Защо да внимавате с новите договори с мобилни оператори

Защо да внимавате с новите договори с мобилни оператори

"Алтернативни тарифи" позволяват на телекомите да таксуват абонатите за разговори в ЕС и след 15 юни

57998 прочитания

Отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях, а потребителите не могат да бъдат задължени да се обвързват с нов срочен договор.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Роуминг не означава разговор с чужбина

Отпадащите роуминг такси означават евтини разговори между абонати на български телекоми в рамките на ЕС. Те обаче не включват разговорите с клиенти на чуждестранни мобилни телекоми. За тях по стандартна тарифа се плаща 1.29 лв. на минута при "Виваком" и 1.55 лв. на минута при "Мтел" и "Теленор".

От средата на следващия месец в Европейския съюз няма да има такси за роуминг услугите. Това поостаряло съобщение звучи толкова хубаво, че направо "не е истина". Всъщност то реално може да се окаже неистина за невнимателните потребители. Само няколко седмици след като стана ясно окончателното решение на Европейския парламент за отпадане на роуминга, българските (а вероятно и много европейски) телекоми излязоха с пазарни предложения, които целят по един или друг начин да заобиколят регулацията.

Как е възможно това

Това се урежда чрез така наречените алтернативни роуминг тарифи, които досега може да са били изгодни, но няма да са актуални при липса на роуминг такса. Такъв например е случаят с Business Roaming Unlimited Plus на "Мтел" или Call & Surf Europe на "Теленор", или EU Roaming Daily Pass на "Виваком". Потребители вече сигнализираха, че получават съобщения от някои от телекомите, с които са уведомявани, че тези услуги няма да са активни от 15 юни и да заявят дали искат да продължат да ги използват. По този начин абонатите реално ще се откажат от безплатния роуминг, който ще влезе в сила автоматично на 15 юни, и ще продължат да бъдат таксувани както досега. При тези планове се плаща фиксирана дневна такса за определен обем услуги, която се начислява, ако през съответния ден е имало потребление на роуминг услуги.

Съответната такса ще се прилага и след 15 юни за абонатите, които изрично са пот­върдили, че желаят да останат на досегашната си тарифа. Това официално коментираха за "Капитал" от Комисията за регулиране на съобщенията. Специфичното при алтернативните планове е, че някои от тях включват обеми услуги, които могат да се ползват и в държави извън ЕС. Това може да мотивира абонатите, които посещават съответните страни - например Турция или Сърбия - и ползват роуминг в тях, да изберат да останат на тези планове. Но подобно таксуване няма да влезе в сила, ако изрично не е одобрено от пот­ребителя (Как може да стане това вижте в карето).

Изрично съгласие

Новата серия абонаментни планове на Теленор - "Тотал", които бяха представени нeотдавна, имат включени от 5000 до 15 000 MB мобилен интернет за ползване в България в зависимост от месечната такса. Ползването на интернет в роуминг с тези планове в рамките на ЕС e от 3000 до 5200 MB и е плюс към ползвания в България пакет. Тук отново става дума за изрично съгласие с условията на телекома от страна на потребителя. От "Теленор" заявиха пред "Капитал", че не са изпращали съобщения до абонатите си с призив да преподписват своите договори заради влизането в сила на новата еврорегулация.

Новите планове на "Мтел" "Без граници" пък въобще нямат включен мобилен интернет. Той се добавя с тарифа "Екстра нет+", която обаче важи само за територията на България. А отчитането на трафик на данни в роуминг е спрямо избрания от абоната основен роуминг тарифен план. Стандартният такъв, например Mtel Europe&Balkan, чийто обхват е ЕС, Сърбия, Македония и Турция, има дневна такса от 1.99 лв. и включва потребление на 200 MB мобилен интернет. Отделно услугата "Боб" на "Мтел" пък ще бъде с преустановен роуминг след 15 юни.

Как се сключват договори от разстояние

Честа практика на телекомите е да предлагат сключване на договори от разстояние. Това става чрез рекламен sms или чрез телефонно обаждане от служител на оператора. От разстояние обаче може да бъде дадено единствено принципно съгласие. Според Закона за защита на потребителите (чл. 54а) договорът влиза в сила, едва след като доставчикът получи съгласието на потребителя в писмена форма. Това означава подпис върху самия договор, което изключва възможността да се преподписва чрез изпращане на sms например. Договорът от разстояние се подписва чрез изпращането му чрез куриер и може да бъде развален без санкция в рамките на 14 дни. Ако бъде подписан в офис на телеком, срокът за прекратяване без обезщетение е 7-дневен. Възможно е в предоставения договор обаче да има клауза, че той влиза в сила незабавно, с която правото на 7-дневен размисъл отпада. Клиентът може да поиска доставчикът да премахне клаузата от договора.

Как се прекратяват договори

За преждевременно прекратяване на договори с телекоми е необходимо клиентът да изплати три месечни такси обезщетение, независимо дали до края на договора остават повече месеци. Това е актуалното положение по споразумения между Комисията за защита на потребителите и два от операторите – "Виваком" и "Мтел". Те важат за стандартни договори с физически лица независимо от дататана сключването им. Ако обаче към договора за телефония е предоставено и например устройство на преференциална цена, то трябва да се плати на компанията по пазарната му стойност. В средата на 2015 г. КЗП заведе колективен иск срещу "Теленор", тъй като този оператор е против подобна практика и настоява при разваляне на договора да бъдат изплатени всички месечни такси до края му, което пък представлява неравноправна клауза според държавната институция.

А сериалът?

Миналата седмица Европарламентът одобри премахването на ограниченията за достъп до услуги като Netflix и Spotify в други страни на ЕС. Доставчиците на услуги за онлайн съдържание ще могат да проверят дали абонатът не е преместил постоянното си местожителство в друга държава от ЕС, тъй като лицензите за авторските права се различават между отделните държави. Регулацията трябва да влезе в сила до девет месеца.

*Текстът е променен в 18.56 ч. след посочени неточности от страна на "Теленор България". Оригиналният текст излезе без промени в хартиеното издание на "Капитал"

Отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях, а потребителите не могат да бъдат задължени да се обвързват с нов срочен договор.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Роуминг не означава разговор с чужбина

Отпадащите роуминг такси означават евтини разговори между абонати на български телекоми в рамките на ЕС. Те обаче не включват разговорите с клиенти на чуждестранни мобилни телекоми. За тях по стандартна тарифа се плаща 1.29 лв. на минута при "Виваком" и 1.55 лв. на минута при "Мтел" и "Теленор".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  БГ телекомите така майсторски извъртяха прилането на евродирективата за роуминга, че отговорния еврокомисар ще трябва да наказва трите монополиста. Дюшеш им дойде 15 юни - искаш услугата роуминг - плащаш нов абонамент между 25 и 50 лева, евтините тарифи остават само за БГ минути, смс, интернет. Форумите врят и кипят от закани за жалби до КЗП, КРС и еврокнституции. За да разберете разликата вижте евротарифите на телекомите от Германия, Франция и др.

 • 2
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  Глупости. Изобщо не е необходимо да подписваш нов договор, за да ползваш роуминг и няма никакво значение колко ти е месечната такса. Статията е написана малоумно и подвежда. До коментар [#1] от " uiv06356363 ":

 • 3
  caiko avatar :-?
  Цайко

  Това не е ли чичо Чарли, само че е с вратовръзка.

 • 4
  iv.r.p avatar :-P
  Иван

  Ако някой иска да види "евтини" тарифи. Теленор Норвегия е мястото:

  https://www.telenor.no/privat/mobil/mobilabonnement/frihet/

  за по-лесни сметки - делете на 5 и приятно "разбиране на разликата" между тарифите на телекомите

 • 5
  antoni avatar :-|
  У Чен

  До коментар [#2] от " kochoparabellum ": Да, и сигурно за това ми пратиха смс от оператора, че след 15-ти ми спират роуминга, ако искам да имам роуминг да мина на друг (по-неизгоден) план.

 • 6
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  Това го прави единствено Мтел и единствено за някои тарифи Боб. А от статията излиза, че всички оператори го правят. Нямам подобно съобщение нито от Виваком, нито от Теленор. До коментар [#5] от " Гадьо ":

 • 7
  pavelski avatar :-|
  pavelski

  Операторите са длъжни да информират, че има промени в условията. Мтел изпращат смс, че след 15.06 настават по-добри времена, но ако искаш да се прецакаш изпрати йес - съответно не изпращайте йес. Теленор изпращат смс, с който информират, че има примени в ценообразуването и линк към подробности - нищо не правите. Ако основният ви план съдържа минути и мегабайти (не чрез добавки), тогава автоматично след 15.06 тези минути и мегабайти ще важат и за ЕС, а операторите трябва автоматично да деактивират други роуминг планове, ако сте имали за да не пречат на тази регулация. След 15.06 не е лошо да проверите на какви роуминг условия сте за по-сигурно.

 • 8
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  До коментар [#7] от " pavelski ": Абсолютно прав сте, току-що влизам в БГ и получих тази информация от Теленор - след 15.06 минутите и МВ ми автоматично започват да важат за целия ЕС...

 • 9
  sjaakiie avatar :-|
  sjaakiie

  Объркваща статия. Ма може да е от цвета на косата.

  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/frequently-asked-questions-roam-home

 • 10
  greeneyes avatar :-P
  greeneyes

  [quote#9:"sjaakiie"]Объркваща статия. [/quote]

  Много...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни