Без карта и без кеш

Новите безконтактни технологии позволяват да се плаща с телефон и с ключа на колата

За да се научи да кара ски, човек първо трябва да овладее основната стойка "рало". При нея ските се събират под формата на V, за да убият скоростта от наклона и да дадат усещане за контрол. Когато се свикне, парадоксално следващата стъпка е "ралото" да бъде напълно забравено, като вместо него ските вече се поддържат успоредно една на друга. Така едновременно се постига по-голяма скорост и по-малко натоварване на краката.

Донякъде аналогично е и приложението на новите платежни инструменти, които постепенно ще навлизат в употреба. Първата стъпка на все по-безкешовото общество, която светът вече смело извървява, бе използването на карта за разплащания, вместо банкноти. В бъдеще обаче, точно както при ските, за по-бързи и по-удобни разплащания картата ще бъде изцяло заменена от други предмети от ежедневието, които и бездруго са ни под ръка. И ако в момента имаме устойчивото словосъчетание "безконтактна карта", то в следващите няколко години от него ще остане единствено "безконтактно". Бъдещето ще бъде не само безкешово, но също така и безкартово. Големи технологични компании също навлизат в този бизнес - Apple и Samsung имат услуги, които превръщат смартфона в своеобразна кредитна карта, с която може да се плаща в магазини със специално инсталирани устройства.

Как работи

Данните, които обикновено се съдържат на платежните карти се пренасят на устройства като смартфон, с който да се плаща на POS терминал в магазина. От близо година такава услуга е налична и в България - мобилното приложение за банкиране на Първа инвестиционна банка позволява плащане чрез функцията за свързаност near field communication (NFC). То работи, като създава виртуално копие на физическата платежна карта, което се съдържа в приложението, и използва безконтактни POS терминали, за да авторизира платежната транзакция. По-вълнуващото е, че до няколко години подобни транзакции ще могат да се изпълняват и от други смарт предмети с NFC функция, като например фитнес гривна, пръстен или дори електронния "ключ" за колата. Именно възможността за взаимната заменяемост на различни продукти, които да имат и платежна функция, е основният плюс на безконтактната технология.

В разработването на такива продукти са насочени усилията и на двата основни платежни оператора – Visa и Mastercard. "Това е и една от причините защо "card" в "Mastercard" претърпя ребрандиране и отскоро вече не е с главна буква. Компанията започва да развива нови платежни технологии, като основният фокус вече не е в картата", обяснява Ваня Манова, мениджър на компанията за България и Македония. И докато Mastercard заедно с холандската технологична компания NXP обявиха още през 2015 г. сътрудничество за разработване и внедряване на платежни инструменти, Visa направи това с IBM. Освен безкартови разплащания операторите ще се стремят да създадат набор от устройства, с които не само да се плаща на ПОС, но и директно да се извършват поръчки през интернет. Подобна технология например са dash бутоните на Amazon. Те представляват физически копчета с големината на звънец за врата, които са свързани с домашния wi-fi, и когато се натиснат, изпращат поръчка за определен продукт и автоматично начисляват плащане.

Колко сигурно е

Криптирането на информацията е подобно, каквото е и при плащането с карта, така че продавачът не получава повече данни, отколкото му са нужни, и не може да злоупотреби с клиентската сметка. Всъщност до известна степен безкартовите плащания са по-безопасни, тъй като при тях няма шанс някой да заснеме номера на картата или да я скимира, тъй като тя физически не съществува. Традиционните пароли и форми за автентикация ще се заменят от биометрични данни като пръстов отпечатък. Въпреки това е възможно, ако устройството за плащане бъде загубено или откраднато, то да бъде използвано, тъй като при него може да не се изисква въвеждане на код, особено за суми под 25 лв. В този случай сигурността е на нивото на банкнотите, които също могат да бъдат изхарчени от друг, ако бъдат загубени.

Подготвена ли е инфраструктурата

За да може да се плаща безкартово обаче, е много важно да има къде да става това. Към края на 2016 г. в България има над 85 000 ПОС терминала, като над една трета от тях са безконтактни, тоест позволяват плащане с NFC устройства без карти. Според картовите оператори всички нови ПОС терминали, които се доставят на търговците, са безконтактни. Освен това в началото на този месец пък Сибанк стана първата българска банка, която започна да инсталира безконтактни банкомати, които работят с карти или NFC устройства на клиенти на всички банки.

Къде сме ние

БНБ не предоставя данни за безконтактните плащания или тези, извършени през NFC. Но през миналата година всички покупки, направени през ПОС терминал с карта, издадена от българска банка, са на обща стойност 7.8 млрд. лв. Тази сума е три пъти по-малка в сравнение с банкнотите, изтеглени на банкомат през същата година. А само преди пет години – през 2011 г., безналичните транзакции са били цели шест пъти по-малко в сравнение с плащанията с карта. Наистина междувременно влезе в сила ограничение за плащанията в кеш, но то важи само за сумите над 10 000 лв., а данните сочат, че средната сума, разплатена на едно плащане на ПОС, е 71 лв.

Да не забравяме за таксите

Обикновено плащането с карта е безплатно за потребителя. Има такса, но тя се покрива от продавача, а нейният размер се договаря спрямо реализирания оборот. Няколко български банки обаче имат такса, в случай че правим покупка от магазин в чужбина или от чуждестранен интернет сайт, така че трябва да имаме предвид и този разход. Това са Първа инвестиционна банка (0.25% от похарчената сума), Пощенска банка (0.37% от сумата) и Сосиете женерал (0.5 лв. + 0.5% от сумата).

Още от Капитал