Смачкана доходност

През първото тримесечие пенсионните фондове са заработили по-малко за осигурените си спрямо година по-рано

Универсалните пенсионни фондове, в които се осигуряват над 3.5 млн. работещи българи, понижават средната си годишна доходност до 2.01% към края на първото тримесечие на 2017 г. За същия период година по-рано те бяха постигнали 2.23%, а за цялата 2016 г. - 4.1%. Това показват изчисленията на Комисията за финансов надзор. Те обхващат периода от последните 2 години, за да има по-дългосрочна визия за управлението на пенсионните вноски от дружествата. Процентът показва средното годишното нарастване на стойността на един пенсионен дял.

Понижението на доходността идва въпреки ръста на Българската фондова борса, който започна през лятото на миналата година насам. От юли към края на март основният борсов индекс SOFIX например се е повиши с близо 40%.

Силни и слаби

Най-слаб е резултатът на фонда на "Бъдеще" (0.39%) и на "Ен Ен" (1.1%), докато най-силно се представят "Съгласие" (4.48%), "Пенсионноосигурителен институт" (3.09%) и "ЦКБ Сила" (2.76%). Първото и третото са близки до групата на "Химимпорт" и често инвестират в свързани компании. За сравнение, в края на тримесечието на миналата година най-нисък беше резултатът на "Алианц"(0.64%) и отново "Ен Ен" (0.8%), а най-висок на "ЦКБ Сила" (4.19%), "Съгласие" (3.62%) и "Доверие" (3.11%).

През миналата година над 190 000 души промениха универсалния си пенсионен фонд, в който се осигуряват. За втора поредна година най-голям нетен прираст на брой клиенти имаше фондът на "ДСК-Родина". При него за 2016 г. разликата между дошлите от други фондове и отписали се клиенти бе близо 35 000 души. Въпреки сравнително по-добрата доходност, декларирана от универсалния фонд на "Съгласие", именно той е фондът с най-голям нетен отлив на клиенти. През миналата година около 14.5 хил души повече са се отписали от него, отколкото са дошли.

Въпрос на личен избор

Освен това се оказва, че само един човек от четирима е направил самостоятелен избор къде да се осигурява за пенсия. Останалите 75% от лицата, които за пръв път са започнали работа през 2016 г., са били служебно разпределени. Една от причините за апатията при избор на универсален фонд освен в незаинтересоваността може да се търси в липсата на конкуренция между тях, що се отнася до таксите, които удържат. Всички фондове без изключение прилагат максимално допустимата такса, определена от Комисията за финансов надзор, която към момента е 4.25% за всяка направена вноска. Изключение правят "Топлина", чиято такса е 4%, и "Доверие", което дава преференция от 0.1 процентни пункта за потребителите, осигурявали се в продължение на поне 10 години.

Значително по-добра е доходността на доброволните допълнителни фондове. Средната им доходност към края на март е 3.62%, докато миналата година ръстът бе 2.58%. При професионалните пенсионни фондове, предназначени за работещи първа и втора категория труд, средната доходност е 2.48%, а година по-рано 2.26%.


6 коментара
 • 1
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  Доходността е едно от основните неща, които се гледа при избор на ПФ и има някои компании, които се справят доста добре, а други бих казал направо зле. Интересно ми е гледайки резултатите защо има още хора, които вярват, че Алианц България има нещо общо с немския Алианц. Освен името нищо друго не делят, даже и политиката в инвестиране, но то се вижда и от доходността.

 • 2
  boras avatar :-|
  boras

  Хубава статия, важното е че може да се направи информиран избор и всеки да си прецени за себе си, къде иска да осигури старините си.

 • 3
  fru10518982 avatar :-|
  dobrev

  не таксита, а доходността е важна. още повече, че има конкуренция и то голяма, таксите са почти еднакви, но доходността, както виждаме е коренно различна. хората не се вълнуват от пенсионните фондове не защото не им вярват, а защото всеки си мисли, че му остават твърде много време до пенсия. тези, които скоро ще се пенсионират, са доста добре информирани.

 • 4
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  То... и един третокласник може да пресметне сам, че при 4% доходност и 4,25 % такса /бе 5%/ + 1% годишно върху натрупаното до момента всеки НАТРУПВА ЗАГУБА от над 2% годишно - и това са пешалбити на миринджейти.. без да добавяме и инфлацията..
  Ако си ги държахте сами в банката, поне имат неква рента на плюс..

  ЗАКРИВАНЕ НА ПИРАМИДИТЕ УПФ!!.. само доброволни взаимни фондове!
  Направете като хиляди разумни българи - прехвърлете се обратно в НОИ. Само държавата може да плаща пенсии!

 • 5
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Умните хора отдавна са си прехвърлили парите в НОИ. Там доходността е по-голяма

 • Todor Todorov

  Брееее, в НОИ доходносттта била по - голяма... Тая глупост не знам как можахте да я напишете... НОИ не е обявило фалит просто защото държавата субсидира/осигурява/дотира - както искате го наричайте около 55 % от приходите му, които нямат нищо общо със събираните осигуровки... Тая система не работи рационално - просто прехвърля едни пари, за да има социален мир.
  А за таксите... как смятате само... дано живота ви не зависи от това.
  Таксата от 4,25% е само на входа т.е. еднократно и калкулирането й всяка година е меко казано некоректно. Виж другата такса, която между другото е 0.85 %, а не 1% си е всяка година и ако някоя компания прави по - малко от това, реално клиентите й трупат загуби - според изнесената информация в тая група попадат Бъдеще, ЕН ЕН и Алианц... А за българския Алианц едва ли има нужда да се говори... Трабва да си мазохист. Че само името е общо с немския побратим е повече от вярно. Ама едното име все още подлъгва хората... Колкото до това дали хората вярват на фондовете... колкото вярват на политиците, горе - доло толкова и на фондовете. Изобщо хорицата не вярват на нищо в тая държава вече, освен на собствените си ръце, които понякога самата държава държи хубаво завързани...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал