Сезонът на отчетите - първи тест за мерките на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сезонът на отчетите - първи тест за мерките на Тръмп

Сезонът на отчетите - първи тест за мерките на Тръмп

Обещанията на новия президент на САЩ за данъчна реформа, създаване на работни места и инвестиции в инфраструктура предизвикаха остър завой в пазарните нагласи

5428 прочитания

© Капитал


- Време е за оценка на влиянието на по-скъпия долар.

- Новият президент не конкретизира идеите си и това изнервя пазарите.

- Очакванията се за нов ръст на печалбите на американските компании.

2016 г. беше добра за инвестициите в акции на американски компании. Особено силно представяне водещите компании записаха след избирането на Доналд Тръмп за президент в началото на ноември. След първоначалния шок настроенията се смениха и Dow Jones Industrial Average отбеляза над 10 ръст за два месеца.

Началото на 2017 г. ще даде възможност за временна равносметка дали еуфорията на пазара не е прекомерна. В така наречения сезон на отчетите - периодът, в който борсово търгуваните компании съобщават своите резултати за последното тримесечие, може да се очаква информация за прогнозите и нагласите както на мениджърите, така и на пазарните анализатори.

Q4 2016 - промяна на перспективата

Изборът на Доналд Тръмп за президент предизвика остър завой в пазарните нагласи. Шоуменът обеща данъчна реформа, създаване на работни места в САЩ и инвестиции в инфраструктура. Това предизвика силно поскъпване на долара и даде сила на очакванията, че американската валута ще се издигне до паритет с еврото.

Перспективата се промени рязко - поскъпването на долара дойде заедно с увеличаване на основния лихвен процент и бягство от пазара на облигации. Очакванията за инфлация се върнаха, а с това се появиха и прогнози за нормализиране на пазарната обстановка след години на излизване на евтини пари.

Големите печеливши от заявките на Тръмп за момента са финансовият сектор и индустриалните гиганти на САЩ. Силно представяне показват и големите технологични компании, особено групата FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google). Сред изоставащите са представителите на сектори здравеопазване, потребителски стоки и комунални услуги.

Време за оценка

След гръмката победа на Тръмп и преобръщането на пазарните нагласи сега е време за първата равносметка. За момента новоизбраният президент не предлага никакви конкретни политики и мерки за постигане на поставените цели и е ясно, че това изнервя инвеститорите. Затова резултатите на компаниите ще бъдат гледани под лупа, но фокусът няма да е само върху постигнатото през последния отчетен период, а върху очакванията за бъдещите периоди.

Очакванията на анализаторите са, че компаниите от широкия индекс S&P 500 ще отчетат средно увеличение на показателя цена на акция - печалба на акция 4,4% през последното тримесечие на 2016. Такъв резултат би означавал ускоряване спрямо постигнатите през предходните три месеца 4%, показват данни на S&P Global Market Intelligence.

В отчетите на големите компании инвеститорите и анализаторите ще търсят информация за ефективната данъчна ставка, зависимостта от чуждите пазари, способностите за откриване на работни места в САЩ, изложеността на регулаторен натиск, задлъжнялост. Причината е, че именно това са основните насоки, в които се очакват действия от Доналд Тръмп и неговата администрация.

По план Тръмп се очаква да предложи намаляване на данъчната ставка от 35% на 20% за компаниите. Пазарни гиганти като Apple и Alphabet (компанията - майка на Google) например и в момента се възползват от данъчни мерки, които свиват ефективната ставка до около 2%. Така че, дори да бъде наложена, промяната на данъците едва ли ще им повлияе.

Ключово значение за очакванията на компаниите ще имат ефектите на силния долар, както и зависимостта от чужди пазари. Тук инвеститорите ще бъдат много внимателни и ще преценяват доколко заявките за търговски войни или натежаването на щатския долар ще застрашават резултатите. Компаниите, които следват добрите практики за отношения с инвеститорите, със сигурност ще дадат информация по тези въпроси.

Не на последно място ще се преценява значението на регулациите. До момента два сектора се открояват в тази насока - здравният, където имаше масирани разпродажби заради критиките на Тръмп срещу настоящата ситуация и програмата "Обамакеър", финансовият, който буквално разцъфва в очакване на премахване на ограничения и връщане на лихвите към нормалност.

Първите резултати

Сезонът на отчетите започна през втората седмица на януари. До момента основното внимание падна върху големите банки - JPMorgan и Bank of America представиха по-добри от очакваните резултати и акциите им се представиха силно. В следващата вълна, която се очаква до края на януари, са технологичните гиганти и индустриалните компании (виж календара).

Как се отчитат добрите компании

Компаниите, които се търгуват на борсата в САЩ, са длъжни да публикуват финансови резултати и отчети за дейността си всяко тримесечие. Добрата практика е отчетите да се публикуват по предварително обявен календар. Компаниите, които привличат повече интерес, обикновено са изключително открити към инвеститорите - освен календар на отчетите те периодично дават собствена прогноза за финансовите резултати, както и очаквания за следващи периоди. Това позволява на анализаторите да правят по-лесно своите прогнози и се ограничава рискът от неприятни изненади.

Най-добрата практика изисква отчетите да се предават преди или след края на борсовата сесия, за да не се стига до екстремни движения в рамките на търговския ден. По-често големите компании обявяват резултатите си непосредствено след края на борсовата сесия, след което провеждат конферентен разговор с анализатори, а мениджмънтът представя подробно отчета.

Реакциите след отчета

Често непосредствено след обявяването на резултатите следват резки движения в цените на акциите. Това се случва в рамките на така наречените удължени часове за търговия. Някои брокери дават възможност на индивидуалните инвеститори да търгуват в тези часове, но само за сделки с акции. Честият случай, в който трейдърите инвестират в договори за разлика - CFD, а не в акции, не дава възможност за реакция извън рамките на редовните сесии.

Освен акциите на компанията, която се отчита, финансовите й резултати влияят и на останалите представители на сектора. Когато се отчита пазарен лидер например, се правят аналогии за влияние на валутни курсове, промени в разходите за персонал, пазарен дял и средни пазарни цени. Това може да предизвика сериозни движения и на останалите представители на сектора. Пример тук могат да бъдат MasterCard и Visa, които са доминиращи играчи на един и същ пазар.

Основни показатели, които се следят

Приходи - сравняват се с предходното тримесечие, но и със същото тримесечие на предходната година

Печалба - гледа се както нетната печалба, така и печалбата от основна дейност. Често еднократните ефекти се изключват, за да има проследимост и приемственост на данните

EBITDA - печалба преди лихви, данъци и амортизации - особено важна за компаниите с висока задлъжнялост и големи амортизируеми активи

Специфични показатели за отделни компании - среден приход от потребител (Facebook), средномесечен брой активни потребители (Facebook), сключени нови поръчки - за индустриалните гиганти, нетен лихвен марж - за финансовите компании

Къде да намеря информация

Информациите за корпоративните отчети могат да се следят в големите американски сайтове с фокус върху пазарите. Модул за следене на резултати, както и предаване на конферентните разговори, има в Marketwatch (от групата на Wall Street Journal). Отчетите на най-големите компании може да се проследяват в реално време - или максимално скоро след публикуването им, в Nasdaq, CNBC, Bloomberg. Едни от най-добрите календари, които включват отчетните дати на повечето публични компании, са в Morningstar, Investing и Zacks. Всички тези медии предлагат безплатен достъп до отчетите и информация за датите.

- Време е за оценка на влиянието на по-скъпия долар.

- Новият президент не конкретизира идеите си и това изнервя пазарите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.