ETF: Модерната алтернатива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ETF: Модерната алтернатива

Reuters

ETF: Модерната алтернатива

Борсово търгуваните фондове стават все по-достъпни, а покупката им може да стане лесно и от България

24788 прочитания

Reuters

© Reuters


Ако имаме два подобни ETF, единият от които се търгува в Европа, а другия в САЩ, по-изгодно е да се избере първия, тъй като няма да се дължи данък върху печалбите.

Смятате, че цената на златото винаги ще расте или сте сигурни, че американските акции са силно надценени и скоро ще паднат, но не знаете как да спечелите от това. И в двата случая решението на вашия казус може би се крие в един сравнително нов финансов инструмент, наричан накратко ETF.

През последните години борсово търгуваните фондове (Exchange Traded Funds - ETF) се превърнаха в най-търгуваните инструменти в световен мащаб. За 10 години техния брой нарасна до 4700, като всяка година на пазара се появяват по около 400 нови ETF. Среднодневния им обем само на щатските фондови борси е впечатляващите 75 млрд. долара, а 12 от 15-те най-търгувани инструменти за 2016 г. са ETF. Най-големите фонд мениджъри като BlackRock и Vanguard управляват по няколко десетки подобни фонда за по близо трилион долара, а общата сума на активите в ETF е около 4 трилиона.

Какво е ETF

По същество това са вид пасивно управлявани фондове, които следват представянето на определен индекс, сектор, суровина или друг конкретен актив. Правилата които спазват тези фондове, за да следват съответния актив са зададени ясно и точно в техните проспекти, откъдето идват и ниските им разходи за управление. Разликата им с класическите индексни договорни фондове е, че техните дялове се купуват и продават през борсата като акциите на обикновените компании.

Защо ETF

Изключително ниски разходи. Комисионите за покупка и таксите за управление при ETF обичайно са около 0.5-1% годишно независимо от постигнатата доходност. За сравнение, класическите договорни фондове взимат само за управление 2-5% годишно плюс такси при влизане и излизане, които може да са даже по-високи. Удоволствието да имате персонално доверително управление от своя страна струва 1-2% годишно от стойността на портфейла плюс 20-30% от постигнатия резултат. Другите инвестиционни алтернативи като доброволните пенсионни фондове и застрахователните продукти също струват поне 3-4% годишно.

Удобство. Едно от най-важните предимства на ETF е възможността за придобиване на широка експозиция към даден сектор, пазар или актив само с една сделка. Например ако решите, че искате да си направите портфейл, който да следва най-популярния американски индекс S&P 500 по класическия начин, ще трябва да купите 500 различни позиции със съответните усилия и транзакционни разходи. Същият ефект обаче може да се постигне само с купуването на един ETF (например SPDR S&P 500 ETF) върху индекса.

Прозрачност. Позициите на фонда са известни още от проспекта и движението на дяловете му следва почти напълно движението на базовия актив. Например най-големият по активи ETF за злато - SPDR Gold Trust (GLD), инвестира само във физическо злато, тоест ако ние купим дялове на фонда, цената им ще се променя точно както се променя цената на златото.

Достъпност. Достатъчно е да влезете в платформата си за търговия или да позвъните на брокера си, за да сключите сделка. Спредовете (разликата между цена купува и продава) са ниски, а ликвидността е висока.

Гъвкавост. Може да купувате и продавате по всяко време за сравнително малки суми. Например ако искате да инвестирате в петрол и сте избрали United States Oil Fund LP (код: USO), минималната сума ще е една акция на фонда, или 10.54 долара. Алтернативния вариант е да си купите един фючърс върху петрола, но там един лот е 1000 барела, или около 50 000 долара.

Как да изберем ETF

Както при всеки финансов инструмент, преди да изберем ETF, първо трябва да определим инвестиционната си стратегия, досегашния опит, времето, за което искаме да се лишим от парите си, склонността ни да рискуваме и т.н. На база на този профил вече следва да изберем съответния актив или клас активи, например злато, американски акции или компании от сектора на зелената енергия.

За последната стъпка - изборът на конкретен ETF – неоценима помощ са базите данни с ETF като etf.com, etfdb.com и xtf.com, в които може да се намери достатъчно информация за почти всички съществуващи фондове и основните им характеристики. Важните критерии почти винаги включват съвпадението със съответния индекс (т.нар. tracking errors), както и общите разходи на фонда.

От съществено значение е и пазарът, на който се търгува съответният ETF - най-вече от гледна точка на достъп чрез съответния брокер и дължимите такси и комисиони, но също така и от данъчна гледна точка. Според актуалното българско данъчно законодателство печалбите от сделки с финансови инструменти, търгувани на пазари в рамките на ЕС, не се облагат с данъци, докато тези, търгувани например в САЩ, подлежат на облагане. Така, ако например имаме два подобни ETF, единият от които се търгува в Европа, а другия в САЩ, по-изгодно е да се избере първият, тъй като няма да се дължи данък върху печалбите.

Важно е преди да се стигне до съответната инвестиция, да се получи максимално подробна информация за нея. В интернет пространството има множество професионални сайтове с безплатни и платени анализи, прогнози и мнения. Не се притеснявайте да се обадите и на своя брокер за допълнителни консултации.

Как да купим ETF

За покупка на ETF можем да използваме услугите на някой от по-големите български инвестиционни посредници като "Булброкърс", "Елана", "Карол", "Бенчмарк" и т.н. Всички предлагат максимално подробна и достъпна информация на сайтовете си по отношение на условията, които предлагат. Разликите обикновено са в минималния размер на необходимата сума, за откриване на сметка (между 2 и 10 хил. долара при различните посредници) и в размера на таксите и комисионите. След подписване на договор обикновено клиентът получава електронен достъп до търговска платформа, през която може да търгува самостоятелно. Въпреки това в началото повечето непрофесионални инвеститори предпочитат да дават поръчки по телефона, които да се изпълняват от съответния брокер. Голяма част от посредниците имат 24-часов отворен дилинг през работните дни, така че няма пречка да дадете поръчка по телефона и в работното време на американските или източноазиатските пазари.

По посоката или срещу нея

Повечето класически ETF следват посоката на движение на съответния актив. Например ако цената на златото расте, ще расте и цената на дяловете на съответния ETF върху него. Финансовия инженеринг обаче позволява и предлагането на фондове, чието движение е обратнопропорционално на съответния актив. В случая със златото, ако мислите, че цената му ще пада, може да купите "къс" ETF (напр. UltraShort Gold ETF с код GLL) и да спечелите от това движение. Съществуват и фондове, използващи ливъридж, при които например 1% изменение на базовия актив (напр. цената на петрола) се отразява в 2 или 3% изменение на цената на дяловете на съответния фонд. Така печалбите или загубите, дори и при малки изменения на цената могат да са значителни, което ги прави рискови, особено за непрофесионални инвеститори.
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Ако имаме два подобни ETF, единият от които се търгува в Европа, а другия в САЩ, по-изгодно е да се избере първия, тъй като няма да се дължи данък върху печалбите.

Смятате, че цената на златото винаги ще расте или сте сигурни, че американските акции са силно надценени и скоро ще паднат, но не знаете как да спечелите от това. И в двата случая решението на вашия казус може би се крие в един сравнително нов финансов инструмент, наричан накратко ETF.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  “Изключително ниски разходи” – вероятно става дума за България, където 0,5-1,00 процент действително изглежда низко на фона на общото предлагане, такси и комисионни.

  В нормалните държави обаче дори половин процент годишна такса за подръжка на пасивен ETF си е бая сума като се има предвид, че такива фондове НЕ ИЗИСКВАТ участието на посредник и си вършат работата автоматизирано. В САЩ, примерно, големите инвестиционни компании, Vanguard, Fidelity, T.Row Price, предлагат ETF инвестиране срещу 0,25 процента годишна такса, a Charles Schwab дори започна да предлага на нови клиенти безплатно – НУЛА процент годишна такса.

  А за това, цитирам, «Удоволствието да имате персонално доверително управление от своя страна струва 1-2% годишно от стойността на портфейла плюс 20-30% от постигнатия резултат» следва да се въведе член в наказателния кодекс и да се дават по 5 години затвор автоматично тъй като става дума за умишлена измама – ETF не изисква участието на посредник и резултатите са кумулативен сбор от представянето на пакета финансови инструменти представени във фонда.

 • 2
  niles avatar :-|
  niles

  @zumz: Статията прави паралел с такси взимани от други фондове, "За сравнение, класическите договорни фондове...", а не с ETF. Макар че дори и там не съм виждал 20% такси. 20-30% се таксуват по принцип в
  Private Equity фондове където само шепа хора могат да инвестират...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK