана ще получите и с клубна карта от SDI, както и отстъпка в бензиностанции ЕКО. @Валентин Напълно съм съглаен с Вас. Всеки трябва да има бели пари за черни дни - поне колкото за да живее 3 месеца без екстри (храна,наем,сметки). И по темата... тази 1 стотинка на всеки лев (банката обикновенно взима 2-2.5% от търговеца), която дава банката трудно ще ви покрие такса от 60 лева годишно. Най малкото, защото не за всички транзакции се начислява - например тока и водата са извън обхвата.

 • 9
  leo_k avatar :-|
  Лео

  За пазаруване от чужбина, резервиране на хотели и каквото още се сетите работа вършат и дебитните карти. Кредитните ви трябват ако нямате налични пари. КАПИТАЛ, очаквах повече коректност от вас!

 • 10
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  До коментар [#9] от "Лео":

  Самолетен билет трудно би си купил с дебитна карта, а ако е възможно, обикновено ти взимат допълнителна такса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни