Роумингът в ЕС отпадна - какво е добре да знаем
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Роумингът в ЕС отпадна - какво е добре да знаем

Роумингът в ЕС отпадна - какво е добре да знаем

Високите такси изчезват, но има и изключения, които е добре да се знаят, както и други важни неща

67209 прочитания

© Капитал


променена с някои уточнения на 16.06. в 14.15 ч.

Борбата на администрацията на ЕС да осигури ниски роуминг такси започна през 2012 г., когато бяха въведени първите ограничения в цените. Официалните причини за въвеждането на лимитите са две –

(1) приема се, че налагането на роуминг такса е вид нарушаване на свободния пазар на услуги, който е основен принцип на ЕС, и

(2) високата цена на разговорите в чужбина потиска използването и съответно развитието на технологиите в областта. Така 5 години по късно - от 15 юни, отпаднаха изцяло таксите и гражданите на ЕС могат да говорят в рамките на домашните си планове, когато пътуват в съюза. Какво е добре да се знае:

От 15 юни отпаднаха таксите за роуминг в ЕС. Какво означава това?

В масовия случай при пътуване в държава от ЕС всеки ще използва включените в месечния му пакет минути за разговори към всички национални мрежи, sms и мобилен интернет все едно е в рамките на България и без да дължи допълнителна такса. В същото време минутите за разговори само за мрежата на оператора или в рамките на затворена група (например компания, организация или семейство) няма да могат да се ползват в роуминг.

В масовия случай? Тоест има и изключения?

Да. В случай че операторът установи, че потребителят има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора, може да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга. Това се нарича "Политика на справедливо ползване", чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина например. Операторът е задължен да обяви на абонатите си конкретни условия на политиката. Също така телекомът трябва да уведоми клиента си, че е засякъл използване на услуга предимно в чужбина. След това абонатът има срок от две седмици да възстанови преобладаващо "домашното" си потребление, в които няма да бъде таксуван. Ако потреблението продължи да е предимно в роуминг, телекомът има право да начисли таксуване от момента на предупреждението. Максималните такси, които български оператор може да наложи в такъв случай, са следните: 0.08 лв. на минута, 0.02 лв. на sms и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг (с включен данък добавена стойност). Предвижда се цената на мобилния интернет в роуминг при нарушена Политика на справедливо ползване постепенно да пада, докато достигне 5.9 лв. за гигабайт на 1 януари 2022 г.

Имам пакет с неограничен мобилен интернет, колко от него мога да ползвам в роуминг?

Това обикновено ще зависи от размера на месечната такса, а някои оператори вече разделят в плановете си потреблението за страната и извън нея в рамките на ЕС. Еврорегулацията позволява на операторите да формират пакетите МВ за ползване в роуминг в ЕС по два начина: или да предоставят на своите абонати целия обем МВ, включени в месечния им абонамент, или само част от него. При втория вариант формулата е следната – минималният интернет в роуминг, който операторът, трябва да е осигурил, е поне два пъти повече от размера на месечната такса без ДДС, разделен на 7.7 евро. Защото 7.7 евро е максималната цена, която телекомът, с който имате договор, може да плати за 1 гигабайт данни на чуждестранния телеком, чиято мрежа ще използвате, докато сте в роуминг.

Ако надвишите този лимит, реално влизате в хипотезата на "Политиката на справедливо ползване" и ще бъдете таксуван с допълнителна такса.

Има ли други случаи, при които ще има таксуване?

Да. Когато клиентът е сключил договор, в който изрично е предпочел алтернативна роуминг тарифа. Такава може да има в планове, в които освен пакет с роуминг минути за ЕС има включени и такива за съседни държави като Сърбия, Турция и Македония или за страни, в които потребителят често пътува. В зависимост от индивидуалното потребление обаче те могат да бъдат по-изгодни.

Трябва ли да правя нещо, за да се възползвам от новите правила?

Не. Те влизат в сила автоматично за всички потребители, без да се налага преподписване на договори. Ако е имало такова, трябва да се провери дали не е за план, който да запази стария режим - тоест да е подписан конкретен абонамент с конкретни цени. Изричното съгласие на клиента е необходимо единствено когато се използва алтернативна роуминг тарифа.

За кои страни важи регулацията за безплатен роуминг?

За всички 28 страни - членки на Европейския съюз, а също така и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които са част от Европейското икономическо пространство.

Мога ли от България да набирам безплатно телефонни номера в Германия например?

Не. Това не е роуминг, а международен разговор. Роуминг е ползването на мобилни услуги чрез мрежата на друг оператор, различен от този, с който потребителят има договор за мобилни услуги. Ако българският абонат се намира на територията на страна от Зона ЕС, разговорите на български абонати към абонати на който и да е оператор от страна в тази са зона се таксуват съгласно разпоредбите на Еврорегулацията. Безплатната възможност за международни разговори е да се използват интернет приложения за смартфони като Viber, Whatsapp, Skype и др.

Имам активиран пакет за роуминг, който покрива освен страните - членки на ЕС, и други държави като Турция, Македония и Сърбия. Използвайки го, ще се възползвам ли от регулацията за безплатен роуминг в ЕС?

Не. След като клиентът е дал съгласието си да използва алтернативна тарифа на стандартното тарифиране, то важи за всичките му разговори. Подобни пакети (виж таблица "Пакети за роуминг в Турция, Македония и Сърбия") могат да са изгодни за потребители, които често пътуват в страни извън ЕС. Ако потреблението на клиента обаче е предимно в ЕС, те ще доведат до по-големи разходи.

Какво да направя, ако телекомът продължава да ме таксува за разговори и използване на интернет в роуминг в ЕС?

