С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 юни 2017, 12:03, 13642 прочитания

Новото дъно на лихвите

Средната лихва по левов депозит е паднала до 0.19% през април. При инфлация от 2.6% вложението в банка става на практика неизгодно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-висока доходност предлагат малките банки с българска собственост
Лихвите в България продължават да се понижават. И по депозити, и по повечето заеми. И ако за кредитополучателите ситуацията е печеливша, вложителите са на загуба. При инфлация 2.6% на годишна база за април банковият депозит на практика не носи доход. Реално вложителят плаща за съхранението на парите си. Средно за пазара ефективният годишен лихвен процент, който БНБ обявява всеки месец, по новодоговорени срочни депозити на физически лица към края на април е 0.19% за левове и 0.20% за евро.

Стъпките, с които лихвите намаляват, вече са значително по-малки в сравнение с преди няколко месеца или година, но движението в тази посока продължава. Причината е в продължаващото нарастване на привлечените средства и запазването на високата ликвидност в банковата система. Натиск има и от страна на понижаващите се лихви по кредити, което на практика води до по-ниски приходи от основната дейност на банките. Лихвените маржове, при които работят банките, и без това са под натиск. А докато лихвите по кредитите са намаляващи, няма как да се случи увеличение на тези по депозитите.


Очакванията са тенденцията да продължи докъм края на годината. В последното издание на БНБ "Икономически преглед" се говори за стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива. На нефинансов език това означава задържане. Очакванията на централната банка за второто и третото тримесечие на 2017 г. са лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се запазят на достигнатите нива. Увеличението на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност ще продължат да благоприятстват запазването им на достигнатите равнища, се посочва там. Когато ЕЦБ започне да вдига основната лихва в еврозоната, това неминуемо ще доведе до движение в същата посока и у нас.

Кой дава повече

Все още тук обаче има банки, които поддържат по-високи от пазарните лихви по депозити. Това са основно малките банки с българска собственост - те дават по-висока цена за привличане на ресурс, тъй като нямат европейски централи и алтернатива на местния пазар за финансиране. Лихвите, които предлагат по едногодишни левови депозити, са около 1% при около 1.5-1.6% преди около три месеца. За сравнение - при големите банки на пазара лихвите по стандартни срочни едногодишни депозити са около 0.05-0.1% (виж таблицата).Тенденциите за понижение на лихвените нива по депозитите започнаха още от 2009 г., но бяха с много бавни темпове и малки стъпки. Освен това тръгнаха от доста високо ниво – 8-10% лихви на годишна база. Фиаското, което се случи на пазара с фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г., само катализира естествения процес на намаление на лихвите до рязък спад в последните две години. В момента банките не изпитват нужда от още и още ликвидност, като по-скоро стратегиите им са насочени към по-успешно реализиране на натрупаната ликвидност, раздвижвайки кредитирането. Вече се наблюдава възходящо развитие при него, повече при домакинствата и малко по-малко при фирмите. През април ръстът при заемите за населението е малко над 5%. Конкуренцията е съсредоточена основно в ипотечното кредитиране – там е и по-видимо намалението на лихвите (в левове). На пазара има банки, които са готови и отпускат заеми при нива между 3.5 и 4%, особено при рефинансиране на нови клиенти.

И при кредитите на този етап тенденцията за понижение се запазва. Очаква се посоката на намаление да се обърне през следващата година, като при някои прогнози се посочва и 2019 г. Факторите за това са големият обем и ниската цена на привлечения ресурс, високата ликвидност, конкуренцията в банковия сектор при раздвижилото се кредитиране след приключване на прегледа на активите и стрес тестовете през миналата година, както и влиянието на външните пазари.

Рано е за обрат

През април лихвите по жилищните кредити в левове са намалели до 4.05%. Тези в евро отчитат покачване с малко - до 4.56%. Не е ясно дали е само месечно изменение, тъй като се наблюдава втори пореден месец. Твърде рано е обаче да се посочва за начало на обрат на тенденцията. През предишните месеци също е имало покачвания конкретно при лихвите по ипотеки в евро, но те са били само еднократни, следвани от понижение през следващия месец.

При заемите за потребление има задържане на лихвата в евро до 5.33%, но там обемите са незначителни. При тези в левове цената през април е била 9.24%, като отчита почти впечатляващо повишение с 0.29 процентни пункта. И тук, както при евровите лихви по ипотеки промяната може да е месечна, която през следващия период да бъде коригирана в посока надолу.

Низходящата тенденция се запазва и при годишния процент на разходите (ГПР) по кредитите за домакинства. По-значителен спад се наблюдава при жилищните заеми в левове – до 4.53%. Понижението се дължи главно на лихвата, докато понижението на нелихвените разходи (такси и комисиони) е било минимално през миналите месеци, се посочва в "Икономически преглед".

Отново лихвата е компонентът, който води до повишение на ГПР по потребителските кредити през април – той е 10.12%. Годишният процент на разходите по заемите за потребление в евро намалява до 5.89%. Този обаче по жилищните в единна валута се увеличава с малко до 5.04%.
Близо 80 млрд. лв. на депозит

Общият размер на депозитите в банковата система в края на април са 79.2 млрд. лв. Въпреки ниските, почти нулеви лихви, спестяванията продължават да се увеличават. Тези на домакинствата достигат 47.5 млрд. лв., като на годишна база нарастват с 5.55%. Растежът на депозитите при нефинансови предприятия, т.е. корпоративния сектор, е 9.08% годишно, като в края на април достигат 20.9 млрд. лв.

В последното си издание "Икономически преглед" БНБ посочва, че очаква през второто и третото тримесечие на годината темповете на растеж на депозитите слабо да се забавят. Това ще бъде резултат на прогнозираното нарастване на частното потребление и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива, т.е. запазване на ниските лихви.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

TBI Bank предлага още по-добри условия по срочни депозити TBI Bank предлага още по-добри условия по срочни депозити

Новата оферта е насочена към спестявания в лева и евро, а лихвата стига до 1.5%

25 юни 2019, 1228 прочитания

Q&A: Проектът Libra 1 Q&A: Проектът Libra

Най-важното, което трябва да се знае за новата криптовалута на Facebook

21 юни 2019, 3508 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Мисия "Кемпер"

Българите започват да откриват тръпката дом на колела. Колко струва това удоволствие

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

Климатичният завой на България

София влиза, макар и с някои уговорки, в лагера на страните в ЕС, които искат по-бързо свиване на парниковите емисии

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица