С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 15 юни 2017, 17:13, 62935 прочитания

Роумингът в ЕС отпадна - какво е добре да знаем

Високите такси изчезват, но има и изключения, които е добре да се знаят, както и други важни неща

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

променена с някои уточнения на 16.06. в 14.15 ч.

Борбата на администрацията на ЕС да осигури ниски роуминг такси започна през 2012 г., когато бяха въведени първите ограничения в цените. Официалните причини за въвеждането на лимитите са две –


(1) приема се, че налагането на роуминг такса е вид нарушаване на свободния пазар на услуги, който е основен принцип на ЕС, и

(2) високата цена на разговорите в чужбина потиска използването и съответно развитието на технологиите в областта. Така 5 години по късно - от 15 юни, отпаднаха изцяло таксите и гражданите на ЕС могат да говорят в рамките на домашните си планове, когато пътуват в съюза. Какво е добре да се знае:

От 15 юни отпаднаха таксите за роуминг в ЕС. Какво означава това?В масовия случай при пътуване в държава от ЕС всеки ще използва включените в месечния му пакет минути за разговори към всички национални мрежи, sms и мобилен интернет все едно е в рамките на България и без да дължи допълнителна такса. В същото време минутите за разговори само за мрежата на оператора или в рамките на затворена група (например компания, организация или семейство) няма да могат да се ползват в роуминг.

В масовия случай? Тоест има и изключения?

Да. В случай че операторът установи, че потребителят има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора, може да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга. Това се нарича "Политика на справедливо ползване", чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина например. Операторът е задължен да обяви на абонатите си конкретни условия на политиката. Също така телекомът трябва да уведоми клиента си, че е засякъл използване на услуга предимно в чужбина. След това абонатът има срок от две седмици да възстанови преобладаващо "домашното" си потребление, в които няма да бъде таксуван. Ако потреблението продължи да е предимно в роуминг, телекомът има право да начисли таксуване от момента на предупреждението. Максималните такси, които български оператор може да наложи в такъв случай, са следните: 0.08 лв. на минута, 0.02 лв. на sms и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг (с включен данък добавена стойност). Предвижда се цената на мобилния интернет в роуминг при нарушена Политика на справедливо ползване постепенно да пада, докато достигне 5.9 лв. за гигабайт на 1 януари 2022 г.

Имам пакет с неограничен мобилен интернет, колко от него мога да ползвам в роуминг?

Това обикновено ще зависи от размера на месечната такса, а някои оператори вече разделят в плановете си потреблението за страната и извън нея в рамките на ЕС. Еврорегулацията позволява на операторите да формират пакетите МВ за ползване в роуминг в ЕС по два начина: или да предоставят на своите абонати целия обем МВ, включени в месечния им абонамент, или само част от него. При втория вариант формулата е следната – минималният интернет в роуминг, който операторът, трябва да е осигурил, е поне два пъти повече от размера на месечната такса без ДДС, разделен на 7.7 евро. Защото 7.7 евро е максималната цена, която телекомът, с който имате договор, може да плати за 1 гигабайт данни на чуждестранния телеком, чиято мрежа ще използвате, докато сте в роуминг.

Ако надвишите този лимит, реално влизате в хипотезата на "Политиката на справедливо ползване" и ще бъдете таксуван с допълнителна такса.

Има ли други случаи, при които ще има таксуване?

Да. Когато клиентът е сключил договор, в който изрично е предпочел алтернативна роуминг тарифа. Такава може да има в планове, в които освен пакет с роуминг минути за ЕС има включени и такива за съседни държави като Сърбия, Турция и Македония или за страни, в които потребителят често пътува. В зависимост от индивидуалното потребление обаче те могат да бъдат по-изгодни.

Трябва ли да правя нещо, за да се възползвам от новите правила?

Не. Те влизат в сила автоматично за всички потребители, без да се налага преподписване на договори. Ако е имало такова, трябва да се провери дали не е за план, който да запази стария режим - тоест да е подписан конкретен абонамент с конкретни цени. Изричното съгласие на клиента е необходимо единствено когато се използва алтернативна роуминг тарифа.

За кои страни важи регулацията за безплатен роуминг?

За всички 28 страни - членки на Европейския съюз, а също така и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които са част от Европейското икономическо пространство.

Мога ли от България да набирам безплатно телефонни номера в Германия например?

Не. Това не е роуминг, а международен разговор. Роуминг е ползването на мобилни услуги чрез мрежата на друг оператор, различен от този, с който потребителят има договор за мобилни услуги. Ако българският абонат се намира на територията на страна от Зона ЕС, разговорите на български абонати към абонати на който и да е оператор от страна в тази са зона се таксуват съгласно разпоредбите на Еврорегулацията. Безплатната възможност за международни разговори е да се използват интернет приложения за смартфони като Viber, Whatsapp, Skype и др.

Имам активиран пакет за роуминг, който покрива освен страните - членки на ЕС, и други държави като Турция, Македония и Сърбия. Използвайки го, ще се възползвам ли от регулацията за безплатен роуминг в ЕС?

Не. След като клиентът е дал съгласието си да използва алтернативна тарифа на стандартното тарифиране, то важи за всичките му разговори. Подобни пакети (виж таблица "Пакети за роуминг в Турция, Македония и Сърбия") могат да са изгодни за потребители, които често пътуват в страни извън ЕС. Ако потреблението на клиента обаче е предимно в ЕС, те ще доведат до по-големи разходи.

Какво да направя, ако телекомът продължава да ме таксува за разговори и използване на интернет в роуминг в ЕС?

Според регулацията на ЕС всеки оператор трябва да има процедура за обжалване на направени разходи. Ако клиентът не може да постигне споразумение с телекома чрез тази процедура, тогава на помощ могат да бъдат Комисията за защита на потребителите и Комисията за регулиране на съобщенията.
Какво предлагат новите пакети на българските телекоми

Пакетите на "Мобилтел" "Мтел без граници 3XL" (71.49 лв. на месец) и "2XL" (32.49 лв.) имат включени съответно 1000 и 200 минути разговори в роуминг за страните - членки на ЕС, Турция, Сърбия и Македония, плюс 1000 МВ и съответно 200 МВ интернет трафик. При по-евтините пакети обаче няма включени интернет данни, което означава, че в роуминг потребителите ще дължат такса. Алтернативата, която предлагат от телекома е да се закупи добавка Mtel Europe&Balkan, която струва 1.99 лв. на ден, в който е установено потребление и която осигурява 200 мегабайта мобилен нет, 1000 минути в ЕС и Турция и 100 минути в Сърбия и Македония.

Плановете на "Теленор" "Тотал" имат включени между 100 (в пакета за 24.99 лв. на месец) и 500 минути (44.99 лв. на месец) за международни разговори (а не роуминг) с държави извън общността. Отделно има от 200 минути за разговори в роуминг в ЕС за най-евтиния план до неограничени разговори за по-скъпите планове. Всички пакети "Тотал" имат добавени безплатни мегабайти за интернет в роуминг само за потребление в ЕС. Те започват от 1250 MB за най-евтиния пакет от 10.99 лв. месечно и стигат до 5200 МВ за най-скъпия от 44.99 лв., които се отчитат извън интернет данните за потребление в България (от 200 МВ до 15 000 МВ в зависимост от пакета).

Новите пакети на БТК включват от 500 минути и 2500 МВ трафик в роуминг в план М за 15.99 лв. на месец до неограничен брой минути и 7500 МВ интернет данни при най-скъпия пакет от 44.99 лв. на месец.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Границите на запора Границите на запора

Каква част от доходите и имуществото може да блокира частният съдебен изпълнител

11 окт 2019, 5226 прочитания

Колко струва издръжката на домашен любимец Колко струва издръжката на домашен любимец

При отглеждането на домашен любимец могат да се появят много непредвидени разхoди, които да натежат на месечния бюджет

4 окт 2019, 5571 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Време е за климатик

Какво да се има предвид при избор на охладителна техника

Още от Капитал
Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10