Лихвите в САЩ растат, а пазарите?

Кои активи ще спечелят от затягане на монетарната политика на Федералния резерв

Пазарите приветстваха вдигането на лихвите
Пазарите приветстваха вдигането на лихвите    ©  Reuters
Пазарите приветстваха вдигането на лихвите
Пазарите приветстваха вдигането на лихвите    ©  Reuters
"Със задълбочаването на проблемите със задлъжнялостта на американските фирми рискът на инвестиции в пазарите за акции ще става все по-голям."

Георги Вулджев, анализатор в "Тавекс"

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за трети път в рамките на 6 месеца. Действията на най-голямата централна банка в света са сред ключовите фактори за пазарите и често определят движението на различните видове финансови активи. Ръководената от Джанет Йелън институция даде заявка, че ще продължи със затягането на монетарната политика. За бизнеса и домакинствата това означава по-скъпи заеми, което трябва хипотетично да предпази икономиката от прегряване.

С условието, че лихва в границите на 1-1.25% едва ли ще има такъв сериозен ефект на този етап. Все пак това е само началото, а добрата новина за пазарите е, че Фед намира американската икономика за достатъчно стабилна и очаква да остане такава, за да може да си позволи повишение на лихвите. Централната банка очаква до края на тази година нивото й да достигне 1.4%, в края на 2018 г. - 2.1%, а в края на 2019 г. - 2.9%.

Федералният резерв следи два ключови икономически индикатора при определяне на лихвената си политика – безработицата и инфлацията. Първата е 4.3%, което е рекордно ниско ниво от 16 години и може да падне под считаните за стабилни нива. Цените обаче растат с темп под 2%, което не дава възможност на Йелън и компания да се разгърнат по-сериозно – по-високи лихви биха свили инфлацията под това здравословно ниво, което няма пък да е атрактивно за бизнеса. На заседанието си през миналата седмица Фед взе и друго важно решение - банката ще започне да понижава сумата на баланса си. На разбираем език това означава, че ще изкупува по-малко облигации (други ще продава, включително и корпоративни), като така ще ограничи вливането на ликвидност в системата.

Спад в цените на облигациите

Именно това беше и причината те да реагират първи на това решение – цените им се понижиха, а доходността се повиши. Върху държавните облигации обаче влияят и доста други фактори, а често при ръст на икономиката и фондовия пазар инвеститорите предпочитат да ги продават и да насочват средства към акциите.

По-скъп долар

Една от първите реакции на пазарите беше поскъпването на долара спрямо останалите валути. Пазарите до голяма степен очакваха сценария с повишението на лихвите и това беше отразено в курса на долара - в този смисъл поскъпването му може и да е ограничено. Тук важно значение има и политиката на Европейската централна банка, която засега се въздържа от повишаване на лихвите и ги поддържа в рамките на 0.4 и 0.25% по различните й финансирания.

Интерес към американски активи

По-високите лихви и по-скъпият долар правят инвестициите в американски финансови активи по-атрактивни. Това беше и причината акциите на щатските компании да продължават да поскъпват през миналата седмица, а Dow Jones направи поредния си исторически връх. През тази основният индекс започна с очаквано понижение заради прибиране на печалби. Рисковете обаче се крият във високата задлъжнялост на компаниите, което може да направи акциите им в един момент по-неатрактивни.

"Според данни на Barclаys, публикувани през август 2016 г., нивото на нетен дълг към EBITDA на компаниите, включени в индекса S&P 500, вече е достигнало рекордно високи нива. По-актуални данни, публикувани от FactSet този април, потвърждават сведенията на банката и показват, че в най-опасна ситуация се намират енергийните компании, тези, предоставящи комунални услуги, в здравеопазването и компаниите, занимаващи се с добив и преработка на суровини", коментира Георги Вулджев, анализатор в компанията за търговия с валути и инвестиционно злато "Тавекс".

Злато и сребро

"Що се отнася до цените на златото и среброто, в краткосрочен план по-високите лихви най-вероятно ще имат отрицателен ефект и те ще паднат. Това е логично предвид факта, че те повишават доходността на облигациите, които са основна алтернатива на златото и среброто и съответно най-съществената им конкуренция като инвестиционен актив", коментира той и допълва, че в по-дългосрочен план перспективите пред двата ценни метала изглеждат по-добри.

Още от Капитал