Как да финансирате MBA обучението си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да финансирате MBA обучението си

Shutterstock

Как да финансирате MBA обучението си

Задължително обсъдете с работодателя си перспективите за развитие в компанията и евентуалната промяна в заплащането ви, след като се дипломирате

13870 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Текстът е част от специалното приложение MBA на "К3: Моят капитал" и "Кариери"

.

В изданието четете още:

- кои са новите тенденции в MBA образованието

- какви са особеностите на дистанционното бизнес обучение

- как да увеличите шансовете си за прием в програмата и университета, който сте си избрали

Още информация по темата MBA можете да намерите и в специализираната рубрика на karieri.bg.

Учене през целия живот и продължаващо професионално обучение. Това са максими, които може и да звучат клиширано, но всъщност никак не са за пренебрегване. Защото, ако ги спазвате, ще можете да разчитате на дълга и успешна професионална кариера.

В този контекст магистратурата по бизнес администрация е отличен избор за всеки, който иска да продължи развитието си и да усвои най-добрите практики в управлението и предприемачеството. По подобие на стандартното университетско образование и тук има две форми на обучение – задочна (Executive MBA, EMBA) и редовна (MBA). В EMBA обикновено се записват студенти, които вече заемат някаква мениджърска позиция и не желаят да прекъсват кариерата си, докато редовните MBA курсове са подходящи за скоро напусналите студентската скамейка.

За разлика от бакалавърските и традиционните магистърски програми, в които често можете да учите и безплатно, (Е)MBA образованието не е с никак ниска цена. В общия случай ще намерите курс за между 20 хил. и 50 хил. лв., като в по-престижните университети и програми таксата може да достигне и 150 хил. лв.

Въпрос на стратегия

Осигуряването на сумата не е толкова нереалистично, стига да имате правилната финансова стратегия. За да поставите основите й, е важно да си отговорите на следните два въпроса:

- Колко пари ще печеля след завършването?

Тук трябва да направите внимателно проучване, за да не останете излъгани в очакванията си. Съветът ми е да проведете предварителен разговор с работодателя си по две теми – перспективи за развитие в компанията, включително свързани със заплащането, и възможности за финансиране на обучението ви.

В мрежата има статистика за възнагражденията на завършилите MBA. Проблемът с тази информация е, че в повечето случаи тя отразява пазара на труда в държавата на университета. Добър старт за проучване са сайтове като PayScale или рейтинговата система на висшите училища в България. С внушителна база данни разполагат studyportals.com, които си партнират с Европейската комисия и с много други организации. Полезно е да сравните нивата на безработица, свързани с различни специалности и университети. Умен ход е да поискате статистиката, която ви интересува и директно от университетите, които сте си набелязали.

- За колко време ще "избия" направените разходи?

Личностното развитие е нещо много хубаво. Знанията са безценни, опитът също. Но в свят, подвластен на парите, трябва да намерите измерими критерии за оценка на инвестицията "учене". Обичайно това е очакваното покачване на заплатата или приходите от собствен бизнес. Оттам лесно се пресмята времето за изплащане на цената на обучението, което също е важно да си определите (виж примера). Това ще ви помогне да планирате финансите си в дългосрочен план.
Варианти за финансиране

Възможностите за осигуряване на финансирането са пределно ясни – собствени средства, заем (във всичките му разновидности - от банката, от работодател, от приятел или роднина), стипендии. Всяка една от тях обаче има и своите особености, които е добре да имате предвид, когато избирате един или комбинация от източници:

- Собствени средства

Да финансирате сами обучението си несъмнено е добър избор. Той ще ви дисциплинира, защото бъркате в собствения си джоб. А и освен това съхранявате трудовата си мобилност и независимост. За целта е важно да прецените дали разполагате с достатъчно спестявания, както и какви са месечните ви разходи и доколко подобно натоварване на личния ви бюджет ще бъде поносимо.

Когато бях изправен пред тази дилема, аз избрах да платя част от сумата от собствения си джоб, като допълвах от заплатата. Така избегнах обвързващия договор с работодателя, който ме задължава да върна парите, ако напусна до няколко години след завършване на курса. Цената беше свобода, но и загуба на алтернативни възможности. Например допълнителна инвестиция в личен пенсионен фонд, който смятам, че е жизненонеобходим, за да не се събудите един ден с доход, 60-70% по-нисък от сегашния. Но това е друга тема.

- Заем от банка

Стандартният потребителски кредит винаги е решение и за цялостно, и за частично финансиране, стига да работите на постоянен трудов договор или да докажете, че получавате пари като предприемач, например под формата на дивиденти.

Вариант са и т.нар. студентски кредити, гарантирани от държавата. Фиксираната лихва по тях в размер на 6.5%-7% позволява да планирате разхода до стотинка за дълъг период от време. Освен това има гратисен период, за който не плащате главница и лихва, но последната се начислява и капитализира към основната сума. Изплащането стартира, след като завършите.

MBA също попада в обхвата на този вид финансиране, като условието е да запишете редовна форма на обучение в университет на територията на България и акредитиран от Министерството на образованието и науката. Допълнително условие е да нямате навършени 35 години към датата на подаването на искането за кредит.

- Финансиране от работодателя

При този вариант в повечето случаи ще получите до 75% от цената на курса. Това е нормално, защото насрещната страна иска да види сериозен ангажимент под формата на частично самофинансиране.

Обикновено работодателят ще ви предложи да подпишете допълнителен договор, който да уреди правата и на двете страни. В случая вие учите, а друг дава парите. И понеже знаем добре, че безплатен обяд няма, очаквайте работодателят да ви обвърже с клаузи, които ви задължават да върнете парите, ако напуснете по каквато и да било причина в определен срок, например 3 години след връчване на дипломата. Добра идея е да поискате клауза за пропорционалност. Например, ако сте получили 10 хил. евро и напуснете в края на втората година, да дължите 1/3 за оставащата една или приблизително 3.4 хил. евро.

- Стипендия от университета

Това е вариант, който е възможен при редовната форма на обучение. Най-добре е да се запознаете с условията на висшето училище, за да не изпуснете важни срокове. Подобно разсейване може да струва пропуснати ползи от 50% и нагоре от дължимата такса.

На произволен принцип избрах обучение по програма "Еразъм +" и зададох въпрос към представителите на училището. Получих светкавичен отговор, че мога да кандидатствам за partial waiver, т.е. частично финансово облекчение в размер на 3000 евро. Така цената на година падна до 2500 евро. Препоръчвам ви директно да питате за вариантите за стипендии и отстъпки и в университетите и програмите, които сте си набелязали.

- Програма "Еразъм +"

Ако търсите варианти за качествено бизнес обучение, ви съветвам да не подминавате с лека ръка и магистърските програми по програма "Еразъм +". Те не са точно MBA, но предлагат добро образование и опции за евтин заем и безвъзмездна помощ за мобилност.

Има много стойностни програми, включително по икономика и мениджмънт. Ценното е, че следвате в университети от различни държави в рамките на обучението. По смисъла на програмата избирате или грант за мобилност, или заем от банка. Проблемът с финансирането е, че на този етап можете да се обърнете само към испанска (фиксираната годишна лихва е 5.15%), две френски или една ирландска банка. Засега само те предоставят заеми по този проект, но целта е мрежата да се разшири значително до 2020 г. Освен това е задължително да сте приети в магистърска програма в една от държавите – Испания, Франция или Обединеното кралство.

Добрата новина е, че ако все пак сте одобрени за обучение, нищо не ви пречи да кандидатствате за заем по програмата. Пишете на банката и подгответе необходимите документи. Уверете се, че сте набавили всичко необходимо, като предварително комуникирате това по имейл с кредитната институция. След това запазете полет с нискотарифна компания и кандидатствайте за заем. Кредитът за едногодишно обучение е до 12 000 евро и до 18 000 за двегодишна магистратура.

Отделете си нужното време, за да проучите и изберете не само университетите и програмите им, но и опциите за финансиране, които имате. Това може да ви отнеме и месеци, но при всички случаи е по-добре да погледнете на инвестираното време като на инвестиция, която ще се отплати под формата на спокойствие и финансова сигурност по време на обучението ви. А и след него.

CASE STUDY

Как да подготвя личния си бюджет за обучение?

За да разберете принципа, на който можете да разработите вашия личен финансов план за MBA обучение, ще го илюстрираме с конкретен пример, който впоследствие можете да адаптирате към личния си казус.

Да приемем, че Наталия е избрала MBA програма, която струва 30 000 лв. Има спестени 5000 лв. и ще получи грант от университета в размер на 10 000 лв., т.е. с тях може да покрие 50% от нужната сума за таксата за университета. В същото време обаче тя ще има и съпътстващи разходи – пътувания, учебни материали и т.н., които е оценила на 5000 лв. Т.е. сумата, която не й достига, е 20 000 лв. Очакванията й са за покачване на годишната заплата със 7000 лв. Как да направи Наталия важните сметки и да вземе информирано решение?

Като неин личен финансов консултант бих й предложил да потърси или съфинансиране от работодател, или банков заем. Във втория случай тя ще трябва да прецени каква сума може да изплаща на месечна база. Като използваме калкулатора, изчисляваме, че при 10-годишен заем и лихва 7%, тя ще има месечни разходи за покриване на заема в размер на 237.30 лв. (виж таблицата) В този случай и на база очакваното повишение тя ще може да погаси кредита си в рамките на близо 4 години. Времето за възвръщане на инвестицията или изплащане на обучението е 6 години и 1 месец. За да се ориентирате по-ясно, то се изчислява като сбор от общите разходи (таксата на обучението и допълнителните разходи) и платената лихва по заема (в конкретния случай има такъв), разделен на нетното увеличение на заплатата. С други думи след 6 години Наталия ще е покрила всички разходи по обучението си и вече ще може да се възползва максимално от увеличения си с 23% жизнен стандарт.

@@file:[email protected]@

Можете да тествате калкулатора като го свалите от прикачения файл вляво.

Личен MBA бюджет
Цена на курса и източници на финансиране
Цена на целия курс на обучение30,000.00 лв.
Допълнителни разходи5,000.00 лв.
Общо разходи35,000.00 лв.
Стипендии, грантове, самофинансиране, от работодател, др.15,000.00 лв.
Недостиг20,000.00 лв.
Заплата/Приходи - при започване на обучението и след това
Нетна годишна заплата преди завършването30,000.00 лв.
Нетна очаквана годишна заплатата след завършването37,000.00 лв.
Заем (най-често от банка)
Сума на заема20,000.00 лв.
Години на заема10
Лихва (%)*7%
Показатели
Изменение на месечния паричен поток
в следствие на заема
-237.30 лв.
Време за "избиване" на заема3 години и 11 месеца
Време за изплащане на курса6 години и 1 месеца
Очаквано подобрение на жизнения стандарт**+23%
* При фиксирана лихва и без отчитане на ГПР

** Без отчитане на инфлацията и покупателната сила


Преслав Китипов е дипломиран финансов консултант. Той има и MBA диплома от City College – международния факултет на The University of Sheffield, Великобритания.

Китипов е с над 20-годишен опит в банковата система, капиталовите пазари и консултирането на физически лица. Изгражда комплексни финансови планове на индивидуални клиенти и семейства.

Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа от Комисията за финансов надзор.

Член е на Института на дипломираните финансови консултанти в България, както и на американската Асоциация по финансово планиране (Financial Planing Association, FPA) и британския Институт по застраховане (Chartered Insurance Institute, CII).

Текстът е част от специалното приложение MBA на "К3: Моят капитал" и "Кариери"

.

В изданието четете още:

- кои са новите тенденции в MBA образованието

- какви са особеностите на дистанционното бизнес обучение

- как да увеличите шансовете си за прием в програмата и университета, който сте си избрали

Още информация по темата MBA можете да намерите и в специализираната рубрика на karieri.bg.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.