Според регулацията на ЕС всеки оператор трябва да има процедура за обжалване на направени разходи. Ако клиентът не може да постигне споразумение с телекома чрез тази процедура, тогава на помощ могат да бъдат Комисията за защита на потребителите и Комисията за регулиране на съобщенията.

Какво предлагат новите пакети на българските телекоми

Пакетите на "Мобилтел" "Мтел без граници 3XL" (71.49 лв. на месец) и "2XL" (32.49 лв.) имат включени съответно 1000 и 200 минути разговори в роуминг за страните - членки на ЕС, Турция, Сърбия и Македония, плюс 1000 МВ и съответно 200 МВ интернет трафик. При по-евтините пакети обаче няма включени интернет данни, което означава, че в роуминг потребителите ще дължат такса. Алтернативата, която предлагат от телекома е да се закупи добавка Mtel Europe&Balkan, която струва 1.99 лв. на ден, в който е установено потребление и която осигурява 200 мегабайта мобилен нет, 1000 минути в ЕС и Турция и 100 минути в Сърбия и Македония.

Плановете на "Теленор" "Тотал" имат включени между 100 (в пакета за 24.99 лв. на месец) и 500 минути (44.99 лв. на месец) за международни разговори (а не роуминг) с държави извън общността. Отделно има от 200 минути за разговори в роуминг в ЕС за най-евтиния план до неограничени разговори за по-скъпите планове. Всички пакети "Тотал" имат добавени безплатни мегабайти за интернет в роуминг само за потребление в ЕС. Те започват от 1250 MB за най-евтиния пакет от 10.99 лв. месечно и стигат до 5200 МВ за най-скъпия от 44.99 лв., които се отчитат извън интернет данните за потребление в България (от 200 МВ до 15 000 МВ в зависимост от пакета).

Новите пакети на БТК включват от 500 минути и 2500 МВ трафик в роуминг в план М за 15.99 лв. на месец до неограничен брой минути и 7500 МВ интернет данни при най-скъпия пакет от 44.99 лв. на месец.

променена с някои уточнения на 16.06. в 14.15 ч.

Борбата на администрацията на ЕС да осигури ниски роуминг такси започна през 2012 г., когато бяха въведени първите ограничения в цените. Официалните причини за въвеждането на лимитите са две –


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  hrx24524395 avatar :-|
  hrx24524395

  "В масовия случай при пътуване в държава от ЕС всеки ще използва включените в месечния му пакет минути за разговор, sms и мобилен интернет все едно е в рамките на България и без да дължи допълнителна такса"

  Пълна каша. Какви пакети, какви включени минути, какви глупости? Напишете без вкл. минути каква е тарифата, т.е. реалната такава.

 • 2
  hrx24524395 avatar :-|
  hrx24524395

  Ако звъниш от чужбина от бълг. номер до номер в България е роуминг и нема такси уж. Ако звъниш от чужбина от бълг. номер до номер на чуждестранен оператор в същата държава, какво е тогава? Роуминг ли е, международно обаждане ли е, и двете едновременно ли е? Като какво се таксува?

 • 3
  iv.r.p avatar :-P
  Иван

  До коментар [#2] от "hrx24524395":

  1) ЕС -> България : роуминг
  2) ЕС - > ЕС: роуминг
  3) България - > ЕС : межд. разговор
  4) България -> България : национален разговор :)

  а за любителите на подробностите:
  http://www.vivacom.bg/bg/156
  http://www.telenor.bg/

  А за по-лесно:
  - националните минути (без тези в мрежата и затворена група) стават за разговори в роуминг към ЕС (вкл. България)
  - МБ
  - ако плащате на МБ (малко вероятна хипотеза) - плащате същото
  - ако сте на неограничени данни (ако не сте - сменете си плана!) - питайте оператора колко са ви данните в роуминг (различните оператори дават различно - има правила, но има и значими разлики). Ако не ви се занимава - като попаднете в роуминг ще ви кажат колко ви е лимита. Над лимита - плащате по 18лв на ГБ

 • 4
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Екстра, това си е екстра отвсякъде...

 • 5
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  ей сега ще пробваме в Гърция, но подозираме, че ще има голяма каша с фактурите за юни

 • 6
  glia avatar :-|
  shogun

  До коментар [#3] от " Иван ": Ако си в Германия и с бг карта звъниш в Норвегия пак ще платиш международен

 • 7
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  До коментар [#6] от "shogun":

  СЪВЪРШЕНО НЕВЯРНО. Не заблуждавайте - тове е роуминг в ЕС и се таксува според регулацията.

 • 8
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  Статията е доста заблуждаваща.

 • 9
  annynik avatar :-|
  Anna N

  До коментар [#7] от "kochoparabellum":
  Не си разбрал.
  Ако си в Германия и с бг карта звъниш в Норвегия пак ще платиш международен, но няма да платиш роуминг. Досега, пак се плащаше международен за такъв разговор, но се плащаше И роуминг - някакви пари на минута затова, че си извън мрежата на твоя оператор.

  Т. Нар. "международен" ще се плаща разбира се ако нямаш включени минути към съответната държава (включена в група държави). Аз нямам в абонаментния план минути към други д-ви, съответно ще плащам м/ународен.

 • 10
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  До коментар [#9] от " Anna N ": Toва изобщо не е вярно. Никога не е било. Международни разговори се плащат единствено и само ако сте в България и звъните на чуждестранен номер, независимо дали е в ЕС, Луната, Марс, есе тая... Ако сте в Европейския съюз, пък дори и в Норвегия (въпреки че не е в ЕС), всички ваши разговори с българския ви номер са роуминг и минават по ценитеЕ за роуминг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.