Добра есен за взаимните фондове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добра есен за взаимните фондове

Добра есен за взаимните фондове

След минусово начало на годината повечето инвестиционни схеми постигнаха положителна доходност през третото тримесечие

7759 прочитания

Темата накратко:

- Българските високорискови взаимни фондове регистрираха силно трето тримесечие, след като през първата половина на годината 3/4 от тях бяха на червено

- До голяма степен това се дължи на новата активност на БФБ

- Въпреки това фондовете, инвестиращи в облигации, все още привличат най-голям интерес
Активите на договорните фондове нараснаха 8% до 841 млн. лв. през последните три месеца

Годината започна с минуси при три четвърти от българските взаимни фондове, инвестиращи в акции, а слабата доходност продължи и през първите шест месеца. Но в началото на есента тенденцията се преобърна и за 9-те месеца повече от половината от въпросните фондове успяват да увеличат парите на клиентите си. Данните на Българската асоциация на управляващите фондове показват, че активите на високорисковите взаимни фондове са пораснали с 8.5% само за последните три месеца.

Новият оптимизъм

Ясна причина за лекия подем на местната фондова борса няма. Ръстът може да е заради вдигането на икономиката или пък заради промяната на върха на секторния регулатор, а и като реакция нарекордно ниските лихви по депозитите. На пазара обаче всички забелязват и една конкретна новост - стартирането на първия български борсово търгуван фонд (ETF – exchange traded fund). Този тип фондове се търгуват като ценна книга на борсите и се стремят да репликират движенията на даден основен индекс, като инвестират в съответното тегло в акции на компании, които са част от показателя. Те са познати и особено популярни в страни с развити пазари от повече от 10 години, най-вече поради пределно ясната им структура и ниските им такси, които – поради пасивното им управление – обикновено не надхвърлят 1% от стойността на активите годишно. Управляващото дружество "Експат Капитал" пусна Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF само преди десетина дни, но ефектът беше мигновен. Само в рамките на седмица той успя да увеличи 10 пъти активите си до малко над 1 млн. лв. и стана най-търгуваната акция на Българската фондова борса. Това съответно повиши ликвидността, SOFIX нарасна с над 10% до над 500 пункта за първи път от април 2015 г.

Въпреки че е ETF-ите обикновено се посочват като основна алтернатива и конкуренция на взаимните фондове, в българския му вариант той всъщност успя да възвърне интереса към местната борса, да повиши цените на водещите акции, а с това и да увеличи доходността на взаимните фондове, инвестиращи на БФБ. Засега разходите на фонда не съответстват особено на типа му пасивно управление – 2% при купуване и 2% при излизане от инвестиция за инвестиционни инвеститори при директни сделки от фонда. Другите инвеститори могат да го купуват като всяка една друга акция на БФБ в зависимост от предложенията на пазара. Годишните разходи са определени на 1% за управление и до 1.5% други оперативни разходи, тоест максимално 2.5% годишно. Основната причина за размера на таксите е несравнимо по-малкият обем на първия български ETF, когато той е съпоставян с големите американски и западноевропейски ETF-и, които управляват активи за милиарди долари.

Промени в челото

Този рязък тласък се отрази благотворно на "Алфа Избрани акции" и "Алфа SOFIX Индекс", които не само че се появиха в топ 10 на високорисковите взаимни фондове, но и заеха място в челната тройка с доходност от над 10% от началото на годината. Същото може да се каже за "ОББ Премиум акции", "ДСК Растеж" и "Златен лев Индекс 30", които до средата на 2016 г. генерираха минимална или дори отрицателна доходност.

"Ниската ликвидност от дълго време е най-големият проблем на българската борса. С появата на ETF-a на "Експат" дойдоха позитивни сигнали и можем да се надяваме по този начин той да бъде разрешен", коментира Владислав Пенев от "Скай управление на активи".

Въпреки силния позитивен ефект, който БФБ даде на взаимните фондове, инвестиращият основно в руски силно ликвидни компании фонд "Восток" на Първа ФБК продължава да е в челото на класацията по доходност от началото на годината. След като изтри през 2014 г. близо 1/3 от управляваните активи и започна от ниска база, "Восток" генерира 18% печалба през 2015 г. В рамките на първите 9 месеца от тази година почти успява да повтори този резултат.

Любимите облигации

В средата на годината едва три от всички 28 комбинирани фондове имаха положителна доходност (около 1%) – двата фонда на "Елана" (съответно в долар и евро) и "ПИБ-Класик". Сега повече от 10 от фондовете от този тип увеличават активите спрямо началото на 2016 г.

Подобряване на резултатите има и при останалите типове взаимни фондове. Спрямо предходното тримесечие сумата на активите на всички взаимни фондове се увеличи с 8% до общо 841 млн. лв. Най-голям е ръстът на средствата на консервативните фондове, чиито средства нарастват с повече от 13% до близо 40 млн. лв. Те обаче представляват едва 5% от пазара, което е най-малкият дял сред различните типове фондове.

Към края на септември най-много инвестиции са насочени в дружествата, инвестиращи в облигации, които управляват почти 1/3 от всички активи във взаимните фондове в страната. В рамките на последните три месеца тези инвестиционни схеми са успели да увеличат управляваните от тях средства с близо 10% до общо 276 млн. лв. Доходността, която те осигуряват, принципно е по-ниска, но за сметка на това с по-малко отклонения, а и разходите за откриване, закриване на инвестиция и управляване на средствата са значително по-ниски. Най-добре в тази група взаимни фондове, както и към края на полугодието, се представя "Експат Бондс".

Мария Бойчинова

Главен финансов анализатор "Експат Бондс"

"Експат Бондс" инвестира предимно във високоликвидни облигации на държави и компании. Има две основни причини за доброто представяне на фонда от началото на годината. На първо място е засиленият интерес към нискорисковите активи и съответно повишаването на тяхната цена. Втората водеща причина е, че ние засилено инвестирахме в компании от суровинния сектор, при които от февруари насам се наблюдава много силно възстановяване. Що се отнася до прогнозите ни до края на годината, най-голямото събитие, което се очаква, е евентуално леко повишаване на лихвите в САЩ през декември. Подобно движение на лихвените равнища съответно ще означава понижаване на цените на облигациите, като ние ще използваме този момент, за да купуваме нови книжа. Освен това очакваме, разбира се, и представянето на президентските избори в САЩ. Обикновено периодите на несигурност се характеризират с повишаване на цената на дългосрочните американски облигации.

Що се отнася до борсово търгувания фонд, очакваме той да продължи да расте макар и по-умерено и се надяваме до края на годината да има над 2 млн. лв. активи. Целта ни е, когато ETF-ът се утвърди, той да започне да привлича в България и чуждестранни инвеститори, които по-рано не са участвали на българския фондов пазар.

Николай Костов

Изпълнителен директор "ПФБК асет мениджмънт"

Не само "Восток", целият руски пазар започна да се представя значително по-добре, като основната причина е, че през тази година успяха да възстановят инвестиционното доверие. Не само при добива на петрол, но и в други сектори като финансите, руските компании успяха да привлекат нови вложения. Освен това там инвестициите са деноминирани в долари, а моите прогнози са, че американската валута ще продължи да поскъпва. На първо време се очаква през декември Федералният резерв да повиши лихвите, с което цената на долара спрямо еврото ще се увеличи, а е възможно да се достигне и до паритет до края на годината. Това със сигурност ще доведе до повишаване на цените и в Русия. Основният индекс включва 70% добивни компании, но ние считаме, че това е прекалено излагане на риск от един сектор, затова имаме по-малко. Съобщението на Саудитска Арабия, че ограничава производството на петрол, оказа известно мигновено отражение на цената му. Трябва да се изчакат конкретните данни по ограничаване на добива за ноември, но, така или иначе, не очаквам съотношението между търсене и предлагане да се промени значително най-малкото защото Иран категорично отказа да се включи във въпросното споразумение. Това, което е ясно като сигнал, е най-малкото, че предлаганите количества със сигурност вече няма да се увеличават. Анализите сочат, че цената на петрола ще остане стабилна между 40 и 60 долара за барел, при това още доста дълго време. Има редица събития, които ще влияят на пазарите до края на годината, поради което очаквам те да останат волатилни и да има известни рискове от понижаване. Още повече че виждаме, че в Европа и по-специално Германия пазарите остават "нервни" и предразполагат и към известни загуби.

Петър Василев

Портфолио мениджър "Алфа Асет Мениджмънт"

Стартирането на първия ETF върху SOFIX безспорно изигра роля за повишаване на интереса към борсата, привличайки както нови инвеститори, така и част от "спекулантите". Не изключвам вероятността да се появят и още няколко ETF-а, базирани на сегашните борсови индекси, включително и появата на повече от един ETF върху един и същи индекс. Разнообразието на борсово търгувани фондове у нас е практически ограничено от липсата на достатъчен брой различни признати финансови индекси. Все пак БФБ е една от малкото борси, които не само не е достигнала нивата от 2007 г., но дори не се е и доближила до тях. Затова потенциал за растеж има. По-нататъшният ръст на пазара и на индексите ще зависи от това дали на БФБ ще бъдат привлечени по-сериозни нови инвеститори – както местни, така и чужди. Алфа SOFIX Индекс е класически индексен фонд и неговият резултат повтаря резултата на SOFIX и БФБ - София, който през последния месец отбеляза сравнително висок ръст. При "Алфа Избрани акции" резултатът е по-скоро вследствие на добре структурирания му портфейл, който включва както български акции, които считаме за подценени, така и чуждестранни финансови инструменти, при които през последните месеци също има интересни движения. Междувременно в резултат на застоя и липсата на ликвидност на БФБ голяма част от фондовете се "глобализираха" и доходността им зависи по-скоро от тази на световните пазари. Годината е предизборна за САЩ, а в такива обикновено пазарът върви нагоре.

Изказаните мнения не представляват препоръка или инвестиционна консултация.

Темата накратко:

- Българските високорискови взаимни фондове регистрираха силно трето тримесечие, след като през първата половина на годината 3/4 от тях бяха на червено

- До голяма степен това се дължи на новата активност на БФБ

- Въпреки това фондовете, инвестиращи в облигации, все още привличат най-голям интерес
Активите на договорните фондове нараснаха 8% до 841 млн. лв. през последните три месеца

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK