Пазаруване от чужбина за напреднали

Банковите такси и разходите за превалутиране могат значително да се свият през услугите на технологични компании

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Просто революционно - това е новият, справедлив начин да изпращате и да харчите пари глобално. Само инсталирайте нашето приложение на телефона си и бъдещето е при вас! С този рекламен призив набира популярност един от поредните стартъпи в сферата на финансовите технологии - Revolut. Досега програмата му за смартфони има около 100 хил. тегления в Google Play, а по данни на базираната в Англия компания до средата на август услугите й са били използвани от България 6665 пъти.

Приложението не е единственото, през което може евтино да се изпращат и получават пари през граница, а също и да се пазарува онлайн или физически от магазин в чужбина с карта при изгоден валутен курс. Причината за нарастващия успех на такива като него, е, че пести разходи и е елементарно за използване. То се намесва и на пазар, който ежегодно отбелязва ръстове, а с това помага на новите играчи да укрепнат. Пукнатината, която са прокарали в обетования досега за банките пазар, е толкова сериозна, че вече въпросът не е дали пазаруването може да е по-евтино, а с колко.

Откъде започва всичко

В момента за трансграничен банков превод, който трябва да се извърши в рамките на един ден, се начислява такса между 15 лв. и 50 евро. За по-големи суми се взема процент от сумата, който варира от 0.15% до 0.4%. Отделно някои удържат такса не само за изпращача, но и за получателя на парите от чужбина. За такива входящи парични преводи например обичайно у нас се начисляват 6 евро плюс процент от сумата.

Друг сигурен разход, с който ползващите българска банкова карта се сблъскват при пазаруване в чужбина, е таксата за теглене на кеш от банкомат. Тя обикновено е около 5 лв. плюс 1.5% от изтеглената сума. Така 500 евро наведнъж ще коства около 20 лв. разход, а ако същата сума се изтегли на пет тегления по 100 евро, таксата вече става близо 40 лв.

Самият валутен курс, при който банките превалутират покупките на клиентите си, се различава от официалния фиксинг на БНБ с 0.1-0.4%, когато става дума за фиксирания курс на еврото, но може да надхвърли 5%, когато става дума за валути като румънска лея и турска лира. Това е особено неприятно за пътуващите дотам, имайки предвид, че по данни на НСИ всяко трето посещение на българин в чужбина е било именно в съседните Румъния или Турция. Освен това не всички банки правят фиксинг на валути, различни от долар, евро, паунд и швейцарски франк. Въпреки че 11% от българските туристи посещават Сърбия и Македония, фиксинг на тези валути не прави никоя банка. Вместо това те вземат валутния курс, предоставян от Visa или Mastercard.

Комисионата за превалутиране също не е рядкост при банките за плащания през ПОС-терминал в магазин извън граница или при покупки през интернет от чужестранен доставчик. Въпреки че допреди година такава такса бе рядкост, вече четири от големите банки у нас искат такава комисиона, което оскъпява пазаруването.

За по-евтино натиснете 1

Ако вземем за пример специализирана книга по финанси, която в Amazon струва 200 долара, покупката й от България с карта в лева, издадена от местна банка, ще мине през задължително превалутиране. Произволен преглед на курсовете на пет български банки показва, че средно за такава сума разходът е около 5 лв., тъй като банките обменят при различен курс. Възможност тези пари да бъдат спестени и използвани за заплащане на доставката на поръчаната книга, са да се ползва някоя от услугите на технологичните компании за финансови услуги. С Revolut например се получава сметка, която е алтернативна на банковата. Тя се захранва от потребителя и през нея могат да се преведат двестате долара за покупката. Разходът за превалутиране ще е по-малък от този, които би довела обикновената транзакция, защото приложението успява да се възползва от курсовете, при които банките обменят валути една с друга и които са по-благоприятни от тези при работа с физически лица.

Към сметката в приложението може да се издаде и дебитна карта Master Card, която да се ползва при физически разплащания, ако потребителят е на пътуване в чужбина. Принципът на спестяване на разходи е същият - просто картата трябва да е захранена със средства и независимо в коя държава се използва, прави плащанията по по-благоприятен от стандартния банков курс на превалутиране. По същия начин се процедира и с превеждането на пари по банкова сметка в друга държава. Аналогично работят и други технологични компании като WeSwap, Transferwise, Paysera. Техният модел на онлайн преводи и разплащания, които могат да се активират с SMS, имейл, WhatsApp или през профил в социална медиа, чупи изоснови традиционния, предлаган от банките и като цена, а често и като удобство.

По-ниски не значи без уловки

Според експерти във финансите, компаниите предлагащи по-евтини от банковите услуги, печелят главно от това, че докато потребителите извършат транзакцията, парите им стоят безлихвено в наличност по сметките. Отказвайки се от традиционните канали за печалба на банките при операции по превалутиране и парични трансфери, технологичните компании, предлагащи финансови услуги, разчитат на отчисления от обемите, които преминават през тях. Там са и уловките, за които потребителите е добре да внимават.

Revolut например не може да се ползва от корпоративни клиенти и е насочено предимно към туристи. Създателите му твърдят, че то използва междубанкови валутни курсове, които са най-ниските на пазара, но курсът, който предлага за покупка на евро с български лева, е по-неизгоден от използвания от българските банки в извадката (виж таблицата). Не така стои въпросът обаче при купуване на валути като паунд, долар и например турска лира. При тях разликата с официалния фиксинг е по-малко от 0.5% или значително по-добра от тази на банките. Освен това няма други комисиони за превеждането на първите 6000 евро всеки месец. След като се прехвърли този лимит, се дължи такса от 0.5% за всеки трансграничен превод.

Основен плюс на приложението е възможността да се разполага с кеш в чужбина. Предплатената дебитна карта, която върви към алтернативната сметка в приложението, се получава на посочен адрес безплатно в рамките на 20 дни и с нея може да се тегли от банкомати в чужбина без такса. Това важи, ако се ползват не повече от 500 паунда на месец обаче, като след това таксата става 2% от изтеглената сума.

Прехвърлянето на средства в потребителския акаунт в приложението е безплатно и става по два начина. Или чрез банков превод, което обаче не е за предпочитане, защото IBAN-ът на приложението е британски и това ще доведе до начисляването на такси, които потребителят би желал да избегне. По-подходящо е зареждането директно чрез дебитна карта, при което все едно плащате за стока в интернет, като в евро и паунд не се таксува. Ако се прави в американски долари обаче, струва 3% от сумата, ако парите идват от дебитна карта, и 4% - ако са от кредитна, или 1%, ако са от кредитна карта в друга валута. Преводите на средства обратно към банкова сметка са безплатни, както и прехвърлянето на пари към друг потребител на приложението.

Друга популярна технологичнва компания, предлагаща тези финасови услуги, е Transferwisе. Тя е фокусирана повече върху трансграничните преводи. При тях обявеният валутен курс е много близо до официалния фиксинг, но върху изпратената сума се начислява комисиона от 0.7% за евро и паунд, 1% за долар и другите валути. Тази комисиона е предварително включена в сумата, която изпращащият вижда. Друг минус е, че служи само за изпращане на пари, а и понякога преводите се бавят 4-5 дни, докато парите пристигнат по сметка. Подобна функция има и Paysera, която обаче е по-скоро насочена към малкия и средния бизнес, който има регулярни плащания в чужбина. При тях първите 30 превода в евро за физически лица са безплатни, а след това се таксуват по 15 евроцента всяко в рамките на ЕС, а изпълнението става в рамките на същия работен ден.

Тъй като се появяват все повече такива приложения и услуги, една от опциите за ориентир коя е най-подходящата дава сайтът за сравнение monito.com. Ако преводът не е спешен, от сайта може да получите автоматичен имейл, в случай че курсът се е подобрил.

Още от Капитал