Новият брой:
Служебната президентска република

Банков депозит или държавни ценни книжа

При избор на правилна стратегия ДЦК може да осигурят по-висок доход

- Бариера пред инвестиция на дълговия пазар често се оказва изискването за висока начална сума.

- При избор на правилна стратегия ДЦК може да осигурят по-висок доход

- ДЦК са най-безрисковата и инвестиция, но не е изключено държава да обяви фалит и мораториум по дълга.

В края на януари големи институционални инвеститори поискаха да купят държавни ценни книжа (ДЦК) за над 200 млн. лв., но правителството им продаде само за 50 млн. лв., защото толкова беше предвидило по календар. Интересът на банки и фондове не е изненада - Министерството на финансите не беше правило аукцион от осем месеца, а интересът на инвеститорите към този вид дълг е голям заради практически безрисковия му характер и високата ликвидност във финансовата система на фона на все още свито кредитиране. С падането на лихвите по банковите депозити все повече физически лица също започват да търсят ДЦК. Ръстът на инфлацията предполага и повишаване на доходността им, което е още една предпоставка за голямо търсене.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 1
  • + 2

  "таксата, която е платена на посредника, не се признава за разход и с нея не се намалява данъчната основа. Тоест тя си е за сметка на инвеститора."

  и с оглед на високите в България такси на такива посредници каквато и доходност да има ДЦК - вероятно се нулира или отива близко към нулата.

  Имам на моменти усещане, че понякога авторите на "Капитал" се опитват да смучат теми от пръстите си. Тази, примерно. Разработена е грамотно от автора, но с оглед на капиталовия минимум, който оправдава инвестирането в ДЦК - за кого от средния читател такава тема е интересна? А тези, които разполагат с въпросния капиталов минимум, най-вероятно са добре осведомени по темата.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал