С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 27 яну 2017, 15:36, 45560 прочитания

Под покрива на сглобяемата къща

Макар и бавно, този тип строителство на имот набира популярност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Търсенето на сглобяеми къщи в Западна Европа непрекъснато расте, като прогнозният ръст за 2017 г. е над 8%. Макар и с доста по-скромен темп, България също е част от тази тенденция. Но докато в другите държави сглобяемите домове имат дълга история - например Съюзът на шведските производители на дървени сглобяеми къщи е вече на 60 години, в Източна Европа технологията сега набира скорост. Допреди няколко години производителите им в България (над 30 компании) са били ориентирани основно за износ, но днес отчитат ръст на покупките от местни клиенти.

Фотограф: Shutterstok

"Между 2011 и 2013 г. имаше спад, но от тогава пазарът расте с всяка година", коментира за "Капитал" Михаил Михов от "МКМ – БГ груп", които произвеждат къщи под бранда Rich House. Засега сглобяемите къщи печелят почитатели предимно заради по-бързото им изграждане, по-ниските разходи за отопление и възможността да се строи на по-труден терен. Скептиците посочват като основен минус, че тези къщи по-трудно се продават и повечето банки не ги приемат за залог при кредитиране.

Инфографика

Пазарът на сглобяеми къщи

Увеличаване


Първи стъпки: Какво и къде?

Наричат се сглобяеми, защото буквално са такива – стените, покривът, конструкцията, носещите колони се съединяват при изграждането им. При всички случаи обаче трябва да се излее основа. Има няколко типа конструкции:


- скелетно-гредови - основната градивна конструкция е дървен материал и затова къщите са по-леки, което ги прави устойчиви при земетресения.

- метални - носеща конструкция от кухи метални профили, които се сглобяват чрез болтове или заварки. Изключително устойчива на земетресения. Заради конструкцията могат да се изграждат къщи с няколко етажа, но не повече от пет.

- дървени - от цилиндрови трупи със специфична закопчаваща сглобка за точно пасване на стените и елементите. Между гредите има уплътняваща лента, а при външните стени се прави изолация от дървена или каменна облицовка.Технологиите все още не позволяват пълното им разглобяване и повторно сглобяване, без да бъдат нарушени завършващите слоеве.

Едно от предимствата на сглобяемия дом е, че няма специални изисквания към терена, на който да се изгради. Докато при монолитното строителство не може да се строи върху парцели със слаби почви. От съюза на производителите посочват, че сглобяемите къщи са седем до девет пъти по-леки от традиционните, затова могат да се изграждат навсякъде – такива включително има в язовир "Въча" върху плаваща платформа. Силвия Николова от българската компания производител на дървени къщи "Екозид" отбелязва, че единственото необходимо условие е да има достъп до парцела с тир, тъй като стените пристигат с камиона и се разтоварват с кран. "Имаме технологии да направим къща в планината, където няма ток и вода, в полето или до някой язовир, на морето, на скалите", коментира Михов.

Сред важните първоначални въпроси е и издръжливостта в райони с чести земетресения и силните ветрове. Тук от съюза на производителите посочват, че в развитите страни с много чести природни катаклизми като Япония или САЩ за жилищно строителство се препоръчва именно сглобяемото, а не масивното. Обяснението е, че дървената конструкция е по-лека и най-вече по-еластична и поема, без да се разруши, натоварванията при земетресение. Дори да се стигне до частично разрушаване, опасността за обитателите е значително ограничена поради по-малкото тегло на тези къщи.

В България такива домове се строят навсякъде, а клиентите са предимно млади хора. "Отчитаме засилената тенденция чужденци да купуват имоти в България и да строят на тях сглобяеми къщи", коментира Силвия Николова. Българи, живели или живеещи в чужбина, също са сред потребителите, които познават и харесват този тип строителство, отбелязват производителите.

Макар че се различават като строителна технология от монолитните къщи, за сглобяемите, които са в регулация, са нужни същите документи и строителни разрешения.

"Процедурата по проектиране и изграждане е същата. Изисква се пълна проектна документация с архитектура, конструкция, електричество, ВиК, пожарна безопасност, вертикална планировка и др., на базата на която се издава разрешително за строеж. Това са сгради със статут на целогодишно обитаване", обяснява Силвия Николова.
"Отчитаме засилената тенденция чужденци да купуват имоти в България и да строят на тях сглобяеми къщи."
Силвия Николова, "Екозид"

Предимства и недостатъци

Най-голямото предимство на сглобяемите къщи е, че стават бързо. Михаил Михов от Rich House дава пример за времето, което отнема изграждането на сглобяема къща от 100 кв.м:

- срок за груб строеж при готови основи: рекордът на фирмата е 17 часа, стандартно Rich House дават срок на монтаж 4 дни.

- срок за къща, завършена отвън: рекордът е една седмица, а нормата е около месец.

- срок за къща, завършена отвътре: рекордът е 17 дни, стандартно е още месец.

Иначе казано, минималният срок от началото на строителството до нанасяне в новия дом е месец, максималният - три. Предимство при повечето технологии е, че може да се строи и през зимните месеци.

Най-големият недостатък е звукоизолацията. "Тъй като масата на сглобяемите къщи е по-малка, ударният шум в тях е по-чуваем. Отново поради по-малката маса изолацията от въздушен шум пък е по-добра. Тоест при качествена дограма шумът от улицата трябва да е по-малък, отколкото в масивна къща", обяснява Динко Караиванов, изпълнителен секретар на съюза на производителите.

Особености на инвестицията

Информацията от пазара показва, че сглобяемата къща може да излезе между 25% и 45% по-евтино на квадратен метър от аналогична по размер монолитна къща (вижте таблицата). Това обаче е с редица условности, тъй като крайната стойност зависи от качеството на завършващите материали и покритията, които собственикът избира, а тяхната тежест в цената е висока. При сключването на сделки трябва да се внимава имменно за това. В крайна сметка при сходно качество цената на сглобяема къща е съизмерима с тази на конвенционално строителство, потвърждава Галин Ненов от Sweet Home, като подчертава, че при сравненията трябва да се отчита сстепента на топлоизолацията.

Инфографика

Инвестиционна възможност

Увеличаване


Друг фактор е мястото на строежа. При сглобяемите къщи се транспортират значително по-малко материали, така че колкото по-далече е парцелът и е по-труден теренът, толкова по-изгодно става строителството на такъв обект, обяснява Динко Караиванов.

Разходите за основите също биха могли да са по-малки поради факта, че конструкцията на сглобяемите къщи е по-лека. В реалността обаче повечето изпълнители се презастраховат и изливат основи като за монолитно строителство.

Твърдението на производителите е, че текущата подръжка е по-ниска – около 1% от инвестицията годишно. Отделно те посочват, че разходите за отопление също са по-ниски, но ако се сравнява със строителство с добра изолация, този фактор не би бил от значение. "При сглобяемите къщи изолационните материали са вградени в стените, докато, когато се строи монолитно, обикновено трябва да се изчака един сезон да изсъхне сградата и след това да се изолира. Съответно изолацията, когато се прави, излиза като допълнителен разход", коментира Динко Караиванов.

Животът на сглобяемите къщи би могъл да е съизмерим с този на стандартните, в зависимост, разбира се, от избора на материали и текущите инвестиции в поддръжка.

"Стандартната гаранция на конструкцията на къщите според Закона за устройство на територията е 50 години както за монолитна, така и за сглобяема къща", коментира Галин Ненов. Някои фирми, като Rich House например, дават гаранции на различните елементи с различни срокове: на конструкцията - 50 години; на покрива, в зависимост от какво е направен - от 10 до 50 години; на фасадата - 10 години.

От инвестиционна гледна точка най-големият недостатък на сглобяемите къщи е, че те са актив, който трудно може да бъде продаден или заложен за финансиране. Тъй като все още не са по-широко навлезли и все още няма достатъчно информация за тях, сделки с такива къщи почти няма. По същата причина повечето банки все още не отпускат ипотечен кредит за сглобяеми къщи и не ги приемат като добър актив за залог – такива са наблюденията на Тихомир Тошев от "Кредит център".

За "Капитал" от "Уникредит Булбанк" обясниха, че и запитванията за ипотекиране на такъв тип имот са изключително малко. Оттам не изключиха да отпуснат кредит в зависимост от типа конструкция и документацията на сградата. Но това би било по-скоро изключение.
Плюсове
- много здрава, лека и еластична носеща конструкция
- дава възможност да се постигнат добри изолационни показатели
- позволява да се изпълнят всякакви архитектурни проекти за сгради до три етажа
- изразходва най-малко енергия при строителството и при експлоатацията
- къси срокове за изработка и монтаж
- възможно е строителство в отдалечени и трудно достъпни места.

Минуси
- звукоизолацията е по-слаба - ударният шум в тях е по-чуваем
- неликвиден актив
- не се приема от всички банки като обезпечение.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

13 март 2019
София Ивент Център

capital.bg/fintech

Annual FinTech Summit


Запазете своето място сега


Теми в програмата:


 • Тенденции и двигатели за растеж на финтех индустрията
 • PSD2 и възможностите за бизнеса
 • Мобилни плащания и дигитални портфейли
 • Кои са последните технологични иновации на пазара
 • InsureTech: дигиталната трансформация в застраховането
 • Международно сътрудничество и възможности за растеж на екосистемата

Към регистрацията

Прочетете и това

Ти декларира ли биткойна? Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

15 фев 2019, 3790 прочитания

Негарантиран ръст Негарантиран ръст

Депозитите над 200 хил. лв., за които няма държавна гаранция, растат с двуцифрен темп през миналата година

15 фев 2019, 1424 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Не отписвайте енергийните акции

Секторът се отърси от срива на петрола, а по-всичко личи, че борсовите инвеститори няма да го изоставят

Българският автопазар 2018: Повече дизел и нови коли

Старите автомобили над 20 години продължават да преобладават в българския автопарк, въпреки нарастването на продажбите на нови автомобили

Задава ли се нова ядрена надпревара

Оттеглянето на САЩ и Русия от договора за ракетите със среден и малък обсег ще подкопае най-вече сигурността на Европа

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Всички местни строители искат "Кресна", инфлацията леко расте, американска инвестиция в Добрич

Емисия

DAILY @7AM // 18.02.2019 Прочетете