Историята, скрита в гените ни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Историята, скрита в гените ни

Pixabay CC0 Public Domain

Историята, скрита в гените ни

ДНК тестовете за произход стават все по-достъпни. С тях можете да проучите корените си хиляди години назад и да проследите миграцията на прадедите си

Зорница Стоилова
50634 прочитания

Pixabay CC0 Public Domain

© Pixabay CC0 Public Domain


Едно от клишетата, които съпътстват живота на кръстопътно място като Балканите е, че покрай динамичните отношения между народите и миграциите на хора и стоки са се смесили не само балканските кухни, но и гени. Ако, разглеждайки семейните албуми и слушайки историите на по-възрастни роднини, винаги сте се чудили дали носите по някоя гръцка, румънска или дори турска жилка, проверката вече е повече от лесна и достъпна.

ДНК тестовете за произход, които могат да проследят корените ви хиляди години назад, да изследват родствените ви връзки с други народи и да проследят миграцията на прадедите ви, стават все по-разпространени. Можете да си направите такъв тип изследване както в сертифицирана лаборатория в България, така и да изпратите своя генетичен материал в чужбина и да получите резултатите онлайн (вижте вариантите и цените по-долу).

Какво можеш да научиш за себе си

Пълната история на човешкия произход е записана в нашите гени. Когато едно поколение предава на следващо своята ДНК, по-голямата част от него се прегрупира в процеси, които дават индивидуалност на всеки един от нас. Някои части от тази ДНК верига обаче остават до голяма степен непокътнати във времето, изменяйки се само от случайни мутации. Те се превръщат в т.нар. генетични маркери. Последователността, в която възникват тези маркери, позволява на учените, които се занимават с генетика, да проследят общото човешко еволюционно развитие. Различните човешки популации по света носят и отличителни генетични маркери, а тяхното изследване може да разкрива връзки, споделяни от всички хора през поколенията.

За да научите какво е вашето място в човешкото родословно дърво, има най-общо два начина - единият е да изследвате слюнка, събрана от вътрешността на бузата ви, а другият е кръвна проба. Според учените вторият е по-надежден, но първият е по-масово разпространен и по-евтин.

Как става това? След като изпратите своя генетичен материал в сертифицирана лаборатория, там вашата ДНК се извлича и анализира. Мъжете могат да изследват както митохондриалната си ДНК, която се предава от майката на децата, така и Y-хромозомата, която се предава от баща на син, и съответно да научат произхода си и по баща, и по майка, обяснява Десислава Нешева, специалист в катедра "Генетика" към Медицинския университет. Жените от своя страна могат да изследват само митохондриална ДНК, защото Y-хромозомата не се унаследява при жената, тоест те могат да научат произхода си само по майчина линия.

Когато се види каква е последователността в генома на изследвания човек, тя се сравнява с ДНК проби от референтна база данни и се определя хаплогрупата, към която принадлежи той или тя. Хаплогрупа се нарича комплексът от гени, а всяка хаплогрупа има своя структура и съответно е специфична за определен тип популация, коментира още Десислава Нешева. Ако последователността в ДНК на даден човек съвпада с друга последователност в базата данни, тя може да се използва, за да определи популациите, с които този човек споделя бащин или майчин произход.

Къде да си направиш тест

Няколко американски компании имат натрупан опит, традиции и огромни бази данни, благодарение на които могат да правят сравнителен ДНК анализ.

Един от най-популярните е генографският проект на National Geographic Society. Той започна през 2005 година и до момента в него са участвали близо 800 хиляди души. Идеята му е с помощта на последни генетични и компютърни технологии да събере и анализира исторически модели в ДНК на хора от цял свят, за да разбере повече за споделените ни генетични корени. Проектът на National Geographic е немедицински и некомерсиален, средствата от продажбата на ДНК комплектите, с които хората изпращат генетичния си материал, отиват за подкрепа на научни изследвания. Целта му е също така да образова публиката, като я въвлича в участие в истински научен процес в реално време.

От 2016 г. National Geographic си партнират с технологичния стартъп Helix, който използва генетична секвенция от следващо поколение. ДНК комплектът Geno 2.0 струва 149 долара без таксата за доставка. В него се съдържа тръбичка за слюнка и инструкции как да съхраниш и изпратиш обратно пробата си, без да я увредиш. Резултатите са готови в рамките на 6 до 10 седмици и се получават по имейл. В тях има процентна разбивка на произхода по географски региони с информация до 200 хиляди години назад в миналото, антропологична история на прародителите - къде са живели и как са мигрирали, и допълнителни ресурси под формата на статии, илюстрации и видеа, които обясняват в кое разклонение на човешкото генетично дърво попада човекът. За целта учените анализират повече от 250 хиляди информативни маркери, като сравняват резултатите с около 60 географски и етнически популации, за да установят кои са най-близки до изследвания човек. Резултатите дават възможност и човек да научи какви са неговите уникални биологични и географски компоненти или каква част от неговата ДНК е по собствена рецепта.

Чрез изследването на National Geographic можете да установите дори дали имате неандерталска ДНК във вашия геном. Неандерталците са се отделили от нашето потекло преди около 500 хиляди години, а човеците са мигрирали за първи път от Африка преди повече от 60 хиляди години. По това време неандерталците все още са били живи и здрави, разпръснати из Европа и Азия. Това означава, че нашите предци със сигурност са се срещали с тях, оставяйки малка генетична следа за тези връзки в нашата ДНК.

Източник: Pixabay CC0 Public Domain

С около 20-годишна история, 1.5 млн. души в базата си данни и 70 милиона родословни дървета може да се похвали компанията Ancestry DNA. Нейният основен тест струва 99 долара без таксата за доставка, принципът на събиране на генетичния материал е същият, а резултатите пристигат по имейл след около 6 до 8 седмици. Ancestry DNA също дава възможност за проследяване на географските корени в проценти. По-различното при тях е, че можеш да си създадеш виртуално родословно дърво и да го свържеш с генетичните си резултати. Така базата данни на компанията може да генерира потенциални твои прародители. Ancestry също така предлага опция да ви свърже с възможни (далечни) братовчеди. Компанията се развива и в посока ДНК тестове за проследяване на здравната история на рода и наскоро започна съвместен проект с биотехнологичната компания Calico (дъщерна на Alphabet на Google), който изследва генетиката на продължителността на човешкия живот.

Сходна с услугата на Ancestry е и тази на компанията 23andMe. Технологията им за извличане и анализ на ДНК е също сходна и се различава от тази, която ползва National Geographic. Най-грубо казано, тя представлява машина, която прави генотипиране на милиардите двойки ДНК в нашия геном - търси специфични части от ДНК и ги събира заедно. Тестът на 23andMe струва 149 долара без таксата за доставка, работи по същия начин и от него също можете да научите какъв процент от вашата ДНК идва от някоя от 31 популации по света, да се свържете с хора с близки до вашата ДНК през континенти и да си съставите собствено родословно дърво.

В България можете да попаднете на редица сайтове, които предлагат да ви снабдят с тестовете на някоя от гореизброените компании, но по-разумен и по-евтин вариант е да си ги закупите директно от тях или да проверите в сайтовете им кои доставчици са оторизирани да продават техните тестове.

Ако искате да проверите дали някоя клиника в страната или извън нея е надеждна, за да предлага подобен тип изследвания, може да използвате базата данни на Европейската комисия Eurogentest, която предлага списък на акредитираните генетични лаборатории на територията на Европа.

Каква е ДНК рецептата на българите

Има две мащабни изследвания, направени през последните няколко години, които хвърлят светлина върху произхода на българите и разсейват исторически митове и предположения. Десислава Нешева от Катедрата по медицинска генетика в МУ и акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН, са работили по сравнителни изследвания на популационната генетика на съвременните българи и древни народи, населявали Балканския полуостров - прабългари и траки.

Изследването на съвременните българи е съвместен труд на българско-италиански екип в Университета в Павия. В него са взети проби от 808 български мъже. Изследването установява, че по бащина линия българите принадлежат към западноевразийските хаплогрупи (около 60%). Хаплогрупи, характерни за Близкия изток и Югозападна Азия, се появяват с честота съответно 19% и 5%. А хаплогрупите, специфични за Алтайско- и Централноазиатски тюркски говорещи популации, присъстват в българската ДНК само около 1.5%. Данните показват, че общ бащин произход между прабългарите и алтайско-тюркските народи или не е съществувал, или е бил пренебрежим.

Според акад. Гълъбов при сравненията на резултатите се наблюдават идентични генетични данни с македонците, голяма близост с италианците от Северна и Средна Италия, с гърците от Северна Гърция и близост с румънците както по митохондриална ДНК, така и по Y-хромозома. Съвременните българи са относително отдалечени от турците.

Десислава Нешева работи и с Флорентинския университет в лаборатория в Италия, където изследват материал от зъби и кости на прабългари и траки, предоставени от Института по антропология към БАН. Пробите на траките са на около 2500-3000 години пр. Хр., а на прабългарите - от периода VIII-Х век сл. Хр.

"От древните кости и зъби се извлича митохондриална ДНК, от която може да бъде разчетен целият геном", разказва д-р Нешева. Самият процес на обработка и анализиране на данните е доста по-сложен, тъй като във времето информацията се е накъсала. Въпреки това учените успяват да установят няколко неща категорично.

И прабългарите, и траките имат преобладаваща хаплогрупа H, която е характерна за европейските популации. Различават се обаче по другите хаплогрупи, които се съдържат в техния геном. "Резултатите показаха, че и прабългарите, и траките са разположени генетично до съвременните българи, но прабългарите са по-близко разположени до съвременните българи", отбелязва д-р Нешева и добавя: "Интересно е също, че траките са близко разположени генетично до съвременните унгарци."

Изследваният материал не включва славяни, тъй като те са изгаряли своите трупове. Но сравнението със съвременните славяни не показва генетична близост между тях и съвременните българи, обобщава акад. Гълъбов.

Източник: Shutterstock

Едно от клишетата, които съпътстват живота на кръстопътно място като Балканите е, че покрай динамичните отношения между народите и миграциите на хора и стоки са се смесили не само балканските кухни, но и гени. Ако, разглеждайки семейните албуми и слушайки историите на по-възрастни роднини, винаги сте се чудили дали носите по някоя гръцка, румънска или дори турска жилка, проверката вече е повече от лесна и достъпна.

ДНК тестовете за произход, които могат да проследят корените ви хиляди години назад, да изследват родствените ви връзки с други народи и да проследят миграцията на прадедите ви, стават все по-разпространени. Можете да си направите такъв тип изследване както в сертифицирана лаборатория в България, така и да изпратите своя генетичен материал в чужбина и да получите резултатите онлайн (вижте вариантите и цените по-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  "...сравнението със съвременните славяни не показва генетична близост между тях и съвременните българи.."
  с други думи митът за братята славяни отпада и със съвсем чиста съвест можем да разкараме североизточните досадници... :)

 • 2
  onufrii avatar :-P
  onufrii

  До коментар [#1] от "tucker case":

  демек както казват в Македония-Сите бУгари са тАтари

 • 3
  xyha avatar :-P
  xyha

  Ще те вкарат в някой фейсбук , от дето няма излизане . Остави това , ама от дядовците до вниците ти ще влязат в тази база .

 • 4
  yki1491161177520795 avatar :-|
  Daniel Florev

  До коментар [#2] от " onufrii ": Там е то, че и с татарите нямаме абсолютно нищо общо и никога не сме имали.

 • 5
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Поздравявам "Капитал" !
  За това, че можем да си направим генотест - знаем.
  Резултатите от проучванията и изследванията на Десислава Нешева и акад. Гълъбов ОБАЧЕ, следва да послужат като материал за пренаписване на цялата раннобългарска история. Митът как малкият отряд на Аспарух прецапал Дунав и "постепенно" се "претопил" в "славянското море" умира! Какви и колко славяни е имало тогава по нашите земи никой не знае. Всичко са хипотези и цитати от византийските хронисти. На практика генетиката доказва, че не славяните са "претопили" българите, а българите и траките са оставили 1300 години своитегенетични маркери като преобладаващи сред населението по българските земи. Редно е историческата ни наука да започне да преосмисля НАУЧНИТЕ ФАКТИ. И още нещо. Просто като храна за размисъл. И прабългари или направо древните българи (по-добре да използуваме този термин) и траки са оставили свидетелства за цивилизации с относително висока степен на развитие по онези времена. Археологията го доказва с фактите. Т.нар. измислено "славянско море" което уж било по нашите земи НИЩО не оставя след себе си. Нито една крепост, нито едно ценно археологическо доказателство, което въобще да доказва че е съществувало освен във византийски хроники, а и според тях е твърде спорно кой какъв е бил преди хилядолетие, още повече, че няма повтарящо се систематично и в много дълъг период понятието "славяни".
  От "славяните" на княз Владимир , онзи, на който в Моства вдигат 12 м. паметник сме видяли само едно "добро" - като е дошъл по българските земи е разрушил из основи първата българска столица Плиска. Нещо, което и византийските императори не са правили. Ето това е "славянството" което можеш да очакваш от североизток.
  И е крайно време да си чествуваме 24 май като празник на българската писменост. Нещо не ми е известно другате да се чуствува общонационално и да се тачи в сърцата на друг народ освен на българския.

 • 6
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster

  Ако е вярно, че генетично не сме близки със славяните, възниква много интересния въпрос защо говорим славянски език.
  Ако действително прабългарите са били мнозинство и са били властващата династия в България, как така държавата е започнала да говори славянски език.
  Обикновено в държавата се утвърждава езика на мнозинството или езика на управляващите ако управляват достатъчно дълго /Ирландия/.
  Тук възниква въпроса имаме управляващи и мнозинство които говорят един език, а в държавата се утвърждава съвсем различен говорим език. Освен ако не приемем, че прабългарите са говорили някакъв славянски диалект.

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Нейде горе пишепе, че не е правен осравнение със славянски маериал, щото славяните изгаряли трупосете си и нямало база за сравнение.

 • 8
  jvb1494201213522595 avatar :-|
  Mira Peacock

  Още един журналист, който не е чувал за най-популярната компания за генетични тестове за произход ФемилиТриДНА и за Българския генетичèн проект към нея.
  Резултатите от горните компании могат да се прехвърлят безплатно в базата данни на ФемилиТриДНА и оттам в Българския проект. Трите изброени компании се грижат само за индивидуалния произход и резултатите не могат да се групират по географски или друг признак, но ФемилиТри може. Там е възможно и по-дълбоко изследване на хаплогрупите, което всъщност е най- точния признак за произхода на нацията като цяло.
  Оттам категорично се отричат всякакви Средноазиатски, Алтайски, Северокавказки и пр. теории за произход ана българите. Ние сме си основно стари Балканци с малки славянски примеси.
  https://www.familytreedna.com/groups/bulgariandna/about

 • 9
  malevv avatar :-|
  malevv

  Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.

 • 10
  yha1496634005523825 avatar :-|
  Nothing Fail

  До коментар [#8] от "Mira Peacock":
  българи може да значи едно от следните работи или вси заедно по различно време на различни места. 1. бял, светъл - бел-гар/ балк-ар/ балг-ар, pal на шумерски е ден, светлина, bålk на талишки е яркост/ осветленост, brigu, bårgu na санскрит - ярък/ бляскав; беласци = пеласги/ пеласти/ пелешт, Пела = Бела, фир Болг в Ейре са от Балканите ("Гърция", Тракия, Скития), ромейското име на албанския Берат -Пулхерополис в бълг. царство става Белиград 2. висок, извисен, планинец, балк-анджия от Proto-Indo-European *bʰelǵ- грамада, 3. вълк, в значение воин или влъхва, жрец - на картата на Йероним от 4 век пише Misia hec & Uulgaria , Улк-ария, улк е вълк, вързва се с Volcae/ Οὐόλκαι - влахите на север (преди дачи от дао/ давя като вълк), както и с Volh-ynia (Волиния) в Украйна на север от влахите, дето са били пра-българите (а Херодот разполага неурите - върколаци, а през средновековието в Къйив/ Киев са правили икони със псе-главци!), затова е възможен вариант вълк-ар/ волк-ар/ волг-ар, 4. вол/ бик от древното вол-инт / bolinthos, волове са най древен символ по земите ни - пластини, а и изображения на биволска глава сред цветя е символ от тракисйки гробници - Казанлъшка, Свещари (гетска!), биволски глави са на български, молдовски, румънски гербове, както и украинския герб тризуб, представляващ може би биволски рога с цветето лотус, което е символ на сътворението, 5. благ/ороден/, когато е изписвано като блЪгар през средните векове, което може да се обясни с християнската потребност за добротворчество... Ария и Перке са първите имена на Балк-ана. Ария е ярък, светъл. Перке е същото като Пер-сей (изстребителя!), Пер-ун, Пир-ин, Пир-инеус, Пер-перикон и иде от индо-евро корена пер за скала, планина, а на български имаме пера/ первам/ вперил - удрям силно/ яко!!! Българите, както и власите, по мъжка линия имат най много, 24% + 22% = 46%, от двата най древни балк-ански гена I2a1 § E-V13, тоест най малко всеки втори е с местен произход! I2a1 е основният балкански тракийски ген с най-голямо разпространение от Епир до Украйна (истинската трако=славяно=българска Стара Рус/ия/), където е била и Стара България на Кубрат/ всъщност Кроват – Κροβατ (от тракийския етноним кровизи – Кροβυζοι, от по-кров/ защитник!!! Пра-българите вероятно са били балкански бегълци от епиро-македонския край, бягали в земите на Украйна, при северните траки - скити и гети/ готи/ готуни (днес в Украйна - гуцули!), от гръко-римските/ ромейските нападения на Балканите!!! Основните пра-български епиро-македонски (тоест тракийски) балкански племена са били: курети/ кутри-гури, хаони/ хуни (европейски!, има и азиатски!), аб-анти/ анти, бриги, фриги/ бурги-они, долопи/ дулеби § ~ абри/ аварини, авари. Повекето могат да бъдат преведени не от гръчки, а от трако=славяно=български - кутри значи малък от кутре, гури/ кари значи планинци, балк-анджии или водачи/ водители от санскритското гуро; хуни от черковносклавянското старо-българско уне значи по - добър, анти значи краен, конечен; бриги/ фриги/ бурги/ буг (като реките Бог/Буг в Украйна), от бряг/ брег - висок, извисен, планинец, балк-анджия; дулеби и балканското доло-пи/ доле-пи - лица, които живеят в дол-ината, Дол-опия е дол/ина/ между планини!!! Пра-българите на канас/ княз (от изКОНен - началник) Аспарух (от СПЕшати , тоест нещо като Бързия), идейки от тая страна на Дунав, я обновяват/ възстановяват трако=славяно=българската държавност на юг от Дунав, освобождавайки свои трако=славянски братя от гръко-римския ярем, официално признато в годината 681! Власите (Volcae/ Οὐόλκαι) са латинизирани трако-славяно-българи, голям дял са и елинизирани/ погърчени!!! Терминът славяни и/или склавяни със значение роби се появява за първи път за населението по долното течение на Дунав - България и Румъния и има малко общо с това, което москалите пробутват като "славяни", носителите на преобладаващо арийския ген r1a - Полша (55%), Беларус (55%), "Русия"(50%), Украйна 45%), докато на БАЛканите и сред БЪЛгарите преобладават I2a1 & e-v13 (46%), като е важно да се отбележи че в Украйна БАЛканските хаплогрупи са на второ място и със завишен % в сравнение с Полша Беларус и "Русия". Важно е и да се отчита, че маркерите предавани по мъжка и женска линия имат отделни пътища и следва да се гледат мъжките маркери (Y) , защото мъжете са родоначалниците, държавотворците. Предвид ДНК резултатите, съвпадението по мъжка родоначалническа и държавотворческа линия със съседните ни народи е поголовно: с украинците - 60% (за сравнение с казанските татари, уж волжски булгари?, - 31%, а с мослалите (русские) - само 30%!, "гърци" в цялост 78%, албанци 85%, черногорци/ сърби - 89%, румънци - 92%, северни гърци - 96%, "македонци" - 97%. Терминът СЛОВЕНИ не иде от словестност, а от старото слати (изпращам, в смисъл правя известен, славен), от което е и посланик. Но и слово, и слава произхождат от индо-европейския корен скло (https://en.wiktionary.org/.../Reconstructio.../%E1%B8%B1lew-), което в английския като clue значи предства, сведение, свързано със слава, а нашето скло-нен/ пре-клонен намираме в ромейското склав - роб. Но склав не значи друго на гръцки и латиснки, освен роб, а и в англ. е slave, без к, тоест по скоро нашето славени/ словени е станало нарицателно за пре-клонени роби. Тоест славени/ словени веротяно е ново име на траките мизи и гети. Гети/ готи/ готуни (Прусия)/ гуцули (Украйна) прилича на индо-европейското санскритско gayate, значещо PRAISE на англ, тоест в смисъл проСЛАВлявам. Интересно е и от къде в българския ползуваме гот/ готин! На кратко, българските славяни са бившите траки, изконното население на Балканите и югоизточна Европа около Черно море преди гърци и римляни. Точно българската държавност, НЕ МАКЕДОНСКА, от тая страна на Дунав се противи на гръко-римския ярем, който нищи трако=славяно=българското, което включва все македонско, защото пеонско, влашко, македонско е нещо регионално, а не сдружаващо, обединяващо!!! Ако не бяха българите, днес не ще имаше ни "македонци", ни "русский" мир.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK