С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 юли 2016, 16:50, 8595 прочитания

Завръщане на интереса, завръщане на риска

При ниските банкови лихви взаимните фондове привличат интерес, но бурните пазари доведоха до спадове за 3/4 от високодоходните схеми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Падащите до рекордно ниски нива лихви по банковите депозити започнаха да предизвикват все повече спестители да се превръщат в инвеститори. Търсенето на по-висока доходност обаче е съпътствано с повече риск и това не е само дежурно предупреждение, изисквано по закон. През предходното тримесечие обаче български взаимни фондове, инвестиращи в акции, се представят не особено убедително за сметка на консервативните такива, които залагат на облигациите.

Основно причина за движението на част от фондовете през второто тримесечие на годината имаше цената на петрола. След като беше достигнала дъно под 30 долара през февруари, стойността на черното злато се повиши на около 50 долара за барел. Това се отрази на енергийните компании. Ето защо фондът "Астра комодити" успя да генерира най-висока доходност от началото на годината. Погледнато в по-дълъг хоризонт обаче, това е свиване на загубата на фонда за 2015 г., когато той понижи нетната стойност на един дял с 25%. Освен това "Астра комодити" е сред малкото български фондове, деноминирани в долари, което също променя покупателната мощ на инвестициите в него. От тази гледна точка най-стабилно сред високорисковите фондове за последната година се представят инвестиращите в имоти "ОББ патримониум земя", "Профит" и "Стандарт високодоходен фонд".


Но като цяло преобладаващата част – около три четвърти от българските взаимни фондове, инвестиращи в акции, се представиха неубедително през първата половина на тази година. Те записаха отрицателна доходност, като само 11 от тези фондове генерират печалба за клиентите си. Още по-неприятни са резултатите, ако погледнем доходността за последните 12 месеца – в такъв случай остават само 8 фонда с положителна доходност. Най-лошо представилите се 10 фонда пък понижават стойността на дяловете си с между 10% и 27%. Ето затова управляващите мениджъри съветват да не се бърза при излизането от подобна инвестиция и че позиция в договорните фондове трябва да престои поне 3 години.

Редовното обяснение за слабото представяне е във високата волатилност, която завзе международните пазари тази година. При подобно движение на пазарите и рискови полярни събития като Brexit, фондовете, инвестиращи в облигации, очаквано се представят най-стабилно. Всъщност след вота във Великобритания дори и дълговите книжа на британското правителство поскъпнаха. Проблемът на пазара на държавен дълг обаче е, че става все по трудно да се намира такъв, носещ дори и положителна доходност, така че там ще става все по трудно да се победи гарантираният банков депозит. Всички без само един от тези взаимни фондове имат положителна доходност за последната година. Друг техен плюс е, че поради по-консервативната си политика на управление техните разходи са по-ниски, отколкото при по-рисковите им еквиваленти. Така например фондовете "ЦКБ Гарант", "ОББ платинум облигации", "ОББ европари" и "Елана фонд свободни пари" нямат такси нито при закупуване, нито при продаване на дялове, а годишната им такса за управление е не повече от 2%.
Имайте предвид разходите

Преди да преместите парите си във взаимен фонд, имайте предвид разходите, които тези схеми за управляване на пари имат. Много често в краткосрочен период те могат напълно да изтрият доходността и дори да ви оставят в крайна сметка с по-малко пари, отколкото сте инвестирали. Пълна информация за таксите може да се намери на интернет страниците на фондовете в раздел "Документи", където трябва да намерите "Ключова информация за инвеститорите". Това е унифициран документ, който представя в опростен и ясен вид най-важното от проспекта на фонда – колко рисков е той и какви са разходите по управляването му. Той няма рекламна цел и съдържа необходимата фактологична информация за фонда, която да позволи на инвеститорите да вземат решение за инвестиция. Повечето български дружества имат такса при покупка и при продажба на дял, варираща от 0 до 5% от стойността на инвестицията, а също така и годишна такса за управление на активите, която се пресмята в нетната стойност на дяла и е между 0.5% и 5.5%.


Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Николай Костов, "ПФБК асет мениджмънт"

Стоим далеч от енергийните компании

От началото на 2015 г. растем значително, което естествено е за сметка на негативните резултати, които бяха записани през 2014 г. През 2016 г. фонд "Восток" се представя малко под основния руски индекс, който ползваме за бенчмарк, тъй като при нас има по-малка експозиция към енергийни компании. Повишаването на цената на петрола през май беше причината индексът да отбележи по-висок ръст, който ние нямаме. Засега обаче ние не мислим да увеличаваме експозицията си към енергийния сектор, тъй като този пазар остава рисков. Разбира се, щеше да е добре да го направим през февруари месец, но навлизането на много геополитически фактори при определянето на цената на петрола, направи прогнозирането на нейното движение по-трудно. Заради силната волатилност предпочетохме да действаме по-консервативно. Очакванията ми са сегашната цена на петрола да е равновесна и да се задържи без особени промени до края на годината. Въпреки това има много фактори, че ще се очаква бъдеща волатилност като движенията на китайската борса, решенията на Централните банки и, разбира се, Brexit. Последният се отрази негативно, макар и в по-малка степен, и на руския пазар и съответно на нашия фонд, но с много по-ограничено действие. Що се отнася до управляването на фонда, възможно е да вдигнем нивото на инвестиране по-късно тази година, но летният период не е точно най-подходящият за това. Притеснителното е, че има много неизвестни около Brexit – как точно ще се случва, тъй като все още няма нищо подписано. Ето защо засега не планираме да правим промени по портфолиото.
Фотограф: Капитал

Стефан Гойнов, портфолио мениджър "Елана фонд мениджмънт":
Brexit засега не влияе негативно

По-малко от две седмици след Brexit не отчитаме оттегляне на инвеститорите от взаимните фондове, а дори обратното – за юни активите на българските взаимни фондове са се увеличили с близо 50 млн. лв. При нас в "Елана фонд мениджмънт" клиентите следват инвестиционните си намерения, без да предприемат емоционални решения. Отчитаме повишен интерес към нискорисковия фонд "Елана еврофонд", като активите на фонда се увеличават с 67%, или с близо 2.7 млн. лв. Като цяло българинът си остава предпазлив инвеститор и е съвсем очаквано нискорисковите фондове да бъдат предпочитани, особено за начинаещи вложители. Традиционно домакинствата в България предпочитат да държат спестяванията си в банките, като тази тенденция вероятно ще се запази и през настоящата 2016 г. Въпреки това от началото на годината се наблюдава все по-ясно намаляване на количеството нови депозити, като ниските лихви са предпоставка все повече домакинства да търсят алтернатива на спестяванията си. От началото на годината има привлечени близо 81 млн. лв. нови инвестиции във фондовата индустрия. В дългосрочен план оставаме оптимисти, че все повече инвеститори ще се насочат към спестяване на личните си финанси във взаимни фондове.


Фотограф: Капитал

Мадлен Минева, изп. директор на "Райфайзен асет мениджмънт"
Сегментът на индивидуалните клиенти се увеличава

с
Консервативният подход на "Райфайзен асет мениджмънт" (България) успя да минимизира негативното влияние на пазара върху доходността на клиентите си в началото на годината. Забелязва се процес на изместване на клиентските предпочитания от много нискорискови инвестиции към фондове с умерен рисков профил, или т.нар. смесени/балансирани фондове. По този начин при малко по-високо ниво на риска би могло да се постигне и по-добра доходност. Преди няколко години, когато лихвите по депозитите в банките бяха около 3-4% годишно, по-голямата част от клиентите предпочитаха да инвестират в депозити, които са гарантирани. Днешната действителност вече не предлага получаване на добра доходност от банкови депозити, като най-вероятно тази тенденция ще продължи. Поради тази причина повече хора от сегмента "индивидуални клиенти" се обръщат към инвестиции във взаимни фондове. Забелязва се и увеличение на общите активи в договорни фондове на местния пазар, което е добър знак за съживяване на индустрията. "Райфайзен асет мениджмънт" (България) прилага консервативен подход при управлението на своите фондове. Фокусът на инвестициите ще продължи да бъде насочен към нискорискови активи - както в облигации издадени от държави с висок кредитен рейтинг, така и в държавни ценни книжа, издадени от Република България.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 2848 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 5872 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Наематели или туристи

Отдаването на имот кратосрочно през Airbnb може да носи по-висока доходност от стандартния наем, но схемата крие и рискове

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10