Слънчев ток от покрива - заслужава ли си

За разлика от инсталирането на панелите процедурата по узаконяване на инсталацията може да се окаже доста по-сложно занимание

Северното изложение на покрива не е предпочитано за фотоволтаичните инсталации, тъй като това ще намали производството на електроенергия.
Северното изложение на покрива не е предпочитано за фотоволтаичните инсталации, тъй като това ще намали производството на електроенергия.    ©  Reuters
Северното изложение на покрива не е предпочитано за фотоволтаичните инсталации, тъй като това ще намали производството на електроенергия.
Северното изложение на покрива не е предпочитано за фотоволтаичните инсталации, тъй като това ще намали производството на електроенергия.    ©  Reuters
Експерти препоръчват да се избере вариант, при който токът е за собствена консумация, вместо да се продава на местното ЕРП.
"Ако няма излишни спънки, административните процедури ще отнемат около 3-4 месеца."

Малинка Николова, председател на Българска соларна асоциация
"През последните две години потребителите предпочитат системи, които се ползват изцяло за собствено потребление."

Красен Матеев, оперативен директор на "Солар про"

Макар и бавно, все повече соларни панели се появяват по покривите на частни жилища в България. В повечето случаи при избора на инвестиция в тях надделяват ентусиазмът и желанието за екологичен начин на живот над бързите печалби - средната възвращаемост на вложението е 7-8 години. Технически подобно начинание не е по-сложно от остъкляването на терасата (самите панели се инсталират между 1 и 7 дни), но това не важи за съпътстващите административни и регулаторни процедури. По-лесният начин за изграждане на слънчева централа е, ако енергията се използва изцяло за битови нужди. В случай че токът ще се продава на местното електроразпределително дружество, е важно да се знаят допълнителните такси, данъци и ангажименти.

Става ли по-изгодно

През последните две години се наблюдава тенденция, която прави инвестицията във фотоволтаични централи все по-изгодна. "Цената на оборудването на фотоволтаичните системи и по-специално фотоволтаичните модули за този период са паднали с 35-40%, като това понижение продължава и в момента. Същевременно технологията напредна и клетките подобряват единичната си мощност", обяснява Красен Матеев, оперативен директор в "Солар про".

В момента най-изгодни са модулите на китайските компании, макар че много от тях се произвеждат и в Европа, Турция, Малайзия, Виетнам и Южна Африка. На пазара се предлагат и немски панели, които обаче са с около 20% по-скъпи, но са с по-добро качество и дизайн. Все пак най-голямото перо в инвестицията си остава покупката на оборудването.

За да прецените дали е изгодно да имате собствена централа, е важно да вземете предвид всички възможни разходи и приходи от подобно начинание (виж таблицата). Постъпленията са изчислени на база средногодишното производство на фотоволтаиците за страната (1340 часа), като трябва да се има предвид, че за различните райони то варира.

Колко панела да сложа

След като идеята узрее, е важно да се прецени техническата страна на нещата. Важно е с какъв покрив разполагате. В най-добрия случай той трябва да е скатен с южно изложение, коментира Красимир Данаилов от "Евродизайн енерджи". По думите му, ако покривът е плосък, между панелите трябва да има отстояние, така че да не се засенчват, което не се налага при скатния. Северното изложение пък не е за предпочитане, тъй като това ще намали производството на електроенергия.

Броят на панелите не зависи само от размера на покрива (един панел с с големина от 1.7 кв. метра), а и от мощността, която ви е необходима. Aко инсталацията ще е изяло за собствена употреба, е добре тя да бъде с по-малка мощност от тази на сградата, за да не се налага връщане на електроенергия в системата или изключване.

Трудно обаче една фотоволтаична система от 5 киловата (35 кв. метра покрив) може да задоволи цялото потребление на електроенергия на една еднофамилна жилищна сграда. Оптимално е тя да произведе около 20-40% от необходимия ток, коментира Матеев. Пълна независимост може да се постигне чрез използване на система за съхранение на енергия. Освен това през зимата, когато сметките за ток и отопление са най-високи, слънчевите часове са най-малко, а през лятото е обратно.

"Тъй като слънчевите централи произвеждат ток основно през деня, когато консумацията на домакинствата е най-малка, вариант е да се сложи допълнителна батерия, която да съхранява произведената енергия дотогава, докато има нужда от нейното използване. Това обаче ще оскъпи инвестицията и е по-практично за сгради, които са в райони без електрозахранване или с чести прекъсвания", обясни Данаилов.

Обикновено гаранцията на един фотоволтаик, че производителността му ще се запази през целия период на експлоатация, е 20 години. Това обаче зависи и от метеорологичните условия.

Въпрос на срокове

За разлика от инсталирането на панелите процедурата по узаконяване на инсталацията може да се окаже доста по-сложна, особено ако част от нея се продава. Обикновено клиентите трябва сами да придвижват необходимите документи, което изисква предварително запознаване с процедурата.

Подводни камъни не липсват. Един от тях е, че повечето общини не са запознати със законодателството и процедурите в тази област. Точно затова всяка община действа по различен начин и може да изиска допълнителни документи и съгласувания, които не са нужни по закон. Друг проблем, който може да се срещне, е, че процедурите не са напълно изчистени на локално ниво и в самите електроразпределителни дружества и общинските институции, които нямат изчистен път на процедурата и ясно изразени стъпки и бланкови документи, което понякога води до много голямо забавяне", коментира Матеев.

По закон при разпределителните дружества всяка стъпка трябва да отнеме до 30 дни, а в общината до 14. "Ако няма излишни спънки, административните процедури ще отнемат около 3-4 месеца", коментира Малинка Николова, председател на Българска соларна асоциация. "През 2012 г. инсталирането на 5-киловатова централа ми отне половин година, макар че всичко вървеше в срок. Сега се предполага, че трябва да става по-бързо", коментира Петко Петков, собственик на централата.

Да продавам или не

Една от възможностите за по-лека процедура е токът от фотоволтаичната инсталация да се използва изцяло за собствена употреба. Подобен избор започва да става все по-логичен и от икономическа гледна точка. "През последните две години потребителите предпочитат системи, които се ползват изцяло за собствено потребление", коментира Красен Матеев. Причината е, че преференциалната цена, на която тази енергия може да се продаде, започва все повече да се доближава до тази на регулирания пазар. Движението на цените на свободния пазар, откъдето вече може да купува всеки, пък е нещо непредвидимо. Само за последния месец там има увеличение от 10% и тенденцията е цените там да се запазят сравнително високи, коментира Матеев.

Продажбата на част или на цялата произведена енергия изисква и допълнителни разходи по присъединяване към електропреносната мрежа, които могат да достигнат значителна сума и да отнемат доста време.

Отделно от това производителите на енергия, които я продават, имат куп задължения като това на всеки десет месеца да подават справки в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) за количеството произведена енергия, които служат за издаване на сертификат за произход на тази енергия. Ежемесечното фактуриране на енергия също е сред задълженията на производителите й. Допълнителен разход е месечната вноска от 5% върху прихода на инсталацията във фонд "Сигурност на електроенергийната система" и разходите за балансиране. Не трябва да се забравят и 10% корпоративен данък, както и счетоводно приключване на годината. Така на фона на прихода, който може да бъде постигнат от една 30-киловатова централа (виж таблицата), печалбата, ако не напълно непостижима, би била минимална. Матеев признава, че самият той не би се наел да продава електроенергия от покривната си инсталация, в случай че сега започне процедура по инсталация на система.

Смесеният вариант, при който част от енергията се използва, а останалата се продава, също не се препоръчва, тъй като това може и да не донесе допълнителен приход и изпълнението на всички посочени по-горе административни изисквания.

Стъпка по стъпка

Фотоволтаична централа до 30 киловата за собствено потребление

1. Виза за проектиране, която се издава от общината.

2. Подава се заявление в ЕРП за проучване на условията за присъединяване на централата. Изискват се общо 11 документа.

3. Фирмата инсталатор изготвя становища от електроинженер и електроконструктор.

4. След съгласуването становищата от електроинженер и електроконструктор заедно със становището за присъединяване се подават в общината за издаване на разрешително за строеж.

5. Инсталиране на самата централа.

Фотоволтаична централа до 30 киловата, която продава цялата или част от енергията

6. Сключване на окончателен договор за присъединяване (цената е по преценка на ЕРП).

7. Уведомление за завършен монтаж до ЕРП.

8. Договор за изкупуване, достъп и балансиране.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Нещо сметките ви са грешни. Изплащането на подобна инсталация е около 15 години, ако не се повреди нещо през този период.

  Капитал,
  Очаквам да ме опровергаете с реална оферта с разбивка на отделните цени за доставка и монтаж на централа.

 • 2
  nte10472204 avatar :-|
  nte10472204

  И на мен ми прилича на "платено съобщение "

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Нали инсталации до 30кВ щяха да бъдат присъединявани само с уведомление до ЕРП. И какво балансиране на 30кВ? Това си е чист рекет. Кат имаш пари,що да не си вземем от теб.... Дървеното мислене от съветската ера в енергетиката още ни мъчи и не иска да ни пуска. Стоят по бюрата едни чичковци и лелки мисловно замръзнали в 70те и не могат да си представят, че нещата могат да функционират другояче. Това ми е професия и знам за какво говоря.

 • 4
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#1] от "kokoto2":

  Сметките, че не са верни не са верни, но истината е че ако продаваш ток на енергото все още е по добре отколкото за своя сметка. Възвръщаемостта е около 8-8.5 години ако се дисконтира.

  Това се 15 години, си е някаква червена мантра.

 • 5
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  В България няма чак толкова много слънце че тези панели да работят на максимук от капацитета си дълго време. Зимата, когато най-много ти трябва ток, тези панели почти няма да работят. А да си купуват скъпа батерия с която да съхраняваш ток е много безмислено

 • 6
  vmware avatar :-|
  vmware

  До коментар [#5] от "kalliman":

  не си представяй, че панела работи само при ясно слънчево време.
  работи си той много добре и като е облачно, и зимата. Вярно, с намален капацитет.

  в Германия да не би да имат много слънчева зима? А панели има на всяка керемида

 • 7
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  Ама в Германия държавата подпомага хората да използват зелена енергия , докато в България дадоха субсидии да големите бизнесмени , а за обикновения данъкоплатец - пак нищо. Всичко е наобратно в България . Нека сега Бойко като се срещне с Меркел , да я пита - как така тяхната държава плаща за около 80% от техниката и инсталирането .

 • 8
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#1] от "kokoto2":
  До коментар [#2] от "nte10472204":
  До коментар [#4] от "Ivanski":

  Сметките за срока на изплащане зависят от начина и обема на потреблението, който обем е специфичен за всяко домакинство. Сега, ако чакаш да ги изплатиш от семейство пенсионери с обикновена българска пенсия няма да стане дори и за целия живот на соларите, обаче ако младо семейство с две-три деца и баба дето да ги гледа, има шанс да вмести изплащането в 7-10 години. Помислете, най-големите разходи на енергия в едно домакинство са за топла вода и отопление. Т.е. ако пералнята, съдомиялната и бойлера ползват топла вода от соларите, а остатъка го поема климатика, то семейството ще може цяло лято да се къпе по три пъти на ден (4-5 човека с децата), ще се пере през ден (хайде да е по-лошия вариант) и всичко това с топла вода "на корем". Всъщност това, че ще спестят част от сметката за ток/газ/парно ще се допълни от това, че ще могат да ползват повече топла вода отколкото биха ползвали ако са на ток. Отделно, че големия обем гореща вода играе ролята на акумулатор на енергия (спестявате скъпия електрически акумулатор в системата, а и реотаните не са претенциозни към подаваната ел.енергия, което ще свали и от сметката за инвертора, щото ще се купи по-маломощен, само за климатика примерно), като топлата вода може да се ползва и през нощта. Хайде нека да нямат електрическо скутерче (предимно лятно возило) до колата в гаража.

 • 9
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  До коментар [#8] от "gost22":

  По принцип е грехота да не използваме слънчевата енергия.
  Аз съм в ситуацията, която описваш, но използвам енергията със слънчеви колектори 2х2м2 и практически имам топла вода за цялото семейство ( 2 деца и баба чат пат) и тя е налична от март до края на октомври... 7-8 месеца. Инвестицията не е толкова скъпа като соларната. При ел. енергията имаш и допълнително скъпо оборудване и т.н. не че е невъзможно да се ползва, но е по-сложно и скъпо. Ако приемеш че така и така правиш примерно нова къща и го включиш в първоначалната инвестия..защо не. Ако пък и държават ти даде някаква преверенция - екстра

 • 10
  hifi_hifi avatar :-P
  hifi_hifi

  лелее, как съм успял да напиша преВеренция .. не знам :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал