Новото дъно на лихвите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новото дъно на лихвите

Shutterstock

Новото дъно на лихвите

Средната лихва по левов депозит е паднала до 0.19% през април. При инфлация от 2.6% вложението в банка става на практика неизгодно

Валентина Илиева
15218 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Най-висока доходност предлагат малките банки с българска собственост

Лихвите в България продължават да се понижават. И по депозити, и по повечето заеми. И ако за кредитополучателите ситуацията е печеливша, вложителите са на загуба. При инфлация 2.6% на годишна база за април банковият депозит на практика не носи доход. Реално вложителят плаща за съхранението на парите си. Средно за пазара ефективният годишен лихвен процент, който БНБ обявява всеки месец, по новодоговорени срочни депозити на физически лица към края на април е 0.19% за левове и 0.20% за евро.

Стъпките, с които лихвите намаляват, вече са значително по-малки в сравнение с преди няколко месеца или година, но движението в тази посока продължава. Причината е в продължаващото нарастване на привлечените средства и запазването на високата ликвидност в банковата система. Натиск има и от страна на понижаващите се лихви по кредити, което на практика води до по-ниски приходи от основната дейност на банките. Лихвените маржове, при които работят банките, и без това са под натиск. А докато лихвите по кредитите са намаляващи, няма как да се случи увеличение на тези по депозитите.

Очакванията са тенденцията да продължи докъм края на годината. В последното издание на БНБ "Икономически преглед" се говори за стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива. На нефинансов език това означава задържане. Очакванията на централната банка за второто и третото тримесечие на 2017 г. са лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се запазят на достигнатите нива. Увеличението на привлечените средства в банковата система и високата й ликвидност ще продължат да благоприятстват запазването им на достигнатите равнища, се посочва там. Когато ЕЦБ започне да вдига основната лихва в еврозоната, това неминуемо ще доведе до движение в същата посока и у нас.

Кой дава повече

Все още тук обаче има банки, които поддържат по-високи от пазарните лихви по депозити. Това са основно малките банки с българска собственост - те дават по-висока цена за привличане на ресурс, тъй като нямат европейски централи и алтернатива на местния пазар за финансиране. Лихвите, които предлагат по едногодишни левови депозити, са около 1% при около 1.5-1.6% преди около три месеца. За сравнение - при големите банки на пазара лихвите по стандартни срочни едногодишни депозити са около 0.05-0.1% (виж таблицата).

Тенденциите за понижение на лихвените нива по депозитите започнаха още от 2009 г., но бяха с много бавни темпове и малки стъпки. Освен това тръгнаха от доста високо ниво – 8-10% лихви на годишна база. Фиаското, което се случи на пазара с фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г., само катализира естествения процес на намаление на лихвите до рязък спад в последните две години. В момента банките не изпитват нужда от още и още ликвидност, като по-скоро стратегиите им са насочени към по-успешно реализиране на натрупаната ликвидност, раздвижвайки кредитирането. Вече се наблюдава възходящо развитие при него, повече при домакинствата и малко по-малко при фирмите. През април ръстът при заемите за населението е малко над 5%. Конкуренцията е съсредоточена основно в ипотечното кредитиране – там е и по-видимо намалението на лихвите (в левове). На пазара има банки, които са готови и отпускат заеми при нива между 3.5 и 4%, особено при рефинансиране на нови клиенти.

И при кредитите на този етап тенденцията за понижение се запазва. Очаква се посоката на намаление да се обърне през следващата година, като при някои прогнози се посочва и 2019 г. Факторите за това са големият обем и ниската цена на привлечения ресурс, високата ликвидност, конкуренцията в банковия сектор при раздвижилото се кредитиране след приключване на прегледа на активите и стрес тестовете през миналата година, както и влиянието на външните пазари.

Рано е за обрат

През април лихвите по жилищните кредити в левове са намалели до 4.05%. Тези в евро отчитат покачване с малко - до 4.56%. Не е ясно дали е само месечно изменение, тъй като се наблюдава втори пореден месец. Твърде рано е обаче да се посочва за начало на обрат на тенденцията. През предишните месеци също е имало покачвания конкретно при лихвите по ипотеки в евро, но те са били само еднократни, следвани от понижение през следващия месец.

При заемите за потребление има задържане на лихвата в евро до 5.33%, но там обемите са незначителни. При тези в левове цената през април е била 9.24%, като отчита почти впечатляващо повишение с 0.29 процентни пункта. И тук, както при евровите лихви по ипотеки промяната може да е месечна, която през следващия период да бъде коригирана в посока надолу.

Низходящата тенденция се запазва и при годишния процент на разходите (ГПР) по кредитите за домакинства. По-значителен спад се наблюдава при жилищните заеми в левове – до 4.53%. Понижението се дължи главно на лихвата, докато понижението на нелихвените разходи (такси и комисиони) е било минимално през миналите месеци, се посочва в "Икономически преглед".

Отново лихвата е компонентът, който води до повишение на ГПР по потребителските кредити през април – той е 10.12%. Годишният процент на разходите по заемите за потребление в евро намалява до 5.89%. Този обаче по жилищните в единна валута се увеличава с малко до 5.04%.

Близо 80 млрд. лв. на депозит

Общият размер на депозитите в банковата система в края на април са 79.2 млрд. лв. Въпреки ниските, почти нулеви лихви, спестяванията продължават да се увеличават. Тези на домакинствата достигат 47.5 млрд. лв., като на годишна база нарастват с 5.55%. Растежът на депозитите при нефинансови предприятия, т.е. корпоративния сектор, е 9.08% годишно, като в края на април достигат 20.9 млрд. лв.

В последното си издание "Икономически преглед" БНБ посочва, че очаква през второто и третото тримесечие на годината темповете на растеж на депозитите слабо да се забавят. Това ще бъде резултат на прогнозираното нарастване на частното потребление и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски нива, т.е. запазване на ниските лихви.
Най-висока доходност предлагат малките банки с българска собственост

Лихвите в България продължават да се понижават. И по депозити, и по повечето заеми. И ако за кредитополучателите ситуацията е печеливша, вложителите са на загуба. При инфлация 2.6% на годишна база за април банковият депозит на практика не носи доход. Реално вложителят плаща за съхранението на парите си. Средно за пазара ефективният годишен лихвен процент, който БНБ обявява всеки месец, по новодоговорени срочни депозити на физически лица към края на април е 0.19% за левове и 0.20% за евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.