С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 5 май 2017, 15:47, 36799 прочитания

Историята, скрита в гените ни

ДНК тестовете за произход стават все по-достъпни. С тях можете да проучите корените си хиляди години назад и да проследите миграцията на прадедите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Едно от клишетата, които съпътстват живота на кръстопътно място като Балканите е, че покрай динамичните отношения между народите и миграциите на хора и стоки са се смесили не само балканските кухни, но и гени. Ако, разглеждайки семейните албуми и слушайки историите на по-възрастни роднини, винаги сте се чудили дали носите по някоя гръцка, румънска или дори турска жилка, проверката вече е повече от лесна и достъпна.

ДНК тестовете за произход, които могат да проследят корените ви хиляди години назад, да изследват родствените ви връзки с други народи и да проследят миграцията на прадедите ви, стават все по-разпространени. Можете да си направите такъв тип изследване както в сертифицирана лаборатория в България, така и да изпратите своя генетичен материал в чужбина и да получите резултатите онлайн (вижте вариантите и цените по-долу).


Какво можеш да научиш за себе си

Пълната история на човешкия произход е записана в нашите гени. Когато едно поколение предава на следващо своята ДНК, по-голямата част от него се прегрупира в процеси, които дават индивидуалност на всеки един от нас. Някои части от тази ДНК верига обаче остават до голяма степен непокътнати във времето, изменяйки се само от случайни мутации. Те се превръщат в т.нар. генетични маркери. Последователността, в която възникват тези маркери, позволява на учените, които се занимават с генетика, да проследят общото човешко еволюционно развитие. Различните човешки популации по света носят и отличителни генетични маркери, а тяхното изследване може да разкрива връзки, споделяни от всички хора през поколенията.

За да научите какво е вашето място в човешкото родословно дърво, има най-общо два начина - единият е да изследвате слюнка, събрана от вътрешността на бузата ви, а другият е кръвна проба. Според учените вторият е по-надежден, но първият е по-масово разпространен и по-евтин.Как става това? След като изпратите своя генетичен материал в сертифицирана лаборатория, там вашата ДНК се извлича и анализира. Мъжете могат да изследват както митохондриалната си ДНК, която се предава от майката на децата, така и Y-хромозомата, която се предава от баща на син, и съответно да научат произхода си и по баща, и по майка, обяснява Десислава Нешева, специалист в катедра "Генетика" към Медицинския университет. Жените от своя страна могат да изследват само митохондриална ДНК, защото Y-хромозомата не се унаследява при жената, тоест те могат да научат произхода си само по майчина линия.

Когато се види каква е последователността в генома на изследвания човек, тя се сравнява с ДНК проби от референтна база данни и се определя хаплогрупата, към която принадлежи той или тя. Хаплогрупа се нарича комплексът от гени, а всяка хаплогрупа има своя структура и съответно е специфична за определен тип популация, коментира още Десислава Нешева. Ако последователността в ДНК на даден човек съвпада с друга последователност в базата данни, тя може да се използва, за да определи популациите, с които този човек споделя бащин или майчин произход.

Къде да си направиш тест

Няколко американски компании имат натрупан опит, традиции и огромни бази данни, благодарение на които могат да правят сравнителен ДНК анализ.

Един от най-популярните е генографският проект на National Geographic Society. Той започна през 2005 година и до момента в него са участвали близо 800 хиляди души. Идеята му е с помощта на последни генетични и компютърни технологии да събере и анализира исторически модели в ДНК на хора от цял свят, за да разбере повече за споделените ни генетични корени. Проектът на National Geographic е немедицински и некомерсиален, средствата от продажбата на ДНК комплектите, с които хората изпращат генетичния си материал, отиват за подкрепа на научни изследвания. Целта му е също така да образова публиката, като я въвлича в участие в истински научен процес в реално време.

От 2016 г. National Geographic си партнират с технологичния стартъп Helix, който използва генетична секвенция от следващо поколение. ДНК комплектът Geno 2.0 струва 149 долара без таксата за доставка. В него се съдържа тръбичка за слюнка и инструкции как да съхраниш и изпратиш обратно пробата си, без да я увредиш. Резултатите са готови в рамките на 6 до 10 седмици и се получават по имейл. В тях има процентна разбивка на произхода по географски региони с информация до 200 хиляди години назад в миналото, антропологична история на прародителите - къде са живели и как са мигрирали, и допълнителни ресурси под формата на статии, илюстрации и видеа, които обясняват в кое разклонение на човешкото генетично дърво попада човекът. За целта учените анализират повече от 250 хиляди информативни маркери, като сравняват резултатите с около 60 географски и етнически популации, за да установят кои са най-близки до изследвания човек. Резултатите дават възможност и човек да научи какви са неговите уникални биологични и географски компоненти или каква част от неговата ДНК е по собствена рецепта.

Чрез изследването на National Geographic можете да установите дори дали имате неандерталска ДНК във вашия геном. Неандерталците са се отделили от нашето потекло преди около 500 хиляди години, а човеците са мигрирали за първи път от Африка преди повече от 60 хиляди години. По това време неандерталците все още са били живи и здрави, разпръснати из Европа и Азия. Това означава, че нашите предци със сигурност са се срещали с тях, оставяйки малка генетична следа за тези връзки в нашата ДНК.

Историята, скрита в гените ни

[Pixabay CC0 Public Domain]

С около 20-годишна история, 1.5 млн. души в базата си данни и 70 милиона родословни дървета може да се похвали компанията Ancestry DNA. Нейният основен тест струва 99 долара без таксата за доставка, принципът на събиране на генетичния материал е същият, а резултатите пристигат по имейл след около 6 до 8 седмици. Ancestry DNA също дава възможност за проследяване на географските корени в проценти. По-различното при тях е, че можеш да си създадеш виртуално родословно дърво и да го свържеш с генетичните си резултати. Така базата данни на компанията може да генерира потенциални твои прародители. Ancestry също така предлага опция да ви свърже с възможни (далечни) братовчеди. Компанията се развива и в посока ДНК тестове за проследяване на здравната история на рода и наскоро започна съвместен проект с биотехнологичната компания Calico (дъщерна на Alphabet на Google), който изследва генетиката на продължителността на човешкия живот.

Сходна с услугата на Ancestry е и тази на компанията 23andMe. Технологията им за извличане и анализ на ДНК е също сходна и се различава от тази, която ползва National Geographic. Най-грубо казано, тя представлява машина, която прави генотипиране на милиардите двойки ДНК в нашия геном - търси специфични части от ДНК и ги събира заедно. Тестът на 23andMe струва 149 долара без таксата за доставка, работи по същия начин и от него също можете да научите какъв процент от вашата ДНК идва от някоя от 31 популации по света, да се свържете с хора с близки до вашата ДНК през континенти и да си съставите собствено родословно дърво.

В България можете да попаднете на редица сайтове, които предлагат да ви снабдят с тестовете на някоя от гореизброените компании, но по-разумен и по-евтин вариант е да си ги закупите директно от тях или да проверите в сайтовете им кои доставчици са оторизирани да продават техните тестове.

Ако искате да проверите дали някоя клиника в страната или извън нея е надеждна, за да предлага подобен тип изследвания, може да използвате базата данни на Европейската комисия Eurogentest, която предлага списък на акредитираните генетични лаборатории на територията на Европа.
Каква е ДНК рецептата на българите

Има две мащабни изследвания, направени през последните няколко години, които хвърлят светлина върху произхода на българите и разсейват исторически митове и предположения. Десислава Нешева от Катедрата по медицинска генетика в МУ и акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН, са работили по сравнителни изследвания на популационната генетика на съвременните българи и древни народи, населявали Балканския полуостров - прабългари и траки.

Изследването на съвременните българи е съвместен труд на българско-италиански екип в Университета в Павия. В него са взети проби от 808 български мъже. Изследването установява, че по бащина линия българите принадлежат към западноевразийските хаплогрупи (около 60%). Хаплогрупи, характерни за Близкия изток и Югозападна Азия, се появяват с честота съответно 19% и 5%. А хаплогрупите, специфични за Алтайско- и Централноазиатски тюркски говорещи популации, присъстват в българската ДНК само около 1.5%. Данните показват, че общ бащин произход между прабългарите и алтайско-тюркските народи или не е съществувал, или е бил пренебрежим.

Според акад. Гълъбов при сравненията на резултатите се наблюдават идентични генетични данни с македонците, голяма близост с италианците от Северна и Средна Италия, с гърците от Северна Гърция и близост с румънците както по митохондриална ДНК, така и по Y-хромозома. Съвременните българи са относително отдалечени от турците.

Десислава Нешева работи и с Флорентинския университет в лаборатория в Италия, където изследват материал от зъби и кости на прабългари и траки, предоставени от Института по антропология към БАН. Пробите на траките са на около 2500-3000 години пр. Хр., а на прабългарите - от периода VIII-Х век сл. Хр.

"От древните кости и зъби се извлича митохондриална ДНК, от която може да бъде разчетен целият геном", разказва д-р Нешева. Самият процес на обработка и анализиране на данните е доста по-сложен, тъй като във времето информацията се е накъсала. Въпреки това учените успяват да установят няколко неща категорично.

И прабългарите, и траките имат преобладаваща хаплогрупа H, която е характерна за европейските популации. Различават се обаче по другите хаплогрупи, които се съдържат в техния геном. "Резултатите показаха, че и прабългарите, и траките са разположени генетично до съвременните българи, но прабългарите са по-близко разположени до съвременните българи", отбелязва д-р Нешева и добавя: "Интересно е също, че траките са близко разположени генетично до съвременните унгарци."

Изследваният материал не включва славяни, тъй като те са изгаряли своите трупове. Но сравнението със съвременните славяни не показва генетична близост между тях и съвременните българи, обобщава акад. Гълъбов.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

11 април 2019г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговия


Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Тенденции при онлайн пазаруването и нови бизнес модели в ерата на онлайн търговията
 • Иновативни услуги и ритейл стратегии
 • Бъдещето на физическите магазини и кои са най-добрите магазини в Европа
 • Как компаниите да предоставят най-доброто дигитално и физическо преживяване на своите клиенти
 • Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
 • Нови форми на електронни разплащания
 • Иновации в логистиката при електронната търговия
 • Нарастващата значимост на маркетплейс платформите и какво следва за тях

Към регистрацията

Прочетете и това

Дяволът е в партидата 1 Дяволът е в партидата

Данните на КФН показват леко понижение на средните натрупани лични средства в пенсионните фондове заради понижената им доходност

22 фев 2019, 1196 прочитания

Когато загубим ключа към криптобогатството 3 Когато загубим ключа към криптобогатството

Поне 20% от всички биткойни са изгубени завинаги заради забравени пароли или повредени цифрови портфейли. Какво може да се направи?

22 фев 2019, 2303 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
ETF: Модерната алтернатива

Борсово търгуваните фондове стават все по-достъпни, а покупката им може да стане лесно и от България

ДАНС: машина за губене на време и за глоби

Задължението за представяне на планове за обучение по закона за мръсните пари хвърли в стрес граждани и организации

Домусчиев затяга медийната хватка на ГЕРБ с покупката на "Нова"

След неуспешния опит на ГЕРБ да го включи като партньор на Келнер в "Нова телевизия" сега бизнесменът купува директно телевизията

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Роман от най-балканската страна

Писателят и театрален режисьор Петър Денчев превръща разочарованията в идейна сила за новата си книга

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете