Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Завръщане на интереса, завръщане на риска

При ниските банкови лихви взаимните фондове привличат интерес, но бурните пазари доведоха до спадове за 3/4 от високодоходните схеми

Падащите до рекордно ниски нива лихви по банковите депозити започнаха да предизвикват все повече спестители да се превръщат в инвеститори. Търсенето на по-висока доходност обаче е съпътствано с повече риск и това не е само дежурно предупреждение, изисквано по закон. През предходното тримесечие обаче български взаимни фондове, инвестиращи в акции, се представят не особено убедително за сметка на консервативните такива, които залагат на облигациите.

Основно причина за движението на част от фондовете през второто тримесечие на годината имаше цената на петрола. След като беше достигнала дъно под 30 долара през февруари, стойността на черното злато се повиши на около 50 долара за барел. Това се отрази на енергийните компании. Ето защо фондът "Астра комодити" успя да генерира най-висока доходност от началото на годината. Погледнато в по-дълъг хоризонт обаче, това е свиване на загубата на фонда за 2015 г., когато той понижи нетната стойност на един дял с 25%. Освен това "Астра комодити" е сред малкото български фондове, деноминирани в долари, което също променя покупателната мощ на инвестициите в него. От тази гледна точка най-стабилно сред високорисковите фондове за последната година се представят инвестиращите в имоти "ОББ патримониум земя", "Профит" и "Стандарт високодоходен фонд".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал