Внимание със скъпите банкомати в чужбина

Reuters

Внимание със скъпите банкомати в чужбина

Машините на независимите финансови оператори в Европа стават все повече и при невнимание може да се изтеглят пари със солена такса

45307 прочитания

Reuters

© Reuters


Винаги плащайте в местна валута.

Пътуването в чужбина винаги изисква ползване на местна валута и плащане в брой. Често обаче чужденците стават жертва на по-високи такси и комисиони при теглене от банкомат или обмяна на валута, като най-вече това се случва от невнимание. Ето три основни неща, за които да внимаваме.

Банкомати на независими оператори

Когато се теглят пари от банкомат в чужбина, винаги за предпочитане са устройствата, собственост на банкови институции. Те ще дадат близък до пазарния валутен курс. В най-посещаваните от туристи места на европейските градове обаче се увеличава броят на автоматите, които са собственост на независими оператори. Този тип банкомати обикновено първоначално предлагат да извършат транзакцията по техен валутен курс, с което голяма част от потребителите се съгласяват.

Как става това? Те използват система, наричана Dynamic Currency Conversion. Нейното основно предимство е, че при теглене на чужда валута тя позволява да се види точно с колко ще бъде намалена сметката на клиента в неговата оригинална валута, преди транзакцията да бъде извършена. Това е възможно, защото превалутирането става по курса на оператора на банкоматите, а не по този, който банката - издател на картата, има.

Точно тук е уловката – този курс обикновено е с 10% до 20% по-неизгоден от пазарния и от този на банките. Всъщност възможно е подобна услуга да бъде предложена и на ПОС терминал при плащане в магазин или заведение. Всеки лесно може да се заблуди, ако не е сметнал предварително точно колко валута трябва да получи срещу левовете си. Още повече че на тези места ще ви предложат вместо в местна валута да "платите в левове", което дори и да звучи примамливо е подвеждащо. Това важи с особена сила за държавите, които не са в еврозоната и ползват валути, чиято равностойност в левове не може лесно да се пресметне наум, като унгарския форинт например – 1000 форинта струват 6.34 лева.

Как да се измъкнем от капана? Едната възможност е да се откаже предложението за Dynamic Currency Conversion. Tова обичайно е първият екран, който излиза на монитора на банкомата. След този отказ може да продължим с транзакцията както обичайно. Другата възможност – огледайте се за банкомат на банкова институция и използвайте него.

Банкоматите на независими оператори започват масово да се разпространяват преди около 10 години, като вълната тръгва от Великобритания. Тогава големите банки продават близо половината си банкомати на небанкови компании като Cardpoint и Cashzone, които започват да налагат значително по-големи такси и неизгодни валутни курсове за теглене кеш. Въпреки това ощетяване банкоматите не страдат от липса на клиенти, защото информация за неизгодните условия обикновено е залепена на банкомата, но например на нивото на коленете на потребителя. Вълната стига и до континентална Европа - унгарската Euronet вече има близо 500 банкомата в 40 туристически града из цяла Европа.

Чейндж бюра

Тегленето на пари в чужбина – дори и от нормален банкомат – има своите разходи (виж таблицата). Например за 600 евро, изтеглени на три пъти по 200 евро, ще бъде удържана такса 33 лв. И това не важи за валути, различни от еврото, при които банките налагат такса превалутиране. Един от алтернативните начини си остава да носим в себе си конвентируема валута като еврото, която да заменим на място с местни пари. Така обикновено ще получим по-добър курс, отколкото ако купим валутата в България.

Но и в този случай трябва да се действа с повишено внимание. В България по наредба на Министерството на финансите курсът на обменните бюра не може да се различава с повече от 5% от официалния фиксинг на БНБ. В много държави, като Чехия например, подобна регулация липсва. Това позволява на чейджовете – особено тези, разположени на места с голям туристопоток, особено на летищата – да продават легално валута с 20 до 50% и нагоре разлика от пазарната цена.

Превалутиране

Голяма част от българските банки, издатели на карти, не определят валутни курсове за валути, различни от евро, долар, паунд и швейцарски франк. Което означава, че когато потребителят извършва транзакции от Полша или Турция например, се взема курсът на оператора на картата – Visa или Mastercard. Той обикновено е изгоден и не се различава с повече от 1% от основния фиксинг на БНБ. Онези български банки, които обаче определят курсове за по-малко търгуваните валути, обикновено ги продават с около 5% по-скъпо (виж таблицата). Можем да избягаме от скъпото превалутиране чрез услугите на fintech стартъпи като Revolut и Paysera, при които курсовете са много по-близо до пазарните и няма такса за теглене от банкомат. Цените и при тях се повишават, Revolut наскоро сложи такса от 2% при теглене на над 200 евро на месец.

Винаги плащайте в местна валута.

Пътуването в чужбина винаги изисква ползване на местна валута и плащане в брой. Често обаче чужденците стават жертва на по-високи такси и комисиони при теглене от банкомат или обмяна на валута, като най-вече това се случва от невнимание. Ето три основни неща, за които да внимаваме.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни