In Vino Pecuniae*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

In Vino Pecuniae*

In Vino Pecuniae*

Виното като ценен инвестиционен актив

13863 прочитания

• Изисквана инвестиция: 20 00 - 30 000 евро

• Разходи – 2-3% от активите годишно + 10-20% комисиона за сделките

• Доходност: за последните 10 години средногодишно 10-15%

През последните години на несигурност на финансовите пазари все повече инвеститори се насочват към търсене на нови възможности за защита и умножаване на парите си. Така освен благородни метали и произведения на изкуството виното също се превърна в ценен инвестиционен актив. По данни на компанията Fine Wine Experts годишно в качествени вина се влагат около €2.5 милиарда. В България, макар и уж винена държава, този тип инвестиция не е особено популярна. Затова с този материал ще се опитаме да разкажем повече за нея.

Какво да купим

Пазарът на "инвестиционно вино" е силно доминиран от френските вина, и по-специално тези от Бордо, на които се падат поне 2/3 от оборота/размера на инвестициите. Избите от Бордо имат вековна система за класификация и за разлика от бургундските например са сравнително големи като капацитет, което им позволява да произвеждат по няколко десетки или стотици хиляди бутилки вино годишно с еднакво добро качество. Добра инвестиция може да е и шампанското от най-добрите марки, както и супервината от Тоскана и Калифорния.

Изборът на конкретно вино и реколта изисква задълбочени познания както на самия регион и производителите му, така и за това как пазарът оценява съответното вино. Общият принцип е, че колкото по-високо стои съответният производител в класификацията, толкова е по-висока цената на виното му. Този принцип обаче има и много изключения. Все пак вината на т.нар. Premier Cru изби от апелацията Медок в Бордо (Haut Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild) и Premier grands crus classé A от съседния Сейнт Емилион (Château Angélus, Château Ausone, Château Cheval Blanc, Château Pavie), както и легендите Petrus и Château d'Yquem обикновено са най-високо оценявани и от винените критици, и от търговците. Между другото влиянието на винените гурута като Робърт Паркър върху пазара на вино е не по-малко от това на Уорън Бъфет на финансовия пазар. Така например, след като през декември 2014 той повиши оценката си за Mouton Rothschild реколта 2005 от 96 на 99+ точки, само след месец цената на виното вече беше с 25% по-висока.

Вариант за по-висока печалба (разбира се, срещу по-висок риск) е да се купи вино на по-ранните етапи на производството му - sur souches (докато още е грозде) или en primeur (преди да е бутилирано). Ако се "уцели" правилната реколта и изба, тук доходността може да достигне и няколкостотин процента. Трябва обаче да се има предвид, че вината от високия клас обикновено отлежават поне няколко години, преди да се пуснат на пазара, така че при инвестиция "на зелено" вложената сума се блокира за дълго време.

Откъде да купим

Основната част от търговията с "инвестиционно вино" се извършва при търговците на едро в Бордо, които купуват вината от избите и после ги предлагат на потребителите и инвеститорите. Този пазар е не особено прозрачен и цените се знаят само от страните по сделката, въпреки че повечето търговци обявяват и индикативни котировки за отделните вина. В общия случай не може да закупите вино от самата изба на по-добра цена.

Пазарът на "инвестиционно" вино има и своя истинска борса – London International Wine Exchange. На нея се търгуват около 4500 различни вина, 2/3 от които са от района на Бордо, а останалите - от Бургундия, Шампан, Тоскана, Калифорния. Освен предлаганата търговска платформа може би най-важната функция на тази борса е предоставянето на непрекъснати котировки онлайн на търгуваните вина. Така инвеститорите получават обективна информация за цените и доходността на инвестицията си. Борсата изчислява и няколко индекса, които дават обобщена представа за движението на винения пазар. Иначе търгуваните обеми са значително по-малки от тези на "извънборсовия" пазар в Бордо, а таксите и комисионите са "солени" – брокерската комисиона е 12%, а таксата за борсата - още 2.5%.

Ако не сте голям инвеститор, разполагащ с няколко десетки хиляди евро, то е почти задължително да ползвате услуги на посредник-брокер, с чиято помощ може да инвестирате и по-малка сума, както и да получите препоръки и съдействие. Добра възможност за това са онлайн търговци като farrvintners.com или cavissima.com, които предлагат както множество вина за продажба, така и възможността за "доверително управление" – покупка, съхранение, застраховка и последваща продажба на избрани вина, съвети при избора им и т.н.

Освен пряката инвестиция във вина алтернативна възможност за инвеститорите е и участието във "винен" инвестиционен фонд, чрез който се постига по-голяма диверсификация, икономии от мащаба и професионално управление. По регулативни причини обаче повечето такива фондове не предлагат публично дяловете си или също изискват висока минимална инвестиция от няколко десетки хиляди евро. Иначе за последните 10-15 години средногодишната доходност на подобен фонд е 10-15%, като подобна е доходността и за последните 12 месеца.

Колко ще струва

Въпреки че купувате реален актив, трябва да свикнете с мисълта, че няма да видите/опитате виното, в което инвестирате. Подобно на търговията със злато, инвестиционното вино рядко напуска складовете, в които се съхранява. Последните обикновено са в големите безмитни зони, като излизането от тях е свързано и с плащането на ДДС. Затова и съхранението на виното е сериозен разход, от който не може да се пести. Трябва да знаете и че ако виното се премести например от склад в Бордо в такъв в Лондон, последващата му продажба във Франция е невъзможна или твърде неизгодна. Това е така, защото вече никой няма да носи отговорност, че виното е правилно съхранявано, транспортирано и не на последно място – не е фалшификат. А фалшификатите сред скъпите вина са не по-малко от тези при картините. Само за пример – празните бутилки от тези вина се радват на значително търсене и даже се продават в eBay.

Освен съхранението другите неизбежни разходи при инвестиции във вино са застраховката (която се прави само от френски застрахователи) и разходите за оценки, сертификати, консултации и т.н. Общият годишен размер на всички разходи обичайно е между 2 и 3% от стойността на инвестицията. Отделно от това се дължат и значителни комисиони на търговците (между 10 и 20%) при покупко-продажбите.

Вината обичайно се търгуват в каси на дузини (12 бутилки). Средната цена на първокласните вина е между 1000 и 5000 евро за каса, така че дори покупката на едно вино изисква инвестиция от няколко хиляди евро. Отделно към тази сума трябва да се прибавят и комисионата и разходите. Разбира се, както при всяка инвестиция, не трябва всичко да се залага само на една марка, което неизбежно увеличава и размера на вложената сума.

Колко може да спечелим

За последните десет години индексът Fine Wine 100 е реализирал доходност от 300%, а има и вина, поскъпнали над 10 пъти. Въпреки добрата доходност обаче не липсват и периоди с лошо представяне. Например от 2013 до 2015 г. пазарът като цяло върви надолу вследствие на слабото търсене от страна на китайските купувачи и всеобщото мнение, че френските вина са надценени. От началото на 2016 г. обаче индексите скачат с 15-20%, след като купувачите се завръщат, търсейки алтернатива на финансовите пазари.

Както и при другите инвестиции, по-рисковото управление на портфейла и спекулативните покупки и продажби могат да донесат и доходност значително над средната. По-високите разходи по сделките, както и по-дългото време за сключването им обаче могат да доведат и до сериозни загуби при неправилна преценка. Както при всеки пазар, най-важни са дисциплината, познанията и не на последно място – късметът.

Инвестиции в българско вино

Българското вино има нулева инвестиционна стойност. И не защото е лошо, а защото за него няма вторичен пазар. Макар колекционерите на вино да са сравнително немалък брой, техните колекции имат по-скоро сантиментална или потребителска стойност, но не може да се разчита да се печели от тях. Не на последно място, в България като цяло липсват условия за професионално съхранение на вино и няма гаранция, че дори да попаднете на рядка бутилка, тя е съхранявана правилно. Последното важи в особена степен в популярните сред колекционерите български вина на възраст 30, 50 или повече години – макар да изглеждат атрактивни и да се продават скъпо, те не само нямат инвестиционна стойност, но не стават и за пиене.

In Vino Pecuniae* - (превод от лат.) Във виното е богатството

• Изисквана инвестиция: 20 00 - 30 000 евро

• Разходи – 2-3% от активите годишно + 10-20% комисиона за сделките

• Доходност: за последните 10 години средногодишно 10-15%

През последните години на несигурност на финансовите пазари все повече инвеститори се насочват към търсене на нови възможности за защита и умножаване на парите си. Така освен благородни метали и произведения на изкуството виното също се превърна в ценен инвестиционен актив. По данни на компанията Fine Wine Experts годишно в качествени вина се влагат около €2.5 милиарда. В България, макар и уж винена държава, този тип инвестиция не е особено популярна. Затова с този материал ще се опитаме да разкажем повече за нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.