Сезонът на кредитните карти

Сезонът на кредитните карти

Банките обявяват коледни промоции - ето какво обещават и какво избягват да ни кажат

27560 прочитания

© Юлия Лазарова


Ако някой е решил да си направи кредитна карта, сега е добър момент. Предколедно почти всички основни банки обявяват промоции . Повечето са свързани с премахване на таксата за обслужване през първата година, която е между 40 и 100 лв. в зависимост от лимита на картата. Офертите са също така за по-ниски лихви през следващите няколко месеца (вижте таблицата по-долу).

Условията - под лупа

Във или извън промоция, всички условия по договора е важно да се гледат внимателно. Ключов параметър е кредитният лимит - тоест максималната сума, която може да се изтегли от картата. Лимитът зависи от личния кредитен риск на всеки клиент. Определя се на база предходни отношения с банката, състоянието на досието на клиента в Централния кредитен регистър и размера на доказуемите му постоянни месечни доходи. Банковите служители могат да изискват и други документи, в случай, че кандидатът за карта е самоосигуряващо се лице.

Лихвите по кредитните карти са много високи, затова използването им следва да е разумно. Според изследване на консултантите от "Моите пари", малко над половината от потребителите ползват овърдрафт на принципа "кредит до заплата" и го погасяват веднага след като получат месечния си доход. Така попадат в гратисния период, по време на който не се начислява лихва. Гратисният период обикновено е фиксиран на 15-ия ден от месеца следващ месеца, в който се прави покупката. Тоест, ако пазарувате на 1-ви ще имате 45 дни, но ако пазарувате на 31-ви ще са останали само 15 "безлихвени" дни.

Неочакваните плюсове

Повечето банки предлагат екстри към кредитната карта. Например money-back програми, при които над определен оборот по картата връщат 1% от изтеглената сума. Предлагат се също застраховки при пътуване в чужбина, ако резервациите се правят със същата карта. Лимитите на тези застраховки достигат 30 000 евро при СиБанк.

Nota bene!

1. Минималната вноска е капан

Банките често рекламират възможността за погасяване на използваната сума с минимална месечна вноска от 5% от дължимото. По този начин обаче клиентът остава в задължение дълго време, а разликата в платената лихва става значителна. Например при сума от 3000 лв. и минимална месечна вноска от 150 лв. кредитът ще бъде погасен след две години, а общо платената лихва ще е около 600 лв. Ако човек не може да си позволи по-голяма вноска, е по-добре да погаси задължението наведнъж с потребителски заем, тъй като лихвата по него е близо двойно по-ниска. Така потребителят ще плати с 330 лв. по-малко лихва на банката.

2. Внимателно с издателите на карти

На пазара се предлагат кредитни карти, издавани и от небанкови дружества, като например "Бяла карта". Те са особено агресивни в рекламата, като наблягат на това, че не гледат кредитната история на клиента и не начисляват такса за теглене от банкомат например. Горчивата истина обаче е, че подобни издатели налагат много други разходи, които не са обявени никъде или са дълбоко заровени в договора за услугата. Реално годишният процент на разходите може да достигне 45%, което прави кредита много неизгоден. Например за 3000 лв., които се погасяват 2 години, ще бъдат платени около 1600 лв. лихви.

3. Не теглете от банкомат

Кредитните карти са за безкешови разплащания. Банките таксуват три пъти клиентите си, ако те предпочитат кеш. На първо място таксата за теглене на сумата от банкомат е в повечето случаи 5 лв. плюс 1-2% от изтеглената сума. За 3000 лв. например това прави 65 лв. Освен това при теглене от банкомат няма гратисен период, а лихвата започва веднага да се трупа. Това означава още около 70 лв. лихва за същата сума след 40 дни, които иначе не се дължат, тъй като толкова е гратисният период. Третата причина е, че лихвата много често е по-висока с 3-4 процентни пункта при усвояване на кредит чрез теглене от банкомат. Това прави 50 лв. по-голям разход за лихви за 3000 лв. изплатени в рамките на една година.

Ако някой е решил да си направи кредитна карта, сега е добър момент. Предколедно почти всички основни банки обявяват промоции . Повечето са свързани с премахване на таксата за обслужване през първата година, която е между 40 и 100 лв. в зависимост от лимита на картата. Офертите са също така за по-ниски лихви през следващите няколко месеца (вижте таблицата по-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  bobinews avatar :-|
  bobinews

  има грешка относно лихв. проценти за ЦКБ - 24% не е год. лихва след първата година, а ГПР. Год.лихва след първата година е 14%

 • 2
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  "2. Внимателно с издателите на карти"

  По повод на Бялата карта - лихвата им не е 45, а около 75 %.
  Изумих се като видях логото на В#за върху този "продукт".
  Най-любезно им писах да ми обяснят как може да си заложат така реномето. 2 пъти, без никакъв отговор. Оттогава си закрих две техни карти и не мисля да ги използвам повече.

 • 3
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  До коментар [#2] от "Daniboy":

  Те са си фирма за бърз кредит, но много хора се излъгват само заради логото на Виза на картите им. Но така е, който не чете общите условия при кредит накрая ще съжалява.

 • 4
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  До коментар [#3] от "zztop11":

  Даже и не ти трябва да четеш.
  "Много хубаво не е на хубаво"

 • 5
  wild4949 avatar :-|
  shepprd

  Някой по-горе вече написа, но имате грешки в таблицата. Малко по-сериозно.

 • 6
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  До коментар [#2] от "Daniboy":
  И са доста досадни по телефона за зарибяване.
  Няма откачане ако им говориш нормално.
  Затова грубо отказваш още от първата минута

 • 8
  stabilnost avatar :-|
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ

  кредитната карта се използва само за разплащания - къв човек би я ползвал за заем ???

  има си потребителски, овърдрафти и т.н - въпрос на финансова култура

 • 9
  jkg20314700 avatar :-|
  Zornitsa Todorova

  Здравейте,
  за мен кредитната карта е един от най-удобните банкови продукти.
  Аз лично използвам карта Виза от Тексим Банк.
  Според мен условията, които предлагат за техните кредитни карти са едни от най-добрите на пазара:
  0% лихва за първите 6 м; Без такса за обслужване за 1 г., Гратисен период до 60 дни;

  Ако някой се интересува:
  http://www.teximbank.bg/all/pazaruvaite-s-0-procenta-lihva

 • 10
  fpk1490008164519778 avatar :-|
  Hopkinson Lance

  Добър ден,

  Получете бърз и лесен заем тук с 3% лихвен процент без стрес или обезпечение, то е законно и се спазват правилните протоколи. Ако се интересувате, свържете се с нас по имейл на адрес [email protected] и попълнете информацията по-долу.

  Пълно име:
  Заета сума:
  Продължителност на кредита:

  Благодаря.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал