Големият завой на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Големият завой на Тръмп

Големият завой на Тръмп

Как инвеститорите да четат знаците за промяна на политиката в най-голямата икономика

17390 прочитания

© Капитал


Политики

- Икономическата политика на Тръмп е проинфлационна

- Преследването на инфлация ще става през фискална, а не през монетарна политика

- Това ще накара Фед да промени плановете си и да вдигне лихвите

Седмица след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ пушилката около политическите и икономическите му идеи все още не се е разсеяла. Това, което прави впечатление, е смекчаването на тона и по-умерените позиции. Политическите наблюдатели продължават с анализите си, но пазарите не губят време и вече пренастройват очакванията си за следващите поне пет години, в които Тръмп ще командва от Белия дом.

Различните класове активи реагираха по различен начин на новините, но една тенденция се очерта съвсем ясно. И прогнозата е, че тя ще се задържи дълго. Става дума за инфлационната политика в САЩ, която, по всичко личи, ще се преобърне на 180 градуса.

След краха на финансовата система през 2008 г. Федералният резерв на САЩ (Фед), а впоследствие и централните банки на останалите развити държави прегърнаха идеята за нулеви лихвени проценти и наливането на колосално количество пари (главно насочени към изкупуване на държавен дълг) с цел стимулиране на растежа и събуждане на инфлацията. Постигнатите резултати са меко казано противоречиви - растежът почти отсъства, а в развития свят има дефлация. Присъствието на централните банки на пазара на държавни ценни книжа (ДЦК) доведоха до техните високи цени и достигането до отрицателна доходност не само на краткосрочните, а и на дългосрочните емисии.

Доналд Тръмп направи заявка, че ще счупи този порочен кръг и досега изглежда, че големите играчи му вярват. Това се вижда от пазара на държавен дълг, както и от поскъпванато на долара (3% за седмица). Доходността на американските 10-годишни ДЦК надхвърли 2% за пръв път тази година, което показва очаквания за инфлация. В понеделник тя дори е 2.25 на сто. Преди резултатите на изборите 10-годишните американски ДЦК носеха доходност 1.8%, а доларът стоеше стабилно около 1.10 долара за едно евро.

ДЦК – цена и доходност

При облигациите зависимостта между цена и доходност е обратнопропорционална. Това означава, че когато търсенето на облигации расте и тяхната цена се увеличава, доходността им намалява. Обратното - при разпродажби на облигации цената им пада, а доходността расте.

Основен фактор, който влияе на цените на облигациите са инфлационните очаквания. Колкото по-висока инфлация се очаква, толкова по-голяма доходност очакват инвеститорите, за да генерират доход. Затова при очаквания за инфлация цената на облигациите тръгва надолу, а доходността се увеличава
Ефекти:

- Поскъпване на долара (3% за последната седмица)

- Повишаване на доходността по 10-годишните американски ДЦК (20% за седмица), т.е. разпродажби на дълг

- Изтегляне на средства от развиващите се пазари

Make America Great Again

Икономическата политика на всеки президент на САЩ е в основата на пазарните движения. Рязкото увеличаване на доходността по американските ДЦК само за няколко дни е ключова промяна в поведението на инвеститорите. Тя е директно следствие от трите основни икономически ангажимента, заявени от Доналд Тръмп. Първите два са свързани с реформа на данъчната система - намаляване на корпоративния данък от 35 на 15, както и значително намаляване на данъците на физическите лица. Третият ангажимент е да се инвестира мащабно в инфраструктура, чрез което да се създадат голям брой работни места. Пакетът от мерки на Доналд Тръмп за момента се оценява на 4 трлн. долара под формата на данъчни облекчения и държавни инвестиции.

Тези политики са проинфлационни (големият риск е да предизвикат неконтролируеми бюджетни дефицити), но - което е по-забележително - преместват генерирането на инфлация от монетарните към фискалните действия. Нееднократно Тръмп е заявявал, че Фед води криминална политика на отрицателни лихви и изкупуване на активи, заради която икономиката и пазарите се изкривяват.

Отражение върху пазарите

Освен поскъпването на долара и бягството от ДЦК първите заявки на Тръмп се отразяват и на други пазари. Променената крива на доходността по държавните облигации значително подкрепя банковия сектор, който беше подложен на поредица удари след 2008 г. Затягането на монетарната политика означава, че банките ще могат да изпълняват традиционния си бизнес - да привличат депозити, да отпускат кредити и да печелят от разликата в лихвите помежду им. Сред останалите печеливши са индустриалните метали и компаниите от строителния сектор.

Интересното изключение тук са златото и среброто, които поевтиняха въпреки очакванията за генериране на инфлация. За последната седмица цената на златото се понижи с 5%, а на среброто - със 7%. Причината е, че реализирането на инфлационните очаквания предстои във времето и зависи от фактори като увеличаване на заетостта, увеличаване на потребителските разходи и ръст на заплатите. А всички те могат да дойдат едва след като планът на Тръмп започне да действа и да дава резултати.

Защо не поскъпва златото?

Все още е рано за инфлация

Плановете на Тръмп са протекционистки

Ултраниските лихви и наливането на пари ще приключат

Какво да следим

На първо време - изказванията на Доналд Тръмп. В първите си изяви след избирането за президент той показва значително по-умерен тон към опонентите и провежданите до момента политики. Досега Тръмп не е участвал пряко в политическия живот и е интересно как ще еволюират вижданията му, след като започне да сглобява отделните си предложения в цялостна икономическа и политическа картина.

Отношението, което Тръмп ще демонстрира към Федералния резерв и неговия ръководител Джанет Йелън, също трябва да е във фокуса на вниманието. Макар да не може пряко да нарежда на централните банкери какво да правят, чрез своята фискална политика новият президент може да ги тласне към по-агресивно повишение на лихвените проценти. Освен това през 2018 г. Тръмп ще получи шанс да смени председателя на Фед.

Най-важното от всичко обаче е да се следи дали Тръмп ще се превърне в предвидим политик, който води ясно заявена линия, или позициите му ще бъдат преразглеждани и сменяни често. Във втория случай несигурността ще се превърне във водещ фактор, който би върнал махалото в обратната посока и би довел до фокус върху сигурността на държавните облигации и благородните метали.

Политики

- Икономическата политика на Тръмп е проинфлационна

- Преследването на инфлация ще става през фискална, а не през монетарна политика

- Това ще накара Фед да промени плановете си и да вдигне лихвите

Седмица след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ пушилката около политическите и икономическите му идеи все още не се е разсеяла. Това, което прави впечатление, е смекчаването на тона и по-умерените позиции. Политическите наблюдатели продължават с анализите си, но пазарите не губят време и вече пренастройват очакванията си за следващите поне пет години, в които Тръмп ще командва от Белия дом.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев

    1,36 през 2014, след прогнозите за Хилари, кой знае защо поскъпна на 1,1 .След победата на Тръмп 1,31. Още на същия ден за новия президент 1,08, а сега 1,05, . Не разбирам дали вашите анализатори не са на мястото си, или всичко е тендециозно, за кой свири музиката/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.