Ниска доходност, по-ниска, депозит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ниска доходност, по-ниска, депозит

Shutterstock

Ниска доходност, по-ниска, депозит

Някои банки понижиха още лихвите по влоговете си, а на фона на завръналата се инфлация стават все по-неатрактивни

Валентина Илиева
12694 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Понижение има при малките банки, които доскоро поддържаха по-високи лихви.

Така чаканото повишение на лихвите по депозитите няма да се случи или поне не в първата половина на тази година. Дори напротив, при някои от банките вече има ново понижение. В момента средно за пазара нивата са около 0.5% за едногодишен влог в левове. На този фон има и относително високи лихви. "Високо" в случая е около 1.3-1.5%. Такива предложения обаче се срещат единствено при по-малките и български банки. Причината е, че те имат по-големи трудности в набирането на ресурс, поради което той обичайно е по-скъп. За разлика от тях големите институции, които са чужда собственост, много по-лесно и евтино се финансират от централите си в чужбина.

Проверката в офертите показва, че дори и някои от малките банки са напрaвили понижение с около 0.1-0.3 процентни пункта в сравнение с нивата отпреди два-три месеца. При големите нивата са без промяна на 0.01% за едномесечен депозит до около 0.8-0.9% за едногодишен. Разликите в дохода за левови и еврови депозити не са големи и зависят от източниците на финансиране на банките, профила на дейност и стратегията им за пазарни позиции. Така на фона на завърналата се инфлация спестяването в банка изглежда все по неатрактивно. За тази година официалната прогноза за ръст на цените е 1.5%.

Промоциите не са това, което бяха

Промоции по депозити на практика също вече не се предлагат с едно-две изключения, при които т.нар. надбавка също е в рамките на 0 и 0.2 процентни пункта (пр.п.). Депозитите с авансово изплащане на лихвите също изчезнаха. По наблюдение на експертите от финансовия портал "Моите пари" няма индикации за промяна на понижаващите се нива на лихви по депозити. Всеки месец те спадат с около 0.1-0.2 пр.п., като има и банки с по-големи стъпки в тази посока, коментира Десислава Николова, финансов анализатор от "Моите пари".

Тенденциите за понижение на лихвените нива по депозитите започнаха още от 2009 г., но бяха с много бавни темпове и малки стъпки. Фиаското, което се завихри на пазара с фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г., само катализира естествения процес на намаление на лихвите до рязък спад в последните две години. В момента банките по-скоро са съсредоточени върху съживяване на кредитирането, акцентирайки върху възможностите за заеми с по-ниски лихви. Именно и ниската цена за депозитите, която плащат на клиентите си, дава възможност за понижение на цената на кредита.

Прогнозите на БНБ в последния брой на "Икономически преглед" са за запазване на лихвите по депозити на достигнатите сравнително ниски нива и през първата половина на тази година. Според централната банка за това ще допринася продължаващото нарастване на привлечените средства и запазването на висока ликвидност в банковата система. Към края на януари тази година депозитите на фирми и домакинства в банките са 68 млрд. лв. БНБ очаква те да продължат да нарастват, макар и с по-ниски темпове в сравнение с тези от 2016 г.

Къде има "високи" лихви

По-малките банки, преобладаващо с български собственици, са тези, които предлагат лихви по депозити на нива над средните в момента на пазара. Факторите, които определят това, са обичайните. Сред тях са липса на достъп до международни пазари за евтини пари, независимо дали чрез банка майка от ЕС или самостоятелно, стратегия за разширяване на пазарен дял в сегмента, невъзможност да си позволят по-рязко сваляне на лихвите заради отлив на клиенти, който трудно биха понесли.

Дори и някои от тези банки са направили малки крачки в посока на понижение. Интернешънъл асет банк е намалила нивата по едногодишните си влогове в сравнение с декември, като сега са 1.05% за тези в левове и 0.80% за евро, което е в сила от 1 февруари тази година. На интернет страницата на банката може да се видят и лихви на нива 1.75% за левове и 1.50% за евро и дори съответно 1.90% и 1.75%. Тези лихви обаче са за 24- или 36-месечен срок на депозита, като формулировката в офертата изисква малко внимание – "дванадесети двумесечен период" и "дванадесети тримесечен период". Тоест както в доброто старо време, атрактивните оферти вървят с дребен шрифт. Банката предлага и някои специални депозитни продукти с едногодишен период с лихви до 1.25% и 1.10% съответно за левове и евро и дори до 1.50% и 1.40%.

БАКБ също е намалила лихвите по стандартния си едногодишен депозит до 1.10% в левове и 1% в евро в сравнение с края на миналата година според новия лихвен бюлетин на банката, който е в сила от 1 март 2017 г. Банката има оферта за 0.20 пр.п. надбавка над лихвения процент за стандартни депозити, но само за онлайн депозит, който се предлага през сайта й. Друга банката, която е предприела намаление на лихвите си, е Търговска банка Д. При нея то е от 1 февруари тази година за едногодишен VIP депозит, като според размер на сумата лихвите са 1.10% и 1.20% в левове и 1.10% за евро. Понижение има и при стандартния депозит – на 0.75% за левове от 0.85% и на 0.70% за евро от 0.80%. И тази банка има различно структурирани депозити, при които лихвата достига и до 1.70% за левове и 1.30% за евро, но само ако се довнасят суми по влога, които допълнително се олихвяват и така се получава високата лихва.

Намаления на лихви има и при Ти Би Ай банк – по едногодишен депозит от 1.50% на 1.30% и в левове, и в евро. Те са в сила от 23 февруари 2017 г. От 10 февруари нов лихвен бюлетин има и Тексим банк, от който става ясно, че е намалила лихвите от 1% на 0.70% по едногодишен стандартен депозит в левове. БНП Париба, която предлага влогонабиране само онлайн – през сметка в друга банка, което има разходи за клиента, също е намалила нивата и по стандартните едногодишни депозити, и по промоционалните. За левове понижението е от 1% на 0.75%. За промоционалните намалението е от 1.25% на 0.90% за суми от 2 хил. лв. до 20 хил. лв и на 0.75% от 20 хил. лв. до 200 хил. лв., като ги е разбила и на две категории суми. За евро вече няма едногодишен промоционален – сега е само двегодишен с лихва 0.75%.Инвестбанк е увеличила лихвите си по едногодишен стандартен депозит и в левове, и в евро, става ясно от лихвения й бюлетин, който е в сила от 13 март 2017 г. Нарастването е от 1.30% на 1.40% за левове и от 1.05% на 1.40% за евро. Без промяна в сравнение с края на миналата година са лихвите при българския клон на турската Зираат банкасъ.

Понижение има при малките банки, които доскоро поддържаха по-високи лихви.

Така чаканото повишение на лихвите по депозитите няма да се случи или поне не в първата половина на тази година. Дори напротив, при някои от банките вече има ново понижение. В момента средно за пазара нивата са около 0.5% за едногодишен влог в левове. На този фон има и относително високи лихви. "Високо" в случая е около 1.3-1.5%. Такива предложения обаче се срещат единствено при по-малките и български банки. Причината е, че те имат по-големи трудности в набирането на ресурс, поради което той обичайно е по-скъп. За разлика от тях големите институции, които са чужда собственост, много по-лесно и евтино се финансират от централите си в чужбина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.