Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 20 яну 2017, 13:55, 48222 прочитания

Какво да следим при смяна на пенсионен фонд

Доходността, която постигат те, и таксите, които се начисляват, са ключови при избора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Смяната на фонд вече е безплатна, ако се прави веднъж годишно.
Видове доходност

- Нетна - получава се след като се приспаднат всички такси, удържани от пенсионното дружество
- Реална - нетната доходност минус инфлацията. Фондовете са длъжни да я обявяват поне веднъж годишно.
- Средногодишна анюализирана - доходността за даден период, разделена на броя години в него.
От всеки 100 лева, които изкарвате под формата на заплата, 5 задължително отиват по партидата в частен пенсионен фонд. Или това означава, че за повечето хора осигурителната вноска е един от най-големите им единични месечни разходи. Въпреки това може би защото се удържат автоматично и така и не се виждат по сметките, интересът към това как се управляват те и какво може да се получи срещу тях не е особено голям. Информацията за това е налична и лесно достъпна, но пък и невинаги лесна за разбиране. Полагането на малко усилия и изборът на фонд обаче са едно от важните решения, които могат да повлияят чувствително на стандарта на живот след години, при това когато човек е в пенсионна възраст и другите източници на регулярен доход са по-малко.

Между какво избирам


На пазара има девет лицензирани пенсионноосигурителни компании, като всяка от тях предлага три типа фондове. В първите - универсалните, се осигуряват всички, родени след 1959 г., освен ако след последната реформа отпреди година изрично не са избрали да се прехвърлят изцяло към държавния Национален осигурителен институт. Вторите - професионални, са за работещите при тежки условия, които се пенсионират по-рано, и им осигуряват пенсия за този междинен период до достигане нормалната възраст за пенсиониране. Третите са доброволни, където всеки служител или работодател може да внася сума по свое усмотрение.

Независимо от типа фонд принципът е еднакъв - те събират постъпилите при тях пари и ги инвестират в различни финансови инструменти с цел да ги умножат. А срещу всяка вноска осигуреният получава определен брой дялове според текущата стойност на портфейла от активи, в които е вложен. Ако са инвестирани добре, стойността на дяловете се покачва, а с това и сумата, която някой ден ще се получава. Информацията за това се публикува ежедневно от Комисията за финансов надзор, а и самите компании предлагат през сайтовете си индивидуални справки. Така всеки осигурен може да следи какво се случва с партидата му, какви такси се начисляват и ако не е доволен, да смени фонда си.

А кой е моят фондНо тук има няколко проблема. Първо, много хора не знаят в кое дружество са. Те преди години или са избрали, или ако не са го направили, са били служебно разпределени преди години и въпреки задължението за ежегодна справка по пощата много от писмата се губят или отиват към стари адреси. Проверката не е трудна (виж карето), но дори и след нея сравнението на резултатите може да е сложно. А освен това и както гласи рекламното клише (което за фондовете е задължение по закон), миналите резултати не гарантират бъдеща доходност.


От какво зависи доходността

Доходността на пръв вид е просто число, измерено в проценти, подобно на банковата лихва. Само че, тъй като за разлика от нея не е фиксирано, то е доста по-сложно за сравняване. Например важно е за какъв период се гледа - така фонд, който отчита най-добра доходност за последната година, може в по-дългосрочен период да е сред най-зле представящите се и дори да е на минус. Тъй като пенсионното осигуряване е дългосрочно (ако сега започвате работа, ще ползвате вноските си след поне 40 години), е хубаво да се гледат максимално дълги периоди.

Ефектът на финансовата криза бавно заглъхва

Така при кризата от 2008 г. въпреки консервативното управление българските пенсионни фондове бяха ударени значително. Стойностите на дяловете се свиха тогава с между 18% ("ДСК-Родина") до 29% ("Бъдеще") на годишна база. Оттогава до края на 2016 г. те постепенно се възстановяваха от загубите и всички освен "Бъдеще" вече превишиха стойностите на дял, които са имали преди кризата към края на 2007 г. Ако от доходността обаче се извади натрупаната за периода инфлация (16.4% по данни на НСИ), само три от универсалните фондове - "Доверие", "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" излизат на плюс за 9-годишния период. Ако приемем, че шансът скоро да има подобна по мащаби нова глобална финансова криза не е голям, и извадим от уравнението черната 2008 г., нещата се променят чувствително. От 2009 г. насам средната доходност (с извадена натрупаната за периода инфлация от 8.7%) на универсалните фондове варира между 2.84% до 5.21% на година (виж графиката). Подобна е ситуацията и при фондовете за доброволно осигуряване. При тях единствено фондът на "Ен Ен", преименуваното дружество ING, има положителна годишна доходност от 2008 г. насам.


Много е важен и рискът

Друг важен въпрос е при какво ниво на риск е постигната тази доходност. Пенсионните фондове инвестират в ДЦК, облигации, акции, депозити и други финансови инструменти, които трябва да носят доходност. Конкретният микс за всяко е различен, а съответно и поетият риск, или, образно казано, два фонда може да са постигнали един и същ резултат, но при единият той да е резултат от инвестиции в акции, където колебанията и възможната загуба са по-големи, а другият - от ДЦК. Макар и по-рядко - веднъж годишно, фондовете и КФН публикуват и такива показатели за риска, каквито са стандартното отклонение и т.нар. коефициент на Шарп. Последният е и може би най-важният показател, защото съпоставя в едно риск и доходност - или колкото му е по-висока стойността, толкова е по-добро съотношението. Проблем е, че при отрицателна доходност не прави смисъл.

Таксите, които изяждат част от печалбите

И накрая важен компонент са и таксите, които изяждат част от постигнатия резултат. Основно те са два типа. Първата е удръжка от всяка направена вноска. За УПФ нейният таван за 2017 г. е 4.25%, като в следващите години ще намалява до 3.75%. Повечето дружества са на максимума, като изключение прави "Топлина", чиято такса е 4% още от октомври 2015 г., и на "Доверие", което дава преференция за потребителите, осигурявали се в продължение на поне 10 години. За 2017 г. те получават 0.1 процентни пункта по-ниска такса на вноските.

Втората е инвестиционна – тоест част от нетната стойност на активите, която се отделя веднъж годишно. В момента таванът й е 0.85% и той също ще пада до 0.75%. Трябва да се има предвид, че вече е приспадната в стойността на дяловете, така че декларираната доходност на фондовете е след нея. В доходността обаче не се отчита удръжката на входа. Извън това веднъж годишно, както и в рекламните си материали, пенсионните компании са длъжни да публикуват и реалната доходност (след приспадане на инфлацията) от създаването им до края на последната година. Това също е добра отправна точка за сравнения.

Някои такси отпаднаха

Добрата новина е, че със скорошните промени в Кодекса за социално осигуряване отпадна таксата за прехвърляне на средствата в друг фонд. Което означава, че всеки потребител може да прехвърля безплатно парите си за пенсия да се управляват от различен фонд веднъж годишно. Същото важи и за таксата за допълнително информация.

Повече такси при доброволните

При доброволните фондове конкуренцията е доста по-остра и таксите варират в широки граници. Често те са и формирани с цел участие в обществени поръчки и привличане на големи корпоративни клиенти. Например при някои инвестиционната такса може и да падне и до 0% за работодател, решил да осигурява допълнително над 10 000 служители. Подобни отстъпки има за големи еднократни вноски над 5000 лв., за да намалят таксата на 2.5% вместо обичайните 4-4.5%. Въпреки плащането им обаче личният бюджет може да е на плюс, тъй като за допълнителното осигуряване има и данъчен стимул (до 10% от годишната данъчна основа могат да бъдат приспаднати).

Отделно при доброволните има и такса и върху реализираната през годината доходност, достигаща 10%. Тоест, ако фондът генерира 10% доходност, ще ви изплати 9%. При доброволните фондове спестеното може да се изтегли от потребителя преди навършване на пенсионна възраст. Цената за това обикновено е 20 лв. С други думи, за да е на плюс потребителят, фондът трябва да генерира доходност, по-висока от таксата за усвояване на вноската, инвестиционната такса и годишната инфлация.

Какво има отвъд процентите

Колкото и важни да са тези показатели, реално преценката как са управлявани фондовете и подходящи ли са за конкретния клиент стига далеч отвъд тях. Например отвън измерителите за риск е важна и географската стратегия на инвестициите. Някои от тях влагат по-голяма част от средствата на чуждите пазари, което предполага по-добра диверсификация и защита от криза в България. Освен това и покупката на ликвидни финансови инструменти на по-развити пазари предполага възможност бързо да бъдат продадени за разлика от голям пакет акции в българска компания, където пенсионният фонд не би могъл да продаде, без да срине цената и да понесе загуба. Това може да ги изложи обаче и на опасности от други региони, а и инвестирането на местния пазар предполага по-добро познаване на особеностите и възможност за реакция.

Същевременно пък тези, които залагат повече на местния пазар, са предимно част от големи местни икономически групи. При тях солиден процент от активите е насочен към свързани със собствениците им лица - при някои фондове и до половината. За това има законови ограничения, но те често са заобикаляни чрез подставени лица в собствеността. Например въпреки косвените връзки с групата на "Химимпорт" двете компании "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" се водят част от две независими финансови групи, а при всички топли връзки "Бъдеще" не е юридическо свързано с групата "Еврохолд".

Това поражда постоянен конфликт на интереси и крие риск не само от концентрацията, но и от постигане на изкуствена доходност. По тази тема също не липсва информация, като вече пенсионните компании на всеки три месеца разкриват пълните си портфейли - инструмент по инструмент. Проблемът е, че за повечето им клиенти списъкът с имена на фирми не говори нищо и за разтълкуването му трябва да разчитат на консултанти или медийни публикации.
Провери и промени
Ако не знаете в кое дружество се осигурявате, има два възможни подхода. Единият е да използвате своя персонален идентификационен код от НАП за справка на сайта й. Ако нямате такъв, той може да ви бъде издаден във всеки офис на агенцията, като освен това може да ви служи и за други електронни услуги и справки от данъчната администрация. Вторият е да изберете компанията, където желаете да се осигурявате, и да отидете в неин офис, където да кажете, че не знаете къде се осигурявате, но искате да й станете клиент. Ако вече сте, те ще имат информация в в своята система и ще могат да ви дадат информация за натрупаното по партидата. Ако сте клиент на друго дружество, можете директно да задвижите прехвърлянето си, което и без това изисква да посетите именно офис на избраната от вас компания (отскоро може и дистанционно с електронен подпис). Подадените заявления се разглеждат от регулатора, а прехвърлянията се правят веднъж на тримесечие, така че например ако смените фонда си в първото тримесечие, парите ще се прехвърлят на 15 май.
Проблемите при избор на фонд

Има три основни проблема в управлението на фондовете, посочвани от критиците на системата:

1. Концентрацията на инвестиции в свързани лица, които някои фондове практикуват.

2. Липсата на бенчмарк – тоест всепризнат пазарен индекс или кошница от такива, с които пенсионните фондове да мерят резултатите си. Сравняването с бенчмарк може да помогне потребителите да се ориентират по-ясно дали дружествата са се справили добре с управлението на спестяванията в даден период. Както и дали размерът на таксите не изяжда прекалено много от доходността.

3. Клиентът не може да избира нивото на риск. Нормално е например по-младите хора да търсят по-висока доходност, което става с инвестиране в по-рискови активи, а съответно по-възрастните да търсят повече сигурност и предвидимост. За различните типове клиенти обаче рисковете са еднакви.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 8859 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6523 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
OK, Google, изключи лампата и ми пусни "Металика"

Интернет компанията иска да превърне смарт асистента си Home в център на умния дом

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10