Банковата сметка с по-ниски такси

Банковата сметка с по-ниски такси

Европейската комисия задължи банките да осигуря по-евтин достъп до основни платежни услуги

Валентина Илиева
40311 прочитания

© Надежда Чипева


Платежната сметка за основни операции е с по-ниски комисиони от средните за пазара и всяка институция е длъжна да я предлага.

От есента на миналата година банките предлагат една на пръв поглед по-особена сметка. Името й не се запомня лесно, а в някои клонове служителите дори не бяха чували за нея - това е платежна сметка за основни операции. Тя е с по-ниски такси от средните за пазара и от най-ниските, прилагани от всяка банка по тарифа за съответните услуги. Това я прави привлекателна, а съществуването й е регламентирано с европейска директива. Целта й е да осигури лесен достъп до банкови услуги дори за онези, които рядко биха ги ползвали.

Какво е това

Сметката дава право на теглене на пари, внасяне, преводи, онлайн и мобилно банкиране. Особеното е, че услугите, които включва, трябва да са на цени по-ниски от средните за банковия сектор. Едновременно с това трябва да са по-ниски и от най-ниските такси, които съответната банка прилага според тарифата си. С тази сметка се предоставят услуги, конкретно посочени в наредба на БНБ. Друга особеност е, че всички банки в страната са длъжни да я предлагат.

Те могат да включват и допълнителни услуги по сметката, като за тях се прилага вече стандартната тарифа за таксите и комисионите на съответната кредитна институция.

Платежна сметка за основни операции е въведена в целия Европейски съюз с директива и съответно в законодателствата на държавите членки с цел да се осигури достъп до банкови операции на приемлива цена. Всеки в ЕС може да си открие такава сметка, включително и хора, временно пребиваващи в дадена страна, както и имигранти, търсещи закрила.

Защо и кога е удобно

Функционалностите на сметката със сложно име са удобни, в случай че банкирането е регулярно в конкретни дейности и фиксирани услуги. Например при получаване на заплата в дадена банка е удачно ползването на такава сметка, тъй като таксите при теглене от банкомат са по-ниски от обичайните, тегленето на каса, както и внасянето са с по-ниска цена, банковите преводи също са по-евтини.

Недостатъци

Недостатък е, че таванът за теглене на суми на каса с по-ниските такси е до 1000 лв., а над тази сума се заплаща по стандартната тарифа на банката. Но пък винаги би могъл да се ползва банкомат. Друг недостатък е, че ако вече имате платежна сметка за основни операции, не може да откривате други разплащателни. И не само в дадената банка с такава сметка, а изобщо. Овърдрафт по сметката също не е разрешен. Добре е да се има предвид, че сметката е само за физически лица. В крайна сметка е въпрос на сметка. Ако регулярно се ползва конкретен набор от услуги, тя изглежда удачен избор.

Характеристики на сметката

Валутата, в която се открива сметката, е в левове.

Касови операции – внасяне и теглене на пари в брой, транзакции на банкомат и ПОС терминал.

Обичайно към нея се издава и международна дебитна карта, което гарантира възможността за плащания през интернет, както и теглене на пари от банкомат в чужбина. Последното обаче си остава скъпо удоволствие.

Достъп до онлайн и мобилно банкиране, ако съответната банка има такова.

Вътрешнобанкови и междубанкови преводи в левове и в евро.

Плащания по директен дебит, комунални и периодични плащания, погасяване на вноски по кредит.

Средствата по тази сметка са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

И още

Идеята на директивата, въвела този тип сметка е при законно пребиваване в страна от ЕС, всеки да има право да открие банкова сметка и банките да не могат да отхвърлят искането само защото например потребителят не живее в страната, в която се намира банката.

Например живеете в България, но започвате работа в Австрия, като продължавате да живеете в България. Компанията, в която започвате работа в Австрия иска да си откриете сметка там, за да ви превежда заплатата в нея. Намирате си банка в Австрия и искате да си откриете платежна сметка за основни операции или изестна още като основна банкова сметка. От съответната банка не могат да откажат, въпреки че не живеете в Австрия. Т.е. от банките вече не могат да отказват потребителите да си откриват основна сметка, защото не живеят в дадена страна.

Основната банкова сметка може да се прехвърля в друга банка в същата страна от ЕС. Според директивата новата банка би трябвало да помогне за това. Потребителят трябва да уведоми новата си банка, че иска да прехвърли редовните плащания в новата сметка. В този случай новата банка ще гарантира прехвърлянето на данни и анулирането на всички нареждания за периодични преводи от старата банка. Трябва също да уведоми трети страни - например работодател, доставчици на комунални услуги, социалноосигурителна институция, че сметката е сменена; да създаде нови нареждания за периодични преводи; да приеме съответните директни дебити по новата сметка.

Ако по време на прехвърлянето се наложи на потребителя да направи разходи, тъй като банката е пропуснала краен срок (например да анулира плащане) или е извършила грешка, тя трябва да възстанови тези разходи.

По-ниско от средното за пазара

Средният размер на таксите, начислявани от банките, чието ниво е единият от критериите при определяне размера на таксите по платежната сметка за основни операции, се изчислява от БНБ веднъж годишно. Това става на база таксите и комисионите, които банките начисляват по предлаганите от тях услуги по разплащателни сметки за предходната календарна година. След това БНБ ги публикува на интернет страницата си. Веднъж вече средните такси бяха публикувани през октомври миналата година. Банките трябваше да съобразят таксите си по особената сметка с публикувания от БНБ среден размер не по-късно от 1 февруари тази година. Следващото изчисляване и публикуване от БНБ на среден размер на таксите ще е до края на февруари 2018 г. въз основа на предоставени от банките данни към 31 декември 2017 г.
Платежната сметка за основни операции е с по-ниски комисиони от средните за пазара и всяка институция е длъжна да я предлага.

От есента на миналата година банките предлагат една на пръв поглед по-особена сметка. Името й не се запомня лесно, а в някои клонове служителите дори не бяха чували за нея - това е платежна сметка за основни операции. Тя е с по-ниски такси от средните за пазара и от най-ниските, прилагани от всяка банка по тарифа за съответните услуги. Това я прави привлекателна, а съществуването й е регламентирано с европейска директива. Целта й е да осигури лесен достъп до банкови услуги дори за онези, които рядко биха ги ползвали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Общо взето няма смисъл!
  Конкретно при банката с която работя ще спестявам 0,15 лева от месечната такса за обслужване, но ще имам такса при плащане на ПОС терминал, което обезсмисля цялото упражнение.

  Далеч по полезно щеше да бъде, ако се нормират всички такси, което ще осигури сравнимост на офертите.

 • 2
  popi100 avatar :-|
  popi100

  Едно предложение към авторката на статията:
  да вземе да направи един сравнителен анализ на Платежна сметка за основни операции на всички банки, по следните критерии:
  откриване,закриване и поддържане на сметка; теглене на офис и банкомат, (като банкоматът да е разделен на собствен и чужд);
  Една част от тази работа веднага ще и спестя, ТАКСА ПОДДРЪЖКА НА ПОЧТИ ВСИЧКИ БАНКИ Е ОКОЛО 1.5 ЛВ НА МЕСЕЦ, ТЕГЛЕНЕ НА ЧУЖД БАНКОМАТ 0.88 ЛВ
  А ДОКАТО БНБ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА И ЧАКАМЕ ЦЯЛА ГОДИНА, ЩЕ МИНЕ МНОГО ВРЕМЕ; ТОВА "УПРАЖНЕНИЕ" се прави за около 1-3 ч, ако добре познаваш компютъра

 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  „Друг недостатък е, че ако вече имате платежна сметка за основни операции, не може да откривате други разплащателни. И не само в дадената банка с такава сметка, а изобщо. “

  Това е безумие. Защо ще забраняват на хората със закон да ползват услугите на друга банка (или на същата), ако имат „сметка за основни операции“?

  Сещам се само за една: за да откажат хората от ползването на тази сметка и тя да се ползва само от най-бедните (а те често не са особено запознати с банковите услуги и ще се набутат с най-скъпата сметка в най-скъпата банка).

 • 4
  zeratul avatar :-|
  zeratul

  До коментар [#2] от "popi100":

  Има такъв сайт, в Писар.бг може да видите сравнение на всички тарифи и операции на банковите сметки за физически и юредически лица


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал