С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 17 юни 2016, 17:29, 29411 прочитания

Прибери си данъците

Почти една заплата може да се възстанови от данъци в чужбина, ако се пазят бележките за разходите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:

- възстановяването на данъци от работа в чужбина е законно, а върнатата сума може да достигне една работна заплата.
- от тази възможност могат да се възползват както хората, упражняващи неквалифициран труд, така и хората с по-високодоходни професии.
- най-често право на връщане на авансово платен данък върху доходите имат хората, които не надхвърлят минималния необлагаем праг в съответната държава. Също така и хората, които имат признати по закон разходи, които обаче не са декларирани предварително пред данъчните власти.
Данъци могат да се възстановяват още преди човек да се е прибрал в България

За един професионалист, доказал се с умения в България, гъделът да поработи същото в чужбина, е голям - в ЕС границите са отворени, дипломите се признават, а търсенето на квалифицирани инженери, IT специалисти, финансисти, лекари е голямо. Остава само да купиш билет, да се качиш на самолета и... да изчетеш няколко тома с данъчно осигурително законодателство. Факт е, че усилията за уеднаквяване на нормите, по които тече животът в Европа, все още не е застигнало облагането на доходите (за останалия свят да не говорим). На места разликите са толкова драматични, че могат да откажат от амбиции за заминаване българина, за когото и 10% данък върху дохода изглежда прекалено. И все пак има опции платеният данък в стил "швейцарски стандарт" да не замине в перото "тотална загуба", а да може да се възстановяват някакви суми. Според фирмите за данъчни консултации в най-предпочитаните дестинации за българите с високодоходни професии – Германия, Великобритания и Холандия – е възможно да се възстановяват между 1000 и 2000 евро от платените данъци годишно, което си е почти една заплата. Близо 1000 долара пък е средната възстановена сума от бригади в САЩ. При това не е нужно човек да разбира тематиката, за да си ги издейства.

Възможност за всеки


В Закон за данъците върху доходите на физическите лица е записано, че ако човек е пребивавал в чужбина по-малко от 183 дни от календарната година, е задължен да подаде данъчна декларация пред Националната агенция за приходите (НАП) и да плати данъците си в България, въпреки че те са внесени авансово в другата държава. Независимо от срока на пребиваване в чужбина, данъци могат да бъдат възстановени. За да се избегне двойно данъчно облагане България е сключила споразумения с много държави, включително всички от Европейския съюз, както и със САЩ. Експертите съветват, ако работата в чужбина е била за срок по-малък от шест месеца, първо да се върнат данъците от чужбина, след което да се подаде данъчна декларация пред НАП, за да може в нея да се напише реалният размер на дохода, който да бъде обложен тук. При наличие на споразумение за избягване на двойно данъчно облагане, платените данъци в чужбина, могат да бъдат приспаднати от тези, които дължите от работата си в България.

Възстановяването на данъци е възможно дори за неквалифицираните служители, които работят на ниска заплата - опциите са различни в зависимост от размера на минималния облагаем доход в съответната държава. Във Великобритания например има минимален праг от 11 хил. паунда, които са необлагаеми. От там нагоре дължимият данък се пресмята и внася авансово от работодателя. Случва се той да внесе повече, отколкото е минимално изискуемо, което ощетява работника, така че той има право да си поиска възстановяване на надплатеното по негово име с определен процент.

Интересен и често срещан е казусът на служител, който започне в някоя фирма, но не изкара цяла година там. Тогава може да се окаже, че има да вземе от държавата, защото работодателят е внасял авансово повече данък, отколкото трябва, понеже е пресмятал вноските, сякаш работникът ще остане при него за пълни 12 месеца. В такава ситуация попадат всички сезонни работници, които са на работа за по няколко месеца в годината, обясняват данъчни консултанти.При висококвалифицираните служители, както и при самонаетите, възможностите са още по-стимулиращи. Професии като IT специалисти, лекари, медицински сестри и моряци по-трудно могат да попаднат в казуса на минималния необлагаем минимум, тъй като техният годишен доход е много по-висок. Те могат да поискат от данъчните служби да им признаят разходи, като например транспортните, и с тях да намалят данъчната основа. "В тези държави се признават дори разходите за транспорт от дома до офиса", дава пример Радомира Денева, мениджър бизнес развитие в taxback.com - специализирана компания за данъчни консултации. Заради тази особеност, която може да доведе до значителни спестявания, тя съветва работещите в чужбина да пазят транспортните си документи (билети, касови бележки от бензиностанцията), тъй като данъчните ги изискват при предявена претенция за приспадане. Признати разходи могат да са и за горивото на автомобила, с който се пътува до работа и обратно. Тогава приходната агенция би изискала точните адреси, за да пресметне разстоянието.

Още опции

Друг случай, при който могат да се възстановят данъци, е да се поискат облекчения за семейства с деца, за самотни родители и т.н. Това може да стане по всяко време през годината, като се представят документи на работодателя, а той започне да удържа по-малка сума от заплатата на служителя. "Дори и след предоставяне на тази информация обаче е добре в края на годината да се направи проверка, защото може да е допусната грешка и отново да има право на възстановяване", казва Радомира Денева. Тя добавя, че възможностите за признаване на разходи в западните държави е голяма, като в някои случаи могат да бъдат признати и медицински разходи, които впоследствие да намалят данъчната основа в декларацията. Денева разказва за моряк, който в рамките на една година е успял да възстанови 3000 евро от данъчните в Германия.

Германия е интересна с това и че предоставя възможност за допълнителна оптимизация на данъците по линия на осигуровките. Социалните вноски не са задължителни, единствено трябва да се внасят здравни осигуровки. В този случай обаче не се трупа стаж, което е важно, защото при пенсиониране се изисква определено ниво. "Аз не се осигурявам за пенсия, но времето, през което работя в Германия, се водя безработна в България", коментира IT специалист, работещ като freelancer. Други в подобна ситуация, които работят в държави, с които няма междуправителствени спогодби за уреждане на интересите на работниците (Оман е типичният пример), прибягват към възможността да се осигуряват сами в България. Това става, като например си основат фирма, чрез която да се осигуряват.

Важни детайли

Нещо, което масово не се знае от хората, заминаващи на работа в чужбина, е, че не е задължително да се приберат в България, за да поискат възстановяване на надплатени данъци. Това може да се случи и на територията на съответната държава веднага след края на данъчната година, стига изчисленията да покажат надплатено от изискуемия минимум. Ако чакате да се приберете, за да си поискате възстановяване, може да изпуснете важни срокове, предупреждават данъчните консултанти. В повечето европейски държави възстановяването може да се поиска до 5 години назад, което обаче не бива да приспива бдителността на хората. В Германия например, която е популярна дестинация за българи, срокът е по-кратък - 4 години след надплащането на данъци.

Данъчните консултанти обръщат внимание, че сметките могат да показват надплащане, но ако човек не пази всички необходими документи за доказване на разходите, за да му се приспаднат суми, не просто няма да може да се възползва от преференциите, но може и да плати глоби и лихви. "Много често клиентите не притежават някой от документите", казва Милена Мандаджиева, офис мениджър за RT Tax България. Другият основен проблем според нея е неправилното попълване на данъчните декларации, което в най-добрия случай води до забавяне на процеса по подаване и възстановяване. По-често обаче се стига до налагане на глоби. Дали ще бъдете санкционирани понякога зависи от субективната преценка на данъчния орган, който след проверка и изискване на допълнителна информация решава дали грешката е умишлена или не, обяснява експертът.

Цената на незаинтересоваността

В практиката си експертите са попадали на уникални казуси с работещи зад граница, които явно са разчитали, че могат да останат недосегаеми за чуждото НАП, като са опитвали да се скрият пред българското. "Най-шокиращият случай беше, когато българин, работил във Великобритания, получил имейл, че има дълг, равняващ се на 15 000 евро", разказва Мандаджиева. При него сериозният проблем бил, че в продължение на три години не е подавал данъчна декларация. Така освен неплатения данък се е натрупала и глобата за закъснението. Решението, до което стигнал, е сключване на договор с данъчните власти на Острова за разсрочено плащане на внушителната сума.

Дори и за местните не е трудно да изпаднат в подобна ситуация, затова услугите на данъчните консултанти са ползвани масово в страните от Европейския съюз, включително при подаването на годишните данъчни декларации. Когато става въпрос за по-сложното - за възстановяване на данъци, услугата може да излезе малко по-скъпа. За това, че спестяват време и усилия на клиента си, фирмите искат 10% и 15% от сумата. "Ние поемаме управлението на целия процес, а клиентът ще плати единствено ако му бъде възстановен данъкът", обяснява Радомира Денева от TaxBack. И допълва, че при загуба на документи и грешно попълване на декларациите решението може да бъде намерено само от професионални фирми, които правят комуникацията със съответните данъчни служби и работодатели.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 6854 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6190 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Да си издържаш бащината къща

Изборът да продължиш да стопанисваш, продадеш или отдадеш под наем селски имот освен емоционални има и финансови аспекти

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10