Как да защитя картата си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да защитя картата си

Как да защитя картата си

Застраховка, отделна карта за интернет плащания, кодове и др. свиват риска от кражба на средства. Но носят и разход

Гергана Михайлова
20080 прочитания

© shutterstock


Наблюденията на банкерите са, че измамите със скиминг на банкомати намаляват за смет на интернет атаките.

Банките имат излишни на пръв поглед оферти към клиентите си, ползващи активно кредитна или дебитна карта - да намерят място в портфейла си за още една, която да служи само за интернет покупки; да разделят парите си в две сметки с цел при хакерска атака да изгубят по-малко или да направят застраховка, която им покрива риска от големи покупки, направени след кражба на картата. Подобни предложения получават не само потърпевшите от посегателства над парите им, но и потребителите с по-високи лимити по кредитните си карти, защото при тях загубите могат да са по-мащабни. И всичко това идва въпреки ултрамодерните защити за карти с чипове и 3DSecure кодове. Начините за защита са няколко, като част от тях водят и до разход, който при инцидент ще изглежда микроскопичен на фона на щетата.

Отделна карта за интернет

Изваждането на специална карта за пазаруване по интернет и плащания на битови сметки онлайн е ползвана от потребителите схема, твърдят банковите експерти. Причината е, че в последно време преобладават атаките чрез откраднати данни по интернет. Картата върви към отделна разплащателна банкова сметка, която периодично трябва да се захранва с определена сума. Идеята е, че ако някой открадне номера и пин кода на картата, ще бъде ограничен в размера на средствата, с които може да злоупотреби.

"Нашите наблюдения са, че хората, които са активни в онлайн пространството, предпочитат такъв модел на работа - ползват отделна карта за плащания в интернет", потвърждава Момчил Тодоров, ръководител Банкиране на дребно в TBI Bank. Той обяснява, че компрометирането на картата може да не е резултат от клиентска грешка или небрежност - случва се хакери да източат база данни от някой сайт и така даден потребител да стане уязвим. "Затова не е хубаво клиентът да държи целия си авоар по сметката, към която е вързана картата му. По-добре е да има две сметки с две дебитни карти - по едната да акумулира средства от заплата си, а с другата да пазарува. Ако подготвя покупка на по-голяма стойност или плащания в по-голям размер, може бързо и лесно, ползвайки интернет банкиране, да прехвърли средства от акумулиращата сметка в тази, към която е вързана картата му", съветва банкерът.

Подобна защита за ограничаване на загубите дават и самите лимити на картите. "Всяка има определени операционни лимити - на транзакция, на ден, на седмица. Тези тавани имат конкретна цел, а именно да ограничават злоупотреби с картите", коментира Мариела Атанасова, директор на дирекция "Банкиране за граждани" в Райфайзенбанк България. Наблюденията й са, че клиентите негодуват срещу тези ограничения, особено при кредитните карти, без да осъзнават ползите от тях. Преди всичко лимитите са безплатни за разлика от поддържането на повече сметки и карти към тях.

Застраховка "пластика"

Някои банки предлагат възможност за застраховка, която им покрива риска от загуба, кражба и злоупотреба с картата. Цената на услугата варира между 2 и 3 лева на месец, или около 30 лв. годишно. Обикновено включва и допълнителни екстри - например застрахователят изплаща определена сума за изваждане на нови документи за самоличност, в случай че са били изгубени заедно с портфейла, където е била картата. Има дори покриване на разхода за нов телефон и навъртяната по него сметка до 48 часа след кражбата. Най-стандартно е покритието на загуби до 300 - 400 лв., настъпили при кражба и злоупотреба с картата. Те се поемат от застрахователя, а в някои ситуации се споделят и от банката. Застрахованото лице не носи материална отговорност за покупките, направени от крадеца с неговата карта. За това обаче трябва да докаже, че не е проявил небрежност и е полагал грижата на добър стопанин. При такива спорове се гледа с добро око, ако клиентът е активирал например пакет с SMS известявания, тъй като те дават възможност при злоупотреба да се реагира незабавно с блокиране на картата.

Код или ключ

Застрахователните продукти не са масово ползвани от потребителите на българския пазар и прогнозата е, че това няма да се промени въпреки ниската цена на услугата. Причината е, че има технологии, които защитават клиента при спор за неоторизирана транзакция с картата му. Мариела Атанасова от Райфайзенбанк България обяснява, че 3DSecure защитата, което е последният технологичен писък при картите, работи на подобен принцип. "Ако наша карта е с 3DSecure, а сайтът на търговеца не е, тогава ние като банка, издател на картата, защитаваме клиента. Тоест, ако има оспорване на покупка, защото картата на нашия клиент е била компрометирана, тогава ние го защитаваме. Възстановяваме му сумите и отговорността се поема от другата страна - от банката на съответния търговец".

Друга причина да не се работи особено по усъвършенстването на застрахователните продукти за карти е, че в практиката се доказват като надеждни схемите с втори канал на комуникация с клиента преди транзакция с картата му. Например, ако прави покупка през компютъра, да трябва да въведе код, изпратен допълнително с SMS по телефона. По тази схема се разработват и ключове за карти. TBI Bank например има такъв под формата на приложение за смартфон. "Стартирахме услуга, която спестява този тип организации - да поддържате две сметки и да правите преводи между тях. Чрез приложение за мобилен телефон можете в реално време да отключвате и заключвате картата си. Така можете да отидете до банкомат, да отключите картата, да я поставите в устройството и да изтеглите пари. След приключване на транзакцията да заключите картата си през приложението на телефона. Това е проект, по който работим съвместно с националния картов оператор БОРИКА и виждаме, че предлага едно голямо улеснение за потребителите", разказва Момчил Тодоров от банката.

Къде е новият риск

Дори и да не се ползват допълнителни екстри за защита на парите по дебитна или кредитна карта, тези, които се издават от банките в България, са сред най-надеждните от гледна точка на технологиите - всички банки ползват универсалните решения на Visa и MasterCard, които надграждат със собствени системи за по-силен контрол. Честа практика е в бекофисите да блокират клиентската карта, ако се усъмнят, че с нея е направено необичайно по характер плащане.

Макар да няма официална статистика, тъй като Българската народна банка (БНБ) и БОРИКА не оповестяват размера на неправомерно изтеглените суми от карти, се смята, че тук злоупотребите са под средното за Европа равнище. По неофициални данни загубите на финансовите институции от неоторизирани транзакции с клиентски сметки са между 3 и 5 млн. лв. годишно. В момента циркулират около 7 млн. дебитни карти, като на всеки седми човек се пада по една кредитна карта, което е богата хранителна среда за злонамерени атаки. "Тенденцията е към увеличаване на случаите с компрометирани транзакции, но това е резултат от увеличените плащания с карти", посочва Мариела Атанасова от Райфайзенбанк България. "По-рано имахме повече измами със скиминг, а сега имаме повече измами в интернет. И това отново е свързано с тенденцията на използваемостта на картата", добавя тя. "Измамите по отношение на скиминг инциденти на банкомати намаляват за сметка на увеличени нива при интернет транзакциите, при които голяма част от неразпознатите операции са вследствие на попълнени данни от клиента след получаване на фишинг писмо", потвърждават от Пощенска банка. Експертите й посочват, че не е практика да се изисква от клиента да обновява акаунта си с писмо по електронната поща. Затова ако получат такъв имейл, съветът е да не кликат върху дадената в него хипервръзка.

Последните анализи за посоката, в която поема кибер престъпността по отношение на банковите операции, показват доста по-сложни за засичане и проследяване схеми на източване. Например откраднал ключове към банкови сметки и платформи за интернет банкиране на стотици потребители хакер може да прави периодични тегления на малки суми от сметките, които са почти незабележими за потребителите.

Наблюденията на банкерите са, че измамите със скиминг на банкомати намаляват за смет на интернет атаките.

Банките имат излишни на пръв поглед оферти към клиентите си, ползващи активно кредитна или дебитна карта - да намерят място в портфейла си за още една, която да служи само за интернет покупки; да разделят парите си в две сметки с цел при хакерска атака да изгубят по-малко или да направят застраховка, която им покрива риска от големи покупки, направени след кражба на картата. Подобни предложения получават не само потърпевшите от посегателства над парите им, но и потребителите с по-високи лимити по кредитните си карти, защото при тях загубите могат да са по-мащабни. И всичко това идва въпреки ултрамодерните защити за карти с чипове и 3DSecure кодове. Начините за защита са няколко, като част от тях водят и до разход, който при инцидент ще изглежда микроскопичен на фона на щетата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  kaktaka avatar :-?
  kaktaka

  А истината е, че законът пази потребителите на банкови карти по един безупречен начин и без да е необходимо да се заплащат каквито и да е застраховки.
  Да, важно е да се изпълняват условията на банката (да не се записва ПИН кода, да не се споделя на близки).
  И ДА, важно е да се активират всички допълнителни защити като 3D Security code, СМС известяване и други

  Но при щета, източване или злоупотреба НЕ ПОТРЕБИТЕЛЯТ трябва да доказва правотата си, а банката трябва да докаже небрежност или злоупотреба.

 • 2
  rrn10393129 avatar :-|
  rrn10393129

  Фактите обаче говорят друго,изключително ниско ниво на експертиза относно кибер сигурността и рансъм вирусите .Факт ,че в НИТО една банка в България няма решения на CyberArc и Corero....
  За банките Сиско и CheckPoint e достатъчно..... и от там и проблемите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK