С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
27 май 2016, 15:45, 27059 прочитания

Как се облагат личните инвестиции

Доходът ще е по-висок, ако вложението е в Европа

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ниските лихви по депозитите карат все повече хора да потърсят алтернативно място за инвестиции. Решението в какви финансови инструменти може да вложите спестяванията си зависи от много фактори - сумата, апетитът ви за риск и т.н. Има и още един момент - някои сделки се облагат, т.е. доходът ще намалее, а и ако не се декларират правилно, може да бъдете глобени. Затова още в момента на избор трябва да се отчете и факторът "данък".

Освободени ...


От инвестицията във финансови активи се получават три различни по вид дохода: от сделки с финансови инструменти, от лихви (от облигации или по банкови сметки) и от дивиденти (от акции). Данъчният режим за при всеки от тях е различен. Не се облагат доходите от:
- сделките, сключени на регулиран пазар в България (БФБ), ЕС и ЕИП (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Те трябва да са с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, с акции, права (ценни книжа, даващи право за записване на определен брой акции при увеличаване на капитала) и ДЦК;
- сделките, сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната, ЕС и ЕИП
- сделките, сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната;
- сделките с акции, сключени при условията и по реда на търгово предлагане;
- лихвите и отстъпките от български, европейски и на държави от ЕИП държавни, общински и корпоративни облигации.

...и облагаеми доходи

Облагаеми с 10% данък са доходите от:
- сделките с всякакъв вид финансови инструменти (вкл. чуждестранна валута и деривати), сключени на регулиран пазар извън ЕС и ЕИП или на извънрегулиран пазар където и да е по света;
- сделки с облигации, независимо от пазара, на който са сключени;
- лихви и отстъпките от облигации, които не са емитирани съгласно законодателството на държава, членка на ЕС и ЕИП.
Този вид доходи са единствените, при които за целите на облагането законът допуска намаляване на реализираните през годината печалби с реализираните през годината загуби за всяка конкретна сделка. Печалбите и загубите за всяка сделка се определят като разлика между продажната и цената на придобиване на съответния финансов актив. При лихвите и отстъпките от облигации данъчната основа е брутната сума. Компенсирането на печалби със загуби за целите на данъчното облагане е допустимо само в рамките на календарната година, през която са сключени сделките. В този смисъл загуба от една година не може да се приспада от печалбата в следващата.
Облагаеми с 5% данък са брутните суми на получените доходи от:
- дивиденти от местни емитенти;
- дивиденти от чуждестранни емитенти.
Има и още един вид доходи, върху които се дължи данък - тези от лихви по банкови сметки в чужбина и България, като тук ставката е 8%.Всичко ли се декларира

Част от облагаемите доходи се декларират на тримесечие, а друга – с годишната данъчна декларация, като в същите срокове трябва да платите и дължимите за тях данъци. Необлагаемите доходи не подлежат на деклариране пред НАП.
Доходите от лихви по банкови сметки в чужбина, както и от дивиденти от чуждестранни емитенти се декларират на календарно тримесечие. Имайте предвид, че в голямата част от случаите чуждестранните емитенти вече са удържали данък за доходите от дивиденти в съответната страна. В този случай местните физически лица нямат задължение за платят втори данък в своята страна, но трябва да се снабдят с удостоверение за внесен в чужбина данък, издаден от съответната данъчна администрация. Ако ставката в чужбина е по-ниска от 5% или изобщо не съществува такъв вид облагане в страната на емитента, то доходите от дивиденти следва да бъдат дообложени (до размера на 5 процентния данък) или изцяло обложени в България.
Има и още една особеност - въпреки че данъкът върху доходите от лихви по чуждестранни банкови сметки и доходите от дивиденти от чужбина се декларират и плащат на тримесечие, физическите лица имат задължение да подават и годишна декларация (ГДД). В нея те трябва да посочат получения доход и платения в чужбина или България данък.
За доходи от дивиденти, платени от български дружества, данъкът се удържа, внася и декларира на тримесечие от платеца. Получателят на дохода няма задължение за деклариране. По подобен начин стои и въпросът с изплатените лихви по български банкови сметки. Те се декларират и върху тях се удържа и внася данък всеки месец, като задължени за това са финансовите институции.
Всички останали облагаеми доходи се декларират от физическото лице с ГДД в срок до 30 април на следващата година, като дотогава то внася и дължимия данък. Имайте предвид, че лицата имат задължение в ГДД да включват информативно и притежаваните към края на годината акции и дялови участия в чуждестранни дружества. Освен към НАП физическите лица имат и задължение към БНБ. До 31 март на следващата година трябва да отчетете вземанията си по сметки, открити в чужбина, както и инвестициите, които не са направени през български инвестиционен посредник.

За какво да внимавам

Независимо от това дали съм инвестирал през американски, швейцарски или китайски посредник, режимът на облагане е един и същ. За да декларирате надлежно доходите си обаче, следва да изисквате информация на всяко тримесечие. Имайте предвид, че чуждестранните посредници понякога не предоставят адекватна информация, за да може доходите да се отделят по видове, а също и да се разделят на облагаеми или необлагаеми съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Причината е, че те не са запознати с българското данъчно законодателство. Затова и обикновено предоставят обобщени справки без необходимите детайли, даващи възможност за класификация на доходите.
Въпреки това българската приходна администрация ще разполага с данни за реализираните в чужбина доходи от финансови активи на българи. Получаването на информация от отделните държави по системата за автоматичен обмен на информация ще стартира скоро, така че данъчните ще могат да я засичат с декларираното от вас като данъкоплатец.
През фирма или не

Режимът на облагане на доходите от финансови активи на българските юридически и физически лица е различен. Например за компаниите са изцяло облагаеми доходите от лихви по облигации, докато при физическите лица за една част от тях не се дължи данък. Режимът на облагане на доходите от дивиденти също е различен – юридическите лица не дължат данък за доходи от дивиденти, разпределени от български или европейски дружества. За физическите лица всички доходи от дивиденти са облагаеми (независимо дали в България или в чужбина). Данъчната ставка за юридическите лица е 10% за всички видове доходи, докато при физическите лица има различни размери – 5%, 8% и 10%.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Страхотна камера в познат дизайн Страхотна камера в познат дизайн

Huawei P30 Pro надгражда предшественика си P20 Pro във всеки аспект

17 май 2019, 1595 прочитания

В режим на готовност В режим на готовност

Очакването за следваща криза внася доза предпазливост в инвестиционните стратегии

17 май 2019, 1866 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Финансовият свят е на път да влезе в училищата

Сборник с игри ще помага на учениците да управляват по-добре парите си

"Хладилника" - пилотният нов квартал на София

Общината и инвеститорите са в безпрецедентен диалог за бъдещето на квартала

Страхотна камера в познат дизайн

Huawei P30 Pro надгражда предшественика си P20 Pro във всеки аспект

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Работохолици до доказване на противното

Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване и директор на звено за изследване на хазарта в Nottingham Trent University

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше