С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 5 май 2017, 15:10, 20703 прочитания

За теб апартаментът, за мен колата

Брачните договори все още се склюват по-скоро по изключение въпреки полезността им

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

"Все още е актуална традицията бъдещите съпрузи да не обсъждат преди брак последиците, които биха настъпили по отношение на имуществото им след встъпване в брак. Тази тема доскоро бе табу, едва в последните години се наблюдава тенденция към промяна."
адв. Зорница Трифонова, управляващ сътрудник "Вуковска, Трифонова и партньори"
Брачният договор не може да се сключи с пълномощно, задължително е лично подписване.
50 до 100 лв. са нотариалните такси, ако с брачния договор не се прехвърлят вещни права.
За издаване на удостоверение за регистрирания режим на имуществените отношения, избран от съпрузите, се събира такса от 10 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща.
С първите топли слънчеви лъчи влизаме в активния сватбен сезон. Уреждането на бракосъчетанието включва безброй досадни детайли, като се почне от списъка с гостите за сватбата, та до подбора на покривките, диджея и фотографа. Правните аспекти на новия брачен съюз обаче също далеч не са за подценяване. "Доброволното уреждане на имуществените отношения между съпрузите по време на брака създава предпоставка за избягване на по-високи съдебни разходи при евентуален развод", коментира за "Капитал" адвокат Зорница Трифонова, управляващ сътрудник в адвокатско дружество "Вуковска, Трифонова и партньори".

Тройният избор


Действащата нормативна уредба дава възможност имуществените отношения, породени от брака, да бъдат уредени по три алтернативни начина – режим на съпружеска имуществена общност (СИО), режим на разделност и договорен режим.

Първият режим предвижда всяко имущество, което се придобива от съпрузите по време на брака в резултат на съвместен принос, да става тяхна обща собственост, независимо на чие име е придобито.

Според втория режим всеки съпруг по време на брака придобива имуществото сам за себе си.Третият режим дава възможност на съпрузите сами да определят с договор материалните взаимоотношения в рамките на семейството и имуществените последици от встъпването в брака. Брачният договор е един сравнително нов институт за българското право, който е въведен с приемането на действащия Семеен кодекс през 2009 г. По данни на Агенцията по вписванията, в която се регистрират всички брачни договори, през последните пет години този режим е бил предпочетен от 1.3% от двойките, регистрирали режим на имуществени отношения (виж графиката). Най-често повод за сключване на такъв договор е, когато единият от бъдещите съпрузи има значително по-голямо имущество или доход.

Често срещана заблуда е, че с брачния договор могат да се уреждат всякакви отношения между съпрузите, включително фамилното име, възпитанието и попечителството на децата и др., което обаче не е вярно. Брачният договор урежда единствено имуществените отношения - собствеността и разпореждането с недвижимите имоти, включително и семейното жилище, собствеността и разпореждането с автомобили и друго движимо имущество и т.н., участието на съпрузите в поемането на разходи и задълженията по издръжката на семейството, имуществените последици при развод, издръжка, ползване на семейното жилище и др. С брачния договор може да се прехвърля право на собственост върху недвижим имот или да се учредява вещно право върху него.

Важен факт е, че брачният договор може да бъде сключен както преди брака, така и по време на брака, както и да бъде променян във всеки момент по общо съгласие между съпрузите. Няма забрана влизането му в сила да бъде отложено след изтичане на определен срок или сбъдването на едно бъдещо събитие (например раждането на дете).

Документи и процедура

Договорът задължително се сключва пред нотариус. Времетраенето на цялата процедура зависи от необходимото време за снабдяване с изискуемите документи. Когато договорът се сключва по време на брака, трябва да се представи и свидетелството за сключен граждански брак. Ако с него се прехвърля недвижимо имущество, трябва да се представят всички изискуеми документи за такъв тип сделка (скици, данъчни оценки, документи за собственост, удостоверения за тежести). Същото се отнася и при прехвърляне на МПС.

Нотариусът издава удостоверение за сключването на брачен договор, което се представя от съпрузите в общината, в която е сключен бракът. Оттам служебно информацията се изпраща към Регистъра на имуществените отношения между съпрузи, воден към Агенцията по вписванията. В случай че договорът включва клаузи, с които се прехвърлят недвижими имоти, брачният договор следва да бъде задължително вписан и в Имотния регистър, като тези действия извършва нотариусът. Когато тази процедура приключи, екземпляр от договора се връчва на съпрузите, като те трябва в двумесечен срок да декларират пред общинските данъчни органи настъпилите промени в собствеността.

Колко да приготвя?

Трудно е предварително да се определи конкретна сума за разходите по производството. Те зависят основно от това дали с договора се прехвърля имущество, какво е то и каква е неговата оценка, като в този случай таксата се определя пропорционално съобразно действащата Тарифа за нотариални такси. Отделно се дължи и такса за вписване, която също е процент от материалния интерес.

Ако с брачния договор не се прехвърлят вещни права, разходите се заключават само в обикновените нотариални такси, които са между 50 и 100 лв. Най-често предмет на брачните договори са имуществените отношения във връзка с придобитото преди брака или придобиваното по време на брака имущество – имоти и МПС, но има и случаи, когато се договаря дължима издръжка между съпрузите или на децата по време на брака, както и с оглед неговото прекратяване. Към момента в България сключените брачни договори по време на брака са повече от сключените преди брака. Една от причините за това е фактът, че тази възможност бе въведена в нашето право сравнително скоро - едва преди 8 години, и от нея са се възползвали предимно съпрузи от заварени брачни връзки, които са многократно повече от новосключените бракове.

От основно значение при сключването на брачен договор е не само да се следи за неговата действителност, но и страните по този договор - настоящи или бъдещи съпрузи - да са напълно наясно с последиците, които той ще породи. Консултация със специалист по материята е в състояние да спести възникването на проблеми, свързани с разминаване на действителното с очакваното.
Недействителните клаузи

Дори и записани в брачния договор, клаузи, които противоречат на закона, няма да бъдат действителни, коментира Димитър Топузов, д-р по гражданско право.

Недействителна например ще бъде отказ от издръжка за бъдещо време, деклариран по време на брака и в случай на развод. Условията по издръжката могат да се уговарят, но тези уговорки са силно ограничени от Семейния кодекс.

Разпореждания в случай на смърт също не могат да са предмет на брачния договор, тъй като той урежда само отношения между съпрузите, не и между трети страни.

Същото важи и за уговорка предбрачното имущество да стане съпружеска собственост.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Нови схеми, нови измамници Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

20 сеп 2019, 4123 прочитания

Вегани на Уолстрийт Вегани на Уолстрийт

Пазарът за алтернативи на месо може да нарасне до 140 млрд. долара през следващите 10 години

20 сеп 2019, 1826 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Историята, скрита в гените ни

ДНК тестовете за произход стават все по-достъпни. С тях можете да проучите корените си хиляди години назад и да проследите миграцията на прадедите си

Константинос Милонас: Съкровищата на България са данъците и IT талантите

Изпълнителният директор на клъстера на Adecco Group за Гърция и България пред "Капитал"

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Да откриеш звука на дървото

Потомственият лютиер Апостол Калоферов навършва 75 години